Бихте ли се върнали в България?

• 204 874
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 150
Нещата не са само черно или бяло, дами. Има и нюанси.

# 151
като например?

# 152
50 нюанса сиво  Whistling

# 153
Като например... да имаш БГ телевизия, да пишеш в Бг форум... не те правят неинтегриран.
Да се срещаш предимно с местни не означава, че си загърбил произхода си.
Ясно е, няма да изброявам повече.

# 154
Мен пък всичко ми липсва от България, както храната, така и телевизията, затова ще си отида. Всеки си избира къде да е, аз смятам, че щом за 4 години не свикнах тук не е нужно да се мъча повече, все пак един живот имаме.

Преди доста години и на мене ми липсваха. Но вече не.
Не ги мисля тези неща вече. Не знам дали е до човек или до обстоятелства. Моят дом е тука. Съмнявам се, че някога ще се върна обратно. И не е до телевизия, храна и пр. Свикнала съм тук, имам си история, която е съвсем обикновена- семейство, работа, ваканции, празници. Работата ми и познаването на местното общество ми дава самочувствие и това ми е достатъчно, за да се чувствам интегрирана.
Не знам дали историите, които ще ти разкажем, ще ти помогнат в избора. Всяка история си има много подистории, затова не се хващай на процентите, на географските различия, на черното и бялото...Важното е ти да си доволна.

# 155
Аз съм съгласна, че повечето имигранти са икономически.
Но повечето, не са всички.

На днешното време, да се върнеш заради едната манджа и телевизия, ми се струва...ще си го кажа-глупаво и инфантилно. Явно, както сте тръгнали, така и ще се върнете.

# 156
Това с манджата и телевизията са едни от външните симптоми на непасване просто, никой не е казал че се връщаш заради тях.  То си е всеобщо едно такова чувство, че не си съвсем на мястото си, което те гложди и те  кара да се присещаш за сирене и лютеница помежду другото  Laughing
Или го преодоляваш, и си намираш къде в кой турски/гръцки  магазин продават бг стоки или се връщаш, щото не издържаш психически да ги няма в супермаркета. Но и в двата случая сиренето е по-скоро метафора  Wink

# 157
Е, как никой не го е казал, като g a l i n a го каза.
Ти вероятно знаеш по-добре, какво точно е имала тя предвид?
Вярвам, че има хора, за които храната и телевизията са основателна причина да се върнат.
Дори и метафоричното използване намирам за глупаво.
Щом не може ясно и точно да формулираш защо не ти харесва на дадено място, едното връщане няма да ти реши проблемите.

# 158
  • някъде в орбита...
Markrit, много обичаш да речеш и отсечеш Laughing
Фактите за теб незнам какви са, но за мен са следните: не пристигнахме чак толкова отдавна, не сме били третирани различно, всички са ни приемали доста дружелюбно, и са ни помагали често. Приятели имаме предимно местни, но пък и тук точно няма чак толкова българи. Бг телевизия не гледам, но и никога не съм гледала. Сиренето и млякото не ми липсват - ако ми се приядат магазина знам къде е.
Носталгия никога не ме е тресла, въпреки че се изнесох от родния град още в пубертета. Та не вярвам сега на тия години да почне да ме гони Wink
Естествено, че има хора, за които смяната на държавата (или дори на града) е гадно преживяване, но такива бих ги посъветвала да се върнат в Бг, щом така ще са по-щастливи. Живота е един, и е добре човек да го живее с усмивка, не в мъки Peace

Titina, не съм само в Бг форум. В няколко съм :Р. Просто защото е страшно забавен начин за прекарване на 1-2 мързеливи часа след работа  Wink

# 159
Това с манджата и телевизията са едни от външните симптоми на непасване просто, никой не е казал че се връщаш заради тях.
Точно Peace И българските манджи може да си сготви, и телевизия да си пусне, и луканка, лютеница и мартеници да си поръча. На много хора не им се получава просто навън и оттам всичко започва да ти пречи и съответно другото да ти липсва.
Авторката да си организира нещата, да стяга бажажа и да се връща. Един живот живеем все пак. По-добре с по-малко пари в проблемната България, отколкото нещастен в уредената чужбина.

# 160
Ние се обяснявахме на кой му липсва храна, на кой телевизия,на кой филми и тя каза, че на нея всичко и липсва, включително тези  неща. По-назад в темата, че и в други беше писала, че не се чувства на мястото си и й липсват приятелките и роднините, така че от съвкупността от тези постове,  аз така разбрах, че това е имала предвид. Пък може и да греша  Peace

# 161
Уж не били важни  финансите, пък казваш, че 100 % са икономически емигранти. Има и други видове. Такива, на които не им понася балканския манталитет; българската политика, такива които не искат да живеят сред чалга и престъпност, цигани и бездомни кучета. Пък има и такива като мен, любовни емигранти Mr. Green Mr. Green Така де, емигрирали по любовни причини Laughing

Оооо в чужбина пък всички бг емигранти общуват само с местни и то само високо интелигентни . ooooh!Действително обаче , обикновено бг емигранти са недобре приети сред местните , децата им  също .И основно общуването им е точно с балкански индивиди.
Колко от вас общуват основно с местни там където сте ?Да кажем , че това се случва в семейства от смесени бракове .Но в семейства български , типични  бг емигранти , общуването с местни е мираж.

Какво се пише, пък какво се чете Rolling Eyes

Никъде няма думата "всички" в моя пост. Естествено че си контактувам и с българи. Но българите, с които общувам тук, нямат балкански манталитет, не слушат чалга, не са цигани и не са престъпници. Толкова ли ти е чудно? Всъщност и приятелите ми в България са същите. Аааа, няма и бездомни кучета. А в България има и бездомни кучета, и ненаказуема престъпност, и чалга, и цигани колкото щеш, и балкански манталитет, който издига простащината и тарикатщината в култ и смята, че жената е втора категория човек. От гореизброените има само престъпност, но е наказуема. Освен това мога да избера да живея в район с почти нулева престъпност, докато в България няма такъв избор. Тук има българска храна, и българска телевизия, и се учудвам че в Германия няма, та трябва и за това да се връща авторката.
Българската храна си я хапвам, но не понасям българска телевизия, гледам си местна.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 22:22 от Сирена

# 162
Моето наблюдение е, че се тръгва с голямата торба с надежди/очаквания и те не се оправдават. Да се поинтересуваш преди това кое-как, защо е така и защо не е иначе, история, културни различия - надали. Масово.

# 163
Сигурно не е общовалидно, но имам впечатлението, че хората, на които Чужбината все им е крива и милеят за "сиренето", после, връщайки се в България, пренасочват недоволството си от живота към политиците и дупките, например. Не визирам никого в нашата тема, разбира се.  Laughing
По повод предходните въпроси за присъствие във един или друг форум или общуване с българи или чужденци... Това са нелепи въпроси и коментари, не могат отговорите им да бъдат критерии за оценка на личности, сами по себе си.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 22:22 от 37°C ON

# 164
Сигурно не е общовалидно, но имам впечатлението, че хората, на които Чужбината все им е крива и милеят за "сиренето", после, връщайки се в България, пренасочват недоволството си от живота към политиците и дупките, например. Не визирам никого в нашата тема, разбира се.  Laughing

Joy забрави бездомните кучета

Общи условия

Активация на акаунт