Бихте ли се върнали в България?

• 204 797
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 135
Ние май не сме типичните емигранти, защото за нас всички обобщения по-горе са напълно неверни.

Не сме заминали заради пари. Явно не сме от тия 100% икономически емигранти  Laughing, нито от другите, дето били политически емигранти.
Не се виждаме само с българи, даже не и основно с българи. Има няколко български семейства тук, с които поддържаме изключително топли връзки, но общо взето общуваме предимно с местни. Моята най-най-добра приятелка е немкиня, приятелите на децата са предимно немски деца. Смея да твърдя, че сме чудесно приети в не особено голямата общност тук. Да, кръгът от близки познати и приятели са хора от нашата черга, себеподобни - интелигентни, работещи хора с професия и образование - еднакви са ни интересите, проблемите, разбиранията, манталитета. Намираме общ език бързо и естествено.
Не, не сме семейство от смесен брак.

# 136
Уж не били важни  финансите, пък казваш, че 100 % са икономически емигранти. Има и други видове. Такива, на които не им понася балканския манталитет; българската политика, такива които не искат да живеят сред чалга и престъпност, цигани и бездомни кучета. Пък има и такива като мен, любовни емигранти Mr. Green Mr. Green Така де, емигрирали по любовни причини Laughing

Оооо в чужбина пък всички бг емигранти общуват само с местни и то само високо интелигентни . ooooh!Действително обаче , обикновено бг емигранти са недобре приети сред местните , децата им  също .И основно общуването им е точно с балкански индивиди.
Колко от вас общуват основно с местни там където сте ?Да кажем , че това се случва в семейства от смесени бракове .Но в семейства български , типични  бг емигранти , общуването с местни е мираж.

А това много си зависи от човека. Аз примерно докато бях в чужбина, контактувах и с местни и с българи. Имам чичовци, които живеят навън, и техните семейства са така. Едните даже по-често с местни си контактуват и чак им е странно, като им говорят хора от българската общност кой какъв стар бг филм изнамерил да си дръпне да гледа, не ги интересуват такива неща,не страдат от някаква носталгия, те са си интегрирани съвсем добре в средата си там, тук се връщат заради родителите си само.

# 137
Това, че някой гледал стар български филм, посетил концерт на Бг група, чел Бг книги не го прави нито неинтегриран, нито залят от носталгия, нито с липсваща среда. Оффф.

# 138
Това, че някой гледал стар български филм, посетил концерт на Бг група, чел Бг книги не го прави нито неинтегриран, нито залят от носталгия, нито с липсваща среда. Оффф.

Не съм казала, че го прави. Обаче съгласи се, ако 99% от времето си прекарваш четейки българските новини, търсейки откъде да намериш бг филми и сериали, общувайки само с българи и активно въздишайки по сиренето и киселото мляко,  явно не си съвсем на мястото си.

# 139
  • Nice
Общуването с местни в повечето случай е въпрос на избор, не на интегриране. Ами има си хора които си се затварят сред българските общтности и си контактуват само по между си. Това се случва най-вече на места където има много българи (знам случаи в Испания и в Гърция).
А какво става ако живееш в град в който няма други българи?
Останала съм с впечатление, че който иска да контактува с дрги освен българи успява да го направи. Дори и да не е задължително с местните ами с други чужденци, защо не. Повечето ми приятели в Англия или Германия имат приятели азиатци, африканци, скандинавци защото твърдят, че не успяват да се интегрират сред местните. Все пак са намерили начини да не се ограничават и контактуват само с българи. До желание си е.

# 140
Имам доста приятели немци и то не благодарение на смесения ми брак и мъжа ми, повечето приятелства са мои и в последствие наши, а не обратното. Както казва ММ, имаме 2 групи приятели - германците и забавните (руснаци, гърци, испанци, българи). За мен е важно да общувам и с двете.

# 141
Не познавам нито един българин тук, където съм, ако не броя две момичета от студентските ми години в Германия, които по случайност също се преместиха тука. Срещаме се по 2-3 пъти в годината с тях, иначе всичките ми познати са чужденци, местни или не. Мъжът ми е българин.
Аз бих се причислила към икономическите емигранти най-общо, защото когато заминавах, просто не виждах перспектива за развитие в България. От сегашната си позиция, обаче, смятам, че дори да имах бъдеще и определена стабилност в Родината, отново бих заминала да поживея в други държави. Причини различни от пари, бол. Обаче разликата е, че в тази хипотетична ситуация най-вероятно бих се върнала в България.

# 142
Омъжена съм за българин.

99% от контактите ми (лични и служебни) не са с българи.

99% от филмите/сериалите, които следя са американски.

Гледам български новини, защото най-близките ми роднини са все още в България.

Кисело мляко, сирене, кашкавал, вафли "Мура", луканка и пр. отдавна не ни блазнят. Тук има толкова разнообразни, пресни, вкусни, питателни хранителни продукти, че нищо не ни липсва.

Така че всякакви обобщения са излишни. Всеки е имал различни причини да емигрира, всеки живее различно.

# 143

Кисело мляко, сирене, кашкавал, вафли "Мура", луканка и пр. отдавна не ни блазнят. Тук има толкова разнообразни, пресни, вкусни, питателни хранителни продукти, че нищо не ни липсва.

Аз пък бих се оставила да ме изкушат с една вафла "Мура"  Mr. Green

# 144
 Мен пък всичко ми липсва от България, както храната, така и телевизията, затова ще си отида. Всеки си избира къде да е, аз смятам, че щом за 4 години не свикнах тук не е нужно да се мъча повече, все пак един живот имаме.

# 145
Щом за теб, мъжа ти и децата ти така е най-добре, just do it!

# 146
Ейй сега не е нужно да обяснявате в тази тема , че само с местни контактувате , всичко бг и родно ви е направо писнало и т.н. Носталгия не ви тресе щото сте супер интегрирани , местните поклони ви правят и т.н.  Wink и сте си първи приятелчета и т.н.За тези които са заминали преди 20 год. може донякъде да е така , но заминали последните 5 год. .. абсурд.
Просто местните последните години сигурно аман са казали от чужденци ...
В други теми друго говорят бг емигрантите  в чужбина , тук пък съвсем друго .
Айде няма нужда.
Фактите са си факти. Laughing

# 147
О някой и родния език не си спомнят. Въртят думите, както торнадо върти къщите. Mr. Green

# 148
То това не винаги е нарочно, и мен ме обвиняваха, че съм се върнала от Канада с акцент, а аз въобще не бях забелязала подобно нещо, камо ли пък зорлем да съм се напъвала.

# 149
А какво правите в българскки форум?
Имаме приятели и американци, имаме и българи. Щом са ни приятели значи са минали някакви наши си критерии (и в България имаме приятели от различни националности или прислойки). Нормално е контактите ми служебните да не са с българи, познавам няколко българи работещи в тази област, но то е защото сме се засичали по конференции.
Телевизия не гледаме, щото нямаме време...новини каквото прочета из нета.

Общи условия

Активация на акаунт