Бихте ли се върнали в България?

• 204 776
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 415
Ник, живял си толкова години навън, но някой неща ги правиш по български.
https://www.cleves.bg/?lang=en
Дават корпоративни апартаменти. Жилищата и условията им са в пъти по-добри от тези в Хюстън. Живяхме няколко месеца в такъв апартамент, та мога да сравня условията.

# 2 416
  • Bristol
Който иска, дори и в Англия, може да вкара детето в селективно училище без такса. Просто се изисква повечко залягане над учебниците, както и в България. С частните училища пък трябва малко по-внимателен подход. Някои са повече за престиж и за социален статут от колкото за академични знания.
Ето лист със сективни училища без такси по райони:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_grammar_schools_in_England
И да кажа, че с тези училища се вкарваш във филм някакъв. След като избутах едно дето от рисепшън през гимназия, GCSE, A levels и университет, разбрах че има много по-важни неща в този живот, които заслужават внимание. С второто го давам доста по-лежерно и с удоволствие бих го подкрепилa, ако не избере академичната пътека, а apprenticeship.
С няколко месечно бебе, училището ще ми е на доста по-заден план. Аз по-скоро бих се притеснявала жената как ще се адаптира, говори ли български. Детето като тръгне на градина, ще може ли да работи каквото тя желае, ако пожелае. Психичното здраве на майката е от много важно значение и определено влияе на децата.

# 2 417
Ник, колкото по-бързо спреш да сравняваш ЮК и Бг, толкова по-добре за аклиматизацията ти.
Каква Пиза, какви 5 лв, българските ученици не са обучавани да покриват Пиза, все едно сравняваш ябълки и круши.
Просто различни държави/култури и толкова.
Погледнато от моето местоживеене, нещата изглеждат оше по-различно. Бг е доста нагоре в "класациите"(мой израз, няма никакви класации 😀). Бг специалисти са доста уважавани - в определени професии - както и има професии, в които не могат да пробият, и това е нормално, и пак е до образование - не добро или лошо образование, а нужното за даденото място и момент.

За ПИЗА: aз не знам британските да са обучавани. Или които и да е други. Така, че това "ПИЗА не е релевантна" е малко нелепо.

Аз не знам български специалисти да са ценени (или обратното) само защото са български. Ценят се отделни специалисти - заради това, което са. Не съм чул някой да е нает на Запад само защото е завършил конкретно в БГ.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 21:05 от N_ik

# 2 418
Ник, живял си толкова години навън, но някой неща ги правиш по български.
https://www.cleves.bg/?lang=en
Дават корпоративни апартаменти. Жилищата и условията им са в пъти по-добри от тези в Хюстън. Живяхме няколко месеца в такъв апартамент, та мога да сравня условията.

Ах, колко мило. Май най-добрата аклиматизация е четенето в този форум. Много на бързо си припомняш неща дето не ти харесват у нашего брата.

Та, благодаря за линк-а, но как така реши, че "нещата ги правя по български"?

И, апропо, не виждам цени на този сайт. Което е малко безпредметно щото няма за всеки апартамент да звъня. Точно тоя сайт май си е по български направен щото са пропуснали най-важната информация.

# 2 419
И да кажа, че с тези училища се вкарваш във филм някакъв. След като избутах едно дето от рисепшън през гимназия, GCSE, A levels и университет, разбрах че има много по-важни неща в този живот, които заслужават внимание. С второто го давам доста по-лежерно и с удоволствие бих го подкрепилa, ако не избере академичната пътека, а apprenticeship.

В grammar school ли е ходило твоето?

А за филма съм съгласен. GCSE-тата са голяма драма. На мен не ми стана ясно защо трябва да има изпити по толкова много предмети. Май са поне 5. В БГ в това отношение е по-смислено. Аз лично смятам, че подобни тежки изпити следва да се ограничат до наистина основни предмети (както е в БГ).

Тоя филм с GCSE-тата е още една причина системата в БГ да ми се струва по-подходяща. Имам предвид конкретно МГ-тата.

А за A-Levels като, че ли има малко повече смисъл щото те отчасти покриват това дето в някои други страни го учат в първата университетска година. А и A-Levels ги държат само ученици дето имат планове да следват та не се губи времето на ученици за които това е безпредметно.

# 2 420
  • Canada
Ще ти се скарат модовете, че публикуваш последователни постове. събери последните 3 в един. Simple Smile

# 2 421
  • Там,където се събуждам щастлива.
И нашите ученици имат матури по всички предмети (около 7-8) и не умират, ами взимат диплома. Тази година имаме успеваемост от 95%. Ако учат през годините на средно (4, 5 или 6 според нивото) и имат добри оценки в последните две години, много малко са тези, които не успяват да изкарат изпитите.

# 2 422
  • ENGLAND

А за филма съм съгласен. GCSE-тата са голяма драма. На мен не ми стана ясно защо трябва да има изпити по толкова много предмети. Май са поне 5. В БГ в това отношение е по-смислено. Аз лично смятам, че подобни тежки изпити следва да се ограничат до наистина основни предмети (както е в БГ).

Тоя филм с GCSE-тата е още една причина системата в БГ да ми се струва по-подходяща. Имам предвид конкретно МГ-тата.

А за A-Levels като, че ли има малко повече смисъл щото те отчасти покриват това дето в някои други страни го учат в първата университетска година. А и A-Levels ги държат само ученици дето имат планове да следват та не се губи времето на ученици за които това е безпредметно.

Минимум 16 теста са GCSE-тата. Тази седмица свършиха. Децата са изцедени направо. И това са 16-годишни.

# 2 423
  • Bristol
Само не разбрах, нищо не учат в Англия или ги скапват със супер трудни изпити на 16? Да уточним кое от двете, защото има противоречие.
Иначе за хора незапознати с тукашната система е нормално да са объркани, а непрекъснатото сравнение с българската, не помага да си изяснят ситуацията Sad
Темата е "Бихте ли се върнали в България? " И по този повод обърнах внимание, че с няколко месечно бебе на ръце, бих се притеснявал повече за адаптацията на партньора ми в новата среда, а не гимназията за бебето.
А ако наистина търсиш повече и подробна информация за английското образование, темата за живеещите във Великобритания мисля, че ще е по-подходящо място да се дискутира.

# 2 424
  • SF
Ако трябва да съм честен, аз бих предпочел провинцията - макар и не точно Тетевен или Момчилград. Но, както писах по ред причини (лични и професионални) това не е опция за мен.

По същите причини не е опция и за мен.
И за две трети от българите.
В Елхово и Видин положението не е много по-цъфнало от Тетевен и Момчилград.
Фитнеси, стоматолози, някои други “екстри” от ежедневието като маникюр, козметики, боя за коса... За един ементал, ако ти се дояде, ще трябва да се буташ в града с мръсния въздух.

# 2 425
Само не разбрах, нищо не учат в Англия или ги скапват със супер трудни изпити на 16? Да уточним кое от двете, защото има противоречие.
Иначе за хора незапознати с тукашната система е нормално да са объркани, а непрекъснатото сравнение с българската, не помага да си изяснят ситуацията Sad
Темата е "Бихте ли се върнали в България? " И по този повод обърнах внимание, че с няколко месечно бебе на ръце, бих се притеснявал повече за адаптацията на партньора ми в новата среда, а не гимназията за бебето.
А ако наистина търсиш повече и подробна информация за английското образование, темата за живеещите във Великобритания мисля, че ще е по-подходящо място да се дискутира.

Не разбирам защо да има противоречие - и двете са верни. И средата може да е не особено благоприятна. И изпитите може да са ненужно обширни. Не разбирам къде е тук противоречието.

Също темата за сравнение между британската и българската образователна система си е много релевантна за някой дето мисли да се мести от ЮК в БГ.

И, както писах, имам две деца. Едното скоро тръгва на училище. Така, че темата с училищата е на дневен ред.

Така по-ясно ли е?

Все пак, благодаря, че се опитваш вместо мен да прецениш за какво трябва да се притеснявам и за какво не Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 04:10 от N_ik

# 2 426
  • ENGLAND
Мери, не съм писала супер трудни изпити, амного на брой. Много пъти съм писала, тук началното образование е на много ниско ниво, започва много рано и на децата не им се създават навици за учене. Освен това разделянето на децата на групи по ниво е пагубно за тези в по-ниските групи. Още на 4 години те слагат в слабата група и си вървиш така до 11 клас, много е трудно да се местиш в по-висока група. В секондарито нещата са малко по-добре, но изпуснал ли си основата от началното няма как да догониш високите групи. И накрая им сервират това с един куп изпити. Ако погледнеш резултатите от GCSE ше видиш какъв процент деца вземат от 7 нагоре.  Не сравнявам висшето образование тук и там, а само средното.

# 2 427
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не знам как е в Англия, но една от причините да им е напрегнато на децата тук е, че не учат редовно. Шест седмици учим един юнит с думи, фрази и граматика. За теста учат два дена преди това.
В горните класове няма класни през седмицата, а има специална седмица на всеки 6-7 седмици. Още по-зле става положението, защото за една седмица мислят, че могта да научат всичко за 10 предмета. И не знам как се разбива подобен порочен кръг....

# 2 428
Наскоро едни далечни познати се преместиха от Лондон в София точно заради училищата. В Англия освен, че не са учили нищо в училище, е било пълно с всякакви приматчета, чиито родители не благоволяват да ги възпитават нормално. Други познати се върнаха от Париж, защото в детската градина започнали да преобличат момченцето им в женски дрехи. Разбира се за тях е важно детето им да отрасне в нормална среда.

# 2 429
Само да споделя част от моите първи впечатления в опитите да пусна някакви корени в БГ след над 20г отсъствие.

До тук за седмица в София най-голямото разочарование е пазаруването и доставката. Поръчах неща в ИКЕА онлайн, избрах слот, платих. Избрах ИКЕА въпреки, че беше малко по-скъпа от някои други мебелни магазини именно защото при тях checkout & delivery изглеждаще най-гладко. Гладко, my ass.

Слота беше примерно 2 дена след поръчката. Времето дойде и нищо не се случи. Не просто не доставиха, но дори не се обадиха, че няма да доставят. Wow!

Днес им звънях. Извиниха се. Било по вина на "новата система за онлайн поръчки". Казаха, че ще доставят "след около три дена".

Тези са си сбъркали професията. Би трябвало с комедия да се занимават. Получава им се отръки.

Другото е, че се оказа, че в Била и Фантастико няма някои елементарни неща за дома като чаши, чинии и прибори за хранене (освен пластмасови). В моя средно голям квартален магазин в Лондон (част от срaвнително малка верига наречена Morrisson's) мога да купя не само чаши и чинии, но и тенджери, тостери, хавлии и маса неща дето са от ежедневна необходимост в бита. И не е само Morrison's така - средноголемите (да не говорим за големите) магазини на другите вериги (Tesco, Asda, Sainsbury's) поддържат същия асортимент.

В БГ тези неща явно не се продават във вериги като Била и Фантастико. Дори голямата Била в Парк Центъра не продава повечето от горе-описаното.

Възможно е да е въпрос на правилната верига. Май Кауфланд продава такива неща, но наблизо няма такъв.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 01:33 от N_ik

Общи условия

Активация на акаунт