Бихте ли се върнали в България?

• 204 727
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 430
Друго малко разочарование е, че жилищата под наем се дават без да са основно почистени. Апартаментът, който намерих е минал основен ремонт, но е стоял празен няколко месеца и има доста прах. Наемодателя явно не си направи услието да го приведе "в търговски вид". В ЮК това е правило. Разбира се, ако напускаш жилище, което си наемал, обикновено ти взимат някаква такса за професионално почистване, но следващия наемател намира жилище, което е тип-топ. В БГ май е другояче.

Другото е, че наемодателят настояваше всичко да се плаща кеш, а не по банков път, както предложих. Леко се затрудних да изкарам над 2 хиляди евро кеш щото има някакви лимити върху отделни банкомати та трябваше да мина през три. И през цялото време имах някакво леко неприятно усещане, че съм като чейнчаджиите на Магурата едно време. Просто не съм свикнал да нося в себе си толкова кеш.

Не знам каква е "хватката", но май цялата галимация се прави с цел да не се плащат данъци. А иначе неемодателите са интелигентно семейство (даже не просто интелигентно, а интелектуалци от сой). Но явно за някои неща интелигентът тук слабо се различава от средния българин.

Апропо, от това жилище, а и от беглия ми опит с imoti.bg, който май е основния сайт за наеми и покупки на имоти пазарът на жилища в по-горния сегмент е доста вял. Апартаментите стоят с месеци празни. Ама на никой не му хрумва да намали наема. Май ниските данъци-имоти са причини за такъв вял пазар. Ако се намери наемател - намери. Ако не - не.

В Лондон в същия сегмент (жилища с три спални) "празно нема". Хубавите жилища изчезват за броени седмици или дори за броени дни. Пазарът е доста по-раздвижен. Ако жилище стои непродадено или недадено под наем месец или два по правило му свалят цената. Не с много, но има някаква гъвкавост. В София пазарът напомня магазините от соц епохата - щандовете полупразни, малко стока, но за това пък това дето го има стои с месеци непродадено. Поне при наемите на жилища в зоната около 1000 евро на месец е така.

# 2 431
Явно наистина имат проблеми ИКЕА с новата система. Средата на май купих два дивана, доставиха ги без проблеми.

# 2 432
Друго малко разочарование е, че жилищата под наем се дават без да са основно почистени. Апартаментът, който намерих е минал основен ремонт, но е стоял празен няколко месеца и има доста прах. Наемодателя явно не си направи услието да го приведе "в търговски вид". В ЮК това е правило. Разбира се, ако напускаш жилище, което си наемал, обикновено ти взимат някаква такса за професионално почистване, но следващия наемател намира жилище, което е тип-топ. В БГ май е другояче.

Другото е, че наемодателят настояваше всичко да се плаща кеш, а не по банков път, както предложих. Леко се затрудних да изкарам над 2 хиляди евро кеш щото има някакви лимити върху отделни банкомати та трябваше да мина през три. И през цялото време имах някакво леко неприятно усещане, че съм като чейнчаджиите на Магурата едно време. Просто не съм свикнал да нося в себе си толкова кеш.

Не знам каква е "хватката", но май цялата галимация се прави с цел да не се плащат данъци. А иначе неемодателите са интелигентно семейство (даже не просто интелигентно, а интелектуалци от сой). Но явно за някои неща интелигентът тук слабо се различава от средния българин.

Апропо, от това жилище, а и от беглия ми опит с imoti.bg, който май е основния сайт за наеми и покупки на имоти пазарът на жилища в по-горния сегмент е доста вял. Апартаментите стоят с месеци празни. Ама на никой не му хрумва да намали наема. Май ниските данъци-имоти са причини за такъв вял пазар. Ако се намери наемател - намери. Ако не - не.

В Лондон в същия сегмент (жилища с три спални) "празно нема". Хубавите жилища изчезват за броени седмици или дори за броени дни. Пазарът е доста по-раздвижен. Ако жилище стои непродадено или недадено под наем месец или два по правило му свалят цената. Не с много, но има някаква гъвкавост. В София пазарът напомня магазините от соц епохата - щандовете полупразни, малко стока, но за това пък това дето го има стои с месеци непродадено. Поне при наемите на жилища в зоната около 1000 евро на месец е така.
Апартаментите с по три спални и бани в търсените от теб райони струват от 250 000 до над 400 000 евро. Нормално е да не се дават за по-малко от 900-1000, че и нагоре евро. Според мен ще свикнеш бързо със София. Аз съм живял за кратко в Лондон, а и не само там и смятам, че България и специално София, въпреки всичките си кусури е доста приятно място за живот. Да не говорим, че познавам холандец, който след 4 години прекарани в София се прибра в Холандия буквално със сълзи в очите.

# 2 433
Апартаментите с по три спални и бани в търсените от теб райони струват от 250 000 до над 400 000 евро. Нормално е да не се дават за по-малко от 900-1000, че и нагоре евро.

Не съм гледал цените за продажба. Сигурно си прав.

Макар, че това отваря друга тема - че това съ-измерено със стандарта на живот в БГ е доста високо. Щото жилище като това дето сега наемам в Иван Вазов в 4-та зона на Лондон струва около 500-550 хиляди паунда. Или, примерно, 600 хиляди евро.

Сега дали 4-та зона (от общо 6) е добро сравнение, не знам. Но Лондон е над 9 милиона жители и доходите са в пъти по-високи от тези в София.

# 2 434
  • Там,където се събуждам щастлива.
Плащанетп в кеш е за да не се плащат данъци. Писах, че хазяйката на сестра ми не е платила стотинка данък през изминалите години. Дори забранява сестра ми да си сложи името на домофона, където стои нейното.

През април месец се срещнах с един холандец, който не иска да чуе за Холандия. Обаче защо не иска? В България създаде фирма за туризъм, но понеже не искаше да плаща лицензи и адвокат българин го подучи как да наема българи фиктивно за по няколко часа и на тях да плаща малки суми, за да им ползва лицензите. На българите плаща трохи, а той печели парите. . Това тук ще стане точно на Видов ден. Най-омразното му в Холандия? Че има правила, които трябва да се спазват. В България пей сърце. Кара с превишена скорост, няма глоби. Паркира, където свари. Няма глоби. Не плаща данъци, няма глоби. Бутне лев  тук и там. Супер му е!
Здрав, прав, млад. Ако се наложи да се върне тук и той ще плаче. Ама не заради културата и историята на страната ни.

Кой може да плаща такива наеми в София освен експати и завърнали се българи от чужбина? Дори и цените на имотите ни са надути и не за обикновените хора.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 12:29 от Kalinka

# 2 435
Апартаментите с по три спални и бани в търсените от теб райони струват от 250 000 до над 400 000 евро. Нормално е да не се дават за по-малко от 900-1000, че и нагоре евро.

Не съм гледал цените за продажба. Сигурно си прав.

Макар, че това отваря друга тема - че това съ-измерено със стандарта на живот в БГ е доста високо. Щото жилище като това дето сега наемам в Иван Вазов в 4-та зона на Лондон струва около 500-550 хиляди паунда. Или, примерно, 600 хиляди евро.

Сега дали 4-та зона (от общо 6) е добро сравнение, не знам. Но Лондон е над 9 милиона жители и доходите са в пъти по-високи от тези в София.
Иван Вазов по-скоро е на границата между първа и втора зона по лондонските стандарти. Примерно както е Нотинг Хил, Knightsbridge и т.н. Предполагам си наясно с цените в тези райони. Като ги сравниш така и нещата си идват на мястото. Плюс това заплатите в София са мноооого по-високи от другите градове в България. Съответно и живота в столицата ни не е много евтин, но в сравнение с Лондон ще си доволен. Там е рядкост хората да се събират на кафе или ресторант всекидневно, а в София можеш да водиш социален живот на доста приемливи цени. Холандецът за който писах по-горе точно това му харесваше. Всеки ден след работа хапваше и пийваше в хубави заведения с приятели и колеги. Нещо което в Холандия му беше недостъпно.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 14:17 от Анонимен

# 2 436
Калинка, холандецът ти просто си работи като агент.
В България пей сърце. Кара с превишена скорост, няма глоби. Паркира, където свари. Няма глоби. Не плаща данъци, няма глоби. Бутне лев  тук и там. Супер му е!
Пишеш глупости. Хеле пък за паркирането. Пример от началото на юни. 5 минути закъснях с плащането и скоба. Махат я срещу 30 лв. За улеснение на глобеният, плащането може да е и с карта. Плаща се на место, т.е. служителите имат апарат с тях
Превишената скорост също - на приятел производствените сгради са извън града, селски път до там. На края на месеца фиш за 2400 лв. Фирмените коли са карали с прежишена скорост по същият този път. Иначе имат подробна разбивка, коя кола, кой ден с колко е минала.

# 2 437
Няма глоби ли....? Масово са пуснати лятото полицаи, пътувахме вчера до Ст.Загора, минимум 4 коли на КАТ видяхме на пътя! Джипиеса 3 пъти предупреди за speed camera! Снима те и честитката ти пристига директно на адреса! Данъчни и агенция по безопасност на храните също! Половината град е със запечатани заведения от данъчните! Дори кафето под нас...! Simple Smile

# 2 438
Няма глоби ли....? Масово са пуснати лятото полицаи, пътувахме вчера до Ст.Загора, минимум 4 коли на КАТ видяхме на пътя! Джипиеса 3 пъти предупреди за speed camera! Снима те и честитката ти пристига директно на адреса! Данъчни и агенция по безопасност на храните също! Половината град е със запечатани заведения от данъчните! Дори кафето под нас...! Simple Smile
Никъде по света не запечатват търговски обект за неиздаване на една единствена касова бележка. Като има запечатани обекти за нечукане на 2-3 лева. Направо е шокиращо. В един от най-скъпите и луксозни европейски курорти издаването на касова бележка е абсолютна рядкост. Тук са оставили дребния бизнес да диша. Единствено ги гонят за осигуровки. Иначе данъчните въобще не се занимават с магазини, ресторанти, кафета и сергии. Между другото и в Лондон фирмите с оборот до 1 млн евро не ги закачат. Така че Калинката явно въобще не знае, за какво става дума в България. А може и нарочно да лъже.

# 2 439
Titina, много избирателно отговаряш с мнението си и най-вече с тона си към мен или към някой друг. Защо ли?

Не, холандецът не работи като агент. Ама ти най-добре знаеш, защото го познаваш.
И понеже глупости говоря за скорост и спазване на правила / глоби, затова от началото на година умрелите по пътищата са в три цифрена цифра.

NikoT, да харесва им на чужденците, че могат (все още) да са всеки ден по заведения в България. И тук може дори със средна заплата, но повечето хора имат други приоритети. Холандците инвестират много пари в къщи, обзавеждане и т.н., което не е евтино. Познавам много хора, които спокойно могат да живеят с къща с две спални (децата им не живеят при тях вече), а те купуват къщи с по пет спални или земя, за да строят. И тов струва пари. Не ходят всеки ден на ресторант, защото предпочитат да си обзавеждат къщите с последна мода техника и мебели. Приоритети.
Какво намеси заведенията и глоби? Да съм се изказала за тях?

От написаното да разбирам, че одобрявате, че голям процент са в сивата икономика (частни уроци, услуги, наеми) и не плащат данъци или плащат такива, които не отговарят реално на спечеленото. Ами...супер!

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 16:00 от Kalinka

# 2 440
Titina, много избирателно отговаряш с мнението си и най-вече с тона си към мен или към някой друг. Защо ли?

Калинка, даваш примери, които са нерелевантни. Ако имам специално отношение към теб, защо не ти отговорих по мненията ти за образованието в България, срещу това в Холандия. Защото не знам как е в Холандия, а за неща, които не знам, няма как да ти отговоря. Въпреки, че и ти не знаеш как е в България, но коментарите ти се леят от сърце.

Не, холандецът не работи като агент. Ама ти най-добре знаеш, защото го познаваш.
Надценяваш ме.  Laughing Да имам доста познати, но не познавам всеки.

И понеже глупости говоря за скорост и спазване на правила / глоби, затова от началото на година умрелите по пътищата са в три цифрена цифра.
В Холандия няма ли катастрофи? Или там има на всеки водач полицаи закрепен.

# 2 441
Иван Вазов по-скоро е на границата между първа и втора зона по лондонските стандарти. Примерно както е Нотинг Хил, Knightsbridge и т.н. Предполагам си наясно с цените в тези райони. Като ги сравниш така и нещата си идват на мястото.

Ти наистина ме разсмя.

Бил ли си в Нотинг Хил или Knightsbridge? Има ли изобщо място в София, което по някакъв начин да може да се сравни с тях? Щото не е само въпрос на цени, а и на градоустройство, състояние на сградите и т.н. Сравнението между тези райони и който и да е район в София е просто нелепо.

Иван Вазов не е част от центъра (което би било първа зона), но е близко до центъра. Условно казано бих го нарекъл втора зона. Но София няма как да и припишем 6 зони като на Лондон. Ако приемем, че Иван Вазов е втора зона, то София се получава, че има горе-долу 4 зони. Т.е. еквивалентът на ИВан Вазов би бил 3-та зона в Лондон (делиш броя на зоните на две). И там апартамент с три спални е приблизително 680-700 хиляди паунда.

Плюс това заплатите в София са мноооого по-високи от другите градове в България. Съответно и живота в столицата ни не е много евтин, но в сравнение с Лондон ще си доволен.

Чакай сега - ти сравняваш заплатите в София с тези в други градове в БГ. Акуратното сравнение е с заплатите в Лондон. Средната брутна заплата в София май е около 1700 лева. В Лондон е около 2800 паунда. Т.е. 3.5 пъти по-висока. А цената на жилищата май вече стига 40% от Лондонските

# 2 442

NikoT, да харесва им на чужденците, че могат (все още) да са всеки ден по заведения в България. И тук може дори със средна заплата, но повечето хора имат други приоритети. Холандците инвестират много пари в къщи, обзавеждане и т.н., което не е евтино. Познавам много хора, които спокойно могат да живеят с къща с две спални (децата им не живеят при тях вече), а те купуват къщи с по пет спални или земя, за да строят. И тов струва пари. Не ходят всеки ден на ресторант, защото предпочитат да си обзавеждат къщите с последна мода техника и мебели. Приоритети.
Какво намеси заведенията и глоби? Да съм се изказала за тях?

От написаното да разбирам, че одобрявате, че голям процент са в сивата икономика (частни уроци, услуги, наеми) и не плащат данъци или плащат такива, които не отговарят реално на спечеленото. Ами...супер!
Ами супер е, разбира се. Дребния бизнес трябва да се остави да диша, да стане среден и тогава да почне да се стриже. Между другото вече споменах за топ курорта на Европа и за Лондон, но и в Германия не се натиска толкова здраво срещу дребните. Това е информация от първа ръка. За ресторантите забравяш, че не са особено достъпни в повечето западни страни. Цените там са много по-високи спрямо храна, мебели, коли и т.н. и съответно попадат в графа лукс, а не ежедневие.

# 2 443
Ако някой отрече и ситуацията по пътищата, правила, глоби и т.н. ще го призная за Мистър / Мисис Розови очила.

Titina,  2018 година жервите в Холандия (не само автомобилни, но и велосипеди, скутери, мотори и т.н) са 678. Холандия гони 17 милиона.
В България са 610. Колко сме ние? 6-6.5 милиона?
И, Хич, не те надценявам. При теб нещата са...”Няма такова нещо. Глупости.”. А и аз сигурно не съм си ходила от 15 години...Не знам. Информационно затъмнение.

NikoT, понеже наблюдавам един господин как и какво прави с бизнеса си, Та скоро ще изкупи цялото село. И бизнеса му  основно е малка фабрика. Има вече 5-6 имота в скъп район. Да ти кажа ли колко декларира заплата на работещите за него? И колко пенсия ще имат тези хора? И колко печалба декларира?

Ходенето на ресторант четири звезди може да е лукс, но на нормално място си е ок. Средно да оставя 25-30 евро на вечеря и мога 20-30 дена в месеца да отида. Да, но предпочитам тези пари да ги вложа в друго, защото ресторанта е ядеш и в тоалетната. На това му се вика приоритет.

Аз съм убедена, че на Nik ще му хареса в България. Основната причина? Харченето на английска заплата на Бг територия. И всеки ден може да са на ресторант.

# 2 444
Иван Вазов по-скоро е на границата между първа и втора зона по лондонските стандарти. Примерно както е Нотинг Хил, Knightsbridge и т.н. Предполагам си наясно с цените в тези райони. Като ги сравниш така и нещата си идват на мястото.

Ти наистина ме разсмя.

Бил ли си в Нотинг Хил или Knightsbridge? Има ли изобщо място в София, което по някакъв начин да може да се сравни с тях? Щото не е само въпрос на цени, а и на градоустройство, състояние на сградите и т.н. Сравнението между тези райони и който и да е район в София е просто нелепо.

Иван Вазов не е част от центъра (което би било първа зона), но е близко до центъра. Условно казано бих го нарекъл втора зона. Но София няма как да и припишем 6 зони като на Лондон. Ако приемем, че Иван Вазов е втора зона, то София се получава, че има горе-долу 4 зони. Т.е. еквивалентът на ИВан Вазов би бил 3-та зона в Лондон (делиш броя на зоните на две). И там апартамент с три спални е приблизително 680-700 хиляди паунда.

Плюс това заплатите в София са мноооого по-високи от другите градове в България. Съответно и живота в столицата ни не е много евтин, но в сравнение с Лондон ще си доволен.

Чакай сега - ти сравняваш заплатите в София с тези в други градове в БГ. Акуратното сравнение е с заплатите в Лондон. Средната брутна заплата в София май е около 1700 лева. В Лондон е около 2800 паунда. Т.е. 3.5 пъти по-висока. А цената на жилищата май вече стига 40% от Лондонските
Живял съм на улица Lancaster Gate. Все си мисля, че ми е ясно къде е Нотинг Хил 😄😄😄. За мащабите на София Иван Вазов се намира точно в началото на втора зона, а Младост 4 би бил в пета-шеста. В Лондон чистата заплата е под 2000 паунда, а в София реално е 1500-1800  лева. При мен по последни счетоводни данни средната заплата е малко над 2000 лева, като аз поемам всички осигуровки. Като сметнеш колко е 40 процента от 2000 паунда, ще видиш, че горе-долу се връзват нещата.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 21:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт