Бихте ли се върнали в България?

• 204 837
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 465
Моряците и те ли водят жалко съществуване /нямам предвид типа работа/ ?

Да. Според моите представи за добър живот всякаква форма на чергарстване, далеч от очите на любимия и децата, са жалко съществуване. Било то моряк, велик специалист с договори по света, или най-обикновен лондонски докер.

# 466
Съжалявам че така си се почувствала Markrit. Както вече казах, примера не беше подходящ. Peace
Аз си живея в бг , не съм емигрантка и не съм се почуствала лично обидена .
Просто ми прозвуча грозно.

Но е факт, че нейде из широкият свят скитат точно такива субекти. На мен не ми е жалко, смешно ми е, да се чудиш постоянно за какви помощи да подадеш документи, да скатаеш някой лев и накрая да се приберете задружно с буса , който е пълен с изхвърлените покъщнини на местните, семейно в родината, да обуете адидаса и да разправяте колко добре си живеете.... и да се правите на голямата работа.
Изобщо нямах предвид такива субекти .

# 467
  • загубено
Ще си харча парите където аз смятам за редно и никой няма право
да ми казва нищо.Пари изкарани с труд и платени данъци са само и
единствено мой проблем  Naughty
Ако някой дойде да ме слага в "рамка "ще му обясня не толкова възпитано
къде да отиде.
Не се заяждам,но ми стана кофти от коментара.

За това кой какви дрехи носи и от къде са взети си е негов проблем.
Не ми пречи не го забелязвам.
На вас защо ви пречи? Да си носи адидас или найк щом е хепи.
Да разказва колко е велик,ок.Нямам драми  Grinning

А колко от българите живеещи в Родината са интегрирани?  Laughing
Колко могат да пишат правилно и без грешка на родният си език?
Да попълнят една декларация без да допуснат грешка?
Мога да продължа да изреждам ...
Имат телефони който не отговарят на стандартът им.
Карат коли за хиляди,а нямат за мляко(това образно).
Оплакват се колко са зле а имат лъскави играчки....

Мисля си че "тарикатчетата" са си такива без значение къде живеят и какви
парцалки носят.

# 468
  • SF

Но е факт, че нейде из широкият свят скитат точно такива субекти. На мен не ми е жалко, смешно ми е, да се чудиш постоянно за какви помощи да подадеш документи, да скатаеш някой лев и накрая да се приберете задружно с буса , който е пълен с изхвърлените покъщнини на местните, семейно в родината, да обуете адидаса и да разправяте колко добре си живеете.... и да се правите на голямата работа.

Хора всякакви. Не е задължително да са неинтегрирани емигранти, за да живеят по този начин. Ако се чувстват добре така, този "стандарт" на живот е приложим и много добре разпространен и тук.
Миналата седмица дарих на една жена пред кофите пуловери, които аз вече няма да нося. Днис може да обясни на братовчедките, че ги е купила с честно изкарани пари. За мен няма никакво значение, за нея може и да има, може и да няма. Много хора си купуват D&G от Илиенци. С едни такива огромни бели надписи на черен фон.
В тв предавае молят певица, която много често отскачала до Милано да разкаже за пътуванията си - какво й харесва там, защо толкова често пътува. И тя казва: Чудесен шопинг си правя. Има едни магазинчета, първата пресечка зад онази катедрала отзад в ляво. Водещата се усмихва разбиращо и някак свойски - за Милано това е - чудесен шопинг в първата пряка зад катедралата. А друго харесва ли ти в Италия? - Ами има и други магазини, не са само онези в пряката.
А храната? - Хубави са пиците, ама тук нашите са по-хубави! Simple Smile

# 469
Съжалявам че така си се почувствала Markrit. Както вече казах, примера не беше подходящ. Peace
Аз си живея в бг , не съм емигрантка и не съм се почуствала лично обидена .
Просто ми прозвуча грозно.

Нищо грозно няма, ти изобщо не разбра какво иска да каже actresss. Напълно е права жената.

Моряците и те ли водят жалко съществуване /нямам предвид типа работа/ ?

Да. Според моите представи за добър живот всякаква форма на чергарстване, далеч от очите на любимия и децата, са жалко съществуване.
Точно така и аз мисля.

И освен това, да отидеш някаде само за да те експлоатират за да изкараш някакви пари, после да се връщаш тук да ги харчиш и пак да заминаваш, си е отвсякъде жалко съществуване. Може човек да се постарае и да изкарва прилични доходи и тук.

Аз не бих емигрирал заради пари, а примерно заради друг начин живот, култура, спокойствие, уреденост и други неща, които тук липсват. Например в Русия не бих живял и за 10 пъти по-големи доходи от сегашните ми. Само парите не са всичко, когато могат ей така за нищо да те утрепят на улицата, образно казано, когато газиш по разбити тротоари и кал до дупка и около тебе само разни тъмни субекти. Което важи с пълна сила и за България.

Ама някой, дето опъва в Германия или Англия или Испания за 1000 евро на месец и сравнява, че тук за 1 година нямало да ги изкара, не го разбирам. Щото там с 1000 евро си бедняк, и не е само в парите, ами и положението ти в обществото - на дъното си. Не всичко е пари.

Вие, дето сте в САЩ, не разбирам защо искате да се върнете заради стреса. Като че ли тук няма стрес! Има и вероятно даже повече, само че е от друг тип.

Пък в Милано магазините около катедралата не са хич евтини между другото, освен ако не уцелиш някоя разпродажба Joy От чалга певица и водеща какво да очакваш? Магазините и пиците видели в Милано. За Скала вероятно даже и не знаят, че е там. Пък дори и за магазините не знаят, че точно пък в Милано живят всичките велики дизайнери на дрехи и имат фирмени магазини там, даже съм влизал, на мъжкия щанд най-евтиното нещо бяха едни чорапи за 175 евро:)

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 13:17 от Татко Мецан

# 470
Това, че не отговаря на вашите представи за хубав живот, не прави живота на другите жалък. Много хора правят неща, които отговарят на техните виждания и възможности. Може пък да не са толкова умни и находчиви, че да изкарват пари в България. Голяма работа. Намерили са начин да се прехранват - себе си и децата си. И да, тази група хора не се припокрива задължително с тази с анцузите и блузките D&G, нито пък с тези, висящи на помощи.

# 471

Аз не бих емигрирал заради пари, а примерно заради друг начин живот, култура, спокойствие, уреденост и други неща
И аз това търся!

Основните причини поради които не бих се върнала в България са две и това не са счупените (или липсващи) тротоари, ненормалното шофиране или дори не чалгата. Едната е плачевното състояние на здравната система. Другата е намаляването на работещото население. Тези две неща не вещаят добро бъдеще.

# 472
  • SF
Това, че не отговаря на вашите представи за хубав живот, не прави живота на другите жалък. Много хора правят неща, които отговарят на техните виждания и възможности. Може пък да не са толкова умни и находчиви, че да изкарват пари в България. Голяма работа. Намерили са начин да се прехранват - себе си и децата си. И да, тази група хора не се припокрива задължително с тази с анцузите и блузките D&G, нито пък с тези, висящи на помощи.

Абсолютно е така. Всеки има различни критерии за хубав живот и жалко съществуване. За един хубавото е да си пзарува успешно от промоции, друг напада новите колекции и се чувства добре по този начин.
За някои животът в малкото градче е жалък, труден и еднообразен, други си мечтаят да живеят на такова място сред двор, тревичка и бяла къща.
Дали ще пътувам често в чужбина, за да "правя" парите си или ще бачкам тук в прашен офис, с извънредни часове и криви и сърдити колеги или без колеги, за 600 лева заплата, но ще ме осигуряват на 350, да закусвам и обядвам мазни вчерашни банички и кроасан... Май първото ми е по-малко жалко.

# 473

А колко от българите живеещи в Родината са интегрирани?  Laughing
Колко могат да пишат правилно и без грешка на родният си език?
Да попълнят една декларация без да допуснат грешка?
Мога да продължа да изреждам ...
Имат телефони който не отговарят на стандартът им.
Карат коли за хиляди,а нямат за мляко(това образно).
Оплакват се колко са зле а имат лъскави играчки....

По принцип съм съгласна с теб, с леката забележка, че ако някой иска да дава хиляди за телефон, дрехи или каквото и да е друго, а няма пари за мляко, си е също толкова негова работа, колкото и всичко останало, което не нарушава закона. Ние можем да ожалваме много неща, но е факт, че ничий живот не е перфектен, и всеки се справя с това, което му е дошло до главата по един или по друг начин.

Всъщност се разписах, защото според мен въпросът с интеграцията е силно надценен и преекспониран,  лее се отвсякъде  Laughing За мен ако човек си плаща данъците и не върши престъпления, интеграцията си е негов личен въпрос, избор и усещане, желание дори.
Още по смешно е,  като се пише за позиция в обществото, все едно има общество, което е съставено само от горен слой. А тази позиция всъщност е относителна, спрямо един си ниско, спрямо друг- по високо, но няма как всички или всеки да е най отгоре. Не бих се смяла никому, и мисля, че преди да сложим търкалящите се емотикончета е добре да се поставим в чуждите обувки и да си дадем реална сметка колко от нашите собствени постижения са наистина, ама наистина само наши, а не въпрос на късмет или получено от родителите.

пп. преди да има редица от пишещи как са се скъсвали от учене и бачкане предлагам кратък мисловен експеримент, да си представим живота си ако се бяхме родили в картонена колиба без ток и вода в циганско гето.

# 474
Определено, е най-трудно да се излезе от гетото, циганско или каквото и да е. В сравнение с хората от гетото емигрантите сме с предимство - бели сме, а в повечето сличаи сме и по-високо образовани и сме с хъс да успеем.

# 475
  • загубено
Рокси, права си   Peace

Гетата са страшни,липсата на избор е страшна там.
Дори късмет не помага в повечето случаи.

# 476
Определено, е най-трудно да се излезе от гетото, циганско или каквото и да е. В сравнение с хората от гетото емигрантите сме с предимство - бели сме, а в повечето слУчаи сме и по-високо образовани и сме с хъс да успеем.

Тези на Запад, със своята социална и образователна с-ма, вече цели поколения са на социални и без грам желание за работа. Не е само до излизане от гетото/интеграцията/блябля.

# 477
  • SF
Какво значи да си интегриран в общество? Това само за чужденците ли важи? Кое определя дали си интегриран или не?

# 478
Кое определя дали си интегриран или не?
бг-мамма

# 479
  • София
Не съм вярвала, че така зле ще се чувствам тук.
Да, връщаме се.
И да, ще съжалявам единствено заради училището на детето. Но пък в Бг са всички приятели, роднини, дом.
Всеки опит е от полза. Много се тормозих и понеже взе да ми действа на здравето решихме, че не си заслужава страданията.
В Бг детето има приятели, имаме социален живот, хубаво време, близки. Всичко това топли сърцето. Парите не са най-важни!

Общи условия

Активация на акаунт