Бихте ли се върнали в България?

• 204 567
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 750
Една голяма част от мургавите ни събратя отдавна са се изнесли и хич не им дреме език, интеграция и работа.

# 751
Една голяма част от мургавите ни събратя отдавна са се изнесли и хич не им дреме език, интеграция и работа.
Е, всички знаем с какво се занимават голяма част от тях...

# 752
  • Там,където се събуждам щастлива.
много ясно, че като не говориш чужд език, няма да отидеш в чужбина, а и да отидеш, ....знаеш какво те очаква - черна работа, трудно адаптиране, натоварване до изнемога....
Това съвсем не е задължително.

Когато пристигнахме, ММ знаеше две думи на кръст. Ходи на ESL курсове, гърби се да учи, увеличи диоптрите малко, но успя. В края на първата година той вече работеше по специалността си.
В Америка и Канада е много по-лесно, отколкото в Европа.

# 753
Ех, тия завистливи роднини бе! 
М, да, бедните роднини нямат работа на гости. Току-виж ви изложили пред роднините на жената и приятелите. Α πосле се чудиш за лошото отношение на роднините към вас.

Eми да ти разкажа предисторията, пък си прецени кое как е било.
Значи моите родители винаги са се грижили да му е добре на брат ми и каквото са имали, все на него са предпочитали да му го дадат. Тези мили хора бяха решили че в тяхната къща ще има самостоятелна жилищна площ, с отделен вход от стълбището към нея, само за брат ми. Той понеже бил 5 години по-дърт, та хайде всичко за него. И пари за кола му даваха даже.
А аз, така както си живеех в тяхната къща, си бях наел една стаичка зад университета, да си водя гаджета там на спокойствие.
Като стана време да се женя, брат ми имаше един едностаен апартамент даден му от общината, но не искаше да отиде да живее там, нито пък ми е предложил аз да отида в него за 5 месеца.
Защо ли ?
Ами от завист, разбира се, защото аз съм си намерил много добра жена, пък неговата няма да ти обяснявам каква е била.
Та когато аз подготвях женитбата ми, си търсих тогава апартамент под наем, а майка ми само разгонваше предлагащите апартамент като се обадят по телефона, щото наемите били много високи. Докато един ден аз бях до телефона, като се обади един и му казах че съм съгласен с наема му и с 3 месеца предплата. Еми майка ми онемя направо, като й казах че ще го плаща годеницата ми, с парите на нейния баща. Майка ми я е било страх да не трябва тя да плаща наем 5 месеца.
Ето така са я посрещнали моята годеница, моите роднини.
А когато им я представих за първи път годеницата ми в тяхната къща, баща ми й каза, че те не ме давали да съм ходел да живея в чужда държава. Да де, не ме давали, ама като заминах да живея при жена ми, после като се връщах всяка година при тях, баща ми искаше да съм го уреждал да работи в Белгия.
Когато аз се изселих, бях по документи съсобственик на имота на родителите ми. Само няколко месеца след като бях се изселил, родителите ми завели дело и ме лишили от собствеността ми, без да ми казват нищо чак до 2010г., когато умря брат ми. На втората година след като се бях върнал на гости и видях че почнали пристройка да правят, да има повече жилищна площ. Аз си помислих че някой се е подписвал вместо мен, че уж съм бил съгласен, защото не знаех че съм бил направо лишен чрез българско съдебно дело от собственост. И не съм ходил да проверявам нищо, щото си мислех че има опасност някой от тях да го вкарат в затвора, за фалшификации. Отидох в общината да си извадя копие от плановете на къщата с пристройките към нея, чак 2012г., след като почина баща ми. А тези планове ми трябваха, защото на брат ми жена му беше измислила да ме лъже че пристройките били незаконни. Естествено дъщеря й се прави че нищо не знае, щото е била бебе когато са строени. А и с майка ми се бяха разбрали и тя да ме будалка, че не знаела кое как е ставало, щото това било мъжка работа и баща ми се е бил разправял.
Ето с такиви хора съм си имал работа аз.

Стават ли за канене на гости в чужбина ?

# 754
много ясно, че като не говориш чужд език, няма да отидеш в чужбина, а и да отидеш, ....знаеш какво те очаква - черна работа, трудно адаптиране, натоварване до изнемога....

Когато пристигнахме, ММ знаеше две думи на кръст. Ходи на ESL курсове, гърби се да учи, увеличи диоптрите малко, но успя. В края на първата година той вече работеше по специалността си.
И аз това казвам....гърби се, увеличи диоптрите, но не всеки има сили и амбиции да издържи това....и не всеки успява....! Simple Smile

# 755
Satelit, съжалявам за твоята семейна история. Но тя съвсем не слага знак за равенство между всички роднини, останали в България.

# 756
Satelit, съжалявам за твоята семейна история. Но тя съвсем не слага знак за равенство между всички роднини, останали в България.
Точно така е.

Мими, обикновено е въпрос на мотивация според мен.

# 757

В Америка и Канада е много по-лесно, отколкото в Европа.
Хм, интересна констатация.
И защо е по-лесно?

# 758
Контесо, и аз мисля, че в Сев. Америка е по-лесна интеграцията. Тук почти всички са с емигрантски корени и има много повече толерантност към различното, та и даже неприкрита любознателност.

# 759
Фея, това е донякъде така и го разбирам, но за научаването на език и работата по специалността след акредитация и приравняване след курсове( ако има нужда) шансовете са еднакви. Peace

# 760
  • The QC to be!!!
Контесо, и аз мисля, че в Сев. Америка е по-лесна интеграцията. Тук почти всички са с емигрантски корени и има много повече толерантност към различното, та и даже неприкрита любознателност.
Bullseye  bouquet И не са насъсакани срещу румънци и българи от политиците си и медиите им.  Confused

# 761
  • Down south
Искам да се върна, особено от снощи, когато за първи път шофирах с дъщеря ми. За да бъда точна, тя шофираше, а аз се молех и натисках въображаемите спирачки, които по обясними причини, липсват в колата ми.
Да, искам да се върна и да се возя на трамвай  номер 5, който от спирка Лагера,  отиваше за 10 минути до центъра. На него ще се качва и дъщеря ми, без значение къде иска да ходи Simple Smile Трамваите са чудесно нещо.
Вече обмислям как точно да овържа домачадието с въжета и да го полека към София.
Младежите на по 15 г. не трябва да шофират, нито да им се позволява да се качват в коли на хора под 25, е, хайде 18:) Въпросните трябва да бъдат качвани в училищни автобуси и в краен случай, какъвто е нашият,  разкарвани от татко насам-натам.
Никакво шофиране, мама остаря с 10-15-20 години и то наведнъж, и то след първи опит Sad

ПП. Само да добавя, че тя вече има Permit.

Последна редакция: вт, 05 апр 2016, 00:29 от Daylily

# 762
Фея, това е донякъде така и го разбирам, но за научаването на език и работата по специалността след акредитация и приравняване след курсове( ако има нужда) шансовете са еднакви. Peace
Не съм много сигурна в това. В Германия например, бившите източногерманци все още срещат повече трудности при намиране на работа, отколкото западногерманците. И в заплащането има разлика. Това по разкази на близки приятели, на които имам пълно доверие.

Та ако има предубеденост към местни, какво остава за "пришълците"?

Дейлили, ако само това е причината, преместете се в тукашен голям град. Нуждата от кола отпада.

# 763
  • Там,където се събуждам щастлива.

Шансовете съобще не са еднакви. Тук има закон, че ако не може да се намери холандец за дадено място, тогава чак може да се наеме чужденец.

Имам братовчед в Торонто и като сме си говорили, той ме гледа с ококорени очи. Трудностите и отношението, което аз съм преживяла са немислими за Канада. За възможностите да не говорим.

# 764
  • Down south
Фея, ние сме в голям град Simple Smile но градски транспорт тук не е опция.
Мнението ми по-скоро беше спонтанно-носталгичен повей Simple Smile май съм за темата със спомените.

Общи условия

Активация на акаунт