Бихте ли се върнали в България?

• 204 476
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 885
  • Bristol
Купуваш къща и пътуваш до работа, понякога час-два. Понякога се наема малко жилище или стая близо до офиса и отиваш понеделник, връщаш се в къщи при семейството петък.

Съвременното робство - зависим от местоположение и транспорт.
Да, когато имаш деца трябва да правиш много компромиси. Това е един от тях.

# 886
Да, когато имаш деца трябва да правиш много компромиси. Това е един от тях.

Надали. Предпочитам друго. Писах преди една-две страници.

# 887
  • Bristol
Само,че и в щатите хората си купуват жилище,а ако искат да се местят го продават и купуват на другото място,мо при всички случай всички искат да си купят жилище,на квартира са само циганите.
Наистина?!

Заповядай, ела си купи собствено жилище в Lower Manhattan.
Като изключим удебеленото изводът е, че  хората имат желание да закупят жилище, но някои не го правят не защото искали да бъдат мобилни, а защото не могат да си го позволят  Money
Естествено , че има такива които не могат да си го позволят и такива които не го правят за да са мобилни , също и заради двете .Какво чудно и срамно има в това , че питаш така леко иронично и подигравателно /типично по български между другото /.. Rolling Eyes ConfusedВижда се , че и навън да отидете лошото българско си го носите .
Оборвам тезата, че на запад масово живеели под наем, за да са мобилни. Има и други причини и между другото точно заради липса на финанси и добра кредитна история е най-често срещаната причина да живееш под наем, поне в Англия, но като гледам и в други страни май е подобно положението.

# 888
  • HH
Тук в предградията живеят масово семейства с деца. Но повечето още изплащат. Говоря от наблюденията ми върху колегите. Тези, които още нямат деца живеят под наем посока център. Става дума за Хамбург, където всяко второ дете по 18 години има миграционен произход. Т.е. няма как да наследят нещо. Това и една от причините за високите наеми. Старите хора, като останат сами в общия случай не могат да си позволят старчески дом. Там свят ми се зави като ми обясниха за какви месечни суми става въпрос. И така, наследяват ако има какво да наследят. А понякога това хич не е на същото място където работят хората и се стига до парадокса да дадеш под наем собствен имот и ти да живееш под наем на друго място.

# 889
В крайна сметка ако трябва да сме честни собствеността не пречи никому да е мобилен, най малкото защото може да я продаде, да я отдаде под наем или дори да я използва просто за да защити парите, вложени в нея, от инфлацията, докато през това време си живее под наем където си иска.

Това е малко като клишето, че се затъпява от майчинството

# 890
  • Bristol
Купуваш къща и пътуваш до работа, понякога час-два. Понякога се наема малко жилище или стая близо до офиса и отиваш понеделник, връщаш се в къщи при семейството петък.

Съвременното робство - зависим от местоположение и транспорт.
Образованието на децата, за което ти говориш е свързано с училище с добра репутация и резултати. Пак ще се закотвиш на едно място, но с наем, освен ако не ги запишеш в бординг училище или не ги обучават в къщи. И между другото, ако нещо ти се случи, има застраховки живот. Парите, които плащаш за частна пенсия, се унадледяват в Англия. Един вид няма да оставиш дългове след себе си, ако си направила добре сметката си. В Англия точно заради високите данъци е хубаво да имаш завещание, където е упоменато на кого какво даваш и пак да е добре премислено, защото по този начин значително намаляваш данъка.

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 13:19 от Merry

# 891
  • Bristol
В крайна сметка ако трябва да сме честни собствеността не пречи никому да е мобилен, най малкото защото може да я продаде, да я отдаде под наем или дори да я използва просто за да защити парите, вложени в нея, от инфлацията, докато през това време си живее под наем където си иска.

Това е малко като клишето, че се затъпява от майчинството
В Англия има една груба сметка, която се прави. За да имаш финансова изгода е хубаво поне 4-5 години да поживееш в закупен имот. Иначе може да се получи, че го продаваш на загуба. С новите схеми обаче, където млади семейства се подпомагат от държавата да закупят първото си жилище срокът вече е по-голям, около 10 години. Разбира се винаги я има и опцията да дадеш под наем твоето жилище и ти да живееш под наем  Grinning

# 892
Да, и тук е така, тъй като разходите по покупка са около 5-10%, при продажба може би също има нещо. Но пък дори и едно преместване от едно в друго жилище под наем струва сигурно 4-5 хиляди под формата на леки ремонти, депозити и преместване. Както и да върти и да суче човек, все разходи Grinning

Но пък същевременно за последните 5 години цените са се качили с 30%, градът расте, търсенето е голямо. Много малко са другите алтернативи, които биха ме защитили от това покачване.

# 893
Да, но тук условията са други, затова предпочитам висок наем.
Разход за покупка е минимум 20%. По-добре да дам същите пари за апартамент в Испания. Mr. Green

# 894
  • Bristol
То затова закупуването на имот е дългосрочна инвестиция. Пазарът се срива, но до 10 години цените ще се възстановят, а може и по-високи да станат. Имам по-възрастни колеги, които са минали през подобна криза в Англия през 90те. Обаче те тъй или иначе е трябвало да плащат наем, за да живеят някъде, просто са продължим да плащат ипотеката на обезценената къща. Цената паднала почти на половина тогава, а в момента е около 10 пъти цената, на която са я закупили, отдавна изплатена.

# 895
  • The QC to be!!!
 Joy  Има няколко хора в този форум които пишат за щатите абсолютни измислици из доста теми. Такива генерализации се правят, с такава убеденост….

# 896
  • SF
Рокси, много познати го казват. Моля, не приемай написаното от мен като генерално обобщение, а като споделено от лични наблюдения. Не му придавай по-голяма важност и значение, отколкото аз самата го изтъквам като нещо значимо. Не казах, че лежа на кълките на мои познати, не казах, че е статистика, а казах, че моите познати, техните познати, и на техните познати познатите живеят в собствени жилища.
И статистиките са готини, аз го завърших това, но знаеш ли в едно жилище в България по колко семейства живеят, а като отговор са посочили, че е собствено, т.е. не е под наем.

# 897
  • Down south
Joy  Има няколко хора в този форум които пишат за щатите абсолютни измислици из доста теми. Такива генерализации се правят, с такава убеденост….
+1
Ако такива гвнерализации се правеха преди 20 години, когато информацията беше по-оскъдна, някак си би било по-приемливо, но сега?
 Пълно брьумие.

# 898

Само,че и в щатите хората си купуват жилище,а ако искат да се местят го продават и купуват на другото място,мо при всички случай всички искат да си купят жилище,на квартира са само циганите.
Наистина?!

Заповядай, ела си купи собствено жилище в Lower Manhattan.
Като изключим удебеленото изводът е, че  хората имат желание да закупят жилище, но някои не го правят не защото искали да бъдат мобилни, а защото не могат да си го позволят  Money
Донякъде съм съгласна, че малко хора при наличие на добра кредитна история, събрани пари за депозит и спестявания биха избрали живота под наем.

Иначе на въпроса зададен в темата.

Да, бих се върнала и се върнахме за близо 3 години, но бързо разбрахме, че няма да останем. Заминахме си обратно в 2010. А сега не мислим да се завръщаме.

# 899
Колко е средната пенсия на запад ?

За средна пенсия не знам, но в Белгия има гарантиран минимален доход за хора над 65 годишна възраст, даже и да са работили само 1 година през целия си живот. Та ако живееш сам и си имаш собствено жилище, с този доход ще си преживяваш без проблеми според мен и на почивка ще си ходиш всяка година даже. Ако сте семейство, не знам дали ще го дадат, ако другия има по-висока пенсия.
В моя град познавам една българка която се пенсионира миналата година. Еми работила е само 2 години в Белгия, после е живяла от помощи за безработни ( които са различно нещо от социални помощи, за хора които не са работили). А годините през които е получавала пари като безработна, са й ги броили за трудав стаж, защото е била съгласна да работи, но не е имало работа.
Някъде около 1150 евро мисля че каза че й дават, това беше преди да са й сметнали окончателно колко пари ще получава. Тя сега е в бг за пролетната ваканция, като се върне ще ми разправя подробности.

А в бг работещите не получават толкова пари като заплата.
Та кой е луд да се бил връщал там ( преди да се е пенсионирал) ???

Общи условия

Активация на акаунт