Бихте ли се върнали в България?

• 204 342
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 870
Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства...
Грешиш, ако смяташ, че всички пенсионери на Запад са добре финансово. Не намирам графика за 2013-та или 2014-та, но тази е достатъчно красноречива.

Изобщо не твърдя, че са добре финансово всички и живеят безгрижно и охолно, но нашите са на ръба на оцеляването.....няма пенсионер, който да взима 80 евро,а в България има! Sad Страшно унизително и жалко съществуване и то за хора, повечето от които са работили през целия трудов стаж по 30 и повече години..... Cry
Смятам разбрахте какво топлене с дърва имам предвид, не от камини и кахлени печки и печки с водни ризи....хората са извадили от мазетата старите си печки от 60 те, на стари години хвърлят пепел....чистят сажди ooooh! Смятам знаете колко струва изграждането на една качествена камина, с комини и пр., надали пенсионер от някое българско село ще може да си я позволи Sad
Колко е средната пенсия на запад ?

# 871
По-коректният въпрос би бил какво е съотношението пенсия спрямо разходи тип "потребителска кошница" (т.е. най-належащото, неизбежното и пр. Като наем/поддръжка на жилище, режийни, здравни плащания, храна и пр). Точно това съотношение е взето предвид, когато са били правени графиките.

# 872
  • The QC to be!!!
Аз не мисля, че е така, не съм чула западен пенсионер да стои на студено, да се топли с дърва в 21 век или да няма пари за ежемесечните лекарства...
Аз познавам един такъв, живее в 50+ годишен трейлър (а този трейлер е нещо като барака на колове), бил е военен във 2СВ, и е милионер в земи, но нищо не иска да продава, и ако ти кажа, че никога не съм го виждала с чиста тениска без дупки, няма да ми повярваш. Дъвче тютюн, плюе, на 82 години, след имплантирани 2 стента на коронарните артерии, вдигаше бали със слама и ги товареше на поне 80см висока платформа да ги продава за да може да си плаща тока, дървата, таксите и нон стоп мрънка как едвам му стигали $ да си купи дърва и колко било скъпо, щял да си събира клоните от неговата гора и да се топли, че не му стигат $ да си купи достатъчно дърва, и това зима след зима. Таксите на 30 акра земя мисля му бяха към $2К, това след отстъпките защото продаваше сламата за гледане а крави на брат си, и се води фермерска земя. Която земя струва няколко милиона. Та, има и на запад като нашите пенсионери. Имат жилища, земя, но нямат $ за отопление.  Sad

Има едно предаване за "планинските мъже", и там има 2-3ма такива, и всичките се отопляват на дърва.

Та… намират се.

# 873
По-коректният въпрос би бил какво е съотношението пенсия спрямо разходи тип "потребителска кошница" (т.е. най-належащото, неизбежното и пр. Като наем/поддръжка на жилище, режийни, здравни плащания, храна и пр). Точно това съотношение е взето предвид, когато са били правени графиките.
Абсолютно ! Peace
Но реших , че се подразбира .Близко е до акъла според мен .В бг все гледат пенсиите и заплатите /само като цифра/. Никой не пита с тамошните пенсии какво си позволяват пенсионерите.Но в чуждия двор , тревата винаги е по зелена.

# 874
  • Там,където се събуждам щастлива.
И тук има много бедни хора. Не са на улицата, защото им отпускат помощ за наем. Но живеят с малко пари. Имам ученичка, която спи на едно легло с майка си и имат кухня и стая. Загуби си тетрадката и нямаха 20 евро да купят нова. Но много от тези хора имат предистория. Разликата с България е, че там има много хора, които са готови да работят здраво и пак са зле (но и даси кажем честно..не сме от най-работливите).

Напоследък много си мисля за България (зазяпах се в БГ сериал). Мой съученик и много добър български актьор, вече не е в България. И други големи таланти, в какви ли не области, са навън. Тъжно е,  защото България има нужда от хора кадърни, а -да си го кажем честно - сме предпочели да не се борим за родината си, а да търсим спокойствие. Същото можеха да направят и хилядите българи, които след Освобождението са се връщали, получили западно образование и са направили една цъфтяща България! Защо и ние да не можем?

# 875
  • Bristol
На запад правилата са други. Там хората не са вързани към населено място и ако професията им позволява, те се местят. Дори да трябва да идат в град, който е на 4000 км от сегашното им местоживеене.

В България и трудовият пазар е по-различно устроен, а и е по-малък.

Затова в западноевропейските и северноамериканските страни е по-практично да се наемат апартаменти, а не да се притежават.

Изключение правят бившите източногерманци, голяма част от които също притежават жилищата си и не са променяли местоживеенето си откакто са започнали трудова кариера.

Е, изключение са и разните строги религиозни групи от типа на амишите, но това са по-скоро частни случаи.
На запад правилата са, че имаш ли партньор/семейство/деца искаш или не идва време да се закотвиш някъде. Абсурд е със семейство и особено с деца в училищна възраст да обикаляш страната заради работата. Купуваш къща и пътуваш до работа, понякога час-два. Понякога се наема малко жилище или стая близо до офиса и отиваш понеделник, връщаш се в къщи при семейството петък. Аз живея в Бристол и съм имала и имам познати и колеги, които пътуват до Бирмингам, позната работи в Лондон, идват от Нотингам или Южен Уелс (като задух вятъра и затворят моста по два часа шофиране им се събира в едната посока), Рединг, Норфолк и тн. Пуснете Google map и ще разберете за какви разстояния говоря. Всички са със семейства и жилища, които изплащат с тенденция да станат техни. И вие хубаво под наем живеете, нямате деца и имате планове да се местите, ами партньорът ви какво ще прави, зарязва си работа и кариера и като кученце ви следва  Joy
Иначе на приказки звучи перфектно, да живееш под наем, за да си мобилен и наистина върши работа, но докато си млад, неангажиран и неориентиран.

# 876
Забележете обаче кои са българите в БГ, притежаващи имота, в който живеят: възрастни хора-собственици, такива на средна възраст с наследен имот или новобогаташи.

Ама говорим за собствен имот, а не такъв с ипотечен заем.

Възрастните хора притежават имота си, защото са били принудени да се закотвят в конкретно населено място. Причината? Жителството по време на соца.

Хората на средна възраст просто са придобили имота си, понеже баба/дядо/родители са починали.

За новобогаташите няма какво да обяснявам.

На запад правилата са други. Там хората не са вързани към населено място и ако професията им позволява, те се местят. Дори да трябва да идат в град, който е на 4000 км от сегашното им местоживеене.

Затова в западноевропейските и северноамериканските страни е по-практично да се наемат апартаменти, а не да се притежават.

Изключение правят бившите източногерманци, голяма част от които също притежават жилищата си и не са променяли местоживеенето си откакто са започнали трудова кариера.

Е, изключение са и разните строги религиозни групи от типа на амишите, но това са по-скоро частни случаи.

Само,че и в щатите хората си купуват жилище,а ако искат да се местят го продават и купуват на другото място,мо при всички случай всички искат да си купят жилище,на квартира са само циганите.

# 877
Само,че и в щатите хората си купуват жилище,а ако искат да се местят го продават и купуват на другото място,мо при всички случай всички искат да си купят жилище,на квартира са само циганите.
Наистина?!

Заповядай, ела си купи собствено жилище в Lower Manhattan.

# 878
  • Down south
Sisi72,
по-голяма небивалица трудно се сътворява.
За човек, имащ претенции да поназнайва неща, свързани с живота в САЩ, определено се изложи.
"Цигани", коя точно общност визираш,
Жалко и за пребиваването ти тук, и за претенциите, и за всичко останало Sad

# 879
Забележете обаче кои са българите в БГ, притежаващи имота, в който живеят: възрастни хора-собственици, такива на средна възраст с наследен имот или новобогаташи.

Ама говорим за собствен имот, а не такъв с ипотечен заем.

Възрастните хора притежават имота си, защото са били принудени да се закотвят в конкретно населено място. Причината? Жителството по време на соца.

Хората на средна възраст просто са придобили имота си, понеже баба/дядо/родители са починали.

За новобогаташите няма какво да обяснявам.

В твоето масачузетско селце си е евтинийка, затова е нормално там повечето хора да имат собствени къщи. А ние в големите ситита направо сме се изциганьосали отвсякъде, да му се не види, не ни е срам Laughing Mr. Green Отивам още утре в банката да питам дали ще ми отпуснат заем за 2 милиона долара, че да си купя 65 квадрата апартаментче в покрайнините на центъра, иначе току-виж ми потъмняла кожата Laughing Mr. Green Mr. Green ня'а се излагаме я Mr. Green Mr. Green : Е, поне научих къде в САЩ живеят циганите. Научих също, че всички и всичко в щатите е като в твоето населено място: и начина на живот, и на мислене, и доходите, и цените на къщите, абе всичко. Интересно, интересно.,,

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 07:16 от Сирена

# 880
Направо имам чувството, че гледаме различна картинка. Какво й е красноречивото, за всички вляво от Швейцария бедността е под 15%, а хората над 65% са или еднакво застрашени от бедност, или с малко повече от средното.
И за да не се мъчим да гадаем по стълбовете, ето ги разликите за ЕС в цифри:

от тук http://www.inequalitywatch.eu/spip.php?article99&lang=en
За ОЕСД https://data.oecd.org/inequality/poverty-rate.htm

Ако вземем България и Германия- в България средно 21% са бедни, а при пенсионерите- 32%. В Германия между двете числа почти няма разлика, т.е. пенсионирането не значи бедност. Има по надолу и таблици по други показатели-емигранти, семейства с деца и без и т.н.

Бедността се измерва в процент спрямо средния доход за страната, което значи, че освен всичко друго бедният пенсионер в Германия ще продължава да има достъп до немското здравеопазване и немските болници, а българският- до българското. Всички знаем каква е разликата, за съжаление това е едно от най осезателните неща, които остават встрани от процентите, но определят качеството на живот.

# 881
Ако вземем България и Германия- в България средно 21% са бедни, а при пенсионерите- 32%. В Германия между двете числа почти няма разлика, т.е. пенсионирането не значи бедност. Има по надолу и таблици по други показатели-емигранти, семейства с деца и без и т.н.

Бедността се измерва в процент спрямо средния доход за страната, което значи, че освен всичко друго бедният пенсионер в Германия ще продължава да има достъп до немското здравеопазване и немските болници, а българският- до българското. Всички знаем каква е разликата, за съжаление това е едно от най осезателните неща, които остават встрани от процентите, но определят качеството на живот.
+1
Хората май не знаят, че в бългалските села няма работа, няма развитие, няма живот....животът е спрял преди 20 години......няма магазин, няма дори фелдшер.....самотни старци ги обират през нощтите, за да им вземат 20 лв.....най близката болница е на 100 км, децата им дори не могат да ги закарат, защото и те едва свърцват двата края и са Безработни..... #Cussing out #Cussing out

# 882
  • Bristol
Наистина?!

Като изключим удебеленото изводът е, че  хората имат желание да закупят жилище, но някои не го правят не защото искали да бъдат мобилни, а защото не могат да си го позволят  Money

# 883
Наистина?!

Като изключим удебеленото изводът е, че  хората имат желание да закупят жилище, но някои не го правят не защото искали да бъдат мобилни, а защото не могат да си го позволят  Money
Естествено , че има такива които не могат да си го позволят и такива които не го правят за да са мобилни , също и заради двете .Какво чудно и срамно има в това , че питаш така леко иронично и подигравателно /типично по български между другото /.. Rolling Eyes ConfusedВижда се , че и навън да отидете лошото българско си го носите .

# 884
Купуваш къща и пътуваш до работа, понякога час-два. Понякога се наема малко жилище или стая близо до офиса и отиваш понеделник, връщаш се в къщи при семейството петък.

Съвременното робство - зависим от местоположение и транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт