Бихте ли се върнали в България?

• 205 317
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 1 725
Софи, ще коментираш ли тези изявления:) верно ли не можеш да си вземаш пенсията в Канада, ако не живееш там
  ,
В Испания е така. Ако живееш в Испания ще взимаш една нормална пенсия, ако си отидеш в Бг ти дават само частта, за която си се осигурявал през годините, които си работил в Испания. За 15 г. е от порядъка на 150€

На мен пък ще ми дават само честта от годините за които съм се осигурявал в Белгия, ако не съм се развел, защото ще гледат доходите на мадамата и ще викат че не ни трябват повече пари на двамата. Ако се разведа и се регистрирам на отделен адрес, тогава има гарантиран доход за стари хора над 65 години, ама трябва да си живееш постоянно в Белгия, не само 6 месеца. Което е кофти, ако нямаш човек да симулира твое присъствие на адреса на който си регистриран. Да харчи ток, вода да се вижда че живее някой там и т.н.

# 1 726
  • София - Рим и обратно
Ми като отваряте жълтите медии, за митьо ще четете, какво друго? Там за концерти и за книги не пише и не се говори. Подбирайте си средата и източниците на информация, не ви е виновна България. Тя, простотията е навсякъде, ако я търсиш. Аз що ли трудно налитам на нея, пък съм си в БГ... Нито бтв, нито Нова гледам (там новини тип "митьо очите" са нон стоп), не чета жълти простотии, ходя на балет, театър, опера и ми е екстра.

# 1 727
# 1 728
ПС. За Титина - в момента съм в 15 минутна "кафе пауза". Понеже ми държи сметка кога пиша. Wink

А, Софи, опазил ме Господ да те съдя, пък и ти си ми един от най-приятните събеседници в този форум. Освен това не съди, за да не бъдеш съден, се казва в Светото писание;)

Чакай да се позанимавам малко още с твоята персона - постът ти е в 5 следобед, доколкото знам, с Канада разлика е май 7 часа, значи си писала в 10 сутринта, ахам, точно за кафе пауза време.Simple Smile

Нямам дори представа какво разбирате вие в Канада под "социална пенсия". В България по принцип пенсия се отпуска за прослужено време и старост, ноо ако човек няма достатъчно осигурителен стаж и няма право на пенсия, от една възраст нататък му се дава тъй наречената "социална пенсия", като се предполага, че за да не умре от глад - друг е въпросът, че в България не само със социалната, а и с отработената пенсия човек пак ще умре от глад и мизерия, ако няма кой да му помага.

# 1 729
В последните 30 минути хвърлих око на БГ сайтовете /не жълтурките/. И директно отговор на въпроса от темата - НЕ,не искам да се връщам. Топ новина е някакъв си митьо очите /умишлено с малка буква/. Та гледам сериозната журналистика се занимава с въпроса дали ще оживее тая отрепка. Пратили специалисти от София,че в Бургас не можели да се справят....Е, защо ми е да се връщам в държава, в която състоянието на една отрепка, погубила много животи,е тема номер 1???? И още - мернах коментари на хората - както винаги много мощни в нета...но в реалността никой не реагира на нищо. Гади ми се. Това е  Sick ....в тази България се чудя дори през лятото дали да намина....

Начи колкото и да ми тъжно и неприятно от това, но ти си права; но напоследък като чета как е пък в белите уредени страни, с огромно учудване установявам, че при наличието на проблеми и там до голяма степен се дънят като нас. Примерно Германия. Мислех си, че тяхната полиция е на място - нашата ясно каква е - а то се оказва, че е била на място, когато си е имала работа с германци, възпитани, дисциплинирани и по принцип не правещи нарушения, ами то всеки лесно може да бъде добър и строг учител в клас от отличници и дисциплинирани деца. Ама чета сега по медии и в нета, че като се напълниха с тълпи мигранти, имащи поведение бетер нашите роми, и хоп- тяхната полиция се оказа същата като нашата, не закачат безчинстващите, хващат ги и ги пускат, и съдилищата им се оказаха като нашите, не ги осъждат, не ги затварят, произнесли се за някакъв брак сключен по законите на шариата, че бил законен, а момичето е на 15 години, какво ли още не. Оставиха мигантите да блудстват масово в Кьолн на Нова година, после маса още такива случаи, изнасилени деца в басейни, всякакви страхотии четем. Дори и да не са 100% верни, то стига на 30% да са верни, за да видим, че май чуждата трева не е по-зелена.

В нашите условия и това, което преживяхме през последните 30 години, не вярвам някой западен чужденец от уредена бяла страна да би оцелял.

Днес се коментираше в едно сутрешно предаване - официална статистика - че ако през 2002 сме имали стандарт 23% от средноевропейския, днес имаме 46%. Пак сме много назад, пак сме най-бедни, ама вече сме 2 пъти по-богати, отколкото сме били преди 10 години. Престъпност няма в такива размери, каквато имаше през времената на ВИС и СИК. Пак има, но е много по-малко.

Така че не е чак толкова ужасно тук. Аз пък като изляза в чужбина, и на третия ден вече нямам търпение да се върна в България. Е в Лондон например като бях, хем говоря езика. Ми всичко ми беше толкова чуждо, ми кво му е хубавото, едно кафе и кутия цигари излизат 25лв, хотелите много по-лоши от нашите, по-запуснати - е не съм бил в 5-звезден, ама...мисленето им друго, порядките други, разбианията други, ми не ми хареса хич. В Германия ми харесва повече, ама най-си ми е добре в София.Simple Smile
Освен Софи ако ме покани на гости в Канада, там може и да ми хареса, знам ли - отвъд океана не съм ходил.

# 1 730
И на мен тук ми харесва...където и да съм била след седмица искам да се връщам, дори отвъд океана....всичко ми е адски чуждо, неуютно..храната също....за месец в Америка не хапнах нищо по вкуса ми.....допада ми Испания, май там бих се жертвала да остана....Simple Smile Но и там храната не ми допада...
Sad

# 1 731
  • някъде в орбита...
То нали в това е корена на темата - човек да намери мястото, където да се чувства "у дома". Защото всичко друго си е (по мое мнение) чисто издевателство над себе си.

# 1 732
И на мен храната не ми допада, освен в Италия. И никъде в Западна Европа няма пейки, да приседнеш, като се умориш, стърчиш на крак:) В Лондон нали не се пуши никъде в заведенията, ама в пъбовете в центъра и маси навън няма, та сядаха по троарите направо, по первазите на прозорците, а на Трафалгар направо на земята на асфалта седяха и лежаха:) Виж в Италия е готино, там ми хареса. Но за постоянно живеене София ми харесва най-много.

# 1 733
  • Euskal Herria
И на мен храната не ми допада, освен в Италия. И никъде в Западна Европа няма пейки, да приседнеш, като се умориш, стърчиш на крак:) В Лондон нали не се пуши никъде в заведенията, ама в пъбовете в центъра и маси навън няма, та сядаха по троарите направо, по первазите на прозорците, а на Трафалгар направо на земята на асфалта седяха и лежаха:) Виж в Италия е готино, там ми хареса. Но за постоянно живеене София ми харесва най-много.
Би ли обяснил по-подробно това? (болднатото).

# 1 734
Оф, ми само в парковете има, а те не са на всяка крачка. Аз съм бил като турист и естествено по цял ден съм обикалял пеш, за да видя колкото се може повече забележителности и не само забележителности, а въобще съответния град. И като обикаляш цял ден пеш, в един момент се изморяваш и няма къде да седнеш да си починеш просто. Докато в България пейки има на всяка крачка, не само в парковете. И дървета има много повече у нас. Виж не ми е ясно как става така, че въздухът в София наистина е много по-мръсен. В Лондон почти няма дървета /с изключение на парковете, те са прекрасни, с много зелени поляни и дървета/, населението е 10 пъти колкото София, а въздухът е по-чист, загадка ми е как го постигат. Но няма къде да седнеш. Хората сядат направо на ръба на троарите, гледаш ги издокарани мъжете в костюми, жените с хубави рокли, а седнали на первазите на прозорците на заведенията, по тротоарите или направо на земята. Пейки няма, и в Рим е така, и навсякъде, където съм ходил.

# 1 735
# 1 736
Оф, ми само в парковете има, а те не са на всяка крачка. Аз съм бил като турист и естествено по цял ден съм обикалял пеш, за да видя колкото се може повече забележителности и не само забележителности, а въобще съответния град. И като обикаляш цял ден пеш, в един момент се изморяваш и няма къде да седнеш да си починеш просто. Докато в България пейки има на всяка крачка, не само в парковете. И дървета има много повече у нас. Виж не ми е ясно как става така, че въздухът в София наистина е много по-мръсен. В Лондон почти няма дървета /с изключение на парковете, те са прекрасни, с много зелени поляни и дървета/, населението е 10 пъти колкото София, а въздухът е по-чист, загадка ми е как го постигат. Но няма къде да седнеш. Хората сядат направо на ръба на троарите, гледаш ги издокарани мъжете в костюми, жените с хубави рокли, а седнали на первазите на прозорците на заведенията, по тротоарите или направо на земята. Пейки няма, и в Рим е така, и навсякъде, където съм ходил.
Просто не карат таралясници.

# 1 737
  • някъде в орбита...
В Лондон почти няма дървета
С това няма как да се съглася Rolling Eyes

# 1 738
  • Euskal Herria
Оф, ми само в парковете има, а те не са на всяка крачка.
Цитирах само тази част от поста ти, но и за останалото не съм съгласна. Не знам къде си ходил, но пейки има доста, паркове - също. Да не говоря, че всяка свободна част тук, където сме ние,  е превърната в мини парк. Така че нека не обобщаваме "в цяла Западна Европа"  Simple Smile.

# 1 739
  • София - Рим и обратно
Оф, айде почна се - не е верно тука има дървета, пейки бол, парка до парка... Laughing.
Факт е, че няма друга столица, което да разполага с 4 огромни парка на малката си територия, като не броим по-малките паркчета и градинки, които са почти на всяка крачка. Ами Витоша на 5 км от София? Никъде няма толкова зеленина и планина - природен парк на една ръка разстояние.
За таралясниците съм съгласна. Пушат, като пробити комини, гледаш го качил се в БМВ, а като тръгне на светофара - черен облак зад него Sick. Мизерници.

Общи условия

Активация на акаунт