Бихте ли се върнали в България?

• 205 227
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 1 875
  • ENGLAND
Е, аз съм в Англия и си хортувам и кореспондирам само на английски. И повярвай ми, неграмотността тук е несравнима с българската. Пък и де да беше само неграмотността....

Чудя се що я изровихте тази тема.

# 1 876
Може, в Англия съм била само по мюзикъли и музеи 😄. Там грешки не съм виждала.

А темата я захванахме във връзка с образованието и здравеопазването в България - две области, които за мен са важни, защото имам малко дете със здравословни проблеми, на което му предстоят още много години в училище. А аргументът, че и в Англия били неграмотни, няма отношение в случая. Темата е за прибиране в България.

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 23:49 от Nedinka

# 1 877
  • Там,където се събуждам щастлива.
Винаги съм казвала, че България е прекрасно място за млади и за здрави хора. За възрастни и болни е ад.
Да, имаш по-бърз достъп до специалисти, но със заплащане. Ако нямаш пари си в деветатта дупка на кавала. Знам за безброй хора, които си оперират едното око от перде,  а за второто нямат пари. Живеят с мисълта, че с едно все пак нещо ще виждат. Знам за хора, които не ги оперираха, докато роднините не платиха за консумативи (майката на приятелката ми я бяха оставили посред зима в коридора на Пирогов, докато не внесе пари.) Вуйчо ми е болен от Паркинсон и деменция и няма лекар, който да дойде да му следи състоянието, тък като не излиза. Нямаше и нотариус, който да дойде да легализира документи, защото таксата била само по 20 лв и отказвали.
Детето на приятелка е със специални нужди и няма никаква помощ (живее в малък град). Детето расте и става голямо и силно, а тя е от 14 години по 24 часа е с нея.
Майка ми има пенсия от 240 лв. И колко са като нея.

Ако се върна няма да мога да помагам нито за оцеляването на майка ми, нито да помогна при здравословен проблем.
Понеже всяко лято се налага да се занимавам с институции и разни битовизми...единственото, което ме наляга е отчаяние.

С една дума: всичко си има положителни и отрицателни страни. Важното е къде се чувстваме сигурни и доволни от това, което правим и постигаме.

# 1 878
Винаги съм казвала, че България е прекрасно място за млади и за здрави хора. За възрастни и болни е ад.
Да, имаш по-бърз достъп до специалисти, но със заплащане. Ако нямаш пари си в деветатта дупка на кавала. Знам за безброй хора, които си оперират едното око от перде,  а за второто нямат пари. Живеят с мисълта, че с едно все пак нещо ще виждат. Знам за хора, които не ги оперираха, докато роднините не платиха за консумативи (майката на приятелката ми я бяха оставили посред зима в коридора на Пирогов, докато не внесе пари.) Вуйчо ми е болен от Паркинсон и деменция и няма лекар, който да дойде да му следи състоянието, тък като не излиза. Нямаше и нотариус, който да дойде да легализира документи, защото таксата била само по 20 лв и отказвали.
Детето на приятелка е със специални нужди и няма никаква помощ (живее в малък град). Детето расте и става голямо и силно, а тя е от 14 години по 24 часа е с нея.
Майка ми има пенсия от 240 лв. И колко са като нея.

Ако се върна няма да мога да помагам нито за оцеляването на майка ми, нито да помогна при здравословен проблем.
Понеже всяко лято се налага да се занимавам с институции и разни битовизми...единственото, което ме наляга е отчаяние.

С една дума: всичко си има положителни и отрицателни страни. Важното е къде се чувстваме сигурни и доволни от това, което правим и постигаме.

чудесен отговор. добре формулиран.
защо някои пишещи се засягат ? всеки има мнение по въпроса и това трябва да се уважава. доста информация има в темата, пък всеки да прецени кое важи за него.

# 1 879
Kalinka в винаги с негативна информация.
Как ти звучи сметка от $3000 за линейка и грешна диагноза.

Лично за мен проблемът в Бг е в ниското заплащане. Но пък по-високото заплащане на лекарите например озн, вдигане на данъците и здравните вноски. Естествеено никой не е съгласен на този вариант. И държавата продължава да дотира обучението на лекари например, и те след това да отиват да работят в Англия ( пак произволен пример)

# 1 880
  • SF
Не знам с какви англичани общуваш. Тези, с които аз си хортувам, не правят грешки. И не говоря за служебна кореспонденция, а за официални документи с подписи и печати на институции.

Сигурно с подбрано неграмотни англичани общувам. Къде ли съм ги намерила!!!

Казах ти с какви общувам - с колеги. И не, не работя във фирма за миене на улици и чинии.

Служебната кореспонденция Е официална.

В неслужебна, неофициална, пишат PlEAZZZZZE или Esmee RULEZZZZ XoXoXo HugZ Babes!
Грамотни ли са?

Или са модерни?

Скрит текст:
Значи най мразим генерализмите! Ние сме такива, ония са онакива.
Не е като да не съм се чудила на общата култура на западняците. Не е като да не съм се чудила как да отговарям на тъпите въпроси защо пиша на руски с руската азбука. А това, че Букурещ и Будапеща са столиците на България, надявам се вече поотмина малко. Но колко пъти съм обяснявала, че общото между трите са само първите две букви, което направо ги побъркваше.
Точно днес четохме на висок глас мейла на колега, който ни обясняваше какво да направим. Много, много не му се разбираше какво очаква от нас.
И тук, и там, и навсякъде има такива, с които не можеш и 5 думи да размениш и дразнят с простотията и невежеството си.

Вие къде се научихте да пишете и къде изчетохте книги и учебници - в България или когато заминахте в чужбина? Питам, защото ви чета и ми приличате на грамотни жени. Къде се случи това ограмотяване?

# 1 881
Esmee, пак ще ти напиша (за последен път) - примерът с неграмотността в Англия не е от значение в случая, тъй като не се обсъжда дали ще ходим в Англия. Обсъжда се дали бихме се върнали в България и евентуално аргументи в подкрепа на отговор 'да' и в подкрепа на отговор 'не'. Твоите отговори са в стил сина ми - като го питам за поредната забележка от училище, той започва да ми обяснява кой какви забележки бил получил. Мен ме интересува ситуацията в България, защото имам отношение към страната, не изключвам възможността някой ден да се върна и в този случай ситуацията ще има отражение върху мен и детето ми.

Така че спокойно с удивителните.

# 1 882
  • В заешката дупка
Цитат
Но ако трябва коронка, мост, импланти, две мнения няма-в България. И не виждам нищо лошо в това. Защо трябва да дам примерно 2000 евро тук, ако ще си ходя до България и там ми излиза примерно наполовина.

Това се нарича здравен туризъм и хора с добра застраховка в чужбина не го правят...така, че в чужбина е добра здравната система, ама недостъпна и тогава си измисляме разни схеми. Че си и вярваме

Има места по света, където здравната система въобще не работи на принципа на здравното застраховане. Достъпността до дентални услуги за всички е една и съща и цената са двойни и тройни по-високи от тези в Бг. Дали качеството е едно и също - нямам идея.

Та много хора това не го разбират явно,  затова и си мислят, че само недобре платените в чужбина биха се интересували от здравен туризъм. Съвсем спокойно от това могат да се интересуват всякакви хора, просто защото не им се дават излишни пари.

# 1 883
Наистина  ми убягва факта защо ще ми се наложи да пътувам от страна А, до страна Б, да си използвам отпуската, да си причинявам дискомфорта от пътуването, с неясната задача да спестя пари. Все пак за едно зъболечение, например имплант се налагат няколко посещения при зъболекар. А после се изисква и поддръжка, още посещения... както  и да смятам, сметката ми не излиза.

# 1 884
  • В заешката дупка
 Аз такива неща не съм правила. Не мога да отговаря за причините. Просто имам наблюдения. Даже не говоря за българи, а за местни исландци. Които хич, ама хич не са бедни. Обаче си правят разходки до Сърбия и си правят коронки на зъбите.

# 1 885
  • Linz
Австрииците масово ходят да си правят зъбите в Унгария. Стоматологичните клиники им осигуряват хотел и обслужване на немски. Това е здравен туризъм.
Аз като ск ходя в София посещавам зъболекар защото съм в отпуск и разполагам с време, по-лесно общувам на майчиния си език и използвам възможността да си харча парите в България. Това, когато търпи отлагане. Ако случая е по-спешен, отивам тук. Здравен туризъм не практикувам. Така или иначе здравната ми осигуровка покрива всичко (както и на децата ми).

# 1 886
  • Bristol
Хъх, аз с някакви супер пош англичани явно контактува, вдигна ми се самочувствието 😁 Масово дори и в SMSите не ползват съкращения. Само при тинейджъри съм срещала подобно писане, дъщерята и приятелките й си пишат по подобен начин. Аз ползвам u вместо you в служебния месенджер, никой друг от моите колеги не си позволява да ползва съкращения дори и там. Имам индийка приятелка, те имат много специфичен английски за съобщения. Страшно много съкращения ползват, които дори и местните се затрудняват да разшифроват 😂 С нея обаче не комуникираме на служебно ниво. Такъв английски, който Esme е дала за пример съм виждала само онлайн, когато коментират под различни публикации в интернета (най-често в Инстаграм). Винаги съм си представяла, на база личен опит, че зад тези публикации стоят разни пубери 🤔

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 08:46 от Merry

# 1 887
как може в България здравната система да е на нивото на една "западно европейска" страна ? сумата която се заплаща в България за здравно осигуряване е смешна, а това е последица от ниските доходи. за  съжаление дори българи с високи доходи се осигуряват с ниски здравни вноски. такава система е обречена.

# 1 888
  • Linz
Материалната база в българските болници и поликлиники е много зле. Липсва съвременна техника и удобства за пациента. Има добри специалисти, но те струват скъпо.
Като отида тук по клинична пътека не са ми искали нито цент за прегледи, изследвания, манипулации. Максималната цена, която се плаща за медикаменти по рецепта е 5,55 €. А в България навсякъде са ми искали пари, нищо, че съм здравно осигурена. И за какво- грубо отношение и липса на адекватна диагноза.

# 1 889
как може в България здравната система да е на нивото на една "западно европейска" страна ? сумата която се заплаща в България за здравно осигуряване е смешна, а това е последица от ниските доходи. за  съжаление дори българи с високи доходи се осигуряват с ниски здравни вноски. такава система е обречена.

А колко да са здр.осигуровки....50% от заплатата ли?

Общи условия

Активация на акаунт