Бихте ли се върнали в България?

• 205 009
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 145
  • Там,където се събуждам щастлива.
Интересно за какви несгоди става въпрос. Примери?

Риене на сняг ( смята се за долна работа в България и Общината е длъжна да го прави). Пътуване по час. Това от мнението на съфорумката.

Някои от последните постове ми напомниха защо съм алергична към нашия начин на мислене. Надменно и неуважително държание към хора, които вършат нещо по-ниско от адвокат, мастит бизнесмен или лекар. Пълно неуважение и приемане на различни ценности и начин на живот, защото не се вписва в референтния кадър на някого си. Пълно вмешателство, понякога достигащо до наглост. И това се нарича балканска топлина във взаимоотношенията.
Мерси!

# 2 146
Интересно за какви несгоди става въпрос. Примери?

Риене на сняг ( смята се за долна работа в България и Общината е длъжна да го прави). Пътуване по час. Това от мнението на съфорумката.

Общината не е длъжна да го прави, всеки според Наредбата за обществения ред трябва да изчисти пред дома си и магазина си! Работата не е долнопробна, трудоемка и изморителна е! Общината чисти само пътищата...! Не й е работа да чисти пред къщите!
И не е долно отношение към социално по ниските професии, а болно, защото хората са учили тук 5 години, родители са ги издържали, с мизерните заплати, те са положили труд, а се налага да учат там наново на чужд език и да се върнат на по ниското стъпало! Не, че е срамно, те дори и на него взимат повече от лекарите тук....ТЪЖНО е, един лекар с диплома да учи за мед. сестра и то отличник !

# 2 147
Ако даденият човек е решил да направи такава стъпка, кои сме ние да определяме дали е тъжно или не. Уча моите, че всяка стъпка към придобиване на знание и умение е важна за човека като личност, независимо къде пътят му ще го отведе.
А с упоритост и работа няма невъзможни неща в чужбина. Мит е, че свършваш като мияч на чинии и никой не те иска.

# 2 148
  • някъде в орбита...
И не е долно отношение към социално по ниските професии, а болно, защото хората са учили тук 5 години, родители са ги издържали, с мизерните заплати, те са положили труд, а се налага да учат там наново на чужд език и да се върнат на по ниското стъпало! Не, че е срамно, те дори и на него взимат повече от лекарите тук....ТЪЖНО е, един лекар с диплома да учи за мед. сестра и то отличник !
И баба ми така прие заминаването ни. По никакъв начин не отчете шанса и възможността, които ми се отвориха. Да се върнеш стъпка назад не означава да останеш там.

# 2 149
И баба ми така прие заминаването ни. По никакъв начин не отчете шанса и възможността, които ми се отвориха. Да се върнеш стъпка назад не означава да останеш там.
Така е, нямам нищо против хората, които се решават да заминат, това е техния живот, те сами избират как да го живеят! Но не е лесно, това имах предвид и за това ги уважавам, иска се смелост, много упоритост и здрав дух и в никакъв случай не са разглезени! Защото там в повечето случаи напредваш сам, няма баби и роднини да помагат....!

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 20:55 от mimi.7299

# 2 150
  • Canada
Риенето на сняг, както и косенето на двора са физическа активност, която спомага за поддържането на форма. Който не иска да се занимава с това не си купува къща или си плаща за услугата.

# 2 151
  • на острова на мечтите
Задръстени улици и липса на парко места е точно обратното на добра инфраструктура. А за здравето на хората е важно да има паркове, зеленина и по-малко коли изхвърлящи вредните газове, чакайки в задръстването.

Veni, не знам от къде са снимките в Италия, но точно се върнах от Сицилия и там местните това го имат като голям проблем. Строят се нови жилища, превзема се зелена площ, а старите не се реставрират, защото профита от реставрация е по-малък от колкото да се построи ново. За съжаление местните власти не правели много, защото и те печелили от това. Мафия ли е или корупция, но в никакъв случай не е добра практика и не би трябвало да се дава за пример и да се поощрява, защото в други страни така правели, значи е ок и у нас да го правим Sad Поне го признават за проблем и в момента в едно населено място там продават изоставени имоти за едно Евро, но имаш задължение да ги възстановил в срок от една година.
Аз точно в Сицилия живея. Но тази информация ми е нова. Имот за едно евро не съм чувала. Вярно,че цените на имотите паднаха, но чак толкова......
Много се измести фокусът на темата. Спори се за съвсем други проблеми, които не че не са важни, но са съвсем встрани от обсъжданият въпрос: Бихте ли се върнали в България? Всеки човек, който по една или друга основателна причина е заминал извън родината, го тегли към дома. Засега не мога да се върна. Но за утре не знам. И май никой не знае какво ще е утре.

# 2 152
  • Bristol
Учудва ме, че живеете там, предполагам и италиански говорите, а проблемът със старите сгради и новото строителство е новост за Вас 🤔 Аз бях само за седмица и италиански не говоря, но при всяка възможност обменям информация с местните. Може би на италиански ще намерите по-топна информация.
"Is it really possible to buy a house for € 1? Yes, and it is a project wanted by the Municipality of Mussomeli, in Sicily." Има обвързване с договор с определени условия разбира се, както споменах в предния пост.
Тя темата отдавна се измести, аз поне два пъти съм писала конкретно по въпроса, както и други и нон стоп ми излиза с нови мнения, различни от поставения въпрос и снимков материка🤪

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 20:00 от Merry

# 2 153
danilu, не знам аз ако живея в Сицилия дали ще ме тегли към дома....благородно ти завиждам,...но пусто не знам италиански, а там където върви инглиш не ми харесва! Party
Да почвам да се замислям тогава за имотите по едно евро, зависи обаче какви условия включва договора? Sunglasses

# 2 154
  • на острова на мечтите
Ами говоря италиански. Няма начин. Преподавател съм в средно училище.
През 2009_ра си купихме имот. Само за нотариални актове платихме 4000 €... Ще погледна в нета, но наистина не съм чувала за подобни оферти.

# 2 155
  • MI
Следя темата от няколко дни от чисто любопитство, не мислех да пиша, защото едно че за момента нямам планове и/или вероятност за връщане, друго че видях че (очаквано) се е превърнала в бой между патрЕоти и невъзвращенци - нещо особено глупаво и безсмислено по скромно мое мнение. Но гледам, че съвсем като във вица с компютрите и компотите е станало, та да си кажа. За да няма неразбрали, обидени и т.н., да подчертая че според мен има хора, които са по-добре в България и такива, които са по-добре в чужбина. Зависи от много неща, характер, цели, професия, къде е семейството и какво ли още не. Не мисля нито, че в България не става за живеене, нито че е най-хубавото място на планетата - за нас си е родина, има много положителни страни, но и много проблеми и е смешно и непродуктивно да се отричат. Като например тези със здравеопазване (по някои специалности лекари не останаха, за малките градове да не говорим, че е страшно), корупция, инфраструктура (България не е само София и Пловдив, влаковете също са част от инфраструктурата и т.н.). И ако на някой това му е важен фактор при избора на място за живот, има пълно право да е така. Всеки може за себе си да прецени кое натежава повече, но е хубаво да не е нито само на база на романтични спомени, нито само на пълно отрицание. Малко реализъм и в двете посоки не пречи.

Данилу, има имоти по 1 евро - само дето са в обезлюдени планински селца, обезлюдени именно поради отдалеченост от цивилизацията и липса на инфраструктура и работа. В сравнение с тях родопските села са в равнината, просто за сравнение. И да, има условия - да реставрираш къщата (обичайно не просто да ремонтираш, става въпрос за стари къщи) и ако помня добре да живееш там еди колко си години. Т.е. в крайна сметка ти излиза не особено евтино и ако не си пенсионер не знам какво точно ще правиш там.

И още нещо, да сравняваш проблемите в Меден рудник например или Дружба в София с тези в Сицилия е странно. Просто заради съвсем различни исторически и архитектурни особености, защото има законови ограничения за отстояния между сградите (доста по-строги от у нас, въпреки цялата корупция не се стига до чак такива безумия като цяло) и т.н. Ако ще гледаме панелните комплекси, можем да ги сравним с подобните им в останалите бивши социалистически държави и да мислим къде са ни проблемите, не да мислим за обезлюдените планински /селца.

# 2 156
  • München, Deutschland

За тази група българи, обаче дето и тук срещам и не са се прибирали в България от 10г и изведнъж решават все пак да се приберат, за да "видят" как е, да си изхарчат парите и да си отидат бих казала, че е меко казано лицемерно.

А ако отида да "видя" как е в Италия за месец, например, лицемерно ли ще е? Или Франция?

Защо е лицемерно или лошо хората да си харчат парите в България?

# 2 157
Здравейте, от над 20г съм в чужбина. През последните няколко години съм се замислял за връщане в БГ и май най-сетне ще се стигне до там - тази седмица ще летя за София да търся квартира за нас (приятелката ми - чужденка и 6-месечното ни бебе). Не съм софиянец, но по ред причини поне на първо време смятаме да живеем в София.

Ще ми е интересно ако някой се е връщал в БГ след дълъг престой в чужбина да сподели съвети относно адаптацията.

# 2 158

А ако отида да "видя" как е в Италия за месец, например, лицемерно ли ще е? Или Франция?

Защо е лицемерно или лошо хората да си харчат парите в България?
За мен е лицемерно, защото голяма част от българите живеещи в чужбина са зачеркнали България и плюят колко е зле там, имат подигравателно отношение към всичко случващо се там и след това с чиста съвест си вземат паричките от чужбина и си ги изхарчват там. Аз така лично го чувствам.
Ако ти е неприятна държавата и изпитваш такива лоши чувства, каква работа имаш да ходиш там? Да затвърдиш мнението си колко е зле там и после по събирания с други българи да се надсмивате? Може да греша поправете ме, но аз така го чувствам. Това не е адресирано към всички българи в чужбина, разбира се има и такива, които поради разни обстоятелства са заминали и наистина милеят за България и ги интересува какво става там и наистина ги е грижа.

# 2 159
Кога е градивна критика и кога плюене?

Общи условия

Активация на акаунт