Бихте ли се върнали в България?

• 204 949
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 280
Всеки си казва защо би/не би се върнал. Не мисля, че нещо чак толкова се е променило в България, че да ни накара да се върнем. Все пак четем новини и от чужбина. Един лъскав хотел или ремонтирано кръстовище не могат по никакъв начин да ми променят решението, след като политици разни се държат като идиоти и имат отвратително отношение към децата в неравностойно положение в нашата мила родина например. Няма какво да вярвам за образованието след като и моето дете е ходило на училище в България. Имам база за сравнение от първа ръка и то не само като учебен материал, а като цяло.
Всеки си прави своя избор, но иронични подмятания за нежелаещите да се върнат не са нужни. Колкото и да я хвалите тая държава, тя не е добро място за живот. За екскурзии само - може би.

Не живея в чужбина и сега погледнах  по диагонал последната страница, но ми направи впечатление това за децата в неравностойно положение и тъй като и аз съм в групата на инвалидите, макар и възрастни, ми стана интересно какво знаят живеещите в чужбина за това, което става с инвалидите в Бг, както деца, така и възрастни, то голяма разлика няма как да има.
И ако отговорите на въпроса ми, аз съвсем често и открито ще представя картинката такава, каквато  я виждаме всички, които я гледаме отвътре. Стига да има желаещи да научат. Simple Smile

# 2 281
  • MI
Ох, тази тема съвсем стана като 'смешки от форума'. Сега пък само в България децата играели навън... Joy Ми не вярвай като не искаш, но светът е голям и шарен. Следващия път като се развикат прекалено децата, дето ритат топка долу, ще ида да им кажа че не съществуват. Joy

# 2 282
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ън, темата за хората в неравстойно положение даже не е за подхващане, защото примерите, които мога да дам за тук само биха натъжили хората в България.
Имам приятелка чието дете има аутизъм ( много силна форма) и се прекланям как се грижи за него без да има капка помощ от някоя институция. От 15 години не е спала като хората. Няма близки, които да й помагат. Детето е вече 1.70 и силно, а има кризи с агресия. Много се притесняваме за нея. Единственото им развлечение е в неделя да отидат на църква и там обикновените хора редовно ги гонят, защото издавало звуци детето. Не само, че институциите мащеха, ами и хората. Не знам...трагично ми се вижда.

# 2 283
Ън, темата за хората в неравстойно положение даже не е за подхващане, защото примерите, които мога да дам за тук само биха натъжили хората в България.
Имам приятелка чието дете има аутизъм ( много силна форма) и се прекланям как се грижи за него без да има капка помощ от някоя институция. От 15 години не е спала като хората. Няма близки, които да й помагат. Детето е вече 1.70 и силно, а има кризи с агресия. Много се притесняваме за нея. Единственото им развлечение е в неделя да отидат на църква и там обикновените хора редовно ги гонят, защото издавало звуци детето. Не само, че институциите мащеха, ами и хората. Не знам...трагично ми се вижда.

Няма да я подхващаме, но пък има един въпрос, който няма как да се подмине: къде живее тази жена с детето-аутист? Защото в чужбина има дневни центрове за такива деца, но аз самата не зная дали са само в големите градове, или на всяка керемида?
Тук, ако направят само в големите градове, хората от малките населени места, веднага ще протестират, и то с право, че разделят болните деца. А хората тук изобщо не са склонни да се напуснат малкото населено място и да отидат завинаги в голям град, защото парите, които ще изкарват,няма да им стигат за наем и живот. Повечето хора с болни деца, които живеят в малки населени места, са без никаква професия, добре образованите отдавна не са по селата и градчетата от селски тип.
В малките населени места хората оредяха съвсем, съответно болните деца, които имат нужда от такива центрове са по 1-2-3. Няма как само за тях, но те все пак съществуват.
Жената с детето-аутист сигурно получава пенсия за него в зависимост от групата и от това живеят. Пенсиите в Бг са нищожни за всички и не стигат на никого. Който е в състояние да работи нещо, се оправя някак, колкото си по-зле, толкова е по-тежко във финансово отношение, а оттам и всякак.
Парите, които се отпускат за социални дейности, са нищожни и оттам идва проблемът. Кражбите са отделно.
Просто проблемите имат много изражения. Не е само едно нещо.

# 2 284
Ън, живее в малък град. Не може да си позволи да се премести, защото няма да има къде да живее.

Дневните центрове в Холандия са на почти всяка керемида. Ако не са, има осигурен транспорт. Хората над 18, които могат да изпълняват някаква работа са наети в специални центрове, където получават заплата. Например при нас се грижат за цветята в града. На други места опаковат неща, лепят. На 8 км има център, където правят декоративни свещи. Има ресторанти, където обслужващ персонал са хора с такива увреждания. И са щастливи, че вършат полезна работа.

Разликите в отношение и грижа на държавата, както и отношение на обществото са  от небето до земята. И не в полза на България. Там е за здрави и млади.

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 10:31 от Kalinka

# 2 285
  • София
Нейни са думите, че нашето образование не е подходящо за децата, които имат проблеми с ученето и изостават. 
Защото преподава един на 30 деца. Тук са 3-4-5 преподаватели в един клас. Децата са на масички/ групички около учителя, контактът е близък и ангажиращ.
При нас в България самите класни стаи изглеждат все едно лекции ще се четат на децата. Масовка, масовка... Затова е така. Не е учителят виновният.

# 2 286
Hrupka, къде е това тук?
Нашите класове са също по 30 по един учител, но сами се стремим да помагаме на изоставащите. Обаче, имаме свобода как да постигаме крайните цели, а доколкото знам в България им е разчетана програмата на колегите по седмици (ако не се лъжа дори от Министерството),  И затова пада лудо препускане из материала.

# 2 287
Възпитание и много внимание трябва да им се отделя на българските деца специално, че някои като ги гледам са оставени на произвола на съдбата.
Да видим кой не може да пише и чете.
Мисля, че си позволяваш много и езикът , който използваш не е препоръчителен за обществен форум.
Напълно съм съгласна с казаното от теб, Titina. Именно  "езика, който държи" Polar bear, беше причината да спра да пиша във форума. Както и преди писах, всеки има право да изрази мнението си, но не по този начин.

# 2 288
  • София
Англия.
Основният учител обяснява на всички отпред (до дъската застанал). Друг учител-асистент е между децата и съдейства.
Учител само за глухото детенце в класа. Тя седи до детето, жестикулира и му помага. Имат веднъж седмично клуб и учат този език. Дъщеря ми също ходи и говори с него на неговия език. На всички тържества децата жестикулират, докато пеят и рецитират. Респект!
Учител за изоставащо в развитието си дете - дори и в стола, докато се храни, тя е до него плътно. Учител за деца с начален англ.език. Учител за дете със слаба концентрация, плътно до него през учебните часове.

Inspired-by-life, Inna74, не спирайте да пишете!

# 2 289
  • Bristol
За съжаление, това с по няколко асистенти в клас, учителят е само един, останалите са асистенти, които специализират в различни сфери, е по-разпространено за по-малките деца. Вече Y5-Y6 намалява бройката на помощниците и само такива с проблеми получават допълнителна помощ. В гимназията, 11+ години е още по-разредена помощта и за изоставащите най-често сформират отделни групи, не е 1:1 или ако са минали през комисия и е отпуснат държавен бюджет за конкретното дете, тогава ученикът получава 1:1 помощ. Точно последните години бюджетите на училищата са много орязани и това се отразява и върху бюджета, който училището може да отдели за тези деца Sad Имаше дори публицистична програма по BBC и там много хубаво бяха показали проблемите в училищата в момента, being asked to do more with less Sad
https://www.bbc.co.uk/programmes/b0brj65l

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 12:15 от Merry

# 2 290
Hrupka, да Англия е известна с помощните си учители. Много се надявам холандските политици да вземат пример от страни с този опит, защото те приеха закон за интегриране на деца с различни здравословни проблеми, но забравиха да назначат помощни учители. Проблем в Холандия, обаче, е че няма достатъчно учители и какви ли не мерки взимат, но си остава професия, в която се работи здраво и някои неща са наторващи (като родители с големи усти и претенции за собствените си принцове и принцеси.)

# 2 291
  • Bristol
Калинка, то и в Англия има недостиг на учители, особено за по-високите класове, учителите по математика и науки ги взимат като топъл хляб.
Сега с орязаните училищни бюджети, най-силно се отразява точно на тази група деца с проблеми. Някои училища се налагало да съветват родителите да търсят вече специални училища, защото не можели да дадат необходимото внимание на децата им Sad Не знам до кога ще продължава така...

# 2 292
  • MI
Разбира се, че за хора в неравностойно положение, в това число инвалиди, деца с проблеми, че дори хора с рак например, Западна Европа е много по-добър вариант от България при равни други условия (т.е. да са легално иплатежно осигурени). Всяка от нас може да каже много недостатъци на системата в страната, в която живее, но това не променя горното. И това всъщност е благодарение на така мразената от много съфорумки социална държава. Докато си млад и здрав може да те дразни, но при недай Боже някакво сериозно заболяване се обръща палачинката...

# 2 293
  • Canada
Възпитание и много внимание трябва да им се отделя на българските деца специално, че някои като ги гледам са оставени на произвола на съдбата.
Да видим кой не може да пише и чете.
Мисля, че си позволяваш много и езикът , който използваш не е препоръчителен за обществен форум.
Напълно съм съгласна с казаното от теб, Titina. Именно  "езика, който държи" Polar bear, беше причината да спра да пиша във форума. Както и преди писах, всеки има право да изрази мнението си, но не по този начин.

Под 'езика, който държи' имаш предвид да не ви противоречи ли?

Ън, за това говоря:
"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" по повод Закона за хората с увреждания.

За мен това е цинично и идиотско.
Знам, че хората с нужди нямат възможност да се придвижват свободно, нямат средства да си закупят инвалидни колички например. Хора с ТЕЛК са принудени да се явяват пред комисии всяка година??? Това е пълен абсурд според мен. Лекарства, оборудване, приспособления, терапия - някой осигурява ли ги тези неща? И друго, което ме отчайва е, че постоянно се събират средства за животоспасяващи операции на деца, което ми говори, че на някого в държавата не му пука за тях! Можеш ли нон-стоп да рекетираш родители за пари при положение, че са плащали осигуровки в тая държава и би трябвало децата да се лекуват безплатно? Наскоро пак имаше случай на починало детенце, понеже дарителската кампания не могла да набере средствата навреме. Прекрасна е България за здравите. Ако случайно нещо се случи с нас или децата ни, не дай Боже,  какво правим?

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 17:12 от Polar bear

# 2 294
О, не тук социалния живот куца и то яко. Детето ми нон стоп се оплаква и давам пример веднага - в нашия комплекс децата са толкова дръпнати, моят син неколкократно се е опитвал да се запознае с тях и да им влезе в "дружинката". За тия 4г, откакто живеем в комплекса той все още не играе с децата, защото те не допускат нови. Отиваме в България на градинката пред блока и той моментално се е сдобил с приятелчета, повечето, от които не го разбират какво говори, но едното дете се сещам каза - аз ходя на уроци по английски и ще превеждам на останалите. Сина ми каза пък , че не говори, но ги разбира тях. И децата започнаха да играят, синът ми дори за миг не се почувства зле или по-различен от останалите, само едно единствено дете в града на съпруга ми директно му каза- аз няма да играя с теб, защото не те разбирам.
Вчера пък заведох детето в местната библиотека, той започна да си играе в детския кът, там имаше едно момиченце, започнаха да се забавляват, дядото не му хареса нещо, беше един свъсен и си взе детето и замина.
По детски площадки когато синът ми се запознае с някое дете, родителя стои отстрани като пън, в повечето случаи на телефона. В България поне аз веднага влизам в контакт с майките.
Иначе децата тук са възпитани, няма я тази агресия, да се сбият абсурд. Онзи ден синът ми каза, че си е купил пуканки и другите деца много са искали да ядат и те, наобиколи го и са дърпали пакета с пуканките, той загубил равновесие, паднал на земята, защото всички са му дърпали торбичката. Пуканките се разпиляли на земята, синът ми паднал и си ударил лакътя, който прокървил. Децата веднага са го вдигнали и са го завели при администраторката. След това е трябвало да обяснят какво се е случило и са се извинили на сина ми.

Общи условия

Активация на акаунт