Бихте ли се върнали в България?

• 204 919
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 340
Ник, организираш разбира се екскурзии, просто като е близо е още по-лесно, и за ден или половин става. В Милано пък съм ги обиколила между другото, като ни доскучае.

Навсякъде е близо. Щото от Милано за да отидеш до Амстердам ще ти отнеме час и половина полет. От София ще са 2 часа и половина. Разликата са общо 2 часа.

И Милано не е Италия. Ако си забиеш в Палермо цивилизованата част от Европа ще ти е още по-далеч отколкото е от София.

# 2 341
Кефът е да си живееш тук на готиния климат, не в Англия, Дания, Холандия, Канада, Германия, да си работиш на английска заплата, да си летиш, където си поискаш по чужбина, но винаги да се завръщаш "у дома"! Ник, дано имаш точно такъв живот...макар, че се чудя как ще го понесе азиатката! Дано се чувства добре...! И ти в София няма да си точно у дома, но ако не ти хареса винаги има опция за връщане обратно в UK!

# 2 342
Хубаво сравнявате, нека погледнем малко инфотмация  (на картинки чуждата трева е по-зелена). Примерите са от снимките на Калинка:
Билет за Боянската църква - 10 лв.
Британския музей- цените започват от 24 паунда

Аквариум Варна - възрастни - 4 лв.
Аквариум Барселона - 24 долара

И очаквате да изглеждат по един и същи начин.

# 2 343
  • MI
О защо реши че не съм ходила? Всъщност е прекрасен град с много да се види. Въобще не ми уцели вкусовете, всъщност Милано е от градовете в Италия където най-малко има да се види. Имах предвид близо с кола или влак, щото полета може да е два часа, но докато стигна до и от летище и времето вътре и леко се променя картинката. Затова бързите влакове струват често повече от полет. Но темата не е за това.

Титина, последния път отодохме в галерията в родния ми грат. Билет 4 лв. Напълно празно, ниската цена не помага очевидно. Картини някои бяха отчайващо зле, включително на известни български художници. Ами по-добре да беше поне 5 евро, но с реклама и поддръжка, вероятно повече хора щяха да идат. Направи безплатен ден в месеца, но в другите дни вдигни цената и инвестирай... Ясно е че няма как да струва като Лувъра защото не предлага и 1/3 от всичко в него, но има поле за подобрение. И ако може без античности в скопие стайл, че гледам това е модата.

# 2 344
Хората не дават 4 лв за музей, ти очакваш 5 евро. Мисля, че имат безплатен ден в месеца. Във Фейсбук попадам на страхотни иниоциативи на музеите...като се започне от пресъздаване на битки, до тематични занимания за деца. В Плиска бях попаднала на такова тематично занимание, не само за деца, а и за възрастни беше интересно. И беше вкл в цената ба билета, която беше под 5 лв.
Ако искаш да видиш и в България има много инициативи, но заради липсата на средства се промотират на частни начала

# 2 345
Хубаво сравнявате, нека погледнем малко инфотмация  (на картинки чуждата трева е по-зелена). Примерите са от снимките на Калинка:
Билет за Боянската църква - 10 лв.
Британския музей- цените започват от 24 паунда

Аквариум Варна - възрастни - 4 лв.
Аквариум Барселона - 24 долара

И очаквате да изглеждат по един и същи начин.

Британският музей е безплатен - както и повечето британски държавни музеи.

Сори, ама по отношение на музеите няма как да се сравняваме ако ще и да направим по 100 лева билета. Британският музей се е градил столетия в резултат на дарения на богати люде а и на грабеж на бивши колонии.

За качествени музеи ще трябва да се ходи в ЮК, Германия, Холандия.

И даже не всеки град в тези страни може да предложи нещо интересно. На практика става дума за 10-15 града в Европа в които са концентрирани 2/3 от европейската цивилизация. Ако и да си на Запад ако не живееш в един от тези градове пак ще трябва да ходиш на екскурзия за да се насладиш на тези музеи.

А и дори да живееш в един от тези 10-15 града пак ще имаш непосредствен досег до само част от тези музеи.

На кратко - екскурзиите са именно за тази цел. А не само да се щракнем на плажа в Халкидики (не че има нещо лошо в това) или да постнем снимка на чинията си от ресторант в Бодрум.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 00:18 от N_ik

# 2 346
  • MI
А министерството какво прави, че не помага за промотиране? А общините? В крайна сметка не е работа само на самия музей...

То и аз няма да се върна там, а е жалко. Имах чувството, че просто е забравено това място. В етнографския музей имаше хора, въпреки странното работно време, а струваше със сигурност повече, значи може. Пък ако се и понапънат и не си гледат часовникапрез пет минути съвсем. Simple Smile

# 2 347
  • Там,където се събуждам щастлива.
Етнографският музей в София го обновиха през последните две години и стана много приятно. За съжаление, само единия етаж, но някой ден и другия. Такъв вид музей си е по принцип за по-автентичен вид, така че е добре. Заслужава да се види. Препоръчвам и Музея на София. И там може още, но е със стил направено.

Повечето музеи в Холандия не са държавни, а са сдружения, които се управляват предимно от доброволци. Получават малки субсидии, а другото е добре премислена политика и управление. Явно, обаче, в България това не може да стане, защото в момента Къщата на Яворов е обявена за продан. А и манастир ще се продава.

И защо не ходят хората в България по музеи?

# 2 348
Кефът е да си живееш тук на готиния климат, не в Англия, Дания, Холандия, Канада, Германия, да си работиш на английска заплата, да си летиш, където си поискаш по чужбина, но винаги да се завръщаш "у дома"! Ник, дано имаш точно такъв живот...макар, че се чудя как ще го понесе азиатката! Дано се чувства добре...! И ти в София няма да си точно у дома, но ако не ти хареса винаги има опция за връщане обратно в UK!

Значи стигаме до сърцевината на проблема - а тя е заплатата. С други думи, ако заплатата е ОК и в БГ може да се живее добре.

Не, че откриваме топлата вода, ама е хубаво да се фокусираме върху проблема, а не да твърдим как всичко в БГ било скапано. Това го казвам не по твой адрес, а просто щото съществува като тема.

А иначе какво значи "у дома"? Аз съм се чувствал у дома на много места. В София определено не се чувствам у дома защото изобщо не познавам града.

А и аз по-голямата част от съзнателния си живот съм изкарал извън България. За мен БГ е донякъде чужда страна щото почти четвърт век тук съм бил само като турист. А едно е да си турист друго е да се опитваш да живееш на място.

Днес се опитах да си поръчам мебели от ИКЕА и се оказа, че не мога щото искат да им дадеш мобилен номер, но не приемат английски, а аз още нямам български. Та дадох номера на един познат. Давам го като пример за това, че моят престой тук е почти от "кота нула". Тепърва ще си отварям банкови сметки, ще сключвам договори за телефон, ток и пр.

Трудно е да твърдя, че се чувствам "у дома" при тези обстоятелства.

А и не се връщам в БГ със съзнанието за еднопосочен билет. През съзнателния си живот аз най-дълго изкарах в ЮК (13 години). Не знам колко ще изкарам сега в БГ. Но в моя случай връщането си има конкретни причини - децата ми. В момента в който те достигнат възраст да следват в чужбина мотивът да съм в БГ ще намалее. А може и по-рано да тръгна нанякъде (не непременно обратно в ЮК). А може и да остана и след това. Няма как да знам.

В общи линии домът е там, където са хората, които чувстваш най-близки.

В Лондон едни от съседите ми са мила двойка пенсионери от САЩ. Преселиха се от Испания, където първоначално са смятали да си изкарат старините. Когато дойдоха на мен ми стана любопитно как някой пенсионер може да зареже Испания и да се пресели в Англия. Маса английски пенсионери правят точно обратното (и се преселват не само в Испания, но дори и в БГ). Но дъщеря им се жени в Англия, а те искат да са близо до нея и внучетата. И така на стари години се преселват в Лондон.

Ето това е. Домът е там, където са близките ти. Страната е по-несъщественото в случая.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 00:14 от N_ik

# 2 349
  • някъде в орбита...
Значи стигаме до сърцевината на проблема - а тя е заплатата. С други думи, ако заплатата е ОК и в БГ може да се живее добре.
Не, че откриваме топлата вода, ама е хубаво да се фокусираме върху проблема, а не да твърдим как всичко в БГ било скапано. Това го казвам не по твой адрес, а просто щото съществува като тема.
Някои напускат страната по други причини, не заради заплатата.
И когато човек каже, че където е в момента е по-добре отколкото в България, това не знам защо автоматично трябва да предполага "взимам по-добри пари". Напускането на една страна и установяването в друга е доста комплексен процес, и доста фактори оказват влияние. Опростяването на ситуацията не прави услуга на никого.

# 2 350
Не е само до пари, ще дам примери. В България, точно пред нас има чудни площадки, обаче често на тях се пуши, пие, младежи ги използват за закусвалня, като оставят свинщина. Нощно време се правят гонки от години. Често има частна заря посред нощите, което е стресиращо за вече заспалите ми деца. Чалга дъни от всяка трета кола, дори посред нощ. Никаква заплата не може да оправи манталитета, колкото и да си подбираш обкръжението.

Аз тъй като все пак съм си на Балканите, продължих да се сблъсквам с подобни сценки. Ако ММ се навие, веднага бих стегнала куфарите за място с повече правила, че аз лично много си ги харесвам.

# 2 351
Някои напускат страната по други причини, не заради заплатата.
И когато човек каже, че където е в момента е по-добре отколкото в България, това не знам защо автоматично трябва да предполага "взимам по-добри пари". Напускането на една страна и установяването в друга е доста комплексен процес, и доста фактори оказват влияние.

Разбира се. Хора отиват да учат, да работят, да опознаят света, да опознаят себе си. Да са до любимия човек. Много неща могат да бъдат причина.

Решението да отидеш в друга страна е като всяко друго решение - преценяваш плюсовете и минусите. И за всеки един от нас решението на това уравнение е различно. А и с времето може да се смени - както се смени в моя случай.

# 2 352
  • Там,където се събуждам щастлива.
За мен най-фрапантния случай за, че нещо не е наред с ред, закони, манталитет и т.н, беше преди една, две години, когато отиваме на опера на открито на  Царевец, в Търново. Всяко лято там има представления, които са богато финансово облагодетелствани по Европейски програми.
И...гледаме “Борис Годунов”, като през цялото време се чуват чалги ритми от един мастодонт прогимназия хотел в Арбанаси, който е на другия хълм, но все едно е до теб. Такава акустика. И стигаме до кулминацията, когато царят Борис Годунов започва предсмъртната си ария и се започват луди фойеверки, с още по-луди ритми.

Кметът живее в Арбанаси, знае какво става с музиката и фойеверките всеки уикенд, знае за това как се чува, знае колко пари са се наляли в представлението. Всичко знае...И нищо не прави.

Този случай за мен е какво е положението в момента. Някой се опитва да прави / живее/ твори качествено, а чалгата (символично казано) доминира и о....а цялата ситуация с благоволението и помощта на управляващите.

# 2 353
  • София
Англия.
Основният учител обяснява на всички отпред (до дъската застанал). Друг учител-асистент е между децата и съдейства.

Това ми се струва малко неправдоподобно. Или е някакъв частен случай. Преди години приятелката ми беше англичанка, която преподаваше музика в начално училище. Не си спомням да е имала асистент или тя да е била асистент.
Истина е. В начален етап (праймъри). В малко градче в Англия.
Учителката по музика няма неин (по учебния предмет ) асистент. Но в класната стая са минимум трима: учител + учители-асистенти.

Последна редакция: пт, 28 юни 2019, 02:56 от hrupka

# 2 354
За мен най-фрапантния случай за, че нещо не е наред с ред, закони, манталитет и т.н,

Кметът живее в Арбанаси, знае какво става с музиката и фойеверките всеки уикенд, знае за това как се чува, знае колко пари са се наляли в представлението. Всичко знае...И нищо не прави.
Няма как да направи. Точно този закон влиза в сила мисля след месец....и текат протести срещу него.

Общи условия

Активация на акаунт