Бихте ли се върнали в България?

• 204 857
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 400
  • Най-красивата страна
Естествено,че има жилища с три спални и две бани .
Но наемите са високи.
Ваната не е лукс.Вана имахме в банята даже и през комунизма..
В повечето жилища с по-голяма баня има и вана.

За фитнес-има и в по-малките градове и в по-големите села също.

# 2 401
Че какъв лукс са външните щори...божее, половината ни кооперация е с такива, даже при последния ремонт ги махнах от спалните, защото трудно ги чистя! В Бс се построиха огромни кооперации и с каквито искаш апартаменти...е, на съответната цена! Wink Градът е пълен с руснаци, които имат пари и високи изисквания.... И инвеститорите веднага се възползваха от това! Wink

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 10:39 от mimi.7299

# 2 402
  • MI
Ще ме извинявате, но и в най-егалитарните страни (каквато България отдавна НЕ е) децата от гетата или просто бедни квартали нямат същите възможности като богстите. А и явно повечето от мноооого отдавна сте излезли и н в мате тесни контакти с хора с деца в училищна възраст. Иначе не си го обяснявам.... Rolling Eyes

Ник, правиш сериозна грешка да очакваш еднакви условия в Лондон и София. Традицци, пазар, всичко е различно. То и тук баня без биде и голям прозорец е мизерия, но ще е леко странно това да ти е основен критерий за избор на жилище в Софи или дори в Париж. Но със сигурност нито две бани, нито вана са чак такъв лукс, пресоли манджата направо. Външнитещори пък хептен. Просто или търсиш стар по-аристократичен апартамент, или ново луксозно строителство.

# 2 403
Трябва да призная, че съм изненадана от това, което чета за английската образователна система. Не знам защо, но винаги съм си мислела, че е на високо ниво. За България не мога да кажа, защото от години не живея там, но когато си бяхме през април, се срещнах с моя приятелка, на която детето е в пети клас. Разказва ми, че класната на сина и, ги задължавала да имат Facebook, защото чрез Messanger искала да им изпраща домашните. 😕Ами не знам какво може да се каже за такова изискване от страна на класната. Разказа ми също, че масово съучениците му били с нови айфони и, че ако някое дете е със стар модел телефон, останалите му се подигравали. Не знам дали това е масово в училищата, споделям това, което тя сподели с мен.
Аз съм в Германия. Като цяло одобрявям системата им. Големия ни син завършва Ausbildung  по икономика в момента. Три години ходи на училище и на практика във фирма,като започна от най - ниското ново там, а именно от склада. Мина през всички стъпала. Сега, за да продължи да учи, му трябва една година стаж, точно по специалността, с която иска да продължи. Разказвам всичко това, защото го намирам за много добра форма на обучение. Учиш и в същото време правиш и практика. И когато се дипломират, могат наистина да кажат, че са специалисти в дадена област. И когато си търси после работа, тя може да бъде само в в тази сфера, в която е учил. Не като в България учил едно, а работи съвсем друго. Не винаги естествено, но доста често. Минуса им според мен, е че като че ли общите им познания са на по - ниско ниво. Пак казвам, от години не съм в България, за това не знам как е, но по мое време имаше примерно книги, които задължително трябваше да прочетем, стихотворения,някой дати и имена, които като българи, трябваше да знаем. Ще е жалко, ако това вече не е така.

# 2 404
Относно изискванията на Ник, имах челен сблъсък с брокери няколко години подред, нямате си идея какви кочини представяха за "лукс", наистина можеш да изпаднеш в ступор. Смених няколко брокера точно защото ми губеха времето с неща, които не покриваха изобщо моите изисквания и на моменти си мислех дали аз не очаквам нещо странно. Накрая се оправих сама и над първоначалните ми очаквания. 

# 2 405
Да, това е вярно, особено в София е страшно с наемането на имот...,а брокерите страхотия!  Там търсенето е голямо и трудно ще намери нещо свястно! Трябва брокер на ниво.... Но си мисля, че в новите луксозни квартали ще стане, но ще му съдерат кожата.

# 2 406
За фитнес-има и в по-малките градове и в по-големите села също.

Вени, то и тоалетни има във всеки селски дом в БГ - просто някой път са на двора и са без течаща вода.

Помещения на които пише "Фитнес" може да има и във всяка село. Не знам. Но фитнес салони дето да имат редовни групови тренировки в малките градчета просто няма. Освен, може би, за аеробика. Това е.

И не, ако обичаш, просто не излизай с такива голословни твърдения защото аз съм загубил поне ден да търся такива в няколко града под 100 хиляди души, а ти ми излизаш с лафове за селата.

Така, че хайде да не си хвърляме прах в очите.

# 2 407
  • Там,където се събуждам щастлива.
При нас, град с 17. 000 човека, има такъв фитнес. Даже всеки с карта има ключ и ако му скимне да ходи да тренира с приятели в 3 през нощта, отива, отваря, тренира, затваря. На дадения етап си мисля, че не е възможно да очаквам подобно нещо в България. Думата ми е, че очакванията трябва да се напасват според географската ширина. Аз дори очакванията си към хората напасвам всеки път, когато се прибирам. Обаче, ми коства енергия и нерви, защото в системата ми (главата) след толкова години вече е друго.

Nik, свържи се с теоелфона, който ти изпратих в бележка. Жената се старае, Лесно няма да е.
По принцип нямам високо мнение за отдаващите под наем, защото имат само претенции, а си забравят задълженията. Сестра ми в момента е под наем и хазяйката един лев не иска да даде от добра воля, когато се прави ремонт на спукани тръби и т.н, Иначе все мърмори, че не й стигали парите (които никъде не декларира), а сега още повече, защото дъщеря й отива да учи в Белгия. Дано ти да имаш късмет!

# 2 408
Че какъв лукс са външните щори...божее, половината ни кооперация е с такива, даже при последния ремонт ги махнах от спалните, защото трудно ги чистя! В Бс се построиха огромни кооперации и с каквито искаш апартаменти...е, на съответната цена! Wink

В София съм търсил в районите около някои от парковете (Борисовата, Докторската, Южен Парк). Конкретно това са районите Оборище, Центъра, Иван Вазов, Стрелбище, Изток, Дианабад, Яворов, Лозенец, Хладилника.

При наем до 1000 евро на месец апартаментите, които отговарят на горните условия в тези райони се броят на пръстите на едната ръка.

Ще кажете - ами плати повече. То аз мога да платя, ама се питам колко са българските семейства дето могат да си позволят 1000 евро наем.

Та, на кратко, изводът е, че изискванията ми в БГ просто изглеждат лукс за местните. Та, моля, да спрем с тези лафове как едва ли не всяко жилище в БГ било с вана или, че три непреходни спални са нещо обичайно.

# 2 409
Nik, свържи се с теоелфона, който ти изпратих в бележка. Жената се старае, Лесно няма да е.

Мерси, аз намерих. Просто взех един от въпросните няколко апартамента, които открих.

# 2 410
Накрая се оправих сама и над първоначалните ми очаквания.

Аз още от Англия предпочитам да не търся чрез брокъри. Има си сайт - imot.bg. Има още 2-3 дето го допълват, ама този е основния. Поне на мен така ми се стори.

Та не съм си губил времето - на снимките и по описанието е ясно какво има и какво няма. В някои случаи пускам мейл до агенцията за да съм сигурен. Та за ден-два можеш да си съставиш впечатление какво има на пазара и какво няма.

# 2 411
  • Там,където се събуждам щастлива.
Като каза сайт...Понякога разглеждам от интерес и съм потресена какви снимки се слагат. Слагат найлонови торби насред коридора и правят снимка за сайта. Да са честни с показването на неща, които са за ремонт, ок, но неоправени легла и какво ли не...Странно ми се вижда за този бранш.

# 2 412
Да, много добре си се ориентирал като си заобиколил брокерите! Като дадеш съответната цена няма начин да не намериш! Българите с тези високи наеми не ги мисли, има и такива дето могат да си ги позволят, отделно повечето живеят в собствени! Едва плащат вноските, ограничават се, но жилище купуват! Прецени ли дали няма да ти е по на сметка след време собствено!

# 2 413
Явно, английското образование е в апокалиптична ситуация по вашите думи

В интерес на истината, ако се сравнява средно българско училище със средно английско аз бих предпочел английското. Ако погледнеш класацията на ПИЗА и ТИМСС се вижда съвсем ясно, че БГ е на последно място в ЕС по всички показатели. Всъщност, е по-зле дори от страни като Турция.

Моето сравнение е не със средното българско училище, а с елитните български държавни гимназии. Ще кажете, че е некоректно сравнение. Ама няма какво друго да е защото в ЮК елитните държавни училища са ги закрили почти изцяло. Та по необходимост сравнявам средна българска МГ (т.е. не само СМГ или НПМГ, а средна такава за страната) със средно-статистическо английско училище.

И трябва да ти кажа, че средното английско училище издиша със страшна сила по почти всички показатели. Т.е. ако сте родител и детето Ви може да влезе в българска МГ (дори и в провинцията) хващайте багажа и сменяйте ЮК с БГ. Ако детето Ви има специални потребности - направете обратното. Ако имате годишни семейни брутни доходи от над 200 хиляди паунда, то в ЮК ще намерите частни училища дето са по-добри от средната българска МГ.

Та всеки може да си прецени кое решение е най-доброто за него.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 14:36 от N_ik

# 2 414
Ник, колкото по-бързо спреш да сравняваш ЮК и Бг, толкова по-добре за аклиматизацията ти.
Каква Пиза, какви 5 лв, българските ученици не са обучавани да покриват Пиза, все едно сравняваш ябълки и круши.
Просто различни държави/култури и толкова.
Погледнато от моето местоживеене, нещата изглеждат оше по-различно. Бг е доста нагоре в "класациите"(мой израз, няма никакви класации 😀). Бг специалисти са доста уважавани - в определени професии - както и има професии, в които не могат да пробият, и това е нормално, и пак е до образование - не добро или лошо образование, а нужното за даденото място и момент.

Общи условия

Активация на акаунт