Бихте ли се върнали в България?

• 204 618
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 490
Ник, регистрацията отнема съвсем малко време мисля, после няма да имаш проблем да сключваш договори. За мен е съвсем нормално да си изискват такава, моята ми трябва за какво ли не, че отказах да получа и местно гражданство и си карам само с българското.

Виж, аз нямам нищо против регистрацията. Даже в моя случай е необходимо условие за да може приятелката ми да пребивава в БГ. Така, че това е на дневен ред така или иначе.

Въпросът е, че договорът за интернет си е съвсем друга бира. Аз съм живял в различни страни без да имам техни документи, но без интернет не съм оставал.

# 2 491
Ако съм на тебе бих си оправила статуса. Иначе глобяват.
https://www.investbg.government.bg/bg/pages/starting-a-business- … es-cards-121.html

Можеш да пребиваваш 3 месеца без да имаш какъвто и да е статус. Аз кацнах преди няма и 10 дена.

# 2 492
Ник, регистрацията отнема съвсем малко време мисля, после няма да имаш проблем да сключваш договори. За мен е съвсем нормално да си изискват такава, моята ми трябва за какво ли не, че отказах да получа и местно гражданство и си карам само с българското.

Виж, аз нямам нищо против регистрацията. Даже в моя случай е необходимо условие за да може приятелката ми да пребивава в БГ. Така, че това е на дневен ред така или иначе.

Въпросът е, че договорът за интернет си е съвсем друга бира. Аз съм живял в различни страни без да имам техни документи, но без интернет не съм оставал.
А сигурно ли е, че след регистрацията за продължително пребиваващ чужденец пак няма да ти дадат договор за интернет и сим карта?

# 2 493
А сигурно ли е, че след регистрацията за продължително пребиваващ чужденец пак няма да ти дадат договор за интернет и сим карта?

Не е въпросът в това. А защо изобщо трябва да се минава през такава галимация за да имаш интернет? Толкова ли е трудно да се схване?

И после колко време се изкарва този статус - един Бог знае. С други думи, докато тече тази административна процедура аз не трябва да имам интернет?

Постингите ме карат да си мисля, че всичките дивотии дето ги има в БГ са си абсолютно логични. Населението явно се кефи на такива мурафети. А ако можем сега да прецакаме и някой външен (западняк или пък българин от чужбина дето се мисли, че много знае) - дюшеш!

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 02:21 от N_ik

# 2 494
Какво имаш да обясняваш на хората как е в др страни членки. Ти искаш да емигрираш в България. Толкова ли е трудно да спазваш правилата.

# 2 495
Какво имаш да обясняваш на хората как е в др страни членки. Ти искаш да емигрираш в България. Толкова ли е трудно да спазваш правилата.

Защото понякога правилата са идиотски. И като идваш от чужбина правят впечатление.

В случая това с интернет-а дори не е законово положение (никой закон в БГ не изисква лична карта за достъп до интернет), а някакво решение на конкретен оператор.

# 2 496
  • Там,където се събуждам щастлива.
Защо трябва лична карта за гражданин на ЕС? Българите, които идват в Холандия само трябва да извадят нещо като ЕГН номер, за да им вървят здравните и изплащат заплатите, както  и да се регистрират на адрес, но местен документ не вадят с години (дори никога, ако не променят гражданството си.)

Благодаря за постинга ти.

Трудно е да обясниш на хора дето не са живели трайно извън БГ, че подобно изискване е дивотия. Хеле пък за да сключиш договор за интернет.

На теб евентуално ще ти издадат удостоверение за пребиваване ( което е също не според договорките с ЕС, според мен, защото там е заложено свободен поток на хора), но това не е лична карта, защото тя е свързана с гражданство. Та, ако искат лична карта, пак няма да стане с абонамента.

# 2 497

Защото понякога правилата са идиотски. И като идваш от чужбина правят впечатление.

В случая това с интернет-а дори не е законово положение (никой закон в БГ не изисква лична карта за достъп до интернет), а някакво решение на конкретен оператор.
По същият начин някой би казал, че правилата в ЮК са идиотски.
ЛК не ти я изискват за интернет, а за да сключиш договор. Ако искаш да е с А1 играеш по техните правила. Ако не, отиваш при малък локален доставчик. Там не искат, а и сървисът им е по-добър. Имаш директен контакт с хора, не с 1-800 или 700 номер.
Минах по този път, взех си поука и всичко мина на локални доставчици.

# 2 498

Не е въпросът в това. А защо изобщо трябва да се минава през такава галимация за да имаш интернет? Толкова ли е трудно да се схване?

И после колко време се изкарва този статус - един Бог знае. С други думи, докато тече тази административна процедура аз не трябва да имам интернет?

Постингите ме карат да си мисля, че всичките дивотии дето ги има в БГ са си абсолютно логични. Населението явно се кефи на такива мурафети. А ако можем сега да прецакаме и някой външен (западняк или пък българин от чужбина дето се мисли, че много знае) - дюшеш!
Преди няколко часа говорих с един приятел, който живее в Германия от една година. Попитах го точно по твоя въпрос и той ми каза, че с българска лична карта НЕ МОЖЕ да се вземе интернет и нормална сим карта веднага. Трябвало му е доста време докато изкара някакви документи и чак тогава са му дали тези услуги. Не виждам причина, щом в Германия е така, в България да е по-различно. Но както и да е, не мога да разбера защо не помоли наемодателя ти да прекара интернет и телевизия. Ще стане веднага и е много евтино. Ще му ги плащаш с наема. П.П. Мобилен интернет предполагам си имаш и на английската карта. Аз в роуминг имам около 9 ГБ месечно, които ми стигат. Отделно и таблета ми има доста гиги и не ми се налага да ползвам местна мобилна карта когато съм в чужбина. В Англия не ми се вярва да са много изостанали от нас, така че вероятно си с подобни условия.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 05:44 от Анонимен

# 2 499
Обаче, в Холандия не е така. Сега погледнах документа от една от най-големите компании KPN. Пише, че трябва да се индентифицираш, но не казват, че само с холандски паспорт/ карта/ шофьорска книжка. Ако нямаш постоянен адрес, може да искат сума, която връщат след прекъсване на абонамента или гаранция от банката ти. Мисля, че е така, защото на практика никой не плаща в брой, а само по банков път, Та имат достъп до банков акаунт.

Единствено правят проблем, ако взимаш техника на кредит, но пак не всички магазини.

# 2 500
  • MI
Ако се регистрира, дори без лк ще стане. Не са му обяснили подробно, защото той отива като българин, вероятно се е и изрепчил като тук. Rolling Eyes Виж, без някакъв регистрационен номер (енч в случая) няма да стане. Да не говорим, че има предплатени услуги докато си уреди статуса. А можеше и хазяите да помоли. Но с такова отношение много трудно някой да му съдейства от добро сърце.

Между другото и детето ако не е с бг гражданство, успех в борбата с бюрокрацията. А1 са си в правото, но в общината ще е весело.

# 2 501
  • München, Deutschland
Абсолютно е вярно за Германия това, което написа Нико Т. Не можеш да си вземеш какъвто и да е договор - за интернет, мобилни услуги или ТВ, ако нямаш постоянен адрес в страната. Т.е. първо се регистрираш и с документа отиваш/т.е. в Германия сканираш и пращаш по съответните места. Както, впрочем, написа НелиГ преди няколко страници...Simple Smile Също и банкова сметка ти се прави едва СЛЕД регистрация в общината.

Дори специален боклук не мога да изхвърля без да си покажа този документ - иначе може всеки да дойде и да си хвърля специалния боклук (чието рециклиране е скъпо) в нашата община, без да плаща данъци към нея.
Нищо странно няма в това, и германки са спирали пред мен на входа на боклучарника, не е само към чужденци някакво специално отношение...

Но не знаех, че и в Бг е въведено като практика вече. Не сме първите, де, спокойно, и не е специално отношение към чужденци.

# 2 502
Постоянен адрес е различно от лична карта. Личната карта е обвързана с гражданство.
Тук записване на адрес е попълване на формуляр в кметството. И тогава се дава номер, който е за такси общински, здравни, заплата т.н. Удостоверение няма (имаше преди години, когато дойдох, но след влизането ни в ЕС отпаднаха.). Ако не работиш, не получаваш помощи и т.н. като европейски гражданин дори не е нужно да се регистрираш в общината.

# 2 503
  • München, Deutschland
Да, де, именно, в общината една хартийка се попълва за 10 минути. И именно защото не си гражданин на страната, едното копие на хартийката си остава за теб, за да удостовериш постоянен адрес. Не съм сигурна как би бил на български този документ, в превод от немски може би не бих казала удостоверение, но то много думи нямат точен превод. Anmeldebescheinigung е при нас.

# 2 504
  • MI
То не е сложно никъде, проблемът тук е, че няма да работи в България, има изисквания за чужденци за да могат да се регистрират в цяла Европа. Или трябва да е в брак с местен, или да работи там, или обикновено има вариант с определена сума за да докаже, че може да се издържа. За България не съм сигурна за последното, знам със сигурност че има за инвестиция над едиколкоси, но да проучи - нали знае всичко. Wink Предполагам че има подобен вариант, защото го им почти навсякъде из ЕС, а нашето законодателство отдавна го синхронизираха с европейските норми.
Това за да е резидент и да има всички права. До три месеца наистина няма нужда да се регистрира, но не може и да претендира за пълните права на месните. Ако имаше българско жителство, всичко щеше да е неизмеримо по-лесно. И за него, и за детето и жената. Сега ще се поизпоти доста, но той реално е в ситуация на някой например германец, нямаш нищо общо с България, съжителстващ с тайландка без брск с общо дете, които решават да се заселят в Пловдив защото им харесва, но без да мислят да работят дори там. Няма да е лесно оформянето на документи със сигурност, не би било и в останалите европейски страни. Я колко подобни въпроси имаше на искащи да работят дистанционно, но да живеят в Италия или Испания - не е невъзможно, но определено не е и лесно. А ако се добавят 101 претенции и говорене за туземци и става съвсем весела адаптацията.
https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formal … ence/index_en.htm

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 13:35 от nelig

Общи условия

Активация на акаунт