Бихте ли се върнали в България?

• 204 653
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 565
Сигурна съм, че ако беше англичанин, дето не говори български, друг щеше да е резултата.

Не знам защо си толкова сигурна.

# 2 566
  • MI
Ник, забранено е постването напоследователни мнения.  Писаха ти го, ти продължаваш. Не те интересуват явно и форумските правила, освен българските.
Би ли ми казал сега къде в друг документ в България ти пишат ЕГН/ЛНЧ, че да представиш него?! И ти имаш ли някакъв регистрационен номер, че се пениш пак?! Нужен ти е такъв, у твб е вината. Изчакай, извади го и после прави договори. Ей, голям бунт за неясно какво!
И със сигурна, защото този хубостник щеше да извика някой, който знае какво се прави с и предлага на чужденци. Теб те е приел като някакъв странен българин, дето се прави на интересен. Да, не всички продавачи в тези магазини са супер подготвени за подобни ситуации, огромна изненада.

# 2 567
EU citizens moving to Germany
If you’re an EU/EEA/Swiss citizen moving to Germany, you only need a valid passport or ID document but will have to register your address in Germany within three months of entering the country. Each city has its own Residents’ Registration Office (Einwohnermeldeamt) location and website.

А за да си откриеш сметка в немска банка изискват Meldebescheinigung, което се оказва точно този регистриран адрес. Няма да се изненадам , ако за тел или интернет се изисква също.

Боже прибери си вересиите. Ти знаеш ли какво е "Meldebescheinigung"? Това е листче хартия. Даже няма твоя снимка. У нас на времето ги имаше същите неща. Май се наричаха "Адресна Регистрация". Може още да ги има. Но никой не ме питал за тях.

На кратко, това е съвсем различно нещо от лична карта.

Абе що се морите да коментирате, като се затруднявате да четете с разбиране?
Не не знам какво е, но чета. Пише си черно на бяло. Представяш това листче с адресна регистрация.
Никъде не съм казала, че е лична карта.
Аз може да се затруднявам с четенето с разбиране, но успявам да регистрирам сметка от другия край на света, нещо , което на теб не ти се отдава...

Само че се съмнявам, че в Германия на чужденец без регистрация, все едно аз да отида утре и с българска лична карта без нищо общо с Германия да искам договор.

Навсякъде в ЕС съм се оправял с българските документи за самоличност - докато ги имах. Това беше дори преди да влезем в ЕС.
Да бе да. Преди 2007 беше още по-строго.

Погледнах и за регистрация в Изипей ( правих я дистанционно преди години и спомените ми са мътни).Макросметката е в Ипей, опитах да открия нова сметка, Въведох гражданин на ЮК, и не ми поиска нито ЛК, нито нещо друго.

За потребител "първо ниво" не си иска нищо. За потребител трето ниво, което, де факто, ти дава банкова сметка с IBAN ти искат БГ лична карта. Това ниво ми е необходимо за да мога безпрепрятствено да правя банкови преводи към микросметката в Изипей.
Потребител трето ниво се става и по друг начин, четеш, разбираш какъв е. Документ за самоличност ще ти поискат при теглене на пари в брой , на касата. Има и една малка подробност за този тип банкови сметки. Ама какво ли съм се заела да ти обяснявам, ти знаеш и разбираш всичко.

Аз съм дотук, от тук насетне по твоя казус само читател.

# 2 568
Потребител трето ниво се става и като платиш няколко сметки. Документ за самоличност ще ти поискат при теглене на пари в брой , на касата. Има и една малка подробност за този тип банкови сметки. Ама какво ли съм се заела да ти обяснявам, ти знаеш и разбираш всичко.

Съмнавам се, че е вярно, но ще го проверя. Защо се съмнявам - защото всяка банка или квази-банка (напр. платежен оператор като Изипей) има т.н. KYC изисквания (гугълвай ако не си го срещала). Те важат за цялата ЕС и отвъд. Т.е. без документ за самоличност не можеш да си откриеш банкова сметка.

Тънкият момент е, че трябва да стане с всеки документ за самоличност, издаден в ЕС. Но не става.

# 2 569
Потребител трето ниво се става и като платиш няколко сметки. Документ за самоличност ще ти поискат при теглене на пари в брой , на касата. Има и една малка подробност за този тип банкови сметки. Ама какво ли съм се заела да ти обяснявам, ти знаеш и разбираш всичко.

Съмнавам се, че е вярно, но ще го проверя. Защо се съмнявам - защото всяка банка или квази-банка (напр. платежен оператор като Изипей) има т.н. KYC изисквания (гугълвай ако не си го срещала). Те важат за цялата ЕС и отвъд. Т.е. без документ за самоличност не можеш да си откриеш банкова сметка.

Тънкият момент е, че трябва да стане с всеки документ за самоличност, издаден в ЕС. Но не става.
Само дето Изипей, не е банка... казах ти оправяй се сам. Явно ти харесва да откриваш топлата вода.

# 2 570

Благодаря. Благодаря за опита за анализ, но е по-добре да го няма ако с това се въвежда заблуждаваща информация във форума.

Въпреки това ти благодаря за усилието и извинявай ако съм те обидил - просто се дразня когато се поства без разбиране (т.е. заради самото постване).

# 2 571

Благодаря. Благодаря за опита за анализ, но е по-добре да го няма ако с това се въвежда заблуждаваща информация във форума.
Правилно, всеки си има глава на раменете и време за губене.

# 2 572
Преди няколко часа говорих с един приятел, който живее в Германия от една година. Попитах го точно по твоя въпрос и той ми каза, че с българска лична карта НЕ МОЖЕ да се вземе интернет и нормална сим карта веднага. Трябвало му е доста време докато изкара някакви документи и чак тогава са му дали тези услуги.

А аз да ти кажа, че освен адресна регистрация друг НЕМСКИ документ не му е трябвал. Може да искат банкова сметка или кредитна карта. Но не искат НЕМСКИ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ.

Вие схващата ли, че става дума за съвсем различни неща?
Боже, чак се изумявам какви глупости се пишат понякога тука. Не е лошо човек да не знае, няма как да си информиран за всипко. Ама като не знаеш, не коментирай. Аз съм на този принцип. Та, Niko T, живеем в Мюнхен години наред. Нямаме и никога не сме имали немски документи за самоличност. И да ти кажа, че не спим под моста. Плащаме наем,ток и  телефони, за които естествено имаме сключени договори. И мога да те уверя, че за всички тези договори, никой никога не ни е искал немски документ за самоличност. Така, че стига глупости вече.
Чети внимателно. Писах, че не може да стане веднага, а не че е задължително да имаш немски паспорт. Опитай се да си спомниш когато пристигнахте дали още на втория ден си купихте нормална сим карта (не предплатена) и интернет.

# 2 573
Само дето Изипей, не е банка... казах ти оправяй се сам. Явно ти харесва да откриваш топлата вода.

Писах ясно, че се отнася не само за банки.

П.С. Тоя постинг беше изтрит та го вкарвам пак for completeness' sake. Подозирам, че nelig тук се чувства в стихията си, та трие на ляво и на дясно.

# 2 574
  • MI
Ник, аз не съм модератор. Rolling Eyes И да искам не мога да трия. Дразни ме като видя пет поста дълги като чаршаф един под друг, нечетимо е. Ако това ще те успокои, и на мен са ми правили забележка на лични за два последователни поста, както и на почти всички.

Знаеш ли каъв е основния проблем? Не се интересуваш от правилата, били те закони или правила на форума, а после се оплакваш че си онеправдан. Същото е с изтритиия пост или отказания договор - все онеправдан , другите зли и тъпи. Туземци ли беше?

# 2 575
Чети внимателно. Писах, че не може да стане веднага, а не че е задължително да имаш немски паспорт. Опитай се да си спомниш когато пристигнахте дали още на втория ден си купихте нормална сим карта (не предплатена) и интернет.

Сега да ти обясня как стоят нещата. Аз съм изкарал близо 10 години в немско-езична страна. Накрая станах гражданин (което ме принуди да се откажа от БГ гражданството). Но това стана към самия край на престоя ми. До тогава местни документи за самоличност не съм притежавал. Може би, студентската книжка беше такъв, но тя няма официална функция и не се сещам да съм я ползвал извън университета.

На кратко, близо 10 години аз съм се оправял с българските документи за самоличност. А това беше още преди да влезем в ЕС.

Единствените местни документи, които съм получавал (освен книжката) са:

- свидетелство за здравно осигуряване
- удостоверение за успех (академична справка)
- разрешение за работа
- адресна регистрация (която е просто една бележка)
- виза (която я залепваха в паспорта ми)

На нито едно от тези документи няма снимка и не може да служи за документ за самоличност. Което е доста по-различно от българската лична карта.

Т.е. за всички договори, които съм имал в продължение на близо 10г. съм използвал българските си документи за самоличност.

Е, сега надявам се, че стана ясно.

# 2 576
  • Canada
Я да ви питам дамите тук - на актовете за раждане на децата ви, родени през последните 20-ина години, майката с фамилията по мъж ли е или с моминската фамилия?

# 2 577
Я да ви питам дамите тук - на актовете за раждане на децата ви, родени през последните 20-ина години, майката с фамилията по мъж ли е или с моминската фамилия?

На моите са с момински - защото или не сме били женени или жената не си е сменяла фамилията. Майката е била изписана просто като копи-пейст от паспорта и.

# 2 578
В акта за раждане на детето и тук и в България съм записана  с името след брака. В тукашният май нямаше споменат баща. newsm78
В акта за свето кръщение съм с моминската си фамилия ( обясниха ми го с канон на църквата). Гледам, че и в моето майка ми е с моминската си фамилия.

# 2 579
  • Там,където се събуждам щастлива.
Затова ще дойде в Холандия, където ще му дадат. Дори и абонамент. Simple Smile
Някои магазини даже и техника на кредит дават с български документи. Явно, си имат други методи за подсигуряване, че ще се
плащат.

Общи условия

Активация на акаунт