Бихте ли се върнали в България?

• 204 721
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 550
Или не четете или така е по -лесно.
НикоТ казва “ някакви документи” , Inna74 четете”немска лична карта”

EU citizens moving to Germany
If you’re an EU/EEA/Swiss citizen moving to Germany, you only need a valid passport or ID document but will have to register your address in Germany within three months of entering the country. Each city has its own Residents’ Registration Office (Einwohnermeldeamt) location and website.

А за да си откриеш сметка в немска банка изискват Meldebescheinigung, което се оказва точно този регистриран адрес. Няма да се изненадам , ако за тел или интернет се изисква също.

Значи, аз го проверявам в момента , защото ми стана интересно. N_ik  е много изненадан, че му го иска. Че се чувства и обиден. Не си си свършил домашното предварително. Как решаваш да емигрираш, като не си проверил базови неща? Поне за мен звучи много несериозно.

Погледнах и за регистрация в Изипей ( правих я дистанционно преди години и спомените ми са мътни).Макросметката е в Ипей, опитах да открия нова сметка, Въведох гражданин на ЮК, и не ми поиска нито ЛК, нито нещо друго. За да платиш ти трябват единствено абонатните номера. Системата работи, правя го от години-данъци, такси, сметки, каквото ти душа иска.

# 2 551
  • MI
Хора, нужен е някакъв идентификационен номер, не задължително лк. Затова и за ЕГН са го питали. Такъв номер се получава при РЕГИСТРАЦИЯ. Уловката е, че за да се регистрираш обикновено ти искат някакви документи, например работиш ли, учиш ли и т.н. И линк пуснах и пак продължават безумните спорове. Нормално е, никой не иска нови безделници безделници на помощи, та били те от ЕС, затова е направена нормата.

# 2 552
Да, подпертал е, че не може с българска лична карта, а "накакви други документи" Естествено, че се изискват "някакви документи",но тук спора е за  български /немски документи за самоличност. А те за интнет не се изискват. Говоря за Германия

# 2 553
  • MI
Само че се съмнявам, че в Германия на чужденец без регистрация, все едно аз да отида утре и с българска лична карта без нищо общо с Германия да искам договор. Пита е поне ЕГН има ли, толкова му е стигнал акъла на продавача. Сигурна съм, че ако беше англичанин, дето не говори български, друг щеше да е резултата.

# 2 554
  • В заешката дупка
И в Исландия без местен регистрационен номер (временен в началото за чужденци, който се издава в банка) на практика не можеш да направиш абсолютно нищо. Дори и дългосрочен апартамент да си наемеш. Принципно, където и да се мести човек, е добре да проучи подобни нещата предварително. Спестяват се нерви и неприятности от неоправдани очаквания.

# 2 555
  • на острова на мечтите
На мен ми дадоха ЕГН,или  codice fiscale, само с адресна регистрация и българска лична карта. Много време мина и не помня подробности, но явно е било без големи препятствия, защото тези щях да ги помня. Изпратиха ми и tessera sanitaria, на български би трябвало да е медицинска книжка. Може да не я назовавам точно, но докато живеех в България нямаше такъв документ.

# 2 556
  • MI
Кодиче фискале е, точно номер на чужденеца в България. И да, без него нищо не може да направиш на практика. Всъщност и само с него трудно да сключиш доста договори, но това е друг въпрос. Личната карта не е задължителна след регистрация, но е много препопоръчителна, защото ти спестява 1001 въпроса. Проблемът е, че Ник няма никаква регистрация, никакъв номер и никакъв документ. И докато не промени това ще има проблем.

# 2 557
  • на острова на мечтите
Nelig, аз по-скоро нямам идея за името на еквивалентен документ за tessera sanitaria?! Вероятно здравна книжка, поне преводът ще да е така, но в България не си спомням да съм имала такава. Говоря за преди 2003_та.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 11:55 от danilu

# 2 558
  • MI
Няма точен аналог, им здрвна книжка но е с други функции,  в Италия реално там ти пише ЕГНто, т.е. според мен в България само л.к. е еквивалент. Затова я и искат, знаеш без кодиче фискале какво може да направиш в Италия - нищо. Същото е в България, прсто ти дават  директно лична карта...
То големия проблем за мен е, че в България са много малко и неизгодни предплатените услуги, а за договор е нормално да се подсигуряват - все пак плащаш след като ползваш. Но това са особености на пазара, няма как да ги промени човек само защото н него не харесват...

# 2 559
А какъв документ да поискат на лице говорещо български в България?  Едва ли ще му поискат британски паспорт.

Уф, наистина защо се правите на ощипани? Беше ясно казано, че дадох чужд паспорт и обясних, че не съм български гражданин. Останалото не ми се повтаря.

# 2 560
Боже, чак се изумявам какви глупости се пишат понякога тука. Не е лошо човек да не знае, няма как да си информиран за всипко. Ама като не знаеш, не коментирай. Аз съм на този принцип. Та, Niko T, живеем в Мюнхен години наред. Нямаме и никога не сме имали немски документи за самоличност. И да ти кажа, че не спим под моста. Плащаме наем,ток и  телефони, за които естествено имаме сключени договори. И мога да те уверя, че за всички тези договори, никой никога не ни е искал немски документ за самоличност. Така, че стига глупости вече.

Благодаря ти. Това е един от малкото нормални постинги.

Другото е "ЕЖК" смесено с явно злорадство, че "някой дето се прави на интересен" му е кофти.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 14:24 от N_ik

# 2 561
EU citizens moving to Germany
If you’re an EU/EEA/Swiss citizen moving to Germany, you only need a valid passport or ID document but will have to register your address in Germany within three months of entering the country. Each city has its own Residents’ Registration Office (Einwohnermeldeamt) location and website.

А за да си откриеш сметка в немска банка изискват Meldebescheinigung, което се оказва точно този регистриран адрес. Няма да се изненадам , ако за тел или интернет се изисква също.

Боже прибери си вересиите. Ти знаеш ли какво е "Meldebescheinigung"? Това е листче хартия. Даже няма твоя снимка. У нас на времето ги имаше същите неща. Май се наричаха "Адресна Регистрация". Може още да ги има. Но никой не ме питал за тях.

На кратко, това е съвсем различно нещо от лична карта.

Абе що се морите да коментирате, като се затруднявате да четете с разбиране?

# 2 562
Само че се съмнявам, че в Германия на чужденец без регистрация, все едно аз да отида утре и с българска лична карта без нищо общо с Германия да искам договор. Пита е поне ЕГН има ли, толкова му е стигнал акъла на продавача. Сигурна съм, че ако беше англичанин, дето не говори български, друг щеше да е резултата.
Не съм казала, че не се изисква регистрация. Казах, че за интернет не се изисква лична карта. Изискват се други документи. Тук спора е за личната карта

# 2 563
Погледнах и за регистрация в Изипей ( правих я дистанционно преди години и спомените ми са мътни).Макросметката е в Ипей, опитах да открия нова сметка, Въведох гражданин на ЮК, и не ми поиска нито ЛК, нито нещо друго.

За потребител "първо ниво" не си иска нищо. За потребител трето ниво, което, де факто, ти дава банкова сметка с IBAN ти искат БГ лична карта. Това ниво ми е необходимо за да мога безпрепрятствено да правя банкови преводи към микросметката в Изипей.

# 2 564
Само че се съмнявам, че в Германия на чужденец без регистрация, все едно аз да отида утре и с българска лична карта без нищо общо с Германия да искам договор.

Навсякъде в ЕС съм се оправял с българските документи за самоличност - докато ги имах. Това беше дори преди да влезем в ЕС.

Тук, обаче, тези "глезотии" като чужди документи за самоличност (ако и да са на друга страна-членка на ЕС), не вървят.

Общи условия

Активация на акаунт