Бихте ли се върнали в България?

• 204 618
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 535
Сега да добавя продължението на тази история.

На кратко - помолих хазяите да сключат договор вместо мен. Те го направиха. Problem solved.

Но будната ми гражданска съвсет пак ме чоплеше. Та написах един мейл до А1 обяснявайки, че изискването за българска лична карта е дискриминация. И получих доста бързо следния отговор:

"Като чуждестранен гражданин, бихте могли да сключи договор за услуги от А1. За целта е необходимо да  предостави валиден чуждестранен паспорт – /за такъв се счита изтичащ след не по-малко от 6 месеца/. Необходимо е внасяне на гаранционна сума /депозит/ спрямо услугата, която закупувате."

T.e. можело. Просто класически случай на това как в БГ лявата ръка не знае какво прави дясната.

Но покрай цялата тая дискусия ми стана ясно зле прикритото злорадство на много от постващите във форума - "дошъл от Запад и се прави на интересен - тука е така!"

Мили мои, животът ме е научил да не приемам безкритично това дето ми се казва и да се опитвам да мисля логично. Помага. И на Вас Ви го препръчвам. И по-малко злоба и злорадство - просто не е здравословно.

Хайде със здраве!
Какво злорадство бе човек? Вместо да си измисляш проблеми се успокой, гледай ведро на живота и му се наслаждавай. Както сам видя пак сме по-напред от западняците. Бюрокрацията се оказа по-малка от немската. Да не говорим, че би трябвало и сам да се сетиш, че хазяина ще ти пусне интернет. Пак казвам в София много ще ти хареса. Не се напрягай за глупости.

# 2 536
Какво злорадство бе човек?

Нямам предвид теб. Те си знаят кои са Simple Smile

# 2 537
Както сам видя пак сме по-напред от западняците. Бюрокрацията се оказа по-малка от немската.

Не бих казал. Просто има хаос. Човекът на гишето не знае. Това мога да го разбера. Ама въртя и звъня на някой друг, който по дефиниция би трябвало да знае.

Иначе мейл-ът - ако е вярно, това, което пише - е ОК. Но няма как сега да тръгна да проверявам. Опасявам се, че пак бих се сблъскал с проблеми.

Щото не само А1 е така. Същата история се получи и с EasyPay. Ама с тях реших, че нямам нерви да се занимавам - ще си плащам сметките за ток, вода и пр. по друг начин.

Виж за интернет-а беше друга история щото ми е важен - този през британския телефон не ми е достатъчен да си върша работата. Та, разправията с А1 определено ме ядоса.

# 2 538
  • MI
Извинявай, но ако си обяснил като тук на служителя, не се учудвам. Не че не са ми късали нервите преди, но и ти пропускаш важна информация и после друг виновен. Ако кажеш директно, че си чужденец ще е различно. Защото за закона ти си точно такъв, въпреки произхода ти. И тук щеше различни съвети да получиш ако от началото беше каьал 1,2,3, а не на час по лъжичка. Wink

# 2 539
Извинявай, но ако си обяснил като тук на служителя, не се учудвам. Не че не са ми късали нервите преди, но и ти пропускаш важна информация и после друг виновен. Ако кажеш директно, че си чужденец ще е различно. Защото за закона ти си точно такъв, въпреки произхода ти. И тук щеше различни съвети да получиш ако от началото беше каьал 1,2,3, а не на час по лъжичка. Wink

Уф. Никога пред никого не съм твърдял, че съм български гражданин. Казах ясно, че съм чужд гражданин. Казах, че нямам нито български документи за самоличност, нито ЕГН (във форума за ЕГН-то не бях споменавал, но на служителя му казах защото попита).

Та който разбрал - разбрал.

И, апропо, абсолютно същата история се повтори и с Изипей. Така, че не е изолиран случай.

# 2 540
  • München, Deutschland
В пост 2534, т.2, за пореден път внасяте нова информация, което ви се спомена и преди с "на час по лъжичка". При това положение е напълно излишно да се хабим да пишем още.

Желая ви успех с бъдещите начинания.

# 2 541
В пост 2534, т.2, за пореден път внасяте нова информация, което ви се спомена и преди с "на час по лъжичка". При това положение е напълно излишно да се хабим да пишем още.

Желая ви успех с бъдещите начинания.

Криси, като прочетох постингите ти разбрах, че не мога да очаквам помощ от теб.

Все пак благодаря за опита.

# 2 542
  • MI
Честно казано се учудвам, че мтел са толкова напред, че да не ти искат номер на чужденеца, та за изипей съвсем не се учудвам. Виж линка дето сложих назад, влез за България и си оправи бързо регистрацията по параграфа че имаш достатъчно пари. Така няма да имаш повече проблеми. Тук искат да стоят в сметка тези пари, виж как точно е уредено в България. И помисли здравното осигуряване какще оправите, там много не съм се интересувала, но със сигурност ще ти трябва, няма да стане само с английското за съжаление.

# 2 543
Честно казано се учудвам, че мтел са толкова напред, че да не ти искат номер на чужденеца, та за изипей съвсем не се учудвам. Виж линка дето сложих назад, влез за България и си оправи бързо регистрацията по параграфа че имаш достатъчно пари. Така няма да имаш повече проблеми. Тук искат да стоят в сметка тези пари, виж как точно е уредено в България. И помисли здравното осигуряване какще оправите, там много не съм се интересувала, но със сигурност ще ти трябва, няма да стане само с английското за съжаление.

Благодаря за този постинг. Конструктивен е за разлика от някои от предишните.

На кратко - още не съм стигнал до темата с регистрацията. Но и през това ще се минава.

А със здравното осигуряване поне на първо време проблеми няма - всички имаме EHIC карти. Май важат само първите 6 месеца (не съм сигурен). Но поне засега този проблем не ми е дошъл на главата та не съм седнал да чета по-подробно.

# 2 544
  • MI
Да, отначало е Ок, но почни да питаш отсега. Нямаш ли някой познат адвокат или счетовоител? Ако не, според мен в такъв сложен случай като вашия не е зле да направиш една консултация с адвокат. За съжаление не мога да ти препоръчам, разпитай.

# 2 545
  • на острова на мечтите
N_ik, тъкмо реших, че те изядоха!
 Живял си в много страни. Що й се плашиш толкова на България. Бюрокрация и несъвестни ,или просто не много уведомени, служители има навсякъде. На мен са ми искали свидетелство за граждански брак и ме върнаха , защото служителката от съответия офис не беше добавила пред името на съпругът ми, че ми бил съпруг, а само че моето семейство се състои от него и мен. Ми с пет години разлика син не може да ми е, а и да ми е баща не пасва с такава възрастова разлика. Ама като дойде с мен на гишето мм, веднага се кротнаха и видяха в компютъра, че има всички формуляри. Явно отвътре им иде да те разкарват от офис в офис. Не са лоши хора.
Не съм живяла в много страни и нямам опит, но се справям. Обикновено без мм. Но с него е по-лесно.
Не мисля, че е безопасно да се оставят да излизат сами децата. Работя в малко градче, където общо взето всички се познават, но родителите са длъжни да придружават децата до училище, или да упълномощят някой да го прави. Не са спокойни времена. Не и като в моето детство.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 00:37 от danilu

# 2 546
  • Canada
Е той още в началото писа, че са му искали лична карта, а той няма такава. Що се правите на ощипани?

# 2 547
А какъв документ да поискат на лице говорещо български в България?  Едва ли ще му поискат британски паспорт.

# 2 548
Преди няколко часа говорих с един приятел, който живее в Германия от една година. Попитах го точно по твоя въпрос и той ми каза, че с българска лична карта НЕ МОЖЕ да се вземе интернет и нормална сим карта веднага. Трябвало му е доста време докато изкара някакви документи и чак тогава са му дали тези услуги.

А аз да ти кажа, че освен адресна регистрация друг НЕМСКИ документ не му е трябвал. Може да искат банкова сметка или кредитна карта. Но не искат НЕМСКИ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ.

Вие схващата ли, че става дума за съвсем различни неща?
Боже, чак се изумявам какви глупости се пишат понякога тука. Не е лошо човек да не знае, няма как да си информиран за всипко. Ама като не знаеш, не коментирай. Аз съм на този принцип. Та, Niko T, живеем в Мюнхен години наред. Нямаме и никога не сме имали немски документи за самоличност. И да ти кажа, че не спим под моста. Плащаме наем,ток и  телефони, за които естествено имаме сключени договори. И мога да те уверя, че за всички тези договори, никой никога не ни е искал немски документ за самоличност. Така, че стига глупости вече.

# 2 549
  • Там,където се събуждам щастлива.
Един кадърен служител ще зададе още два въпроса защо Nik няма лична карта. По закон трябва да има, Та лампичката можеше да светне.
На мен не ми даваха предплатена карта без лична карта. Леко со ококорих, когато служителката ми кажа, че не можело анономно, защото нямало как да следят за криминални прояви (терористични актове). Явно, Министерството на Външните работи там набляга. Обаче, можех да взема с която и да е лична карта...Дори на непознат. Simple Smile

Nik, свиквай, че лесно не стават нещата. На мен ми отне близо две години да си извадя разрешително за външна постройка 3х 4 метра. Около мен съседите построиха  хотели прогимназии на по три етажа с басейни за същото време. Съдба!

Общи условия

Активация на акаунт