Бихте ли се върнали в България?

• 204 635
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 520
  • София - Рим и обратно
Къде съм казала, че мисля, че е невъзможно за други хора в чужбина. Казах, какво АЗ не бих заменила, и което имам тук, а там нямам. Нели, Милано не е Италия. В Рим не можеш да пуснеш 10 г. дете в никакъв случай само. И на 12 не е препоръчително.
А вие защо мислите, че всички трябва да се връщат заради близки и род? Аз нямам родители тук, само близки приятели. Та не съм се върнала заради тях или заради род, а защото тук ми е добре.

# 2 521
  • Там,където се събуждам щастлива.
Дорет, кой плюе хората?
Понякога доста преувеличавате в интерпретацията на постовете.

Аз в София нямах голям достъп до природа, защото имаме една градинка около нас...и толкова. Но, можехме, с месеци да бягаме в къщата ни, която има градина. Тук живея сред природа и море, а бягам отвреме навреме в Амстердам, за да се смеся с навалицата. Няма угодия. Simple Smile Обаче, най-неприятното на София е мръсния въздух. Така съм отвикнала, че веднага ми се отразява, когато се прибера. Сега, очаквам да кажете, че не мръсен въздуха. Е, сигурно е по-добре от Пекин, но по-зле от това, което имам тук.

# 2 522
Калинка, да - явно в Холандия са по-облекчени тези правила в сравнение със средното за ЕС. Но със сигурност има други, които са по-рестриктивни от българските. ЕС не е една държава, има сходни но не еднакви законодателства. Затова е хубаво човек преди да се мести да проучи поне това, което пряко го засяга, а не после да плюе ожесточено че не е както е мислел. Особено пък като в голяма част от Европа е така. Че има проблеми е ясно, но такова отношение е крайно дразнещо.

Кафе, в момента ми пеят пилета, а съм вкъщи. Кооперация, в града, н на село.  Ако сляза в парка, който е на 10 мин има стотици птици, повече от в родния ми град, камо ли София. Wink А бившите ми колежки в София масово не пускаха сами децата до 12 години поне, казваха колко е опасно и че по закон е така. Grinning Това съвсем сериозно. Та всичко е индивидуално, важното е да се чувстваш добре където си.
Не знам в кой град си, но в София е много по-безопасно отколкото в много западни градове. Казвам го с най-голямо съжаление. Арабите и негрите са тотално безконтролни, правят каквото си искат и знаят, че всичко им се разминава. Да не говорим, че много от тях идват от страни където човешкия живот не е особено ценен и най-вече са възпитани, че могат да изнасилват и грабят неверниците (т.е. нас) без страх от техния бог.

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 21:20 от Анонимен

# 2 523
  • MI
Кафе, и тук не ги пускат, никой голям град не е безопасен. Виж, в родния град на ММ и на под 10 ходят сами, както правехме ние. В моя гледам също. Просто казвам, че в София много хора имат същите опасения, аз самата съм се чудила и съм питала. Страх ги е, и след 12, факт. Та по-скоро е голям/малък град, отколкото България/чужбина. И всъщност по закон не би трябвало да се пускат сами, макар че и тук, и в България няма да те глобят. Просто законодателят си измива ръцете.

# 2 524
Дорет, кой плюе хората?
Понякога доста преувеличавате в интерпретацията на постовете.

Аз в София нямах голям достъп до природа, защото имаме една градинка около нас...и толкова. Но, можехме, с месеци да бягаме в къщата ни, която има градина. Тук живея сред природа и море, а бягам отвреме навреме в Амстердам, за да се смеся с навалицата. Няма угодия. Simple Smile Обаче, най-неприятното на София е мръсния въздух. Така съм отвикнала, че веднага ми се отразява, когато се прибера. Сега, очаквам да кажете, че не мръсен въздуха. Е, сигурно е по-добре от Пекин, но по-зле от това, което имам тук.
Калинке поглеждай от време на време този сайт. Неправителствен е и показва доста точно как е въздуха в доста градове в Европа. От него се вижда, че в почти цяла София въздуха е чист. https://airsofia.info/

# 2 525
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ще го погледна, когато свърши летния период и всички са се прибрали. Нали може?

# 2 526
  • MI
Милано. И същите аргументи изтъквах колежките, само смени арабите с цигани. Grinning Плюс наркотици, луди шофьори, педофили и т.н. Та затова казах, че не е толкова различно. Виж, в по-малък град е различно, направо си мечтая на моменти но кой знае...

# 2 527
Ще го погледна, когато свърши летния период и всички са се прибрали. Нали може?
До ноември, ще е все така добре. После като пуснат печките на твърдо гориво и мангалите като започнат да горят дрехи, гуми и други гадости се прецакват нещата, особено в някои райони. И най-вече в дни без вятър. Когато духа е добре. Тогава страдат само няколко квартала.

# 2 528
Да, де, именно, в общината една хартийка се попълва за 10 минути. И именно защото не си гражданин на страната, едното копие на хартийката си остава за теб, за да удостовериш постоянен адрес. Не съм сигурна как би бил на български този документ, в превод от немски може би не бих казала удостоверение, но то много думи нямат точен превод. Anmeldebescheinigung е при нас.

Това си е адресна регистрация. Прави се за 10 минути и е просто свидетелство за адрес. И нищо повече. И никой не може да ти го откаже щом си на съответния адрес.

Докато лична карта на чужденец е съвсем друга бира. Това си е Lichtbildausweis. Сега схващаш ли, че не е едно и също? Т.е. А1 ти искат да си искараш нов документ за самоличност.

Хора, четете бе, преди да поствате. Иначе става като с чукчата-писател.

# 2 529
Преди няколко часа говорих с един приятел, който живее в Германия от една година. Попитах го точно по твоя въпрос и той ми каза, че с българска лична карта НЕ МОЖЕ да се вземе интернет и нормална сим карта веднага. Трябвало му е доста време докато изкара някакви документи и чак тогава са му дали тези услуги.

А аз да ти кажа, че освен адресна регистрация друг НЕМСКИ документ не му е трябвал. Може да искат банкова сметка или кредитна карта. Но не искат НЕМСКИ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ.

Вие схващата ли, че става дума за съвсем различни неща?

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 22:59 от N_ik

# 2 530
Да, де, именно, в общината една хартийка се попълва за 10 минути. И именно защото не си гражданин на страната, едното копие на хартийката си остава за теб, за да удостовериш постоянен адрес. Не съм сигурна как би бил на български този документ, в превод от немски може би не бих казала удостоверение, но то много думи нямат точен превод. Anmeldebescheinigung е при нас.

Това си е адресна регистрация. Прави се за 10 минути и е просто свидетелство за адрес. И нищо повече. И никой не може да ти го откаже щом си на съответния адрес.

Докато лична карта на чужденец е съвсем друга бира. Това си е Lichtbildausweis. Сега схващаш ли, че не е едно и също? Т.е. А1 ти искат да си искараш нов документ за самоличност.

Защо не помоли намодателя да ти пусне интернет?

# 2 531
Сега да добавя продължението на тази история.

На кратко - помолих хазяите да сключат договор вместо мен. Те го направиха. Problem solved.

Но будната ми гражданска съвест пак ме чоплеше. Та написах един мейл до А1 обяснявайки, че изискването за българска лична карта е дискриминация. И получих доста бързо следния отговор:

"Като чуждестранен гражданин, бихте могли да сключи договор за услуги от А1. За целта е необходимо да  предостави валиден чуждестранен паспорт – /за такъв се счита изтичащ след не по-малко от 6 месеца/. Необходимо е внасяне на гаранционна сума /депозит/ спрямо услугата, която закупувате."

T.e. можело. Просто класически случай на това как в БГ лявата ръка не знае какво прави дясната.

Но покрай цялата тая дискусия ми стана ясно зле прикритото злорадство на много от постващите във форума - "дошъл от Запад и се прави на интересен - тука е така!"

Мили мои, животът ме е научил да не приемам безкритично това дето ми се казва и да се опитвам да мисля логично. Помага. И на Вас Ви го препръчвам. И по-малко злоба и злорадство - просто не е здравословно.

Хайде със здраве!

Последна редакция: вт, 02 юли 2019, 23:00 от N_ik

# 2 532
  • München, Deutschland

Моля, моля. Никъде не упоменавате с адресна регистрация за постоянен адрес в София да НЕ е станало. Упоменавате, че НЕ е станало с английски док за самоличност. Логически, това са 2 различни неща. Казвате, че са ви искали лична карта (явно очаквайки като нейтив спийкър на български да сте българин, а не чужд гражданин). Не упоменавате също да са казали, че НЕ може с документ, различен от бг лична карта/ бг док за самоличност, например експлицитен отказ за договор с документ на постоянно пребиваващ в границите на страната чужденец.

Съжалявам, но точно с логика и чисто логически взаимовръзки м/у съждения не намерихте точния човек.

Та много внимателно четем даже...

# 2 533
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Преди няколко часа говорих с един приятел, който живее в Германия от една година. Попитах го точно по твоя въпрос и той ми каза, че с българска лична карта НЕ МОЖЕ да се вземе интернет и нормална сим карта веднага. Трябвало му е доста време докато изкара някакви документи и чак тогава са му дали тези услуги.

А аз да ти кажа, че освен адресна регистрация друг НЕМСКИ документ не му е трябвал. Може да искат банкова сметка или кредитна карта. Но не искат НЕМСКИ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ.

Вие схващата ли разликата, че става дума за съвсем различни неща?
и на теб друг документ не ти трябва! Попаднал си или на лош работник, или не си казал, че нямаш Бг. гражданство. Виж ми предния пост!  Peace

# 2 534
Моля, моля. Никъде не упоменавате с адресна регистрация за постоянен адрес в София да НЕ е станало. Упоменавате, че НЕ е станало с английски док за самоличност. Логически, това са 2 различни неща.

Този път ще пиша бавно, та белким стане ясно:

1. Отивам до местния филиал на А1 и казвам, че искам договор за интернет. В себе си нося чуждестранен паспорт и договора за наем

2. Давам паспорта на човека на щанда

След обичайния за тези случаи диалог "Ама Вие български нямате ли - Нямам" човекът започва да върти телефони. Трае около 15 минути.След което казва: "Без лична карта няма да стане"

Това е. Не ми е търсил никакви други свидетелства за адрес (а това е, което се прави в немско-езичните страни). Нито ми е искал депозити (за които се пише в мейла). Нито е искал кредитни карти, банкови сметки или каквото и да е друго.

Сега стана ли ясно?

Общи условия

Активация на акаунт