Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 883
  • 724
  •   1
Отговори
# 435
Честита Нова Година, да сте здрави вие и близките ви.
Намърдвам се при вас защото май, юни и ние ще поемаме към Англия. Съпруга ми работи там вече 7 месеца и се надяваме семейството ни да се събере отново. Имаме две момченца на 8 години и на 2.6 годинки. Чета от известно време темата и старите теми прелистих, но реможах да си отговоря на всички изникващи въпроси. Ще имам нужда от помощта ви.
Като начало ми се иска да ви попитам кога се кандидатства за прием в училища и градини.И дали мога да кандидатствам онлайн без с децата да сме още в Англия. Лошото е че незнам в кой район ще живеем защото като наближи времето да тръгваме съпруга ми ще смени квартирата с подходяща за семейство, но не се знае в кой район ще е и съответно кое училище и градина ще са ни удобни, но се притеснявам да не изпуснем сроковете за кандидатстване и да не приемат баткото в училище.
Освен това какви са необходимите документи за кандидатсване? До тук разбрах, че трябва да преведа актовете за раждане на хлапетата, но дали трябва и да ги легализирам?
Благодаря ви. Сигурно ще ви притеснявам пак ако изникнат още въпроси.

# 436
  • Оптимист по принуда
Здравей, моргана, успех!
 Първо прочети първа страница от темата  Peace

Без да децата да са тук, не можеш да кандидатстваш за у-ще.

# 437
Честита нова година и от мен!
моргана можете да кандидатствате за училище по всяко време на годината. Баткото няма да остане без училище, ще му намерят място, но може да не е точно в училището което искате. По спомен срокът да предложат място е 3 учебни седмици(ваканциите не се броят). Ако не ви хареса можете да обжалвате.
За градина за малкото е по-сложно с местата. Дано имате късмет.
За кандидатстване в училище трябва да кажете адреса си и децата да са в Англия. При записване ми искаха акт за раждане и паспорт. Аз занесох и преводи без да са легализирани и ги взеха.
Аз записах баткото по време на учебната година и трябваше да пусна молба на място в общината. Малкият го записах online в сроковете.
Успех!

# 438
  • Bristol
Моргана, добре дошла в темата!
Сроковете за кандидатстване за баткото сте ги изпуснали преди 4 години, така че за него няма срокове, където има свободни места. Ако не сте в пренаселен район, все ще има някое и друго място свободно в съответния клас, 4ти или 5ти. Малкото е на възраст за pre-school. Там няма срокове и от сега мъжът ти може да потърси за септември месец място, но при положение, че не знаете къде ще сте, не съм сигурна дали е добра идея. За малкото, така като гледам месеците, на 1ви септември ще е навършило 3години. Значи от септември трябва да подадете апликация за reception class. За него поне ще хванете сроковете.

# 439
  • Най-зеленият остров
За много години и от нас!!!  Hug
Здраве, късмет и благополучие на всички!
Много рядко пиша, но си ви чета най редовно.
Ние за нова година се събрахме с кръстниците и други български семейства и ни беше  много хубаво. Имахме си дядо Мраз и заря и батут за децата. Вчера направихме бърза обиколка на магазините и от утре всеки на училище и работа.

# 440
Доре дошла, Моргана!

Моят син е на 2г4м и нямах никакви проблеми със записването на градина преди 3 седмици. Но може да зависи и от района, в който живеете. Около нас 4-5 целодневни градини и още в първата, в която се обадих имаше места. Поискаха ми само акта за раждане (приеха триезичния от общината) и попълних една дузина техни бланки с координати на личния му лекар, health visitor, любимите му неща и т.н. Тръгна на следващия ден още като имахме 3 посещения по 1-2 часа, първото с мен, после без мен.

Не знам как сте финансово, но ако не работиш имай предвид, че таксите не са малки. Малкият е в държавна евтина градина и плащам £21 за половин ден или £34 за цял ден. Масово таксите са по £45-50 на ден, особено в южните райони.
За деца над 3г има по 15 безплатни часа седмично - може да провериш тях. Кандидатства се on line.
Друг вариант е към училищата, там където правят after-school club, провери дали има занимални за деца 2-5г. Аз преди да започна работа го записах на такава забавачка. Плащах £6 за 2 часа всеки ден, за да свиква без мен, с езика и привичките. Успех!

# 441
Не съм легализирала актове за раждане,но както казаха и другите - задължително децата трябва да са вече физически в страната,за да се кандидатства за училище.
  Гледам снимки във фейса колко много сняг е навалял в България, в Плевенско и колко е студено там,а тук - вятър,дъжд,едни цветенца нацъфтяли в двора  Confused

# 442
  • оттам, откъдето започва България
Със сигурност студа е по-голям от снега. http://sinoptik.bg/pleven-bulgaria-100728203?search Радвам се, че при вас не е така и децата ми са на по-топло време.

# 443
Благодаря ли момичета за информацията.
Малкия юни ще навърши 3 години. Баткото октомври 9. Трудно ми е да определя кой клас ще е, може би Y4? В началото няма да мога да работя поне докато установим някакъв режим на децата с училища и градини и после ще търся нещо  почасово за да мога да ги взимам от училище. Много ми е притеснено как ще свикне баткото, че е доста срамежлив, сигурно и това ще мине. Финансово като за сам човек тай съпруга ми е ок, но разходите ще се качат в пъти като отидем, та и това не е много ясно. Затова сме си дали време да посъберем пари и да изясним неяснотите и тогава да тръгнем. Ако не стане сега ще трябва да чакаме до другото лято за да не местя баткото по средата на учебната година.
Благодаря ви още веднъж, продължавам да чета и събирам информация ще питам пак ако изникне въпрос.Simple Smile

# 444
Вземането от училище не го мисли. Целодневните градини са 7:30-17:30 или 8:00-18:00 часа, а към училищата има закуска и занималня след часовете до към 5:30-6:00. Има и много childminders, които също поемат грижите за децата, могат да ги водят или прибират.

Малкият от септември може да взема безплатните часове, за които ти писах. Големия и аз го смятам Y4 през следващата учебна година.

# 445
  • Манчестър
Вземането от училище не го мисли. Целодневните градини са 7:30-17:30 или 8:00-18:00 часа, а към училищата има закуска и занималня след часовете до към 5:30-6:00. Има и много childminders, които също поемат грижите за децата, могат да ги водят или прибират.

Малкият от септември може да взема безплатните часове, за които ти писах. Големия и аз го смятам Y4 през следващата учебна година.

Всичко е точно така,само да уточня,че всички клубове преди/след училище се заплащат вкл. и чайлдмайндера.

# 446
Лошото е че незнам в кой район ще живеем защото като наближи времето да тръгваме съпруга ми ще смени квартирата с подходяща за семейство, но не се знае в кой район ще е и съответно кое училище и градина ще са ни удобни, но се притеснявам да не изпуснем сроковете за кандидатстване и да не приемат баткото в училище.
След като съпругът ти има работа, транспортът до работата му ще ви е един от критериите при избор на район, освен ако не работи от вкъщи. Той със сигурност вече има и други ориентири, така че няма да ви е съвсем произволен района. Ти от България също може да разглеждаш училища, райони, наеми. Не че всичко може да се прецени и предвиди на 100%, но .........

# 447
  • UK
Ние точно това направихме, търсихме квартира според училищата, избрахме 5-6 района според близост, удобен транспорт, задръствания до работата на ММ и оттам нататък гледах училищата. Има емигрантски райони, в които училищата са на дъното на всички класации по представяне, с деца от които над 65-70% са с английски втори език, затова е важно да гледаш училищата предварително.
Струва ми се, че в квартала само нашата коледна украса стои, мине Коледа и лампичките се махат така ли? Simple Smile

# 448
  • Bristol
Добро утро и успешна първа работна седмица за тази година!
При нас изгасят лампичките чак след новата година. На първи вечерта почти всичко е изключено.

Човек трябва да си направи сметката, колко ще изкарва на ден и колко на ден ще му излиза за гледане на децата. Тегли чертата и преценява в зависимост от калкулацията и вида работа, която ще работи. Има ситуации, в които по-добре да работиш и да се развиваш професионално, въпреки че си на минус. Аз работех между 9ам и 3пм, когато малката стана на 3 годинки, но такава работа трудно се намира.

# 449
моргана няма никакво значение, дали голямото ти дете ще се премести по средата на годината. Имай в предвид, че тук се учи по различна програма и детето ще има много да наваксва и по математика. Според мен е идеално да се запише, когато е Y4, за да има време да проговори езика и да навакса пропуските, защото в края на Y6 имат изпити.

Общи условия

Активация на акаунт