Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 514
  • 724
  •   1
Отговори
# 540
  • Оптимист по принуда
Преди малко се върнахме от оглед на нърсърито до нас - очарована съм. Малката ще тръгне от понеделник, вчера си дадохме апликейшъна. Засега ще ходи само за 15те безплатни часа, всеки ден х3. Изключително свита и срамежлива е, свикнала е само с мен, иначе е родена тук, средата ѝ е позната. В началото ще постоявам с нея и после ще видим. Надявам се скоро да мога и аз да се поогледам за работа. Не гоня блестяща кариера, искам само да сме здрави и да мога да работя нещо, което харесвам.

# 541
Дааа,преди да дойдем ми беше казала една приятелка,живееща дълго време тук,че в УК не е никак евтино да гледаш деца. Добре,а при двама работещи родители,какво правите с честите ваканции.Ако детето е под 12 години,не може да стои само в къщи,кой го гледа тогава?

# 542
  • До хладилника, който обичам
Holiday clubs Peace Платени летни/ваканционни занимални. Или детегледачка. Или някой си взима отпуска. Или идва баба и съчетава полезно с приятно.
Изобщо, комбинации всякакви, само и само да оправим ваканциите Grinning

# 543
  • постоянно
Да както каза Бу голямо " жонглиране " пада за да се покрият ваканциите.
Ако има баби да дойдат - добре , а ако няма - въпрос с повишена трудност.
За радост на новата си работа си " уговорих "  в договора без Банк холидейс  и без уикенди , че поне за тях не бера дерт .
Иначе  клубове, отпуск до колкото може  Peace

# 544
  • Bristol
Аз до 5годинки почти си гледах детето и не съм гонила кариера. Работите, които вършех тогава не си заслужаваха. Работех почасово за разнообразие и ми покриваха точно таксата за pre-school,тя ходеше от 9ама до 3пм. После ходех 3 пъти седмично по 7.5 часа на ден и я оставях тези 3 дни на childminder. Работата не беше интересна, но ме разнообразяваше. Имах проблеми с намирането на работа заради това, че се бях задържана дълго време в къщи с децата, но се подредиха нещата. Много по-напред професионално и като заплащане щях да съм, ако не бях седял това време в къщи. От друга страна съм гузна и искам повече време да имам за детето. Угодия няма  Sunglasses

# 545
Не знаех за тези Холидей клъбс  Simple Smile  Останах неприятно изненадана преди известно време като разбрах,че дори по болест да отсъства детето от при-скул-а,пак ще си платя дните,когато не е ходила.Аз мислех,че е както в БГ - дните,които не ходи,да ти се приспадат от таксата  . А иначе като ми се наложи веднъж да я заведа 10 минути по-рано,веднага ми надчислиха 2,50 £ за ранно ходене  Rolling Eyes
  Колко време е платеното майчинство тук,че спорим с мъжа ми (не,че мисля повече да раждам  Simple Smile )

# 546
 Колко време е платеното майчинство тук,че спорим с мъжа ми (не,че мисля повече да раждам  Simple Smile )
Зависи какъв стаж имаш и колко (дали като employee, self employed, т.н.)
Но ако не греша, максималното майчинство е 52 седмици. От които платени са първите 6 (90% от заплатата) и следващите 33 (£139.58 на седмица или 90% от заплатата, което е по-малко)
Може да се вземе до 11 седмици преди термина.
Повече тук: https://www.gov.uk/maternity-pay-leave/overview

# 547
  • На село (близо до Лондон)
Добре,а при двама работещи родители,какво правите с честите ваканции.Ако детето е под 12 години,не може да стои само в къщи,кой го гледа тогава?
di_p аз работя много от вкъщи и ваканциите по принцип не са ми голям проблем. Имам три деца в близка възраст и те или играят в къщи/градината ни; по някого ходят на тенис/футболни клубове. Но това като го споделям на теб едва ли ще върши работа.

За майчинството много зависи от къде работиш каква им е тяхната политика. По принцип 1 година се пази място и 9 месеца се изплаща мин майчинство (държавно ако си служител). В тези 9 месеца дали ще получаваш повече от държавното (беше към 400 май) зависи от къде работиш.

Три пъти съм била в майчинство  Wink на две различни работни места. На едното (държавна работа) 6м беше 100% заплата и после на мин ставка до 9м и после нищо до 12 м. На другото (комерсиална коопорация) 3 месеца 90% заплата, после на мин ставка до 9 м и после нищо до 12м. Така че е различно, може и промени да има, след 2011г не съм пробвала как е заплащането  при майчинстово Heart Eyes

# 548
  • постоянно
Мисля че повечето компании изплащат SMP- което е стандартно за всички и е  £138.18  след като изплатят първите 6 седмици на 80-90-100% ( зависи от бизнеса)

# 549
Ще рискувам Simple Smile. Какво е такс кредит и афтерскул заплаща ли се?   Embarassed

# 550
Ще рискувам Simple Smile. Какво е такс кредит и афтерскул заплаща ли се?   Embarassed
Tax credit са държавни помощи, допълващи доходите на хора с деца, работници инвалиди и други работещи с ниски доходи. По-рано бяха Child tax credit и Working tax credit, сега са заменени от Universal credit за новоподаващи. Основават се на дохода, т.е. отпускат се под определен финансов праг, различен за всяко семейство според обстоятелствата му. Парите не са много Laughing бързам да го кажа, понеже се ширят митове как може човек да живее царски на помощи. Повече за такс кредит, включително калкулатор, тук: https://www.gov.uk/browse/benefits/tax-credits

Afterschool се заплаща. Варира според училището. В нашето училище е 4,25 за сутрините и 7,75 за следобедите, или £12 за деня, ако детето стои там и сутрин, и следобед.

# 551
after school при нас е 12 паунда на ден на дете от 3:15 до 6 часа с нещо леко за хапване, което децата си приготвят сами.
Такс кредит не знам какво е

# 552
Ще рискувам Simple Smile. Какво е такс кредит и афтерскул заплаща ли се?   Embarassed
 Афтерскула се заплаща. Такс кредит е помощ от държавата. От април и правят толкова нисък, че не вярвам някои изобщо да я взима. На новодошли не се дава и за да се даде след това има доста условия. Едно време имаше по-голям смъсъл от чейлд кеър такс кредита, в момента е толкова мижав и толкова много *ако* има за да се вземе, че незнам дали някои изобщо може да се класира. А ще е толкова хубаво да се помага на работещи родители, а не на хора, които през живота си работа за 5 паунда не са свършили...

# 553
Доколкото знам има и помощи от държавата, с които ти поемат до 70% от таксите, които плащаш за платена чайлд кеър. Предполагам обаче е обввързана с някакви доходи като всички помощи.

Да, има няколко програми, но е за работещи родители. Едната е да се приспадне сумата от заплатата преди да я обложат с данък, така се печели от данъците. Ние за това сега ще се регистрираме.

При нас after school club и закуската на районните училища е на отделно място за всички заедно. Има столова, салон, няколко стаи за игра и мероприятия, както и двор с катерушки, много играчки и т.н. Развозват ги по училища с бусчета и после ги прибират. Предлагат и занимания през ваканциите. Таксите са 4 сутрин и 9 следобед. В същото време самите училища също имат такъв клуб, но е до по-ранен час и не за всички класове.

GI, при нас е около 580-600 на месец разхода за целодневно обучение.

demmy, и аз съм очарована от градината на дребното. Всеки ден ме изненадват много приятно. Той е с алергия към мляко - купиха за всички деца безмлечен маргарин да им мажат тоста, за да не го делят и да взема от общата чиния с филии. Нямах думи да изразя благодарността си като го разбрах. С две думи, до утре мога да ги хваля и да ахкам. А е в държавна градина с ниска такса.
Една сутрин увесил нос пътува в автобуса неискайки да ходи, но като слязохме и видя едната си учителка грейна, искаше да ходим редом с нея, да я държи и нея за ръка. Въобще преобрази се това дете. За мен това е показателно.

di_p, ако е на платена градина дори и в България се плаща при отсъствие. Само в държавните ясли не, защото там реално държавата плаща. Това се прави, за да се пази мястото на детето и в двете държави.  Peace
Ако дете ходи на childminder, когато тя е в отпуск отново й се заплаща, защото реално ти й се водиш работодател и й дължиш отпуска.
За майчинството са ти обяснили вече. Накратко ти имаш 9 платени месеци, а таткото има право на 3 платени месеца на същата база изчислено като майчинството, които може да вземе до навършване на 5г на детето. Така може да си осигурите 12 месеца гледане на детето у дома.

# 554
  • Манчестър
Pampers, какви са тези държавни градини,защото аз за такова чудо досега не съм чувала.

Общи условия

Активация на акаунт