Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 501
  • 724
  •   1
Отговори
# 525
Доста мисля и премислям тези дни и не разбирам как може да станат нещата. Голямото ми момче ще е на училище до 15,30ч /четох, че обикновенно учат до толкова часа/. Но малкото евентуално ще има само 15 часа на градина на седмица безплатно. Та се чудя каква работа мога да започна така че, хем да си ги водя на училище, хем да ги прибирам.

Започнеш ли работа, записваш ученика на закуска и after school club и така ще бъде в училището от 8 сутринта до 6 вечерта. А щом имаш работа, ще можеш да си позволиш да доплащаш градината на по-малкото, което също ще бъде там от 8 сутринта до 6 вечерта, т.е. спокойно можеш да работиш от 9 до 5 и имаш час за предвижване.

Трудно е без тукашен стаж, но не е невъзможно. Към езика са толеранти. А и докато намериш работа и двамата са на градина и училище, имаш малко свободно време да наваксаш с езика. Повечето работодатели плащат почасово и са гъвкави с работното време, а има и много почасови позиции.

Аз, като решихме да се местим, изчетох всички теми от началото насам и си водех записки в един тефтер. Съответно това ми беше отлична основа. Плюс прочетеното от сайтове, се оказа накрая, че съм по-информирана по някои теми от приятели, които са тук от 4-5 години  hahaha Хубавото е, че повечето нужна информация я има в нета и е актуална.

За спането - моето от новородено спи по 7 часа в денонощние. Сега, ако е цял ден на градина става в 6:15 и се прибирам в 6 вечерта. Там дремва 30 мин и така го изморяват, че вместо обичайното около полунощ в 9:30 е заспал и съм много щастлива. Проблем ми е обаче 2-та смяна(баща му е у дома и го гледа сутрин през седмица). Тогава не спи цял ден и съответно като го взема в 5:30 заспива в автобуса попътно към вкъщи. Спи 2 часа и после ляга пак в 12  ooooh! Още е твърде малък да може да изкара до 7 без спане, но се надявам скоро и това време да дойде. Като дойдох, не можех да повярвам как тук всички деца лягат в 7 още, но като виждам как ги изтощават в градината и моето почна да спи повече след 2г неспане, значи светлина в тунела има.  Mr. Green И на мен 7 ми е твърде рано, но наситина изключва и нищо не може да го задържи буден, заспива с хрната в устата. Иначе ги хранят 5 пъти на ден в градината. И за да яде пак преди да заспи, носим с нас харана да яде попътно към вкъщи. Не е манджа, но те така или иначе ядат манджа в 4  Laughing

Да се похваля - най-сетне успях да се добера до библиотеката и да си извадя карта. Сега сутрин чета в Метрото тинейджърски книжки, ама до толкова ми стигат познанията. Попаднах на много сладка авторка - Jacqueline Wilson  Mr. Green Отворена съм и на други предложения за автори и книги на по-разбираем език.

# 526
Гледам прогнозата за времето и за другата събота дават слаб снеговалеж... Дали?

# 527
  • Bristol
Pampers, Danielle Steel също е лесна за четене! Аз с нея започнах  Laughing

Казват, под нулата ще паднат температурите, но дали ще има сняг...

# 528
  • UK
Доколкото знам има и помощи от държавата, с които ти поемат до 70% от таксите, които плащаш за платена чайлд кеър. Предполагам обаче е обввързана с някакви доходи като всички помощи. Много мои познати ползват чайлмайндър, което ми се струва по-добре за малки деца. Жената минава в 15 ч през училище и забира 4 деца с колата си, води ги у тях на закуска и игра и после според уговорките родителите минават да си ги прибират след работа.
И аз все мисля и премислям варианти.  
Доколкото виждам автърскуула при нас се изразява в събиране на децата в голямото помещение, което играе ролята на столова за обяд, следобедната закуска е плодове, някои тичат или играят с конструктори и играчки на одеала на пода, а по-големите играят шах и др. настолни игри насядали по масите. Струва ми се много изтощително за по-малки деца. Повечето ми се сториха там на около 9-10 г. сигурно.

Относно книгите, преди години четох Здрач на английски, стори ми се много елементарно изразяване, лесно се чете Simple Smile

# 529
  • постоянно
her_76, твоето таекуондо ми напомни, че трябва да мина през басейна да уточня кои дни ще водя дъщеря ми на уроци  Mr. Green Благодаря за което  Wink

за нищо понякога   Peace

и на мен твоето съобщение сега ми напомни че получих имейл от плувният клуб че в субота ще  им засичат времената за приближаваща гала и трабва да присъстваме  bouquet

Днес за първи път тази година  стъклото на колата ми беше замръзнало .  ooooh!

# 530
  • постоянно
нашият афтерскуул не е в училището. Имат голяма база с физкултурен салон почти толкова голям както  нашите в България, имат двор навън с най различни занимания вклучая и зип уаяр  Grinning Имат и огромна стая за арт и крафт вътре , която може да ги побере всички дори и да решат да са на едно място , което никога не се случва. Доволна съм защото му дава разнообразието , което повечето други клубове нямат. Мисля че имат годишна опашка за чакане за места.

дежие ,
това с помощите  за childcare е бошлаф работа. Ако и двамата работите на пълна бройка и повече часове едва ли ще дадат нещо . Моят син ходи на градина от 7 мес от 8-6 всеки ден и ние не се "класирахме за никаква помощ - плащах си като поп по £720/месец , дори и през ваканциите.
Но виждам че променят нещата - дано облекчат работещите с нещо за да имат стимул да работят а не да седят у дома и да миклват системата.

Peace Peace

# 531
  • UK
Така ли? Аз за тази помощ знам от едно семейство с две деца, в което и двамата работят на пълен работен ден и вземат такс кредити, ползват чайлдмайндър следобед за едното дете и получават такава помощ за възстановяване на част от таксата на чайлмайндъра. Нямам идея обаче колко вземат, и двамата са емплойд. Така на теория ми звучеше много добре. Ако има такава помощ наистина си е стимул да се работи, вместо заплатата да отива по детегледачки както в Бг.
Друга позната тук пък започна работа на минимално заплащане на пълен работен ден и после сериозно обмисляше да напусне работа и да остане пак вкъщи. Каза, че с почване на работа им намалили много такс кредита и като сметне и парите които плащат за чайлдмайндър след училище било излязло танто за кукуригу, само дето се надбягват с графиците да насмогнат на всичко.

# 532
Прекрасни сте, благодаря  Hug

каква работа търсите  и в кои райони ?

За мъжът ми питам, тъй като пристигна в страната чрез ангенции, а много им отдържат пари и затова търси нова работа, в района на Ливърпул и Манчестър, но не е категорично, може и в друг район, стига да си намери добта работа с която ще му стигат парите, защото в момента успява да си покрие само разходите за храна и жилище

# 533
  • На село (близо до Лондон)
Ако има такава помощ наистина си е стимул да се работи, вместо заплатата да отива по детегледачки както в Бг.

dejie не се заблуждавай, childcare тук е много скъп. За едно дете 0-4г (преди да тръгне на училище) си отиват £1000-£1300 на месец, а ако ти се съберат 2,3 деца стига и до £3600 за да може и двамата родители да работят на пълен раб. ден. Когато тръгнат на училище е по-добре но пак трябва да се плаща някои да ги гледа между 3 и 6 часа. Огледай се като отидеш да си вземеш детето от училище колко майки (може би и бащи) неработят (или да почасово за да оставят/взимат децата).

В България ни е остатък от социализма институция да гледа децата от 1-7г от 7 сутринта до 7 вечерта и нищо да не се плаща за това.
Забележи неказвам, че това е добро за детето, но е улеснение за двама работещи родители.

# 534
  • Манчестър
Така ли? Аз за тази помощ знам от едно семейство с две деца, в което и двамата работят на пълен работен ден и вземат такс кредити, ползват чайлдмайндър следобед за едното дете и получават такава помощ за възстановяване на част от таксата на чайлмайндъра. Нямам идея обаче колко вземат, и двамата са емплойд. Така на теория ми звучеше много добре. Ако има такава помощ наистина си е стимул да се работи, вместо заплатата да отива по детегледачки както в Бг.
Друга позната тук пък започна работа на минимално заплащане на пълен работен ден и после сериозно обмисляше да напусне работа и да остане пак вкъщи. Каза, че с почване на работа им намалили много такс кредита и като сметне и парите които плащат за чайлдмайндър след училище било излязло танто за кукуригу, само дето се надбягват с графиците да насмогнат на всичко.

Зависи от гледната точка и амбиции. Ако държиш на кариера, развитие и тн, танту за кукуригу се отплаща рано или късно. Така,че зависи от приоритетите. И аз плащах много за градина, почти колкото ми беше заплатата, но пък нямам дупка в работната си история , а и заплатата ми се увеличи 4 пъти.

тази помощ за градина - 70% я имаше и по време когато плащах градината (около 750 лири) , но и стотинка не ми се помагаше.

За жените дето обмислят да си стоят в къщи и да чакат на такс кредити и мъже да ги гледат, няма да коментирам. Но децата растат, заминават, такс кредитите спират и....?????

# 535
  • постоянно

Зависи от гледната точка и амбиции. Ако държиш на кариера, развитие и тн, танту за кукуригу се отплаща рано или късно. Така,че зависи от приоритетите. И аз плащах много за градина, почти колкото ми беше заплатата, но пък нямам дупка в работната си история , а и заплатата ми се увеличи 4 пъти.

тази помощ за градина - 70% я имаше и по време когато плащах градината (около 750 лири) , но и стотинка не ми се помагаше.

За жените дето обмислят да си стоят в къщи и да чакат на такс кредити и мъже да ги гледат, няма да коментирам. Но децата растат, заминават, такс кредитите спират и....?????

Аве ,
и аз съм на същото мнение  Hug

# 536

Винаги ли вървят двете неща заедно?

# 537
  • До хладилника, който обичам
Блу, разбира се, че не. Има много семейства с един работещ родител, който взима достатъчно, за да си позволят втория да седи у дома и да се грижи за децата поне през първите 5-7 години, ако не и повече. Ако можехме, и ние бихме го направили, независимо за кой от нас. Но засега е мираж  Sunglasses

Такс кредити и помощи за childcare има и за работещи, но ако семейният доход е под някакъв праг. Какъв е прагът, зависи за всяко семейство и различните им обстоятелства, но вероятно ако и двамата родителя работят на минимално заплащане, ще им се върже сметката. Но какво кариерно развитие дава това, е друг въпрос.

От друга страна, има много хора, наши сънародници и местни, които нямат амбиции да се развиват кариерно и са щастливи с работата си, каквато е. Всеки с интересите си.
С малки деца ако не ми е опрял много финансовият нож до кокал, определено бих останала у дома да гледам през първите 2 години, защото твърдо вярвам, че в ранните години детето има силна нужда от физическото присъствие на майка си (а също и на баща си, или който му е главният гледач), през третата на градина поне почасово, защото социализацията е хубаво нещо, а тукашните ясли и градини стимулират децата по хубав начин. Изобщо е хубаво, ако е възможно поне единият родител да е налице всеки ден за децата след училище или след клуба.
В момента аз водя сутрин, мъжът ми взима следобед. Аз се прибирам към 7 вечерта и почти не виждам децата - вечеря, едно-друго, всички сме вече уморени и смартафарцани в края на деня, не е приятно. Но така стоят нещата в момента. Като има възможност да се промени към по-хубав дневен график, всички ще сме доволни, мисля.

# 538
  • На село (близо до Лондон)
Зависи от гледната точка и амбиции. Ако държиш на кариера, развитие и тн, танту за кукуригу се отплаща рано или късно.

Ave съгласна съм зависи от гледната точка. Ако и двамата родители държат на кариера (забележи казвам кариера, а не просто работа 9-5) , което предполага чести пътувания, изяви и тн. много е трудно да имаш деца и да ги виждаш/познаваш дори.

Но реално тук си говорим просто за работа (9-5), с професия или не. Да, в такъв случай хората пращат детето/децата на градина и си плащат (или баби) в ранните години на децата си и после заплатата им расте и им изплаща това което са инвестирали за яслата/градината.

Друг вариант е да си гледаш децата докато са малки и когато са в училище да поработваш почасово платено или като доброволец.
Варианти много, но исках да кажа, да не се заблуждават хората и сравняват с България, childcare е скъп тук.

Аз също предпочитам да си гледаме с мъжа ми децата и да не стоят по клубове след училище. Също така в ранната възраст преди училище 0-3 да са си в къщи с един от нас. Не винаги ни се е получавало така, но в по-голяма част от времето така беше.

Последна редакция: пт, 08 яну 2016, 13:45 от GI

# 539
  • UK
dejie не се заблуждавай, childcare тук е много скъп. За едно дете 0-4г (преди да тръгне на училище) си отиват £1000-£1300 на месец, а ако ти се съберат 2,3 деца стига и до £3600 за да може и двамата родители да работят на пълен раб. ден. Когато тръгнат на училище е по-добре но пак трябва да се плаща някои да ги гледа между 3 и 6 часа.
Ау, пу, пу, стряскам се само като си го помисля. Дори не съм си и помисляла за целодневни гледачи, аз ще я гледам вероятно още една година малката. Надявам се на тези три часа от 3 до 6 и да успявам да си ги позволя когато след една година малката евентуално тръгне на градина - за двете деца Grinning. Иначе дотогава ще съм от тези дето чакат на мъжете си. Ако успея някак да намеря работа с която да си покривам целодневната грижа за малката, следобедната за сина и поне транспортните, с удоволствие ще изчезна от вкъщи, защото двете майчинства едно след друго и седенето вкъщи и в Бг ми взеха живеца.
В Бг детето пак си беше повече вкъщи отколкото на градина, не говоря за хреми, говоря за редовни отити и ангини с ревове по цял ден дни и седмици наред. Не ми беше от помощ реално целодневната градина. Тук беше на училище три седмици преди да легнат и двамата с 6 дни висока температурата Sad Седя и се надявам някой ден просто да ги израстат тия болести.

Общи условия

Активация на акаунт