Искам да кажа ... (63)

• 40 413
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
Миналата година също ви занимавах с този проблем.
Тогава чакахме решението на инспектората(или подобна Агенция, забравих  Embarassed) , което решение така и не дойде, естествено. Вариант родителите да преместят детето не съществува. Невъзможно е да се разбереш с тях. Те дори отричат съществуването на проблем. Виновни сме всички, които твърдим, че детето има проблеми. За съжаление нещата ескалират и вече няма мърдане. Трябва да предприемем нещо.

# 706
Явно не сте чели новия закон за образованието? Децата със СОП вече задължително ще присъстват в масовите ДГ и училища. Не че сега има вратичка да ги отстраниш от групата/класа.
Цвети, какво значи "детето не трябва ли да е с ресурсен учител"? Ресурсното подпомагане не замества ежедневната работа на масовия педагог, а само я подпомага. Ако мислите, че два пъти седмично по два учебни часа са достатъчни на дете със средна форма на умствена изостаналост да върви напред- о.к.
Аз, като учител, съм най-заинтересована да няма деца със СОП в групата ми, или ако има такива, то да са със съответните документи, а не само с моите съмнения и подозрения, убеденост, ако искате, но и с безсилието ми като един прост учител, на който думата му за децата със СОП е равна на глас в пустиня.

# 707
  • Пловдив
Касита, ако правилно разбирам, че казваш с последния абзац - ако родителите твърдят, че детето не е със СОП, то педагога нищо не може да направи?

А наличието на дете със СОП в един клас, ако то е ... по-активно......, да кажа, прави нещата много по-трудни за обикновените деца. Цялото внимание и ресурси се съсредоточват в него, останалите каквото възприемат - това, губи се ценно време да се разправят с проблемното дете и изобщо - красота.

# 708
Да! Правилно си ме разбрала, Янтра. В момента се боря с такъв казус- виждам, че детето има проблем, всичко го виждаме, но родителите казват "не, не и не!".
Разберете и тях правилно- да признаеш, първо пред себе си, е най-страшното. Никой не иска детето му да бъде като глухо и сляпо коте, което не се обръща като го повикаш, не познава името си, не се радва като дойдеш да го вземеш, не го вълнуват нито деца, нито възрастни .... Или да чуваш всеки ден оплаквания, че ухапал, че ударил, че ял хартия, моливи, стената, покривката на масата, чантата на госпожата, че ритал, обръщал маси, късал пердета ... Пътят е тежък, дълъг и никой не съдейства на родителите. Как да кажат "Да, детето ни е с проблем!", като няма кой да им помогне. Слага им се диагнозата и после оправяйте се сами.

# 709
  • Ямбол
Така е, да. Малко късно се включвам, но от страна на училището не може да се направи нищо. Трябва да има нарушени правила и то системно, за да се накаже и изгони.
Аз като родител не бих чакала някой да се сети, че в такава среда нормалните деца няма как да учат качествено. Хващам си детето и документите и право в другото училище.

# 710
Когато Мими беше на градина, имаха дете с Даун, общ брой деца 29, учителка на смяна една, леличка една. Беше много, много трудно за възпитателите и за децата, както казва Яна, лелята реално беше постоянно заета с момиченцето, което не се обслужваше само. Изкара си докрай с тях, не сме събирали подписки, майката беше самотна, работеше и нямаше кой да и помага. Сложна ситуация, не решена от закона. Едва ли ако имаше по- добър вариант за детето, майката не би се възползвала.

Жаки големи поръчки прави за Дядо Коледа, всичко свързано с грим и фризура:) Тоалетка и всички прилежащи мазила плюс роклята на Елза, ръкавицата и косата на същата:) Това с косата не знам как ще стане, не съм виждала да продават:) Иска също пералня, прахосмукачка и печка Simple Smile) Казах и че Дядо Коледа няма толкова парички, тя вика - ама, мамо, той не ги купува бе, джуджетата ги правят в една работилница, видяла съм на една книжка:))) Уби ме, ходи и обяснявай. Ще разпределя поръчките между баби и вуйчо и ще изпълним заръките:) През уикенда смятам да окрасим в къщи. 

Аз съм много чувствителна, ако мога да заплача ми олеква, но когато ми е най- тежко не мога и само една буца ми стои в гърлото. Споделям само ежедневни, дребни неволи, за истинските ми дертове знаят само мъжа ми и майка ми, единствените хора на които имам абсолютно доверие. От приятелки съм яла таква "шамари" че ще ми държи влага цял живот.

# 711
  • Бургас
Моето,значи е най-скромно Simple Smile Иска торта с Маша и мечока. Решила съм да поръчам една и без това имам рожден ден баш на Коледа.  Laughing
Но ще трябва и за друго да помисля
Малката пък ще се радва на всичко пеещо и с размер,който да става за гризане

# 712
Съвсем ме отчайвате. С това дете работи ресурсен учител, но както каза Каси- 2 часа седмично. Крайно недостатъчно. Родителите са безотговорни, съжалявам, но достатъчно наблюдения събрах.
Детето не може да чете и пише. Въпреки това ще го добутат до 4ти клас. Защо, питам аз? Такъв бил закона. И как точно помага закона на това дете? В 5ти клас- неграмотно и със сериозно изоставане.
Не знам на какво се надявам, защото останалите наистина страдат. Не е работа на моето дете да ходи да го търси по коридорите. Още повече, че е непредвидима и може да й посегне. А дъщеря ми е 20 кг щека. Ядосах се. Предстои тежка вечер.

# 713
Да започнем от това, Мерида, че детето е на индивидуален обучителен план, оценките му са качествени, не количествени. То не работи по програмата на вашите деца. Идеята е да се интегрира в нормална среда, не да завърши с отличие осми клас.

Когато се заричате и отричате децата със СОП, не забравяйте, че ви четат много-много родители на такива деца. Те, също като вас са нечии мама и татко, и те като вас със свита душичка приемат всичко, случващо се с децата им.

# 714
Аз не отричам децата със СОП, нямам и проблем с това такова дете да се интегрира в нормална среда. Обаче нека се вземе предвид СОП, и СОП, и някои видове заболявания не позволяват нормалната интеграция, затова не трябва да се мъчи нито детето със СОП< нито другите деца,. Това естествено не значи, че детето със СОП трябва да бъде изолирано напълно.

# 715
  • София
В градината в групата на голямото момче имаше дете с аутизъм. Към това дете имаше винаги прикрепен ресурсен учител. Градината беше частна и нямам представа дали този учител беше осигурен от самата градина или външен - от родителите, сигурна съм, че държавата не го подпомагаше изобщо. За 3 години детето се промени невероятно много в положителна посока. Искам да кажа, че действително за родителите е много трудно да признаят пред себе си, че детето им е по-различно, но колкото по-рано го направят и се започне активна работа с детето, толкова по-добри резултати ще има. Отричането на проблема и заравянето на главата в пясъка никому не е помогнало.

# 716
Касита- за страха и възможността детето ми да е със СОП, преживяла съм го. Peace
Имаме още 2 такива дечица в класа. Не съм ги коментирала, няма и да стане. Защото родителите РАБОТЯТ с детето. Не са го оставили на самотек. А тези са. Както казах проблема е от миналата година и ескалира. Извинявам се,че няма да чакам да нарани сериозно някого. Защото има такива индикации. Агресивно е към преподавателите, какво остава към детето ми.

# 717
  • Euskal Herria
Темата е много щекотлива - всеки родител иска най-доброто за детето си. Истината е, че няма достатъчно добри условия, за да бъде интегрирано дете със СОП в масовото училище/градина.
В описаният от мен случай нито колегите, нито директорката имаха против това дете - ако имаше подходящи условия за работа с него, по-малък брой деца, нещата може би нямаше да ескалират така. Някой по-напред писа - "има СОП и СОП", има резон  в думите му. Детето в нашата ДГ единствено можеше да ходи. Не можеше да се храни, да се облича, изпускаше се (голяма и малка нужда), не можеше да говори.  Имаше прояви на агресия, почваше да крещи, случвало се е и по време, когато децата спят. От първата минута в градината до изпращането му - лелята, която е на смяна, неотлъчно бе до него.
За съжаление, в такъв случай малко може да се направи. А ресурсният учител идва два пъти седмично по половин час. Подготвях документите за изпращане по различните инстанции в края на  учебната година - ами докладът на ресурсния учител и психолога реално не съдържаха и една положителна констатация.

# 718
  • Sofia
Отметнах си заплануваните дейности,доволна съм от себе си  bowuu.
От спорта се чувствам по-добре, хубаво, че не се скатах  Peace

Тежичка тема сте подхванали....аз скоро писах за детето със СОП в нашия клас.С него работи ресурсен учител всеки ден,изключително умно,но агресивно на моменти, дете...Нашите деца вече си го знаят и не му дирят много махна, но понякога е невъзможно за учителките да преподават. Гонят го по коридора, разправят се  ooooh!..Преди седмица му се роди сестричка  newsm78. Дойде да ми се похвали,почерпил децата.Много смело ми се струва от страна на родителите, скромни хора...дано съумеят да се справят и да се повлияе положително детето от бебето  Praynig

Мерида, дано имате успех  Peace,въпреки,че аз съм скептична  Tired.

Ние сме скромни откъм подаръци.Синковецът не желае нищо,ще събере някой лев и това е, има доста непохарчени от предишни поводи. Отдавна не играе с играчки, има всякакви конзоли...беше споменал за тенис на маса,но едва ли.Място имаме,но желаещи да играят-не  Whistling

# 719
В класа на сина ми имаше дете със СОП в първи клас, което повечето деца и родители намираха за много агресивно. Събираха подписки за изключване, викаха проверки и детето напусна училището в края на първия срок. Аз не се включих в историята, защото синът ми каза, че никога не е имал проблеми с въпросното дете, че то било много чувствително и на обидите реагирало с агресия.
Онна, много е хубаво, че всички обичате настолни игри, готино е, защото играете заедно
Имам две пъпки - едната на врата и една близо до ухото. И нещо ме тресе, може и да изпреваря децата с варицелата Simple Smile Вчера се боядисвах и се надявам да е някаква реакция от боята, кожата да се  е раздразнила. Само си споделям, не искам да коментирате Laughing

Общи условия

Активация на акаунт