Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 652
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте! СОЛ - собственик на ЕТ му излиза пенсионно решение за пенсиониране по стаж и вързраст с дата 03,06,2016. Получават го в петък - 17,06. Не желае да се осигурява за ДОО. Трябва ли да подавам ОКД 5 за спиране на ДОО? В бланката не видях такава опция.

# 481
  • София
Дописва се на ръка, при подаването. Да, трябва да се подаде ОКД 5. има възможност и по Ел. път.

# 482
Здравейте, имам следния казус и ще помоля за малко помощ

Почина мой колега, съвсем млад човек. Възможно ли е да се откупи осигурителен стаж, за да може децата и съпругата му да получават по голяма наследствена пенсия? Човекът е на 45, не беше пенсионер.

# 483
  • София-Младост
Здравейте, имам следния казус и ще помоля за малко помощ

Почина мой колега, съвсем млад човек. Възможно ли е да се откупи осигурителен стаж, за да може децата и съпругата му да получават по голяма наследствена пенсия? Човекът е на 45, не беше пенсионер.
Мисля, че не.

# 484
Здравейте и аз имам въпрос, за пенсионирането, баща ми има телк и пенсия за инвалидност от 2014, сега има възраст за социалната пенсия, но не му достигат 2 години стаж, заради по-ранното пенсиониране по болест, как се процедира в случая, четох че може да се получава едната по-високата пенсия и 50% от другата, но в този случай как ще стане, дано да съм обяснила добре

# 485
Може ли да се издаде служебна бележка по чл. 45 на лице, с което фирмата няма договорни взаимоотношения?

# 486
Може ли да се издаде служебна бележка по чл. 45 на лице, с което фирмата няма договорни взаимоотношения?

не , където работи, там се издава тази бележка

# 487
  • Русе
За първи път назначавам пенсионер на редовен 8-часов трудов договор. Има ли някакви особености по отношение на осигуровки и данъци?

# 488
не, всичко е като за не пенсионер , работещ човек

# 489
Изразила съм се непълно, става въпрос за фирма наемател на имот, собственост на физическо лице. Не за трудови взаимоотношения. Може ли да се издаде такава бележка на лице, с което фирмата няма договорни взаимоотношения, но явно фигурира като собственик?

# 490
Да, може да издаде- чл.45 ал.4 ЗДДФЛ
(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи по чл. 29 или 31, издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл. 43 и 44 сметка за изплатени суми и служебна бележка по образци, които предоставя на лицето, придобило дохода.

извинявай, не съм разбрала въпроса

# 491
  • София
Здравейте, дано съм в правилната тема.
Интересува ме нещо за ЕТ, регистрирано 2004та година. Собственикът замразява дейност през 2005та или 2006та година, тогава е бил на патентен данък, не е могъл да поеме разходите и така...решава да стопира фирмата. Оттогава нищо не се е действало с тази фирма, въпросът е в момента какво се случва. Да не се окаже че има стари задължиния? Как да се разбере?
Друго да кажа-фирмата не е закрита със сигурност, доколкото знам само са подадени тогава документи за "замразване на дейност".

# 492
  • София
Здравейте, дано съм в правилната тема.
Интересува ме нещо за ЕТ, регистрирано 2004та година. Собственикът замразява дейност през 2005та или 2006та година, тогава е бил на патентен данък, не е могъл да поеме разходите и така...решава да стопира фирмата. Оттогава нищо не се е действало с тази фирма, въпросът е в момента какво се случва. Да не се окаже че има стари задължиния? Как да се разбере?
Друго да кажа-фирмата не е закрита със сигурност, доколкото знам само са подадени тогава документи за "замразване на дейност".

И да има задължения, те не са дължими за плащане. Задължения от 2004-2006 са с изтекла давност.
Най-вероятно фирмата по служебен път е закрита, тъй като не е пререгистрирана в Агенцията по вписванията.

# 493
Здравейте! Гл. ни счет. излезе вече в 45-дневен болничен преди раждането. Проблемът е, че ел. подпис е на нейно име. Трябва ли да изкарваме нов, за да не излиза нейното име, въобще как да процедираме?

# 494
  • Балчик
Здравейте! Гл. ни счет. излезе вече в 45-дневен болничен преди раждането. Проблемът е, че ел. подпис е на нейно име. Трябва ли да изкарваме нов, за да не излиза нейното име, въобще как да процедираме?
Да изкарвате нов не е задължително , но до колко е коректно , все пак нея се очаква да я няма поне 2 години.
Аз бих си направила нов.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт