Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 609
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
  • Велико Търново
Много ми е хубава тази тема, и да зачезна за известно време, после чинно си изчитам всичко Simple Smile Пак доста полезни неща сте изписали.

Двете проблемни орхидеи, с които процедирах според съветите на _re_ge и danny засега нямат промени, в смисъл не се влошава положението  Peace Понеже и двете са останали предимно с външни корени, от време на време ги омокрям.

# 496
  • Варна
Vaaaaa,
много ме кефят такива шантави цветове Laughing На моите орхидеи само 2 пъти съм виждала дефектен цвят, имам снимки някъде, но къде...
Трипси не съм виждала никога на живо и като гледам нищо не съм изгубила Twisted Evil

# 497
Благодаря момичета Simple Smile
Тайничко се надявах да имам как да се поправи за напред , най-интересното е , че излизат все по-всевъзможно странни цветове, но и такива пак ще им се радваме Simple Smile
Изчаквам да цъфнат още и ще кача още Simple Smile

# 498
Здравейте, скоро ми подариха една цъфнала бяла орхидея. Прецъфтя, изсъхнаха цветоносите и аз ги изрязах, но нещо не ми се струва в добро състояние. Ще съм много благодарна ако си кажете мнението...и какво да я правя.
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 12:33 от Inessita

# 499
аз също имам мутантки, имам и симаски близнаци п0о две че и по три често споделящи някакви части.
съвсем откоровено не ги харесвам. нищо хубаво няма в тях лично за мен. напомнят ми да това че мутациите са неразделна част от нашият живот и понякога ние целенасочено ги създаваме.

за трипсите даже съм направила снимки на поразените части. моите не знам от къде дойдоха. пишат че можели да дойдат с плоове и зеленчуци бла бла. след като не съм ги имала откак въдя орхидеи значи от 2006 и не спирала д акупувам плодове и зеленчуци значи са дошли с ново цвете.

Мога да напиша къде цяла статия  вече. ако е полезна на някой ще го направя. и без това постоянно ме питат и аз пиша и се повтарям...

# 500
Здравейте, скоро ми подариха една цъфнала бяла орхидея. Прецъфтя, изсъхнаха цветоносите и аз ги изрязах, но нещо не ми се струва в добро състояние. Ще съм много благодарна ако си кажете мнението...и какво да я правя.

определено бих нарекла цветето въпросно
нито ми харесва състоянието на листата нито на корените. Не че е на умирачка но е младичко форсирано за цъфтеж. и нещо му се случва са д аима такива спаружени корени и даже леко меки листа според мен.
какво мислите момичета струва ли ми се или съм права?

# 501
Аз много не разбирам  с моите 6 орхидейки, но според мен орхидеята не е проблемна. Няма много корени, но затова пък няма изгнило и си изглежда съвсем нормално. Да, листата не са в много добър вид (долните), но и аз имам такива. Даже на първата ми орхидея бяха и загнивали, и черни петна имаха, и пожълтяваха и всякакви климатични промени им влияеха, докато и свикна. В крайна сметка всичко болно и старо опада само и си има нови красиви зелени листа. И сега имам орхидейка с меки листа, че и пречупени. Врели са я, притискана, смачкана, но отгоре излязоха нови листа и подозирам, че като им дойде време на старите, ще пожълтеят и ще паднат.
Според мен, орхидеята да се сложи в нова почва и да се следи, но си мисля, че няма нищо притеснително, макар да е с малко коренчета.

# 502
Според мен е малко засушена, но иначе ми изглежда супер. Наистина е малка и форсирана, така че трябва да набере сили преди да цъфти пак. Не виждам много добре листата, гледам от телефона, но не забелязвам проблеми. Ако може да сподели собственичката какво я притеснява?

# 503
Снимката е превена преди поливане, така че си е сухичка, но дори след като я полях не са и свежи и зелени корените както е  на другата ми орхидея примерно. А и ми изглеждат доста малко корените и листата едни бледи.

# 504
Оу! Явно трипсите са гадна напаст Confused .
Извинявай, че питам, но как третираш? Защото аз поливам (с накисване) и пръскам срещу моите буби, и някак не си представям такава честота.
Зависи от вида препарат и от това какви са вредителките.
Ти какво бориш и с макво?
Така и не разбрах какъв вид бяха Blush . Видях три по цветоноса и пъпките на едно-единствено фалче, което нещо не се развиваше добре. Веднага полях и напръсках всичките с Би 58, защото това имам и съм доволна (ползвам срещу листни въшки по розата, глициниите, пасифлорите в градината, както и по орхидеите преди няколко години). Фалчето нямаше повече проблеми - разви три нови пъпчици, първата цъфна днес Heart Eyes . Третирах всички общо три пъти през месец, защото го правя чрез поливане с накисване и няма как по-често. Почистих и местата, където стоят.
При всички положения не съм спазила честотата на третиране, обусловена от цикъла на размножаване на бубите. Обаче за два месеца няма нови поражения по орхите, развиват се, пълнят пъпки, цъфтят.
За мен остава загадка откъде се появиха, защото не си представям повече превенция от тази, която вече спазвам Crazy .

# 505
щом са белички няма как да са трипси
трипса е черничък като пръчица във възрастния си вид даже има и крилц...а имам снимка на един от моите но да не ви стряскам....
като нимфа е жълтеникаво зелен а ларвите са едни топченца които съм виждала на снимки само инъче другите две фази съм ги скивала. има имкубационен период ала бала и общото му развитие трае над 3-4 седмици може и повече. затова фазите на трепане са дълги и редовни. Иначе новоизлюпената особа става плодовита на трети ден и снася до 80 яйца те се развиват бавно ларвите на никого не пречат но са неубиваеми. нимфите гризат на поразия и шърак наляво надясно, После се закопават в субсрата и там става възрастни особи които и летят. Като по приказките ...

твоите подскачаха ли в смисъл като посегнеш можеха ли да изчезнах от погледа... ако е така са онова дето му беше името подур. На български не си го спомням беше сложно
ето линк

https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%80%D1 … SwKHU-GAjMQsAQIOg

# 506
Ренка,
Притесних се като те четох и потърсих повече инфо и най-вече снимки в нета. Май ще се окаже, че и моите бяха трипси Sick . По описание може би си приличат, макар че ги видях за секунди преди да ги смачкам, и не наблюдавам типичните признаци и поражения.
Със сигурност ще следя китките с повишено внимание, най-вероятно ще продължа с третирането с инсектицид, може би дори с друг препарат. Аман!

# 507
Ренка,
Притесних се като те четох и потърсих повече инфо и най-вече снимки в нета. Май ще се окаже, че и моите бяха трипси Sick . По описание може би си приличат, макар че ги видях за секунди преди да ги смачкам, и не наблюдавам типичните признаци и поражения.
Със сигурност ще следя китките с повишено внимание, най-вероятно ще продължа с третирането с инсектицид, може би дори с друг препарат. Аман!

Ако са белички как да са трипси? Не се вкарвай във филми...

# 508
Обърках се. Къде съм писала, че са бели?

# 509
Явно буби в моят мозък се свързват с бяло...
...

Врнах се да те чета назад
По цветчетата са били. Май май ще излезеш права и това са нимфите на трипсите.
А черни възрастни особи намирала ли си?

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 01:13 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт