Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 598
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте.
Не съм добра в отглеждането на цветя, но искам да имам орхидея. Предполагам, че няма да мога да я отгледам, но са страшно красиви и ще се сдобия в скоро време с една. Ще прочета съветите ви за избора и за отглеждането на тази красота.

Здравей Диди
Избери качествено цвете и поне една година спазвай нашите съвети докато не усетиш ритъма на цветето и ще видиш че е лесно!

# 526
  • Велико Търново
_re_ge, аз ей така, за всеки случай да си питам Simple Smile Благодаря  Hug

# 527
Каква може да е причината за омекването на листата? Корените на единия от фаленопсисите ми са хубави, зелени, с растящи връхчета, а листата са омекнали... Незнам какво да правя....

# 528
Момичета, някоя от вас черна орхидея има ли?

# 529
Каква може да е причината за омекването на листата? Корените на единия от фаленопсисите ми са хубави, зелени, с растящи връхчета, а листата са омекнали... Незнам какво да правя....

Простудяване, от собствен опит пиша. На перваз ли е?

# 530

Простудяване, от собствен опит пиша. На перваз ли е?

Да, на перваз е, преди месец ги наредих на него, за да са на светло. Но тя е най-малката и слаба, с малки листа и корени, беше разкошна като ми я подариха. Като прецъфтя видях корените й, че са зле и се наложи да я реанимирам. Ще я преместя навътре на топло. Благодаря _re_ge  bouquet

# 531
Момичета, някоя от вас черна орхидея има ли?
И аз това исках да питам. И как изглежда в действителност? Защото по снимките ми идва малко зловещо.

# 532
  • Бургас
Здравейте момичета Simple Smile
Преди седмица ми подариха орхидея фаленопсис и изчетох много неща за отглеждането й. Разбрах че като побелеят корените е за поливане, но защо са създанени толкова много и различни методи за поливане... да объркват хората само. С киснене, поливане в чинийката, едни препоръчват пръскане на листата, други не... Мисля да практикувам кисненето за сега Simple Smile

# 533
Аз мойте ги къпя в банята под душа. Не ги подсушавам после. Доста добре си се развиват. Това с кисненето ми е мн бавно и отегчително пък и аз обичам да си ги мия като малки бебета и те пък ми се отблагодаряват с обилен цъфтеж. Heart Eyes

# 534
Аз директно под чешмата поливам. Къпала съм ги два-три пъти само.

За черната орхидея, видях преди време до нас в цветарски магазин. Прекрасна! Не беше скъпа, 16 лв, още ме е яд, че не я взех. Само тази съм виждала.

# 535
Поливане с душа не препоръчвам особено на начинаще.
Поливане с киснене е перфектното решение за първа орхидея Накисването става за нколко часа в съдче не повече от 2/3 от саксията да е във водата. Водата да е престояла и да е със стайна температура. Не поливайте отгоре за да не предизвикате нагниване спопадане на вода в пазвите на листата.  Няма нужда от пулверизиране каквото и да четете,голяма част от орхидеите са покойници заради това пулверизиране. Въобще важното е да се разбере че фалаенпсиса като орхидея не трябва да ви внушава погрешно чувство че иска да плува във вода.

Защо ви препоръчвам накисване? , защото то ще ви спести времето за поливане и ще ви дадемаксимална собода - все едно глдате кактус... Поливате днес и следващия път зимата след минимум 15 че и до 30 дена.

# 536
Аз мойте ги къпя в банята под душа. Не ги подсушавам после. Доста добре си се развиват. Това с кисненето ми е мн бавно и отегчително пък и аз обичам да си ги мия като малки бебета и те пък ми се отблагодаряват с обилен цъфтеж. Heart Eyes

Стефи съжалявам че трябва да го напиша но някой път ще изгърми някое цвете с нагнила розетка или гнине по стъблото зарадизадържана одав пазвата на листо..до сега я караш на чист късмет. Hug

# 537
Аз директно под чешмата поливам. Къпала съм ги два-три пъти само.

За черната орхидея, видях преди време до нас в цветарски магазин. Прекрасна! Не беше скъпа, 16 лв, още ме е яд, че не я взех. Само тази съм виждала.

Това е наистина лек начина на поливане хоп- хоп и готово ,НО не овлажнява качествено корите съъответно води до по бързо просъхване  и отново поливане след няколко дена

Ако ви с наложи да отсъствате лятото за 20 дена ще трябва да търсите кой да ги полива.... Ако поливате с накисване лятото съм ги оставяла 28 дена без поливане. Били са и 40 дена но по принуда. Нямах проблеми. Но субстрата беше добре овлажнен и това винаги ми дава повече свобода.

# 538
  • Бургас
Поливане с душа не препоръчвам особено на начинаще.
Поливане с киснене е перфектното решение за първа орхидея Накисването става за нколко часа в съдче не повече от 2/3 от саксията да е във водата. Водата да е престояла и да е със стайна температура. Не поливайте отгоре за да не предизвикате нагниване спопадане на вода в пазвите на листата.  Няма нужда от пулверизиране каквото и да четете,голяма част от орхидеите са покойници заради това пулверизиране. Въобще важното е да се разбере че фалаенпсиса като орхидея не трябва да ви внушава погрешно чувство че иска да плува във вода.

Защо ви препоръчвам накисване? , защото то ще ви спести времето за поливане и ще ви дадемаксимална собода - все едно глдате кактус... Поливате днес и следващия път зимата след минимум 15 че и до 30 дена.
Много благодаря Simple Smile реши някои от дилемите ми

# 539
re_ge за минитата кое е най-доброто поливане? Аз имам едно, което ми е подарък от миналия септември. Прецъфтя ноември, но сега пусна 2 нови цветоноса, които още са в процес на растеж. Пъпките още растат. От доста време забелязвам, че листата му и корените му са сухи. Поливам го с няколкочасово киснене, като орхидеите. Гледам го в кори, както си е било купено. Знам от теб, че за минитата е подходящо отглеждане в сфагнум. Не знам обаче откъде да намеря такъв. Има ли възможност сфагнумът да се замени с нещо близко или как да създам условия с кори, близки до тези на сфагнума?
Измъчвам се да го гледам така с тия дехридатирани листа, които не са лъскави и опънати, въпреки че иначе си расте без проблем. Оптически не ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт