Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 576
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
 _re_ge, права си. Първоначално с накисване ги напоява свекърва ми и след като едната умря, а спасих другата, вече само под чешмата. Не са много орхидеите, затова поливам като видя бели корени на 7-10 дена.
Лятото поливам по-рядко. Засушавам ги, но не им вреди. От вас знам, че по-добре така, отколкото да е преполята. 30 дена не съм ги поливала, нищо не им е ставало. Ама те и орхидейките не са капризни и е както ги свикнеш май, а не постоянно да ги обикаляш.
Едва ли помниш, отдавна беше... аз много се суетях как да запазя първата орхидея, две бяха, едната умря. Бяха подарък на свекърва ми и после аз поех грижите. Всеки ден се взирах, то в листа, то в корени, то светлината, то щора да сваля, то мястото дали е удачно, то коренчето като загни, листа почерняха, лепкава смес се появи при тях, после всички станаха светло жълти... Имам някакъв спомен, че ти ми каза, че прекалено много се взирам или нещо подобно. Да си оставя растението, че не са трудни за гледане и просто като видя, че са побелели корените, тогава да полея. Толкова!
Откакто ги гледам така, нито корен ми е загнил, нито пъпка да не ми се отвори или да има проблем с орхидея. Зарибих се и аз.

# 541
Значи късмета ми продължава 5г вече. Не съм имала проблем с нито една до сега. Нито с корени нито с листа аз и затова не мога да взема отношение когато някой с проблем има въпроси.
Обичам цветята, но когато някое тръгва да умира не ми е жал да го хвърля. Рядко се случва обаче някое да умре. До сега съм уморила само една камелия , а гледам цветя от как се помня хаха

# 542
  • Бургас
И аз се взирам постоянно в корените, листата, оглеждам я по няколко пъти на ден ... прекалявам с вниманието Grinning

# 543
  • Ænima/Albuquerque
Мойте са обект на наблюдение всяка сутрин, като стана, сакън да не изпусна някоя нова, отворена пъпка.  hahaha

# 544
Гледането е кой както си ги научи Simple Smile а и много зависи от влажността в помещението, казвала съм и преди. Моите ги пръскам, а веднъж на седмица-две ги поливам на чешмата и оставям да си киснат с вода в кашпичките. Ами съхнат Simple Smile ама вкъщи е пустиня зимата.

За какви черни орхидеи говорите? Ако имате предвид Такка "черна орхидея", това не е орхидея.

# 545
  • Велико Търново
А имате ли наблюдения дали чистотата на въздуха им влияе? Питам, защото засега синята орхидея я оставих в хола, където се пуши много. Иначе като осветеност е подходящо мястото.

# 546
  • Русе
Относно черната орхидея и аз за такка си помислих. Не знам да съществува черен цвят орхидея и въобще черен цвят цвете в природата. Наподобяващи черна окраска цветя, всъщност са тъмно виолетови, червени и сини.
Благодаря на всички момичета, които харесаха орхидеите ми! Hug

# 547
А имате ли наблюдения дали чистотата на въздуха им влияе? Питам, защото засега синята орхидея я оставих в хола, където се пуши много. Иначе като осветеност е подходящо мястото.
Моите са на остъклена тераса със свод към кухня, където се готви и пуши. Отопляваме се с локално парно и е доста топло. Има ширм, но все пак...
Добре са си и си виреят чудесно.

За черната орхидея която видях, черна си беше на цвят, но може и от светлината да не съм видяла точния цвят, а тичинките (не знам дали така се казват) бяха с някаква окраска, ама забравих цвета.  

# 548
Значи късмета ми продължава 5г вече. Не съм имала проблем с нито една до сега. Нито с корени нито с листа аз и затова не мога да взема отношение когато някой с проблем има въпроси.
Обичам цветята, но когато някое тръгва да умира не ми е жал да го хвърля. Рядко се случва обаче някое да умре. До сега съм уморила само една камелия , а гледам цветя от как се помня хаха

Срефи
Пиша те магьосник!!!!! На мен ми носят основно за реанимация орхидей чийто собтвенички са решили че трябва да ги къпят и пулверизират на воля.

Покрай трипсите  ми се налага да къпя моите за да измивам каквото има по листата и после да обмиевам обилнп с препарат и понеже заради препарата не могат да бъдат подсушавани вече имам нагнивания по листата ...

# 549
  • I want it all and I want it now.
Здравейте.
Да се похваля с моята орхидея  Wink
Три години имаше само листа и от вчера вече най накрая цъфна. Laughing

Последна редакция: пн, 22 фев 2016, 14:43 от Syn

# 550
Здравейте.
Да се похваля с моята орхидея  Wink
Три години имаше само листа и от вчера вече най накрая цъфна. Laughing

Честито  Hug
А снимки може ли заедно с похвалата?  bouquet

# 551
  • Русе/Germany
Здравейте.
Рових и четох и накрая май изрових каквото ми трябва.
По листата на Орхидеята ми има едни лепкави капчици  Tired Прочетох ето това https://drive.google.com/file/d/0B2q6beDktFuGLWFtUUxLT0lRcWlrT2Q … R3Q4QQ/view?pli=1 и мисля е същото. Въпроса ми е дали да увелича само разликата в нощните температури или се прави и нещо друго? Да забърша ли листата за да падне това лепкаво нещо или?  newsm78
Благодаря!  bouquet

Syn, честит цъфтеж! Simple Smile

# 552
Момичета, може ли съвет? От почвата на орхидеите ми напоследък започнаха да излизат едни ситни мушици, които до сега не са им повлияли по никакъв начин, но все пак може да е въпрос на време и затова искам да ги ликвидирам. От агроаптеката ми дадоха някакъв препарат " актара", за който като седнах да почета ми се стори доста "сериозен" и силен се притеснявам да не навредя на растенията...(всички са пред цъфтеж)...някой да го е ползвал?

# 553
Здравейте.
Рових и четох и накрая май изрових каквото ми трябва.
По листата на Орхидеята ми има едни лепкави капчици  Tired Прочетох ето това https://drive.google.com/file/d/0B2q6beDktFuGLWFtUUxLT0lRcWlrT2Q … R3Q4QQ/view?pli=1 и мисля е същото. Въпроса ми е дали да увелича само разликата в нощните температури или се прави и нещо друго? Да забърша ли листата за да падне това лепкаво нещо или?  newsm78
Благодаря!  bouquet

Syn, честит цъфтеж! Simple Smile

единственото друго може да са вредители- огледай много много много внимателно!

# 554
Момичета, може ли съвет? От почвата на орхидеите ми напоследък започнаха да излизат едни ситни мушици, които до сега не са им повлияли по никакъв начин, но все пак може да е въпрос на време и затова искам да ги ликвидирам. От агроаптеката ми дадоха някакъв препарат " актара", за който като седнах да почета ми се стори доста "сериозен" и силен се притеснявам да не навредя на растенията...(всички са пред цъфтеж)...някой да го е ползвал?

1. при мушици понякога е достатъчно много хубаво засушаване но в случая може и да не ти свърши работа заради сезона. Не се заблуждавай че мухите са безвредни- ядат нови коренчета и листенца снасят яйца и прочие гадости, носители са на болести по растенията.
2. каквото и да четеш на акатарата е нетоксична за човека и смъртносна за много вредители. Не вреди на нищо по цветето. нито препятсвта цъфтежа.

ето извадка

Класс инсектицидов Нейротоксины. Характеризуются широким спектром действия, малым расходом. Практически нетоксичны для человека. Можно использовать для корневой и внекорневой обработки. Рекомендуютсятся Моспилан, Конфидор Макси.
Неоникотиноиды: системное действие
1) Актара, Крутзер,тиаметоксам, ( оксадиазины)
2) Конфидор, Лидер, Витал, Антижук, Варрант, Зевс, Зенит, Ратибор, Танрек, Гаучо; имидаклоприд. (Имидазолы)
3) Престиж, имидаклоприд( Имидазолы)
4) Калипсо, тиаклоприд,(Цианамиды)
5) Моспилан, ацетамиприд, ( ацетамиды)

Общи условия

Активация на акаунт