Песен за огън и лед 22 - In this world only winter is certain

• 41 065
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Аз ще питам нещо, което от известно време ми мъчи главата.
Относно т.нар. повереници, които де факто са заложници.
Какво се случва с тях , когато пораснат?
Например Теон е вече на 19, а живее още със семейството на Старк. Какво би се случило ако Бейлон беше умрял, преди събитията в книгата? Не биха го освободили за да наследи ЖО, нали? Тогава някой друг трябва да наследи и Теон загубва ценността си? newsm78
Друг пример е Донтос, той също е взет като дете и е принципно наследник (макар владенията на Холард да са отнети, доколкото помня) Той е вече 40+ ако не се лъжа и живее в двора, но не е женен (за да не се продължава рода?), нито има някакво имущество или перспектива.

Теоретично Теон можеха да го оженят, след което като заложник да остане евентуално детето му.
Поверениците не винаги са заложници, ето Хари, не е отглеждан точно като заложник.

# 211
  • Вестерос
Аз не съм се замисляла, но сякаш им отнемат всичко, нали примерно Теон го гледат като Rolling Eyes Старк
Явно зависи и от кой го е взел като заложник

# 212
  • Варна
Поверениците не винаги са заложници, ето Хари, не е отглеждан точно като заложник.
Да, неговия случай е по-друг. Доколкото е известно, той разполага минимум със земите на Хардинг.
Интересно защо вече не е влязъл във владение, той е вече 18-19 годишен, което значи пълнолетен по вестероските мерки. Thinking Да не би лейди Аня да е профукала парите му?

Въпрсът ми беше за заложничеството и какво се прави с порасналите деца заложници особено ако са наследници.

# 213
Затова ти отговорих за Теон, не можеш да държиш вечно един заложник, освен ако не искаш да прекъснеш рода му. Не е добра политика, друго си е смяна на поколенията.

# 214
  • Варна
Затова ти отговорих за Теон, не можеш да държиш вечно един заложник, освен ако не искаш да прекъснеш рода му. Не е добра политика, друго си е смяна на поколенията.

Хм, да речем да го ожени за Алис Карстарк и да вземе за заложник/повереник първото им дете?
Ами ако нямат деца, ще го пусне ли да отиде на ЖО като наследник и ако не го пусне какво става?

Ясно ми е, че събитията се развиват бързо и неочаквано, и че ще му мислят при настъпване на смъртта на Бейлон, ама все пак сигурно са обмисляли варианти.

# 215
Повереника вероятно ще го пуснат да си наследи каквото трябва след като умре баща му, но след като е израснал и възпитан там, по скоро би се превърнал в приятел на тоя дом или протеже някакво.

Той Бейлон за това хич не му се зарадва на Теон Simple Smile

# 216

Хм, да речем да го ожени за Алис Карстарк и да вземе за заложник/повереник първото им дете?
Ами ако нямат деца, ще го пусне ли да отиде на ЖО като наследник и ако не го пусне какво става?

Ясно ми е, че събитията се развиват бързо и неочаквано, и че ще му мислят при настъпване на смъртта на Бейлон, ама все пак сигурно са обмисляли варианти.

АЗ също съм се замислял, че Теон можеше да бъде оженен за някоя от дъщерите на някой от по-дребните васали на Нед СТарк. На практика той беше нещо като брат на Роб и Санса. Наистина не можеха да му дадат чак Алис Карстарк, или някоя от фамилиите Мандърли или Ъмбър, но спокойно можеха да го оженят за Мийра например и да му дадат малко имение, а той да положи клетва за вярност към Старките. Разбира се, при такъв вариант той никога нямаше да стане Железен крал, а ако станеше, щяха бързо да му видят сметката, но принципът е този - даваш сина си, обучават го, хранят го. Ако сгафиш му режат тиквата, а ако не сгафиш един ден го женят за някоя племенница или незаконна дъщеря на лорда и се сродявате.
Фрей например не случайно са сродени с половината Вестерос.

Джайми взе заложници именно с тази цел -  да им внуши, че това е чест,  с цел това да помогне да прекрати войната. за съжаление  в неговия случай няма да се получи, защото фамилията, която взима заложници не разполага с чест, но важен е принципа.
[/quote]

# 217
Така не ми се искаш да се стига до тук.
Мислех да не гледам новия сезон на Троновете докато не излезне шестата книга, но дори и да не го гледам това означава да се превърна в отшелник и да отпраша към безлюден остров. Защото само така няма да разбера какво се е случило.
Жалко, после няма да е същото с книгите като се знаят най-важните и кардинални неща. Да знам, че не е важна крайната цел на дестинацията, а самото пътуване и все пак тръпката няма да е същата.  Sad

Иначе и аз мисля, че това са рекламни трикове, но това не променя факта, че сериала официално ще изпревари събитията в книгите.
Уфф, жалко.  Confused

Дяволо, аз твърдо съм решил да не гледам сериала, за мен той е фенфикшън и не мисля, че съм отшелник има много хора които не го гледат, пък си четат книгите. Бях решил да не го гледам още след четвърти сезон /процеса на Тирион/ който изгледах с мъка. Престъпих си обаче думата и изгледах пети - голямо мъчение -  само за да видя разходката на Церсей по площада и двата атентата. Не си струваше! Сега като нямаме нова книга и като видях как съсипаха линията на Станис и Джон  във филма нищо не може да ме убеди да гледам тази тъпня. Аз да седна мога да напиша по-добър сценарий, на база фенфикшъни, от това което са направили Д и Д.
Съжалявам, че не направиха анимация като в СТар уърс, вместо да си измислят нови сценарии.

П.С. поверениците  могат да са от много близки семейства дори да не се наричат точно с това име - спомнете си, че Кеван беше бесен на Церсей, за това че вместо да намери добро момиче от почтено семейство на Лансел го е развращавала. Разбира се Лансел се ползваше с привилегии, но при един евентуален бунт на Кеван няма защо да се съмняваме, че Тивин щеше да резне тиквата на Лансел. Старките и Карстарките също са се сродявали често по линия на поверениците.

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 13:45 от Джон Сняг

# 218
  • Варна
Повереника вероятно ще го пуснат да си наследи каквото трябва след като умре баща му, но след като е израснал и възпитан там, по скоро би се превърнал в приятел на тоя дом или протеже някакво.

Той Бейлон за това хич не му се зарадва на Теон Simple Smile
Напълно съм съгласен, целта на повереничеството е да се държат родителите в подчинение. След като са мъртви няма по-добро от това да се върнат асимилираните повереници начело на рода.

Джон Сноу, добре дошъл във темата ...Simple Smile

Чичо ако прочете 3-4 форума като този ще напише 4 книги за месец! Joy

# 219
  • Русе
Самата идея на поверениците е да отидат на друго място, далеч от рода си, където се разглезват и изнежват (например Касуел), да укрепнат и придобият характер, да създадат връзки и т.н. Едард и Робърт например са били повереници на Джон Арин. Кутрето - на Тъли. Куентин беше повереник на Айрънууд и т.н.

Принципът е, че така се създават връзки и приятелски настроения между отделните домове.

Вторият вариант на повереничеството е това с войната. Там вземат децата, които неофициално играят ролята на заложници. Такива варианти имаме с Теон, двамата Фрей на Кейтлин, Блектайд, Блекууд и още кого ли не. Идеята е, че както изначало поверениците биват възпитавани в новите си домове от малки, така с течение на времето приемат техните ценности и това бива използвано от „осиновилите“ ги домове. Теон се привърза към Старките, Блектайд е приел вярата на седемте и стана от най-умерените железнородни и други подобни примери. Затова и след битката при Черна вода новия съвет толкова спореше кои останали без бащи сираци да станат повереници еди къде си, всеки искаше този и онзи, та по-късно да използва влиянието си върху порасналите нови лордове за своите си цели.

За Теон считам, че щяха да го освободят, когато баща му се тръшне да умира. Идеята е, че дотогава би трябвало да е станал приятел на поверителите си. Ако ли пък не, то през целия прекаран при тях период му е втълпявана представа за мощта им и главата му трябва да е увряла колко абсурдно би било дори да си помисли да тръгне по стъпките на баща си. Това важи за всеки повереник-заложник.

ПС: Джон, Лансел не беше повереник, просто братовчед на кралицата, изпратен да служи като оръженосец на краля. На Церсей се е разчитало, че като роднина ще го покровителства и уреди, което би било в полза на рода Ланистър, към който се числи и тя все пак. Кеван и Тивин никога не биха воювали един срещу друг, а иначе Карстарките изначало са роднинско разклонение на Старките (Старките от Кархолд), така че и по-късно да са сключвали бракове помежду си, това не би ги сближило повече. Любопитно е как Старк и Болтън не са се омешали повече Simple Smile

# 220
Любопитно е как Старк и Болтън не са се омешали повече Simple Smile

Това всъщност е много интересен момент,
мисля че със всички останали северни родове и родове наследници на Първите,
Старк имат бракове (освен тези в Дорн)

Stark lineage

Чичо, някой ден, ако възложи на някой да си поиграе и да направи генеалогии на всички родове би било приятна занимавка  Mr. Green

# 221
  • Варна

Само, че не проработи точно така.
Въпреки приятелството  си със Старк ( в частност Роб), Теон беше притиснат от баща си и от останалите железнородени да се докаже като кракен. И първото, което направи Теон беше да предаде Старките, никой, дори ланистърите не ги съсипаха така, както ги съсипа Теон.

Повереничеството на Донтос пък е изцяло безсмислено, предвид това, че той е единствения от рода си и няма владения.

# 222
  • София
И слава Богу! Няма да се получи. Твърде мащабна е.
Но всичко може да бъде разбито на малки истории и екранизирано. Например бих гледала филм за бунта на Робърт или за Завоеванието на Егон

Аз лично очаквам до 10 г. най-късно да направят филм (трилогия например, всяка една част от по 150/160 мин.), който ще разбив всякакви рекорди в историята на киното. Wink Наистина е сложно като обем и не виждам как ще сместят цялата история, но опити ще има (то ако беше толкова лесно защо няма мащабни филми по Фондацията, Хиперион, Дюн, Амбър)...
Разбира се първо трябва да се завършат книгите и сериала.
Холивуд няма да изпусне таква златна кокошка. Това има потенциала на СТАР УОРС, Властелина, Хари Потър, Уоркрафт и Аватар взето заедно.  Laughing
Упс, всъщност единствения проблем е, че ще е категория 'R' (няма начин просто), всъщност само заради това може да не счупи всички възможни боксофис рекорди, но няма значение де.
Мащабна продукция ще има, подписвам се и с двете си ръце, въпросът е дали ще екранзиират цялата история или ще акцентират върху определени събития, както си споменала и ти.  bowuu

яя Джон Сноу се е завърнал в темата
ха, за много години! Simple Smile

# 223
  • София
И слава Богу! Няма да се получи. Твърде мащабна е.
Но всичко може да бъде разбито на малки истории и екранизирано. Например бих гледала филм за бунта на Робърт или за Завоеванието на Егон

Аз лично очаквам до 10 г. най-късно да направят филм (трилогия например, всяка една част от по 150/160 мин.), който ще разбие всякакви рекорди в историята на киното. Wink Наистина е сложно като обем и не виждам как ще сместят цялата история, но опити ще има (то ако беше толкова лесно защо няма мащабни филми по Фондацията, Хиперион, Дюн, Амбър)...
Разбира се първо трябва да се завършат книгите и сериала.
Холивуд няма да изпусне таква златна кокошка. Това има потенциала на СТАР УОРС, Властелина, Хари Потър, Уоркрафт и Аватар взето заедно.  Laughing
Упс, всъщност единствения проблем е, че ще е категория 'R' (няма начин просто), всъщност само заради това може да не счупи всички възможни боксофис рекорди, но няма значение де.
Мащабна продукция ще има, подписвам се и с двете си ръце, въпросът е дали ще екранзиират цялата история или ще акцентират върху определени събития, както си споменала и ти.  bowuu

яя Джон Сноу се е завърнал в темата
ха, за много години! Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 20:40 от Diavolo

# 224
Коронис, той Теон си беше почти напълно асимилиран вече - стана приятел с Роб, плащаше "златната цена", започна да възприема Старите богове, служеше си с лък и стрели, а не с брадва, мислеше за собствена земя, а не за кораби - нетипично за викинг. /Основно с което Теон така и не свикна, че като истински железнороден през цялото време си мечтаеше за курви./ Въпросът е - и какво става после?
Хипотетично - Бейлон умира, Теон го наследява? Видяхме съдбата на поне четири - пет железни крале, които се опитаха да налагат майстери и Старите богове - железните ги сваляха от престола, рязаха езици, рязаха глави, убиваха майките им....искат си пирати хората...

За Теон щеше да е по-полезно да стане васал на Нед/Роб Старк и да си има имение, а  железните да се управляват от някой от  чичовците му...

По принцип практиката с заложниците е давала  добри резултати през цялото средновековие, но  железнородените бяха твърде големи варвари, за да може нормално да се преговаря с тях-

Приемам забележката за Лансел. Карстарките със сигурност са сключвали бракове със СТарките - видяхме че Алис Старк е била изпратена навремето при Роб СТарк специално със  задачата да го съблазнява. Това че му се пада далечна братовчедка явно не е проблем. Лично аз си мисля, че В това отношение Мартин бави генеалогията на северняците защото накрая ще се окаже че Кралят на Нощтта, който е бил брат на Бриндън Старк е създал разклонението или на Карстарките или на Болтъните. - в зависимост дали вярваме на легендата че Кралицата -труп е дъщеря на Могилния крал или не. newsm78

затова чичо не иска да ни подаде информация за генеалогията на северняците, а само податки, че Болтъните произлизали от Могилния крал, пък Старките запазили най-много от Първите хора.

Общи условия

Активация на акаунт