Песен за огън и лед 22 - In this world only winter is certain

• 41 055
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна

Възниква въпроса защо на Долината да й пука за Севера и за кралицата му.
Йон Ройс може и да е бил приятел на Нед, но няма вечни приятели или вечни врагове, има интереси.

Ще им пука ако се омъжи за Хари, това им решава и вътрешния проблем с двамата наследници. А връзките м/у Арин и Старк са по-стари ... Самият Нед е бил повереник при Джон Арин, нали?

# 631
Скрит текст:
Морето е пълно с пирати с бойни кораби. И нямам предвид само железнородените, а корабите на Аурейн. Голяма войска с рицари и коне няма как да тръгне само с кораби.

Не мисля, че железнородените имат кораби от тази страна на Вестерос, а пиратите на Аурейн са доста пó на юг - в района около Стъпалата и Естермонт. Но въпреки това си права, че една войска с коне и рицари не би тръгнала по море. (За справка: войската на Станис в Битката на Черна вода). Евентуално, една войска трябва да мине през Кървавата порта и сетне - на север, към Близнаците.

Както и да е. Това са само хипотези за предстоящи събития, които може да се случат, а може и да не се случат. Просто трябва да се изчака да излезе следващата книга. Наясно съм, че липсата на нов писмен материал ни подтикна към таз посока, но според мен, доста по-предизвикателно е да се разсъждава върху неизяснени минали събития, отколкото да се обсъжда бъдещето, тъй като текстът е наситен с улики и ключови думи, които само трябва с общи усилия да бъдат свързани.

Например, споменаването на Бенджен Старк отново ме върна към оная стара главоблъсканица, а именно - защо Бен отива на Вала след Бунта? Вина, срам или пазенето на някоя тайна? Знам, че темата сме я разисквали множество пъти, но този въпрос просто ме гложди отвътре като ръждив пирон.

Бенджен е чистокръвен Старк и в навечерието на Бунта е втори в линията по наследяване след Нед.
Бихте ли се присъединили към Стража, след като сте прекарал последната година като лорд на Зимен хребет, докато Нед е във война, а баща ви, брат ви и сестра ви са умрели съвсем наскоро. Другото нещо, което ме притеснява, е връзката му с Нед. Наскоро забелязах, че в книгите тотално липсва диалог между тях. Когато Робърт праща съобщение за пристигането си, Кейтлин е тази, която предлага да пратят известие на Бенджен. Когато идеята на Джон да се присъедини към Стража е представена пред Едард, отново не е Бен, а Лувин. На пиршеството двамата братя седят възможно най-далеч един от друг. Единствените пъти, когато Нед упоменава Бен, е във връзка със Стража, което навежда до мисълта, че го възприема като брат на Стража, а не като свой собствен брат. А Бенджен е последният жив член от sibling-ите му.

В същото време, знаем за Нед, че е човек, тръгнал на война заради семейството си,  прегазил целия Юг, за да намери и върне костите на сестра си и погазил хилядолетната традиция на Старките, като поставил в криптите телата на Лиана и Брандън. Все факти, посочващи, че семейството е най-святото за него. Тогава защо Бен е като мъртвец за Нед? Не мога да си обясня...
Ако наистина има студени отношение между Нед и Бен,възможно е Бенжен да е помогнал на Лиана да забегне с Регар.
А всичко може да е много просто-винаги трябва да има един Старк на Стража.Зимата иде,Старките знаят и затова Бенжен да е заминал.

# 632
  • Варна
Това уреждане на въпроса може да е добро за Санса, ама Хари дали ще иска да гони дивото в Севера? Суит Робин с тия негови гърчове и припадъци няма да живее дълго. И макар само Кутрето, майстера и Санса да знаят за тях, общото състояние не е особена тайна. Пред половината лордове майка му го кърмеше. Та Хари определено няма да иска да остави сигурното си гнезденце.
Веско, Джон Арин умря, Нед умря. Дотам им бяха връзките. Освен ако Ройс не се пресетят, че са далечни братовчеди на Старк, ама в не виждам какво могат да спечелят от една инвазия на Север. И то посред зима.

# 633
Да не забравяме и положението на Церсей,Джайм е изчезнал без следа,а Егон вършее вече със Златната дружина.Може пък Долината да се активизира.Зависи и от тая прословута зима.Последно и в Кралски чертог имаше сняг.

# 634
  • Варна
Това уреждане на въпроса може да е добро за Санса, ама Хари дали ще иска да гони дивото в Севера? Суит Робин с тия негови гърчове и припадъци няма да живее дълго. И макар само Кутрето, майстера и Санса да знаят за тях, общото състояние не е особена тайна. Пред половината лордове майка му го кърмеше. Та Хари определено няма да иска да остави сигурното си гнезденце.
Веско, Джон Арин умря, Нед умря. Дотам им бяха връзките. Освен ако Ройс не се пресетят, че са далечни братовчеди на Старк, ама в не виждам какво могат да спечелят от една инвазия на Север. И то посред зима.
+1 Освен това Ройс си имат вътрешни противоречия. Йон Ройс не иска Кутрето  да има влияние върху Хари.

Скрит текст:
Морето е пълно с пирати с бойни кораби. И нямам предвид само железнородените, а корабите на Аурейн. Голяма войска с рицари и коне няма как да тръгне само с кораби.

Не мисля, че железнородените имат кораби от тази страна на Вестерос, а пиратите на Аурейн са доста пó на юг - в района около Стъпалата и Естермонт. Но въпреки това си права, че една войска с коне и рицари не би тръгнала по море. (За справка: войската на Станис в Битката на Черна вода). Евентуално, една войска трябва да мине през Кървавата порта и сетне - на север, към Близнаците.

Както и да е. Това са само хипотези за предстоящи събития, които може да се случат, а може и да не се случат. Просто трябва да се изчака да излезе следващата книга. Наясно съм, че липсата на нов писмен материал ни подтикна към таз посока, но според мен, доста по-предизвикателно е да се разсъждава върху неизяснени минали събития, отколкото да се обсъжда бъдещето, тъй като текстът е наситен с улики и ключови думи, които само трябва с общи усилия да бъдат свързани.

Например, споменаването на Бенджен Старк отново ме върна към оная стара главоблъсканица, а именно - защо Бен отива на Вала след Бунта? Вина, срам или пазенето на някоя тайна? Знам, че темата сме я разисквали множество пъти, но този въпрос просто ме гложди отвътре като ръждив пирон.

Бенджен е чистокръвен Старк и в навечерието на Бунта е втори в линията по наследяване след Нед.
Бихте ли се присъединили към Стража, след като сте прекарал последната година като лорд на Зимен хребет, докато Нед е във война, а баща ви, брат ви и сестра ви са умрели съвсем наскоро. Другото нещо, което ме притеснява, е връзката му с Нед. Наскоро забелязах, че в книгите тотално липсва диалог между тях. Когато Робърт праща съобщение за пристигането си, Кейтлин е тази, която предлага да пратят известие на Бенджен. Когато идеята на Джон да се присъедини към Стража е представена пред Едард, отново не е Бен, а Лувин. На пиршеството двамата братя седят възможно най-далеч един от друг. Единствените пъти, когато Нед упоменава Бен, е във връзка със Стража, което навежда до мисълта, че го възприема като брат на Стража, а не като свой собствен брат. А Бенджен е последният жив член от sibling-ите му.

В същото време, знаем за Нед, че е човек, тръгнал на война заради семейството си,  прегазил целия Юг, за да намери и върне костите на сестра си и погазил хилядолетната традиция на Старките, като поставил в криптите телата на Лиана и Брандън. Все факти, посочващи, че семейството е най-святото за него. Тогава защо Бен е като мъртвец за Нед? Не мога да си обясня...
Ако наистина има студени отношение между Нед и Бен,възможно е Бенжен да е помогнал на Лиана да забегне с Регар.
А всичко може да е много просто-винаги трябва да има един Старк на Стража.Зимата иде,Старките знаят и затова Бенжен да е заминал.
Преди Бенджен кой е бил Старк на Вала? Thinking
И аз съм си задавала въпроса, какво е накарало Бенджен да отиде на вала, но наистина не съм се замисляла, че Нед се държи много студено с брат си. Но пък и Нед си е такъв. Единствено ми се струва , че се е поразмеквал с Аря.

# 635
В миналото нали от всеки дом е трябвало да има свой представител в Нощния страж.Останала съм с впечатление,че Старките до последно са се стремили да изпълняват това задължение,може й да греша.

# 636
  • Варна
В миналото нали от всеки дом е трябвало да има свой представител в Нощния страж.Останала съм с впечатление,че Старките до последно са се стремили да изпълняват това задължение,може й да греша.

По принцип, да. Но Нед май не си представяше някое от децата му да се присъедини към Стража. и за Джон беше против. А има 4 сина.
Когато говореше за бъдещето беше казал, че синовете му ще получат по някоя цитадела или нещо подобно. Ще потърся цитата.

# 637
Сещам се за този момент.
Как ви се струва Бенжен да е съучастник  в историята Лиана - Регар.Възможно ли е чисто хронологично,т.е. след "отвличането" ли е заминал на Вала или още преди тези събития?

# 638
След "отвличането" ли е заминал на Вала или още преди тези събития?

След. Той е Старкът, останал в Зимен хребет, докато Нед воюва на юг. Въпросът е дали е заминал за Стража, след като Нед се е завърнал или малко преди това...

# 639
  • Варна
Бтв, като си препрочитах книгите, взех да мисля и да мисля... Колко време минава от турнира в Харънхил и отвличането на Лиана? 2-3-4 месеца? Колко време минава до вдигането на бунта, смъртта на Регар и стигането на Нед до Кулата на радостта?
Възможно ли е Лиана да е била бременна и цялото й "отвличане" да си е било чисто бягство. Нещо в Историята си спомням, че четох, че били минали 2-3 месеца между събитията в лъжепролетта и настъпилата зима. Нещо във връзка с Ерис и КЧ беше, но не съм сигурна.
Останала съм с впечатлението, че събитията се развиват доста бързо от турнира до смъртта на Ерис - има няма година?

# 640
Ако Бенжен има някаква роля в отношенията Регар-Лиана,е нормално да облече черното,защото се  е чувствал виновен за смъртта на баща си и брат си.
Възможно е Лиана да му се е доверила за нещо в посока Регар,те са израснали заедно и явно са били близки както Аря и Джон примерно.Докато Нед е възпитан и отгледан далече от тях,на всичкото отгоре с Робърт.Даже,когато Лиана споделя с Нед опасенията си спрямо Робърт,Нед казва й уж нещо успокоително,в което самият той не вярва.

# 641
 Нед към Джон:
"The Starks have manned the wall for thousands of years, and you are a Stark. You may not have my name, but you have my blood."
 Thinking

# 642
  • Варна
Александър Македонски е бил епилептик, а виж докъде е стигнал ... Тирион и не го са го чакали да умре!;) Хари от любов би тръгнал и след Алайн, какво остава след Санса Старк. А Нед като е живял в Долината сигурно има доста приятели. Да напомня, че и Джон Арин беше мъртъв когато Нед тръгна да търси кой е отговорен за смъртта му ...и от това умря.

# 643
  • Варна
Александър Македонски е бил епилептик, а виж докъде е стигнал ... Тирион и не го са го чакали да умре!;) Хари от любов би тръгнал и след Алайн, какво остава след Санса Старк. А Нед като е живял в Долината сигурно има доста приятели. Да напомня, че и Джон Арин беше мъртъв когато Нед тръгна да търси кой е отговорен за смъртта му ...и от това умря.
Веско, кой е Хари, ако не бъде наследник на Арин? Бедно сираче, дори не е лорд. Никой няма да тръгне след него.
За приятелствата писах вече, приятелите са си приятели, но важни са интересите.

# 644
и аз съм си мислил че Бенджен знае нещо около историята с Лияна. твърде е възможно да е бил наясно с чувствата й към Регар, и да е знаел, че тя ще избяга, например. Имам спомен че Бенджен е другият човек освен Регар, който знае че Лияна се  е преоблякла като рицаря на Язовото дърво, ама може да греша?

Ба, хексе Хари може може да бъде наследник на Йон Ройс...Джон Сняг също беше никой  в дома Старк пък виж как се стекоха нещата. Дори да не се ожени за Санса, може да има своя дом, но по принцип си права - не вярвам да се разтърчи  да спасява ЗХ.  по-скоро би се опитал да го завладее при благоприятни условия, но едва напролет.

това дали някойе епилептик или не епилептик е най-смешнят довод който съм чувал. Бетовен е бил епилептик. Моцарт - също.  както и Айнщайн.
АЗ самият от 33 години съм епилептик /имам епилепсия от две месечна възраст/ и още съм жив. мога да кажа следното - след като минах периоди в който припадах през една седмица и повръщах, сега не съм припадал - да чукна на дърво - от 11-12 години.  така че епилепсията съвсем не е нелечима болест. А припадъците могат да се контролират, може 3-4 години да нямаш никакви припадъци. Всъщност един припадък те прави по-спокоен за около половин час - не викаш, не буйстваш и т.н.  Именно с тази цел на болните днес се дават хапчета - най-често ги избива на повече сън.

П.С. при шаманите епилепсията отключва способностите да отиват в други светове.... Като имаме предвид  факта че коментирахме дали Сладкия Робин е варг, нищо чудно именно припадъците да са "отключили" тази способност у него. Факт, че Санса имаше няколки припадъка свързани със загуба на памет и коментирахме нейното състояние - дали не се варгва.

Последна редакция: вт, 02 фев 2016, 20:40 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт