Покупка на жилище в Горубляне

• 2 565
  • 3
  •   1
Отговори
  • София
Здарвейте,

В момента преговаряме за покупка на жилище в квартал Горубляне. Моля, ако някой живее там или има информация да сподели има ли някакви особености за този квартал (водоснабдяване, канализация, прекъсвания на тока и т.н.). Имаме две малки деца и избрахме квартала понеже търсим по-спокойно място с повече пространство за отглеждането им.

Мерси предварително.

# 1
  • София
Преди 4 години се преместихме "у наше село" Simple Smile. За мен лично беше много тежко в началото - израстнала съм в "елитен" южен квартал - и единствено удобството на новия ни дом ми беше утеха. После се адаптирах и вече виждам доста плюсове.

Бързо се стига до центъра - 15 мин с кола (30 мин с автобус) по Цариградско и си на Орлов мост, от елитния квартал ми трябваха 40 мин (около час с рейса) с всичките задръствания.
1. Удобен и редовен градски транспорт - аз не съм шофьор и за мен това е първо условие.
2. Спокойно - лятото по задните улички е пълно с деца, които играят на ръбче или карат колелета.
3. Добри магазини - от години пазарувам в супермаркети само редки неща, които не се зареждат в малки магазинчета и липсата на верига не ми е проблем. Има млечен пункт с истинско прясно мляко - купувам 5 л. седмично и половината го квася. В пункта продават и месо и колбаси от малки ферми. Друг хранителен магазин е като изложбен за млечни - сирена и кашакавали от над 10 производителя, до него има добра месарница. Малки плод-зеленчуци с качествени продукти на цени като пазара в Младост. 2 аптеки - едната работи до 21:00ч.
4. Много хвалят новата детска градина - нямам лични впечатления, тъй като малкия е на ДГ в центъра.
5. Училището не става, ако имате изисквания - вариантът е Младост или някъде другаде из София. Големият ми син от първи клас е на у-ще в центъра. Удобният градски транспорт е плюс и за него - вече втора година се прибира сам, а ако нямаме възможност да го закараме, си ходи сам и сутрин.
6. Има лекарски кабинет с местно ДжиПи, хората са доволни. Аз не смених нашата, защото така лили иначе е в Младост - не е на другия край на Сф.
7. В читалището има доста занимания - танци, карате и други. Тепърва ще проучвам за дребния. Има и читалищна библиотека.
8. Циганите са концентрирани отзад към реката и се забелязват основно на центъра, около спирката. Не съм имала проблеми досега.
9. На старите горубци (над 70) почти не им се разбира говора - класически шопски, но пък е културно богатство Simple Smile.
10. Няма детски клуб - трябва да се ходи някъде другаде.
11. Няма парк или свястна градинка за игра на деца. Само една до църквата и една пред читалището, която е пълна с мургави братя. Ние ходим да играем в училищния двор, повечето деца също.

Общо взето трябва да си с настройката, че животът е движение. Не можеш да разчиташ, както е в големите квартали, че можеш с месеци да не напускаш Люлин или Младост, например. За нашето семейство това не е проблем, тъй като винаги сме живели доста динамично, с ангажименти и приятели разпръснати из цяла София.

Водоснабдяване и канализация - преди 2 години смениха всички стари тръби, напарвиха канализацията на цялото село. В частта към Цариградско (до ул. Цветна градина) има и газ. Токът спира от време на време, но не е нещо фрапантно - 10-15 мин веднъж месечно. В отоплителния сезон по-често - но пак за 10-15 мин. максимум.

За мен Горубляне е добър вариант за семейство с деца, тъй като е доста по-комуникативно от другите села около София. А децата рано или късно трябва да станат и самостоятелни и да могат да се придвижват лесно и бързо.

За сега това се сещам. Ако те интересува нещо друго - питай!

# 2
  • София
Супер, благодаря ти много за изчерпателната информация Simple Smile. Аз също бях чувала, че има доста цигани в квартала и това малко ме притеснява. Също малко ме притеснява, но и радва едновремено Simple Smile изолацията. Все пак не е като да живееш в блок в голям квартал, с всичките му предимства и недостатъци. Ще трябва да обикалям къщите/блоковете наоколо да търся дружки на децата Simple Smile

# 3
  • София
С малките деца е лесно - отиваш на площадката до църквата или в училището и се запознавате. По-големите си щъкат самостоятелно и там вече и твоите ще трябва сами да се справят, но децата са лесни.

Изолцията е малко странна в началото - само правех забележка по навик "Не тропай, и отдолу живеят хора!"  Laughing. После е рахат! Но пък и ангажиментите, времеви и финансови са си само твои - като падне сняг няма да се редувате 100 етажа по почистването на тротоара. Листата есенно време, покриви, фасади - все си е твое. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт