Питайте специалиста билкар Емил Елмазов за билките и спечелете

• 23 371
  • 258
  •   1
Отговори
# 195
Г-н Елмазов, кои билки са подходящи при лечение на кашлица при деца и бебета? Как точно да се използват, за да бъдат максимално ефективни?
Самоцитирам се, за да напомня за въпросите си. Simple Smile

Здравейте,

За децата е по-лесно. Вземате семе от коприва, смилате го в машинка за кафе и една чаена лъжичка от полученото  брашно разбърквате в 50 мл чист пчелен мед. Давате по една лъжичка от сместа сутрин, обед и вечер.
Когато изследвахме народните лекарства на балканджията в Средна Стара планина попаднахме на рецепта за приготвяне на кувет-маджун, иначе казано маджун за сила, с който са поддържали децата навремето в студените зими. Изпълнихме в Резерват Билкария рецептата и добавихме пак семе от коприва към нея. Така се оказа по-ефикасно срещу кашлица. Рецептата е много дълга и сравнително сложна, не й е мястото тук, но аз съм я публикувал с цялата технология на приготвянето в книгата си „ДЕН и НОЩ“, там можете да я намерите. Иначе от лукчетата най-подходящи са тези с евкалипт.
Сега за бебетата. Когато кашлят трябва да си представяме, че организмът им иска да изхвърли възпалителни секрети от белия дроб, но те са жилави и не могат да се откъснат. Трябва да ги втечним. Това става с чайче от корени на бял оман и борови връхчета – два три дни само запарка: по една чаена лъжичка от всяка надребнена билка в 200 мл. вряща вода. Охлажда се и по малко с биберона – една-две глътчици са достатъчни. На третия-четвъртия ден секретите би трябвало да са се отделили от бронхите и да не са тъй жилави. Тогава се втечняват с чайче от мащерка. След още два-три дни втечненото може да се изведе със запарка от корени на медицинска ружа.

Хубав ден!

# 196
Здравейте! Постоянно си купувам билкови Лукчета, особено тези пакетиране с мента,евкалипт,мед,лимон...Облекчават ми гърлото и успокояват кашлицата.
Наскоро моята докторска ми каза че ментата не се препоръчва за моите болни бъбреци,независимо в какъв вид(бонбони,на чай).Интересува ме вашето мнение.Благодаря!

Здравейте,

Вашата докторка сигурно има уклон към хомеопатията, защото в тамошните духовни ширини ментата не е на почит, тя изкривява разкодирането от организма на енергийните пакети на вибрационните лекарства.
От тук нататък за използването на ментата са много важни дозите. Например, в ниска доза – едно лукче или една запарка с две три листа от мента може да предотврати например главоболие, а в по-високи дози – да го причини.
Не знам колко болни са ви бъбреците, но при определена степен на дисфункция може да се каже, че стотици неща са вредни за тях. В случай, че страданието е в лека форма, ментата може да се яви и като катализатор на контракциите на бъбречните легенчета.

Хубав ден!

# 197
Моят въпрос е какви билки има в лукчетата и за какво е полезна всяка билка?

Здравейте,

Всичко за Лукчетата можете да намерите тук: http://lukcheta.bg/

Хубав ден!

# 198
В къщи винаги има лукчета, най-много харесваме класическите.
Един въпрос: Кои са ефикасните билки при упорита хрема на дете и тяхното приложение?

# 199
Помня "Лукчетата" от детските ми години. Моят дядо винаги имаше по няколко в джоба си специално за мен.  Heart Eyes И тази традиция се запази и до днес - вкъщи винаги има пакет "Лукчета". Simple Smile

# 200
Здравейте,г-н Елмазов за какво може за се използва ментово масло?!

# 201
Може ли да припомните рецептата за разтапяне на лукчета с индрише на водна баня, за да станат на сироп? Забравила съм, как точно беше, а на сироп сякаш е по-удобно.

# 202
Всички много обичаме лукчета!  Simple Smile

# 203
Здравейте, ние на работа също много обичаме лукчета с колегите. Но ние работим постоянно с клиенти и ни се налага да говорим с тях докато смучем лукче.Сегашната им форма наистина е много удобна, но лично на мен ми идват големи.Няма ли да пуснете разфасофка с по малки кръгчета Лукчета? А мисля, че и на децата ще се харесат.

# 204
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Тези лукчета ме спасяват редовно когато още в самото начало започне да ме боли гърло.Тези с мед и лимон имат същият ефект.Когато пътувам често ми става лошо и затова винаги са ми под ръка. Peace

# 205
Здравейте г-н Елмазов, кои билки биха ни помогнали при справянето със запушен нос и грипни състояния?

# 206
  • Бургас
При болки в гърлото, веднага започваме с "Лукчета"- винаги помагат, най-много харесваме класическите.

# 207
Лукчета за кашлица редовно ме спасяват от гадната кашлица. Изяждам един пакет едно след друго и ми минава в повечето случаи

# 208
И аз често посягам към лукчетата, къде за лекуване, къде за освежаване, но предпочитам тези с мед, че прекалено ментените не са ми вкуса. Дали няма да има и Лукчета без мента или това е основната им съставка и не бихте се отказали от нея?

# 209
  • София, България
Лукчетата са единствените захарни бонбони, които купувам, даже ходя специално до Метро, че там продават от големите пакети. Постоянно има в колата - аз предпочитам с мед и лимон, а приятелят ми е пристрастен към билковите.

Общи условия

Активация на акаунт