ВТОРИ клас - 4 тема

• 37 001
  • 724
  •   1
Отговори
# 105
  • София
аз затова захитрях и вече купувам само лакове  Blush
нанасят се лесно, не се посипват по цялата къща и си имат четчица, та не се налага да почистваш четка след това  Peace

ето бисквитките

и да споделя личен опит  Blush
Скрит текст:
по-гладки стават ако се разточат наистина тънко. може би ще могат и да се украсят;
по-стегнат вид имат ако са малки, на снимката се виждат и малки и едни по-големи елхички  Blush
най-забавно стана, когато му дадох ножче и го оставих да реже каквото си иска - така се сдобихме с букви, къщичка, шишарка, змия, "левскарска" буква Л и още много неща, дето не са по шаблона

Ще опитам!
Ама ако се окаже, че нещо се е очаквало да се подразбира, идвам да изям твоите!  Mr. Green Твърде вкусно изглеждат за да се подминат...  Hug

# 106
st. Dobri,  bouquet

katiABV, важното е, че детето има градивно мислене  Laughing

# 107
  • Sofia
Ще опитам!
Ама ако се окаже, че нещо се е очаквало да се подразбира, идвам да изям твоите!  Mr. Green Твърде вкусно изглеждат за да се подминат...  Hug

Кати, доста добре е описано, не мисля че има какво да се сещаш и сама. Ама ако срещнеш спънка питай тук. Simple Smile

Аз още се чудя какви точно сладки да правя... каквото и да е, ще бъде много малко, че не се ядат дребни сладки у нас и туй то.  Джинджифилови и масленки са най-вероятните...
Гушкан иска да украсяваме сладките, ама на мен така не ми се занимава с това мазане... та не знам дали ще ѝ клекна...  ooooh!
Днес я оставих вкъщи, че нещо гърлото го видях зачервено, ще видим... утре може и да си е на у-ще.  Thinking

# 108
Миналогодишните ми масленки бяха уникални, но децата не ги ядоха...тъкмо имаше много за мен Simple Smile
Меденките са нашите коледни сладки, потопени в шоколад, по много. Правим 2-3 партиди. Голямо мазане става, ама пък децата са щастливи. Тази година ще правя и тиквеник.
Не обичам джинджифил и тези сладки не ме привличат.

# 109
  • Перник
Снощи преглеждах рецептите за коледни сладки - ще правим меденки, украсени задължително, джинджифилови и виенски коледни сладки. Аз правя повечко, защото колегите си ги чакат всяка година, а и на родата това подарявам - коледна съдинка, пълна със сладки  Simple Smile

В събота бяхме  на рожден ден на съученик на Калоян, в четвъртък - пак. Опитвам се да се побера в 20 лв. с подръка, но не винаги успявам. В събота подарихме блузка с миньони и 3 човечета от Майнкрафт. За четвъртък още не сме го измислили.

# 110
  • София
И ние правим меденки за Коледа.
Украсява ги той. Аз му правя какаова и захарна глазури, а той маже и ръси пръчици. Та красиви е силно казано, но пък са си нашата традиция.

От състезанието малчо е доволен. Една сгрешено от невнимание, една не се е сетил и последната не е "упсновал" до края. Това е по негова преценка. Аз не съм ги гледала, разпечатих му ги да се ориентира сам. Ще си проличи от резултата дали е само това. Simple Smile

Днес взех соларното роботче от лидл. Мисля, че си го е заслужил. Вчера състезание, домашни, допълнителното помагало по български. После и чете някакви книжки. Е, остана време и за игри, и за "Белият зъб", но като цяло доста се натовари и мисля, че е време за разпускане.

# 111
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Скрит текст:
Е, моето си е поголовно отнесено ще рече човек, че е мое - примерно едно число като се преписва на долния ред от 27 мистериозно става на 28 и др. подобни, така че...

Натова отгоре като провери нещо вярно с отнесеност и получи друг резултат не поглежда защо са различни,  а просто си приема, че втория е верен.

10тата задача е направил с Ойлер и каза, че била супер лесна (ама пак е успял да направи грешка при изваждането накрая и няма да му се зачете).

При колите по някакъв начин е успял да извади 4 от 54 и да получи 60... което до следващия ред се е трансформирало в 65. Как, никой не знае.

И също е броил триъгълниците със звездичките - щото то нали винаги те се броят и защо пък трябва да се чете цялото условие, така не е интересно - може пък да разбереш какво търсиш..

svetli, не съм убедена, че е добра идея да се обяснява като "система от 3 уравнения с 3 неизвестни" на второкласник - но това не пречи да се реши задачата, подозирам, че не в детето е проблемът с разбирането, а в обяснението.
И искам подробна, като за пълен, не като за полуидиот, рецепта за джинджифиловите сладки.

Но имайте предвид - като за човек, който, като му беше дадена рецепта за това как да направи пица при налични продукти (и готово тесто), накрая я стържеше от тавата с лъжица - приятелката ми не ми беше казала, че тавата първо се намазнява или нещо подобно Не й било хрумнало, че няма да се сетя. Ами, не се сещам. Така че - като алгоритъм за компютър, моля, без подразбиращи се етапи, не ги подразбирам, бедствие в кухнята съм, а страшно обичам джинджифил.
[/color]

Laughing признавам - със сладкишите съм като малкият ти математик: а-а да стане нещо и става друго  Blush

но АКК и меденките по рецептата на джема станаха от първи път и ме накараха да си вярвам, че мога. не е вярно, но звучи добре и ми дава стимул да опитвам пак  Blush

копирам от източника и добавям мои наблюдения  Blush

Скрит текст:
   250 г     захар
    150 г     течен мед - не беше течен, но не забелязах сместта да се сърди   Peace
    200 г     масло
    150 мл   сметана - заквасена, защото не знаех каква. в случая се оказа, че точно такава трябва  Peace
    1 с. л.    смлян джинджифил
    1 с. л.    кардамон - не намерих
    ¼ ч. л.  карамфил - не беше смлян, накълцах го в хаванчето, но ефекта не беше същия  Blush

за подправките - реших, че е важно общото количество да съвпада и думнах наличния карамфил и джинджифил. Не е добра идея!  Blush по-добре по-малко, отколкото повече, особено ако не дочетете условието и плеснете супена лъжица недосмлян карамфил
    1 с. л.   сода бикарбонат - тук според мен има грешка, сложих чаена лъжица и беше добре  Peace
    700 г    бяло брашно

Начин на приготвяне

1.  Маслото, захарта и медът се загряват на слаб огън, докато се получи хомогенна смес. не рискувах, знам си възможностите. за да не осъществя близка среща с пожарната команда използвах меко масло и бърках по-енергично. Охлажда се, прибавят се сметаната, подправките, содата и всичко се разбива, докато побелее. нямайте прекомерни очаквания. "побелее" е образно казано Wink Прибавя се брашното, като се оставя малко от него за разточване. наложи ми се да сложа всичкото брашно и даже да добавя малко за да стане средно твърдо тесто, което значи да не ми се лепи по ръцете. Омесва се гладко тесто, слага се в найлонов плик и се оставя да отлежи на хладно през нощта.

2. Тестото се разточва много тънко върху набрашнена повърхност добре е да се набрашни леко и точилката че иначе тестото тръгва с нея Wink ако се остави на детето да точи може да се разчита на наистина тънко разточване.  Peace и се нарязва на различни форми. Бисквитките се пекат върху намазана с масло тава или върху хартия за печене не повече от 5 мин. на 200° С. пека само на хартия - мързи ме да мия тави  Blush първите се пекоха повече от 5 минути, въпреки, че бях загряла фурната. последните може и да бяха за 5, но не си залагам главата за това. трябва да се следи ръбчетата на бисквитките да не са кафяви  Peace Охлаждат се леко и се отлепят от тавата. Съхраняват се в затворена кутия.

# 112
  • София
Ще опитам!
Ама ако се окаже, че нещо се е очаквало да се подразбира, идвам да изям твоите!  Mr. Green Твърде вкусно изглеждат за да се подминат...  Hug

Кати, доста добре е описано, не мисля че има какво да се сещаш и сама. Ама ако срещнеш спънка питай тук. Simple Smile

Аз още се чудя какви точно сладки да правя... каквото и да е, ще бъде много малко, че не се ядат дребни сладки у нас и туй то.  Джинджифилови и масленки са най-вероятните...
Гушкан иска да украсяваме сладките, ама на мен така не ми се занимава с това мазане... та не знам дали ще ѝ клекна...  ooooh!
Днес я оставих вкъщи, че нещо гърлото го видях зачервено, ще видим... утре може и да си е на у-ще.  Thinking

О, ама моля ти се (хахам, кой какви проблеми си има), направи МНОГО - аз ще ти дойда на гости за 20 минути и ще останат... е, ако съм добричка, може и да оставя 2-3 за окраса...  Joy

# 113
  • София

Ще се пробва, МНОГО благодаря!!!

Аз обикновено на каквото се слага джинджифил и кардамом и карамфил слагам и бахар и черен пипер и канела, чудя се дали ще се получи...  newsm78

# 114
  • София-Младост
katiABV
Голяма си скица...изкушаваш ме да направя сладки и да ти донеса Simple Smile)) Обаче тази година времето няма да стигне за разнообразието от сладкиши Sad Имам една събота свободна и тя ми е под въпрос, в неделя на РД и после няма кога. В събота обаче правих щолен и стана много, много вкусен. А е толкова лесен...
Вчера пък го водих на шахматен турнир, за пръв път...като изключим висенето от 13.30-18ч. детето беше доволно, от 6 партии има 3 победи, 2 загуби и 1 реми. Simple Smile

# 115
  • Sofia
Аз обикновено на каквото се слага джинджифил и кардамом и карамфил слагам и бахар и черен пипер и канела, чудя се дали ще се получи...  newsm78
Кати, просто въпрос на вкус е да експериментираш с подправките. Simple Smile
Лично на мен черният пипер ми е излишен в случая. Пикантност ще има от джинджифила, а вкусът на пипер не ми е нужен сред останалите... и бахара малко... Аз по скоро бих добавила и индийско орехче например. Simple Smile

# 116
Кати, да ти бях донесла моите меденки и щолен. Никой не ги пипна вкъщи, а според мен станаха много хубави. Правих ги по рецептата на Йоана. Раздадох ги тук-там и много ги харесаха. На моите съм им сърдита и повече нищо няма да правя. Да ядат боклуците от магазина. Ето защо мразя да готвя.

На КМС както и предполагах е било хаос.
В МГ ли е най-добре да се ходи на състезания? В ПЧМГ как е организацията? Аз се стреснах предния път, когато Луси сподели, че са били 200деца в една стая Shocked

Морена, да се оправя Гушкан. И моята е болна.

# 117
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
200 деца в една стая няма как да се съберат. Peace поне аз не съм виждала класна стая със 100 чина  Blush

не бих казала хаос, но определено не беше добра организацията от страна на някои от родителите. може би ако се спазваше стрикно регламента:
събиране до 8:15, настаняване по стаите до 8:30, начало на състезанието 8:30;
и да се знае, че закъснееш ли просто няма да влезеш, нещата нямаше да са така. Peace

# 118
В МГ ли е най-добре да се ходи на състезания? В ПЧМГ как е организацията? Аз се стреснах предния път, когато Луси сподели, че са били 200деца в една стая Shocked

Почти 300 бяха в една зала (ако не ме лъже паметта, 288 беше броят на децата). Но това беше по изключение, заради балотажа. Бяха в Аулата на едно висше учебно заведение по финанси, вместо в ПЧМГ, където трябваше да бъдат. Иначе, каката се е явявала често в ПЧМГ на пробни изпити и състезания, организацията винаги е била перфектна.

Последна редакция: пн, 14 дек 2015, 13:02 от Анонимен

# 119
  • Sofia
Кати, да ти бях донесла моите меденки и щолен. Никой не ги пипна вкъщи, а според мен станаха много хубави. Правих ги по рецептата на Йоана. Раздадох ги тук-там и много ги харесаха. На моите съм им сърдита и повече нищо няма да правя. Да ядат боклуците от магазина. Ето защо мразя да готвя.

Морена, да се оправя Гушкан. И моята е болна.
Благодаря, Дъждец и твоята девойка да се оправя!  Hug

Моите предпочитат щолен и козунак, ама първия не ми е мерак (не ме предизвиква) да го правя -  просто сладък хляб със сушени плодове. Simple Smile  Купешкият е достатъчно добър за единия път.
Та така...  Обмислям и линцери, и едни пикантни звездички на Йоли - правила съм ги и са хубави и с тях може и да задоволя мерака на детето да украсява.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт