Къде живеете?

• 32 585
  • 510
  •   1
Отговори
# 300
Това с гледачките на възрастни в Испания не го разбрах.
Естествено, че повечето хора заминават за по-голям град или друга държава, за да получат повече. Повечето, обаче не е само пари. Стандартът на живот, сам по себе си дава разлики в битието. Да не говорим и за възможностите за професионална реализация при по-специфични професии. Нали не си представяте, че всичките над милион емигранти са гледачки? А и такива да са, явно получават нещо срещу трудът си, което да ги кара да не са в родината си. Аз лично не познавам завърнали се емигранти, но пък това не означава, че ги няма.

# 301
Разбира се, че не всички са гледачки. Има и миячки. И сервитьорки. И чистачки и какво ли не. И продавачки.  Да, има и мениджъри в корпорации също. Но има и много шофьори. Едва ли масово пък са мениджъри излезлите навън. Дори по равно да са разпределени (а това не е така).
Бях в Прага преди две години, и с ужас установих, че на улицата със сувенири, 90% от продавачките в магазинчетата са българки. Мълчах като пукел, защото ми стана доста некомфортно от репликите между тях.

# 302
Това с гледачките на възрастни в Испания не го разбрах.
Естествено, че повечето хора заминават за по-голям град или друга държава, за да получат повече. Повечето, обаче не е само пари. Стандартът на живот, сам по себе си дава разлики в битието. Да не говорим и за възможностите за професионална реализация при по-специфични професии. Нали не си представяте, че всичките над милион емигранти са гледачки? А и такива да са, явно получават нещо срещу трудът си, което да ги кара да не са в родината си. Аз лично не познавам завърнали се емигранти, но пък това не означава, че ги няма.
Е, не всички. Има и миячи на чинии. ooooh! Мислех, че тази приказка отдавна се изчерпа и никой не вярва в нея, но явно греша.

Този тип теми се появяват периодично във форума. Един социолог би могъл да напише дисертация по въпроса. Ако отидеш в коя да е друга тема, ще прочетеш наистина ужасни неща за ежедневието на българина. В тази тема обаче всичко е цветя и рози. Ами не, не е. Има още много неща за промяна, докато нещата се нормализират. С това не искам да кажа, че в чужбина всичко е цветя и рози. Не е. Просто нещата са улегнали, обществото е структурирано и всеки си знае мястото. Хората са спокойни по принцип, имат по-висок стандарт на живот. Писах и преди, в България има много неща, които са прекрасни, но някак се губят. И не, не са само циганите виновни. Да се твърди обратното е късогледство.

# 303
Е, да, има доста още какво да се желае. Но специално по-горе цитираните причини, за лошото отношение към кучетата, ще ме прощават, но беше смешно. Да, циганите си ритат кучетата и впрягат конете, факт е. Освен това, аз в случая пиша от позицията на живяла в чужбина. И не, не съм се върнала, защото там ми е било трудно и "не съм пробила", каквото и да значи това. Laughing

# 304
Единствено не. Иначе, нормално е да битува подобно вярване - все пак тук закони и санкции липсват. Или ако ги има, те не се прилагат. Съответно вярата в тях е много силна.

Това е оксиморон. Същите тези, които нямали вяра в санкциите работят по институциите и съответно не прилагат санкции. Което всъщност не е съвсем вярно. В затворите е пълно с кокошкари, а ЧСИ се надпреварват да продават апартаменти заради малки дългове. Щях да забравя и за глобите от 500 лева налагани на безработни за неподаване на декларация незнамкоя за здравното осигуряване. Да продължавам ли с изброяването?
Може би искаше да кажеш, че например има неработеща полиция? Еми и там все българи работят, не англичани. По училищата и болниците също.

Бях в Прага преди две години, и с ужас установих, че на улицата със сувенири, 90% от продавачките в магазинчетата са българки. Мълчах като пукел, защото ми стана доста некомфортно от репликите между тях.

Защо? 90% от продавачките в магазините в София са чехкини ли?

Последна редакция: пн, 21 дек 2015, 10:25 от Анонимен

# 305
Чек  Hug.

# 306
Чек, логиката е, че веднъж излязъл от България ставаш простак и миеш чинии. И говориш като мръсник.

У нас продавачките ти се усмихват и се отнасят към теб като с принцеса. Ако случайно им се изпречиш на пътя, по тяхна вина, те молят мноооого внимателно да се отместиш. Пресен опит на обща позната.  Laughing

# 307
Чек, логиката е, че веднъж излязъл от България ставаш простак и миеш чинии. И говориш като мръсник.

Аа, сега като ми каза, разбрах.  Mr. Green

# 308
Трябваше да ме уведомите по-навреме за това за миенето на чинии в чужбина значи, аз пусто докато бях в канада една не съм измила, все чистачката ги редеше в миялната.  Laughing

# 309
Трябваше да ме уведомите по-навреме за това за миенето на чинии в чужбина значи, аз пусто докато бях в канада една не съм измила, все чистачката ги редеше в миялната.  Laughing

Е, ти защото си имала чистачка. Изолиран случай. Ние тук говорим за масата като нас с Чек.  Laughing

# 310
Софи, май в друга тема писа, но аз на гости няма да ти дойда с тези температури. За мен под 30 е СТУДЕНО!. Simple Smile.

# 311

У нас продавачките ти се усмихват и се отнасят към теб като с принцеса. Ако случайно им се изпречиш на пътя, по тяхна вина, те молят мноооого внимателно да се отместиш. Пресен опит на обща позната.  Laughing

Не, не знам какво е писала потребителката, защото го е изтрила, та не мога да коментирам нейните думи. Мога да поясня моите обаче - няма такава логика, поне моята логика съвсем не беше описаната от теб. Съвсем друго казвах, че далеч не е цветът на нацията зад граница, а има всякакви.

# 312
Съвсем друго казвах, че далеч не е цветът на нацията зад граница, а има всякакви.

Много ясно, че има всякакви. Не знам на какви аргументи изобщо лежи клишето за цвета на нацията.

# 313
Съвсем друго казвах, че далеч не е цветът на нацията зад граница, а има всякакви.
E -това е повече от ясно, че в чужбина излязоха всякакви.
Но пък, признай си ся, друго е да кажат по телевизора: "Цветът на нацията избяга в чужбина"
 Вай , вай....представяш ли си да ти избяга цветът....
 В Германия е пълно с нашенски цигани, така че буквално ни е избягал цветът, особено този по-мургавия. А пък що бивши партийни величия взеха чужбински паспорти-и червения цвят си плю на петите...
Не, че ще се разплача ама...

# 314
Повечето хора не свързват бъдещето на децата си с България, това е истината и според мен това е драмата, като започнеш от чистачката, през полицая, учителката, доктора, министърката..., затова и не им дреме ад ремонтират рушащото се,  получава се  един затворен кръг,  само в тази тема колко хора написаха, че те самите са останали тук, но ще направят всичко възможно да изкарат децата си.
Така чувството за безнадежност става още по-дълбоко, държавата ще се скапе окончателно, за родителите е късно, децата да се оправят някъде навън, ще пращат по някое евро някога, родителите им ще се жалват от мизерните си пенсии, докато собствените им деца са някъде и изработват пенсиите на немски, френски, английски, испански и нам си още  какви пенсионери...

Общи условия

Активация на акаунт