Къде живеете?

• 32 617
  • 510
  •   1
Отговори
# 75
  • тук-там
А какво пречи да живееш в БГ, но детето ти да завърши Харвард? newsm78
Пита се ние къде живеем, а не къде  учат или ще живея децата ни.

# 76
Живея в чужбина по стечение на обстоятелствата. Не ми е било цел да емигрирам, нито намирам живота за особено спокоен, напротив- имам достатъчно стрес, тревоги и запъленено ежедневие, за да не се чувствам особено релаксирана да не кажа никак.  По-подреден, като ред, спазване на правила и не толкова голямо крадене (съответно някакви обществени ползи) - да. Културни ,добре възпитани и неагресивни хора - определено да, да, да. Иначе всяка китка по улицата сме я платили с високи данъци и такси от всякакъв характер, както и чистите чаршафи в болницата, че и обръщението на "Вие", ако щете.
Средата ми е много различна- от центъра на София в 100хил. град и тн. това в началото особено носеше някои неудобства и негативи ( драстично по-малко възможности за развитие, например или по-малко възможности за културно прекарване на свободното време) , с които се свиква и се научаваш да цениш някои неща или пък оценяваш два часа път като нищо работа
Иначе, когато си подредиш приоритетите е лесно- правиш нещата, които са ти важни и на които държиш, наясно си, че няма пълно щастие и не си толкова капсулиран в идеята, че живота ще протече на едно и също място.

# 77
А какво пречи да живееш в БГ, но детето ти да завърши Харвард? newsm78
Пита се ние къде живеем, а не къде  учат или ще живея децата ни.

Аз имам лични близки приятели + още куп съученици, които завършиха  на топ места- Станфорд, Харвард, Джорджтаун, Уортън... вмисъл, съвсем нормални отличници бяха , спечелиха стипендии, сигурно студенткси заеми са взимали изучиха се и работят където си пожелаят.
Също познавам и хора които завършиха СУ и имат много хубави позиции в м/ународни компании в София. Някои дори ги канят да се преместят и тн.
Светът е село.

# 78
  • тук-там
Да, 10 c`s , това имах предвид, аз също познавам.
Идеята, че "заминаваш", защото нещо, вътре в теб те чопли и самият ти не си о.к. със ситуацията тук - приемам. Но, да оправдавам собствената си неудовлетвореност с мисълта за светлото бъдеще на децата...сори. Peace

# 79
  • София
Близък,завършил МЕИ е мениджър на Гугъл за Европа. Но имам и много познати, които се завърнаха в България, защото удариха кариерния таван там, където бяха.

Все едно, бих емигрирала, но ще е на цената на по-нисък стандарт. Все още не знам.

# 80
Как Ви се отразява животът зад граница?
И как ви се струва животът в България?

Навсякъде може да ти е зле и добре. В родата ни има емигриращи от четирсетте години горе долу. През 90-те някои се върнаха и разочароваха и към днешна дата пак са зад океана. Имам обаче братовчед, който роден в чужбина, но живее в България в момента- и му харесва. Моето семейство също отново живее в България. За родителите ми не знам, не ме натоварват с оплаквания, но сигуро им е трудно; но пък брат ми е щастлив. Никога не е съжалил, че се е върнал.

На мен като че ли ми е все едно, извън България съм от осемнайсетгодишна. Омръзва ми, често шавам навън.. Установили сме се с малки деца в момента на едно място; като пораснат, ще искам сигурно на друго. Мога да вирея май навсякъде, но не и зле придружена.  Simple Smile

# 81
Идеята, че "заминаваш", защото нещо, вътре в теб те чопли и самият ти не си о.к. със ситуацията тук - приемам. Но, да оправдавам собствената си неудовлетвореност с мисълта за светлото бъдеще на децата...сори. Peace
Т.е. сравняваш образованието в Бг преди и сега ли? Ние също сме завършили висше, но преди много години. Сега не бих си пратила децата в бг университет. Дете съм от среда на университетски преподаватели.

# 82
  • София
Съгласна съм и аз

# 83
В България, но пътувам служебно из Европа доста често. До преди да родя, аз исках да живеем в Англия, мъжът не даваше и дума да се каже. Сега за детето сме единодушни, че малко да се очовечи или ние всички заминаваме или то достигнално съзнателна възраст , излиза 100 процента от тук. Имайки възможност да направя сравнение на това какъв живот ще води тук и там, не бих си простила, да я оставя тук  Tired и не говоря само за финансовата страна на нещата, дразни ме това, че любимата фраза на българина е- не може и няма как.........а да и - всичко е с връзки. Направо ми се повръща от подобни оправдания за нечий мързел и некадърност  ooooh!

# 84
  • София
Не бих искала да се заяждам, но почти всичко е с връзки тук.
Не се дава път на талантливите и можещи,  а само на тези, които се знаят. Може би средата ми е такава.  Тук се отвори дума, че не парите са най-важни, но това може би го казват хора, които имат. Без пари сигурно във всяка държава ще е трудно. За съжаление още не живеем във време,  в което парите не са от значение.

# 85
Ти нека си идиот дето си дава на фирма да му направят автобиографията, после се явява на интервю и се чуди що не са го взели......или пък вместо да си напише дипломната работа сам , пак търси консултанти и после що не го взимат. Кадърните хора с акъл все намират начин да се оправят, те не търпят да стоят и да газят на едно място и да се жалват, че всичко било с връзки, в това съм се убедила.....билото и като заминат в чужбина......

# 86
  • някъде в орбита...
Напуснахме страната по комплексни причини - да бе една, да я бориш, ама не беше.
Винаги съм искала да живея в една точно определена страна, и местенето ни тук се оказа едно от най-добрите ни решения. Не смятаме да се връщаме.

# 87
Всички се оплакват, че няма възможности, но възможностите се създават пак от хора, предприемчиви, те май липсват.

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 00:19 от нова

# 88
  • София
Не липсват, таланти, умни, интелигентни, предприемчиви виждам всеки ден в работата си. Само ,че не взимаме европейски заплати, нито.похвали. ох, аз пак за пари пиша.

# 89
Ако са достатъчно предприемчиви, те ще създават бизнеси и ще определят заплатите,  тамън няма да чакат да взимат колкото им дават. Simple Smile
Това имам предвид под предприемчиви, не просто отлични работници.

Общи условия

Активация на акаунт