Къде живеете?

• 32 621
  • 510
  •   1
Отговори
# 105
Това, че всички кадърни са избягали е поредния мит. Laughing

Доколкото знам от специалисти у нас има глад за експерти. Което дава възможност на наличните да се развиват така, както на Запад не биха и сънували.
( да не говорим нали, че има цели области, които са почти празни, аз познавам 2 пенсионери на по 66г, които работят - лекар и инженер са и работят, защото няма приемственост в сферите им).
Така че принципно не знам дали "кадърните са избягали", но за останалите има големи шансове, сякаш или поне така изглежда отстрани, все пак и личната среда определя впечатлението

Имам опит богат от чужбина. Средата (личната) е същата (аналогична). Среди всякакви, както навън, така и в България.

# 106
Има връзкарство, и то в огромни размери, поръчки, организирани за свои хора и обществена търпимост към всичко, което се случва.
Кой и защо е фалирал не мога да обобщавам, безкрайно много са причините и различни, аз също съм в частния бизнес, за пръв път си купих нов личен автомобил, имам предвид от магазина, след почти двайсетина години работа. Много познати го направиха почти веднага, заедно с куп други атрибути, полагащи им се според собствените им  представи, една част, разбира се, фалираха, дали вината е в тях или в лошата държава, не мога да съм сигурна, факт е, че държавата е една и съща. И да, трудно е, често много трудно, но пък има и чужденци, които виждат възможности в България, докато българите виждаме само спирачките.

Няколко линка от първите, попаднали ми в нета:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2014/08/22 … ia_ikonomikata_e/
http://tv7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%91%D1%8A% … html#.VnErMkqLTrc
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4959024
http://www.politika.bg/article?id=40786
http://computerworld.bg/43309_82_ot_malkiya_i_sreden_biznes_u_na … oveshkite_resursi

# 107
Е, нова кола се взима на лизинг веднага. Навън, там, където сме били (на 3 места) също си изплащат колите по няколко години. Нищо различно.

# 108
  • София
Въобще не искам да отварям дума, за малките градове, особено в северозападна България. 
Погледнато отстрани, тук има огромно поле за развитие.  На добро географско място сме, чудна природа,климатът също е подходящ за много дейности. Има много Много кадърни хора тук. Много чуждестранни компании имат офиси тук Т.е., ако имаме и финансова възможност,и сами инвестираме в собствената си страна, ще имаме наистина многоо възможности.
Не мога да разбера, как така се получава, че човек с 80крави и предприемчиво мислене, издиша на фона на големите риби и монополисти. Но ето, че не му върви.
Няма да повдигам въпроса, защо!
Клишето "ако искаш, значи можеш" не важи за България.

# 109
  • В Космоса
Наред с целта на университетите да генерират знания и интелектуален растеж е и тази да се правят научни изследвания и иновации. Осигуряват ли условия и оборудване, подпомагат ли една такава дейност българските университети - не.
Проектите в научната област за някои по-тесни специализации са пълен т@шак като погледнеш какво е  съфинансирането и си направиш елементарна сметка.
Пак играят така недолюбваните "връзки", но колкото и да се отрича са си чист факт. Има естетсвено и случайни успешни инициативи, но те трябва да са практика, а не див късмет.

# 110
Да бе, въобще няма връзки навън и никак не е важно какво потекло имаш. Даже ние сме ги измислили връзките. Flutter

е как да няма, в Италия например нипотизма е национален спорт.

# 111
Нова, аз работих (даже все още работя) за чуждестранен холдинг в България. Дойдоха с много мерак, хъс и пари и направиха сума ти благини за местния персонал, администрация и бюджет. След няколко години фирмите се редуцираха от около 50 на 30. В момента закривам последните, след като си продадоха активите буквално за без пари, само за да стане възможно закриването. Да, да, те са неразумни и некадърни бизнесмени, които само по една случайност в Дания са станали милионери и мултимилионери.

Остави тази патетика, че 20 години
трябва да бачкаш, че да си купиш нова кола.

# 112
Е, нова кола се взима на лизинг веднага. Навън, там, където сме били (на 3 места) също си изплащат колите по няколко години. Нищо различно.

Да стартираш бизнес и първото, което направиш, е да си купиш нова кола за 100-200 000 си е български обичай. Някак не е представително бизнесмен да е с по-евтин автомобли, какво говоря, то даже за български кмет е обидно, какво остава за частник. Simple Smile

Чек, разбира се че има случаи и случаи, както и различни обстоятелства, и не съм казала, че е трябвало да работя 20 години, за да си купя нова кола, имала съм възможност и  по-рано да го направя, но съм предпочела да вложа парите в друго и с някаква дългосрочна перспектива, пък да карам по-евтин автомобил.

# 113

Да стартираш бизнес и първото, което направиш, е да си купиш нова кола за 100-200 000 си е български обичай. Някак не е представително бизнесмен да е с по-евтин автомобли, какво говоря, то даже за български кмет е обидно, какво остава за частник. Simple Smile

Това не е вярно. Масовия случай е с Форд Фиеста, който струва колко? Laughing
Ако направиш бегъл анализ кой кара кола за над 100 хиляди, ще установиш бизнес от години, а тези с коли над 200, с мръсен бизнес.

# 114
Значи хабер си нямаш от чуждите обичаи. Сега някой да не почне да пуска снимки на милионери в метрото и политици на велосипеди.

# 115
Аз лятото се видях с приятелка и тя ни разказа за проектите ремонтните в града, че има огромен проблем с конкретните хора, които изпълняват например ремонтните проекти - тези които редят плочките или поставят настилки и пр. са неграмотни цигани, които нямат никакво понятие от нищо - днес копае, утре замазва, вдругиден реди жълти павета.
С мъжа ми чакахме една сутрин на кафето, а пред нас една група от няколко работника се почесваха, докато един нещо там вършеше и това продължи поне един час. После дойде шефа, нещо стана, хванаха мотиките и когато шефа си тръгна ги оставиха. Това е. Като се прпибави огромната корупция, крадене на едро и т.н ясно защо магистралата, например се напуква на третата седмица.

# 116
  • В Космоса
Да, ремонтните дейности, да... Редовна гледка са единият бачка, другите 3-ма се почесват. Joy

# 117
Аз искам да карам кола от 100 000. Долара. Та не мога да ида ей така да си я взема на лизинг. Затова карам трамвай Mr. Green
Ако бях мутра, щях да съм единствената мутра с Тесла  Joy

В България живеем. Обмисляла съм заминаване, но със заплатите, които ми предлагат, стандартът ни ще е по-нисък от тук и се отказвам.

# 118
Който иска коли от по над 100 хиляди, да заминава за Дубай. Laughing Hug Катар също не е за изпускане.

# 119
Аз лятото се видях с приятелка и тя ни разказа за проектите ремонтните в града, че има огромен проблем с конкретните хора, които изпълняват например ремонтните проекти - тези които редят плочките или поставят настилки и пр. са неграмотни цигани, които нямат никакво понятие от нищо - днес копае, утре замазва, вдругиден реди жълти павета.
С мъжа ми чакахме една сутрин на кафето, а пред нас една група от няколко работника се почесваха, докато един нещо там вършеше и това продължи поне един час. После дойде шефа, нещо стана, хванаха мотиките и когато шефа си тръгна ги оставиха. Това е. Като се прпибави огромната корупция, крадене на едро и т.н ясно защо магистралата, например се напуква на третата седмица.
Това е абсолютно така. Самите фирми имат проблем с намирането на квалифицирани работници, тъй като... те заминаха за чужбина  Wink А заминаха, защото на първите не им се плащаха добри надници. И буквално в момента се наемат цигани, които не знаят що е това бордюр и плочка, а как се редят е енигма за тях. Затова ходим по чисто нови тротоари, които са на вълни, магистрали напукани на втората седмица и пр. Влагат се кофти материали, проектира се лошо, но се усвояват еврофондове.
А големите бизнеси в България са жестоко рекетирани от властимащите, никой няма да убеждавам, който има познат/приятел с такъв бизнес или самият той е имал, ще ме разбере. И как точно да направя работещ бизнес, за да са доволни хората? За да има за мен, след рекета, всички вие, които наема ще сте в сивия сектор - на минимални заплати и още една минимална в пликче, ако съм в добро настроение. Не чакайте на държавата да помогне, тя е в пътечката на рекета, не й дреме за вашите осигуровки и хладилник.
Чек, да не пускаме, но пък само като се сетя за парите дадени за служебни автомобили, НСО за кьораво и сакато, служебни бензини, безотчетни пари, как за пенсии няма, но си вдигат собствените заплати, как един напускаше Парламента защото не може да си гледа децата с 2000 лв. заплата, а сега ни пита "Пари, за да раждате деца? Къде отидоха моралните ценности?" - за финансовия министър към момента говоря. Амнезията е заразна, но мен няма да ме хване. Е там ми е проблемът. Цял народ го знае, но всички забравят на другия ден. Морални ценности, прав е г-н Горанов.
И за да не остана неразбрана - не говоря само за това правителство, а за всички от зората на демокрацията до днес. Преди - ясно какво е било.

Общи условия

Активация на акаунт