Къде живеете?

• 32 621
  • 510
  •   1
Отговори
# 150
Аз съм чувала само "Ако се оправи", а не "като". Всъщност и това рядко съм чувала. Повечето хора се връщат като им писне да са далеч от близките си или просто да не се чувстват у дома си.

# 151
Аз живея в САЩ, но не по желание, а заради любов. Никога не съм имала за цел да емигрирам, но срещнах мъжа си, който не е българин, и го последвах зад Океана.
България ми липсва всеки ден и с годините го усещам все по-силно. Самолетните билети стават и все по-скъпи. Стана по-трудно да се прибирам.
Не се оплаквам. Имам добра работа и среда. Но тук човек живее, за да работи. За пример ще ви дам почивните си дни за Коледните празници. Те са само 25ти декември и 1ви януари. Отпуска си взимам само лятото, защото имам само 2 седмици. Майчинството е само 3 месеца и винаги ми става смешно, когато в България жените се оплакват, че втората година майчинство не била добре платена  Rolling Eyes
Имахме планове да се местим в Европа, но заради бежанците, на този етап плановете ни са замразени.
Няма идеално място. Но с годините установих, че най-важното нещо са хората до теб. На мен семейството ми най-много ми липсва.

# 152
Нито напусналите са родоотстъпници, нито останалите сме само патриоти.
Аз съм с реализирала тук, но ако не бях, ако ножът ми беше до кокала...или нещо друго, много важно за мен, да съм си плюла на петите.

Не споря за това. Говорихме за приказката "Като се оправи, ще се върнем", колко нелепо звучи...

Не знам за другите, но аз лично не съм казвала, че, бих се върнала, когато се оправи икономиката, но казвам, че бих се върнала с голямо удоволствие, когато започне да се променя манталитетът в България. Има голяма разлика. И тогава вече бих работила заедно с всички в България за развитието ѝ. Може някои да не мрънкат и блажено да се опитват да си представят, че някои неща не съществуват в нашата мила родина, но  те всъщност все още са си там - не искам да изреждам кои, всички ги знаем. За мен е много важно да се промени мисленето на повечето българи. В тази среда, която все още съществува в държавата ни аз трудно вирея. А и не съм длъжна да го правя, нито да се чувствам виновна, че съм някъде другаде поради тази причина. Няма никакъв проблем за мен да се върна и да съм част от работещите за по-висок стандарт в България, но само когато видя, че човешкият живот, здраве и достойнство там са достатъчно ценни. Дотогава ще съм една от многото, пращащи общо милиони левове в държавата отвън.
В България имам близки, които са прекрасни хора, и те също страдат случващото се там.

И още нещо - винаги, докато съм била в България съм се борила с абсурдите в нея, абсолютно винаги - в отговор съм получавала нехайство, агресия, странни погледи и "Ти няма да оправиш света."  ooooh! За какво говорим изобщо?...

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 20:01 от rain_bs

# 153
  • Tам през Атлантическия океан
За руснаците може, но едва ли са напуснали за 20 г. тези 30 милиона и на фона на тази огромна държава не знам дали може да се съпостави. За сърбите не мога да споря, просто като слушам новини се чува за много румънци, българи, турци и вече от африканските страни, някак си не чува за толкова голяма емиграция от сърби  newsm78
Определено децата на първото поколение емигранти няма да се върнат, защото малко ги свързва с нашата страна.
Никой не гони хора и са добре дошли тези, които искат да работят тук, съвсем за различно нещо говорим ,поне аз Confused

Чесно да си кажа не познавам тук руснаци , познавам руско говорящи  Wink молдовци , украинци , от Казастан  , арменци , баларусци ...
Оп излъгах  Crazy треньора на големия е от Русия  Grinning

Аз съм чувала само "Ако се оправи", а не "като". Всъщност и това рядко съм чувала. Повечето хора се връщат като им писне да са далеч от близките си или просто да не се чувстват у дома си.
и мойте впечатления са такива  Grinning

# 154
Скрит текст:
Аз съм с реализирала тук, но ако не бях, ако ножът ми беше до кокала...или нещо друго, много важно за мен, да съм си плюла на петите.

Не споря за това. Говорихме за приказката "Като се оправи, ще се върнем", колко нелепо звучи...

Не знам за другите, но аз лично не съм казвала, че, бих се върнала, когато се оправи икономиката, но казвам, че бих се върнала с голямо удоволствие, когато започне да се променя манталитетът в България. Има голяма разлика. И тогава вече бих работила заедно с всички в България за развитието ѝ. Може някои да не мрънкат и блажено да се опитват да си представят, че някои неща не съществуват в нашата мила родина, но  те всъщност все още са си там - не искам да изреждам кои, всички ги знаем. За мен е много важно да се промени мисленето на повечето българи. В тази среда, която все още съществува в държавата ни аз трудно вирея. А и не съм длъжна да го правя, нито да се чувствам виновна, че съм някъде другаде поради тази причина. Няма никакъв проблем за мен да се върна и да съм част от работещите за по-висок стандарт в България, но само когато видя, че човешкият живот, здраве и достойнство там са достатъчно ценни. Дотогава ще съм една от многото, пращащи общо милиони левове в държавата отвън.
В България имам близки, които са прекрасни хора, и те също страдат случващото се там.

И още нещо - винаги, докато съм била в България съм се борила с абсурдите в нея, абсолютно винаги - в отговор съм получавала нехайство, агресия, странни погледи и "Ти няма да оправиш света."  ooooh! За какво говорим изобщо?...

Това също е много забавно, всички зад граница са с онзи, другия манталитет, както и на всички зад граница близките в България са чудесни, прекрасни и добри хора, и те с онзи, другият манталитет  Crazy.
Емигриралите българи са към милион и половина за 30 години, най-близките им роднини са поне трима- родители и брат/сестра, това прави 4,5 млн, и по някой добър и интелигентен приятел, заблуден и останал в България, и то станаха 6 милиона добри българи, та се чудя кои са онези имагинерни лоши хора с въпросния манталитет, дето всички ги спрягат като голямото зло?  Laughing

"Не съм от тях, Како Сийке!"

# 155
  • Costa Rica
В анкетата има ли отговор "в България И в чужбина", специално за хора, които са се разкрачили през Атлантика?

В Бг имам работа с бъдеще. Само че сериозно се замислям дали си струва да оставам тук в името на кариерата. Май не си струва. В Коста Рика имам домче и плажче. В Никарагуа имам най-милото семейство, което успешно замества липсата ми на такова в Бг. Животът там не е розов, но нивото на стрес е в пъти по-ниско. Да съм жива и здрава да издържа на транспортните разходи, друго не искам.

# 156
  • Пловдив
  Нова, правилно се чудиш. Simple Smile Българите в чужбина са като българите в България, всякакви ги има: работливи, мързеливи, талантливи, тарикати, интелигентни или откровено неграмотни. Ако някой си мисли, че цветът на нацията се е изнесъл в чужбина, силно се заблуждава.За справка, интересуващите се могат да погледнат ФБ групите , където всеки втори въпрос е как да се вземат социални помощи, деЦки и каквото още може. ooooh!

# 157
Скрит текст:

Не знам за другите, но аз лично не съм казвала, че, бих се върнала, когато се оправи икономиката, но казвам, че бих се върнала с голямо удоволствие, когато започне да се променя манталитетът в България. Има голяма разлика. И тогава вече бих работила заедно с всички в България за развитието ѝ. Може някои да не мрънкат и блажено да се опитват да си представят, че някои неща не съществуват в нашата мила родина, но  те всъщност все още са си там - не искам да изреждам кои, всички ги знаем. За мен е много важно да се промени мисленето на повечето българи. В тази среда, която все още съществува в държавата ни аз трудно вирея. А и не съм длъжна да го правя, нито да се чувствам виновна, че съм някъде другаде поради тази причина. Няма никакъв проблем за мен да се върна и да съм част от работещите за по-висок стандарт в България, но само когато видя, че човешкият живот, здраве и достойнство там са достатъчно ценни. Дотогава ще съм една от многото, пращащи общо милиони левове в държавата отвън.

И още нещо - винаги, докато съм била в България съм се борила с абсурдите в нея, абсолютно винаги - в отговор съм получавала нехайство, агресия, странни погледи и "Ти няма да оправиш света."  ooooh! За какво говорим изобщо?...

Това също е много забавно, всички зад граница са с онзи, другия манталитет, както и на всички зад граница близките в България са чудесни, прекрасни и добри хора, и те с онзи, другият манталитет  Crazy.
Емигриралите българи са към милион и половина за 30 години, най-близките им роднини са поне трима- родители и брат/сестра, това прави 4,5 млн, и по някой добър и интелигентен приятел, заблуден и останал в България, и то станаха 6 милиона добри българи, та се чудя кои са онези имагинерни лоши хора с въпросния манталитет, дето всички ги спрягат като голямото зло?  Laughing

И на мен ми е смешно , като кажат децата да растат в по хубава среда/все едно в чужбина задължително  ще попаднат в онази така мечтана хубава среда/.Изобщо това идеализиране на средата и манталитета в чужбина са тъпи и смешни.Нещо като зелената трева на съседа.
В чужбина в каква среда се движат в действителност е далеч от мечтаната .В повечето случаи си се  движат с хора с които в бг няма на една маса да седнат.Основно със сънародници и емигранти , рядко с местни с онзи хубавия манталитет.

# 158
Скрит текст:

Не знам за другите, но аз лично не съм казвала, че, бих се върнала, когато се оправи икономиката, но казвам, че бих се върнала с голямо удоволствие, когато започне да се променя манталитетът в България. Има голяма разлика. И тогава вече бих работила заедно с всички в България за развитието ѝ. Може някои да не мрънкат и блажено да се опитват да си представят, че някои неща не съществуват в нашата мила родина, но  те всъщност все още са си там - не искам да изреждам кои, всички ги знаем. За мен е много важно да се промени мисленето на повечето българи. В тази среда, която все още съществува в държавата ни аз трудно вирея. А и не съм длъжна да го правя, нито да се чувствам виновна, че съм някъде другаде поради тази причина. Няма никакъв проблем за мен да се върна и да съм част от работещите за по-висок стандарт в България, но само когато видя, че човешкият живот, здраве и достойнство там са достатъчно ценни. Дотогава ще съм една от многото, пращащи общо милиони левове в държавата отвън.

И още нещо - винаги, докато съм била в България съм се борила с абсурдите в нея, абсолютно винаги - в отговор съм получавала нехайство, агресия, странни погледи и "Ти няма да оправиш света."  ooooh! За какво говорим изобщо?...

Това също е много забавно, всички зад граница са с онзи, другия манталитет, както и на всички зад граница близките в България са чудесни, прекрасни и добри хора, и те с онзи, другият манталитет  Crazy.
Емигриралите българи са към милион и половина за 30 години, най-близките им роднини са поне трима- родители и брат/сестра, това прави 4,5 млн, и по някой добър и интелигентен приятел, заблуден и останал в България, и то станаха 6 милиона добри българи, та се чудя кои са онези имагинерни лоши хора с въпросния манталитет, дето всички ги спрягат като голямото зло?  Laughing

Къде е написано, че всички извън България са с онзи, другия манталитет, или, че всички в България са само с добър или само с лош? Как ти дойде идеята да обобщаваш така? И аз не съм идеалният човек, но винаги съм искала да спазвам правилата и да уважавам правата на другите.
"Манталитет" не съдържа непременно и само "разрушителен, престъпен и неставащ във всяко едно отношение". Просто една част от него са нормалните и свестни хора, които, може би вече твърде уморени и от всичко, не искат да участват активно в отстояването на правата си да живеят по-добре и позволяват всякаква гавра с държавата, следователно и със себе си, гледайки отстрани, което дава чудесната възможност на гаврещите се да се развихрят до забрава. Това също според мен е характерна черта.
И хич не е забавно. Няма кой да ни даде нещо, докато не го поискаме достатъчно категорично. Е, аз опитвах много години, но все бях сама в опитите си или подкрепяна само на думи. Да, близките ми са прекрасни хора(повечето), но много от тях го карат повече на емоции, а не на действия срещу безумията. Ако ме разбираш по въпроса за манталитета... И нима отричаш, че в България тарикатщината например е с космически размери? Потретвам в публикациите си - навсякъде има от всичко, въпросът е в пропорциите. А у нас те все още са такива, че са способни да спъват и за огромно съжаление да прогонват хора. А щом е така, значи естествено голяма част от хората са такива. Други идеи?

Готова съм да се съглася с всеки, който е на различно от моето мнение, ако ми обясни логично защо милиони хора не си изпочупват краката да "бягат" в България, а дотук е съвсем обратното. Не можем да наречем очевидното несъществуващо.

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 21:18 от rain_bs

# 159
  • Tам през Атлантическия океан
В анкетата има ли отговор "в България И в чужбина", специално за хора, които са се разкрачили през Атлантика?

В Бг имам работа с бъдеще. Само че сериозно се замислям дали си струва да оставам тук в името на кариерата. Май не си струва. В Коста Рика имам домче и плажче. В Никарагуа имам най-милото семейство, което успешно замества липсата ми на такова в Бг. Животът там не е розов, но нивото на стрес е в пъти по-ниско. Да съм жива и здрава да издържа на транспортните разходи, друго не искам.

Бих живяла в Коста Рика  Wink
имаме познат се е ориентирал на там (живее в САЩ  не е българин ) сега се оглежда за имот.

# 160
Че аз никъде не съм твърдяла, че в България е много готино да се живее, нищо не ни е наред, но не приемам, че все виновни са другите, не нашето обкръжение, то е само от свестни хора.
Иначе, идват и тук, статистика не ми се търси, но за преди година-две беше нещо от сорта на емигрирали 25 000 българи, дошли 22 000 чужди граждани, предимно турци, сирийци и руснаци, както и завърнали се от чужбина българи.  Скоро ще има смяна на българския манталитет, споко.  Wink

Ти не си писала за всички, но пък всички или почти всички зад граница, включително и ти го твърдите, все бягате далече от българския манталитет, който не е докосвал вас и обкръжението ви, разбира се. Не съм видяла някой да сподели, че е забегнал, за да се отърве от лошото си семейство с бг манталитета и от приятели-  връзкари и рушветчии.
Махни на западняците контрола и глобите, па им гледай манталитета. Mr. Green

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 21:45 от нова

# 161
Скрит текст:

Това също е много забавно, всички зад граница са с онзи, другия манталитет, както и на всички зад граница близките в България са чудесни, прекрасни и добри хора, и те с онзи, другият манталитет  Crazy.
Емигриралите българи са към милион и половина за 30 години, най-близките им роднини са поне трима- родители и брат/сестра, това прави 4,5 млн, и по някой добър и интелигентен приятел, заблуден и останал в България, и то станаха 6 милиона добри българи, та се чудя кои са онези имагинерни лоши хора с въпросния манталитет, дето всички ги спрягат като голямото зло?  Laughing

Къде е написано, че всички извън България са с онзи, другия манталитет, или, че всички в България са само с добър или само с лош? Как ти дойде идеята да обобщаваш така? И аз не съм идеалният човек, но винаги съм искала да спазвам правилата и да уважавам правата на другите.
"Манталитет" не съдържа непременно и само "разрушителен, престъпен и неставащ във всяко едно отношение". Просто една част от него са нормалните и свестни хора, които, може би вече твърде уморени и от всичко, не искат да участват активно в отстояването на правата си да живеят по-добре и позволяват всякаква гавра с държавата, следователно и със себе си, гледайки отстрани, което дава чудесната възможност на гаврещите се да се развихрят до забрава. Това също според мен е характерна черта.
И хич не е забавно. Няма кой да ни даде нещо, докато не го поискаме достатъчно категорично. Е, аз опитвах много години, но все бях сама в опитите си или подкрепяна само на думи. Да, близките ми са прекрасни хора(повечето), но много от тях го карат повече на емоции, а не на действия срещу безумията. Ако ме разбираш по въпроса за манталитета... И нима отричаш, че в България тарикатщината например е с космически размери? Потретвам в публикациите си - навсякъде има от всичко, въпросът е в пропорциите. А у нас те все още са такива, че са способни да спъват и за огромно съжаление да прогонват хора. А щом е така, значи естествено голяма част от хората са такива. Други идеи?

Готова съм да се съглася с всеки, който е на различно от моето мнение, ако ми обясни логично защо милиони хора не си изпочупват краката да "бягат" в България, а дотук е съвсем обратното. Не можем да наречем очевидното несъществуващо.

Много добре разбирам за кой манталитет става дума.
А обобщенията ги правя , на базата на масово изтъкващи причини на прясно заминаващите.И като заминат се оказва , че чужбината не е това което са си фантазирали.Защото и там си има различни хора, прослойки , среда и манталитет в който място за българите почти няма.

# 162
  • В Космоса
Аз съм от онези с манталитета, но бих искала да го променя. Манталитета си. В доста отношения. Но за целта трябва доста години да се поживее някъде другаде. Не се изкоренява толкова лесно.

# 163
Скрит текст:
Скрит текст:

Много добре разбирам за кой манталитет става дума.
А обобщенията ги правя , на базата на масово изтъкващи причини на прясно заминаващите.И като заминат се оказва , че чужбината не е това което са си фантазирали.Защото и там си има различни хора, прослойки , среда и манталитет в който място за българите почти няма.

Е чак пък да няма, има си място. Хората  с които бих общувала тук, са същите, с които общувах там. Т.е. ти средата си я намираш и на двете места, проблема е във фоновия шум. Примерно ако там някой види жена да си пазарува в супермаркета много камиончета за голяма сума пари, ще си помисли, че или има много познати деца, или е за благотворителност. Ако някой я види същата тази жена тук, ще почне да коментира завистливо тая пък откъде ли има толкова пари, сигурно е някоя мутреса, кво ли са й притрябвали толкова много камиончета за разглезените й деца, хората нямат кво да ядат тя пари за глупости ми дава. И това не е хипотетична ситуация изобщо, реално съм наблюдавала и двете. И да има и от първите хора и тук, има и от вторите в  чужбина, но процентното съотношение изобщо не е в наша полза за съжаление.

# 164
Че аз никъде не съм твърдяла, че в България е много готино да се живее, нищо не ни е наред, но не приемам, че все виновни са другите, не нашето обкръжение, то е само от свестни хора.
Иначе, идват и тук, статистика не ми се търси, но за преди година-две беше нещо от сорта на емигрирали 25 000 българи, дошли 22 000 чужди граждани, предимно турци, сирийци и руснаци, както и завърнали се от чужбина българи.  Скоро ще има смяна на българския манталитет, споко.  Wink

Ти не си писала за всички, но пък всички зад граница, включително и ти го твърдите, все бягате далече от българския манталитет, който не е докосвал вас и обкръжението ви, разбира се.
Махни на западняците контрола и глобите, па им гледай манталитета. Mr. Green

Не, не искам да го махам, а искам на българите да ни бъдат наложени същите Wink. Нека на всеки да му се ще всичко, не е мой проблем. Въпросът е да не може да върши всичко. На много хора тук също им е сладко да са големи хитреци, но обикновено е за кратко, защото някои глоби много парят. А при бавене на плащането им може да достигнат и десеторен размер. Искам така да стане и у нас - безкомпромисно прилагане на правила и неизменно санкциониране на нарушителите. Оттам нататък манталитета си го скатаваш някъде и дори да си псуваш под мустак реда, почти само това ти остава.

...Турци и сирийци... това е просто великолепен пример! Grinning нека да са живи и здрави хората, и те търсят по-добър живот, като за повечето от тях навсякъде е по-добре от собствените им държави. Аз имах предвид други милиони хора - такива, които имат избор. И си права - при това положение манталитетът вероятно ще се промени, но не искам да гадая накъде...

О, докосвал ме е българският манталитет, разбира се, и още как, даже и ме е "сритвал" отвреме навреме. Аз съм българка и никога не съм се разграничавала от националността си. Всеки българин е докосван доста често от типични за страната ни отрицателни явления, но от това не следва, че всеки е техен създател, поддръжник или изпълнител, нали? За манталитета и за пропорциите обясних вече мнението си по-горе. Не съм сигурна, че си ме разбрала, може и да съм се изразила неточно.
Само да уточня - не съм заминала заради манталитет, работа, пари и подобни, заминах заради съпруга си, но няма проблем да се прибера заедно с него, когато ... се случат нещата от чаршафите, които пиша  Blush плюс някои други.

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 22:25 от rain_bs

Общи условия

Активация на акаунт