В момента чета...43

• 62 837
  • 725
  •   1
Отговори
# 75
Мисля, че успехът на тази книга се дължи в голяма степен на това, че Игов пише качествено различно от повечето съвременни български писатели. Стилът му се е оформил под въздействието на друга литературна трдиция, а именно английската, освен това е от писателите изследователи, подобно на Милен Русков. Когато пишеш, защото имаш какво да кажеш, и знаеш как да го поднесеш - само тогава има смисъл и от писането, и от четенето.  Simple Smile

O, това звучи дори още по-добре. За мен беше неочаквано интересно да чета Милен Русков точно заради подчертано английския маниер (и усет за хумор), който в съчетание с една възрожденска история, каквато е описана във "Възвишение", много приятно ме изненада. Иначе знам, че Ангел Игов е преводач на Пол Остър и сега се замислих - в контекста на сравнението с Милен Русков - как ли един Пол-Остър фен говори за Народния съд. Wink Така или иначе, не мога да не кажа, че не отхвърлям тотално начинът, по който се пише за социалистическото минало от съвременните български писатели. Много ми допада как Георги Господинов говори за това в книгите си точно от позицията на "малкия човек".

# 76
Мисълта ми беше да няма някакви умиращи баби или нещо подобно  Mr. Green
Много се смях на това  Laughing

Чета Малкият непознат от Сара Уотърс и нещо не ми се чете  Tired като взема книгата, обаче, чета.. някакво странно не/желание имам в момента  Grinning Все си мисля, че с прекалено излишни истории ме занимава авторката Grinning

Голяма дискусия има около Стоунър Grinning Надявам се догодина да ми отдаде възможност да стигна и аз до него Grinning и до Хари Куебърт и до Дона Тарт... искам ли, искам, а време... тц.

# 77
  • София
Чета Малкият непознат от Сара Уотърс и нещо не ми се чете  Tired като взема книгата, обаче, чета.. някакво странно не/желание имам в момента  Grinning Все си мисля, че с прекалено излишни истории ме занимава авторката Grinning
Да не те плаша, но книгата е такава до самия край, особена е. Струва ми се, че ако до момента не ти допада, просто и напред няма да я харесаш, пък не виждам смисъл да четеш зорлем. Така де, просто си ми я върни  Joy. (Шегувам се, ей, да не хукнеш сега към пощата!  Hug)

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 15:29 от Вени***

# 78
 Banghead За първи път в не-знам-колко-годишния си стаж във форума използвам този емотикон. Придружена е с думите "Къде, по дяволите, съм бляла, и защо не съм разбрала, че "Търси се" е втората част от трилогия?!?!" На която съответно не съм чела първата част. Вярно, че историите са свързани само чрез част от героите си, но все пак имат някаква връзка. И сега нямам представа дали разочарованието ми от романа се дължи на него, или на тази липсваща ми първа част. Няма и как да разбера - ще я прочета, но няма да е същото. Та, не правете моята грешка. Иначе впечатлението ми е, че Кинг може мнооого повече и тук се е представил не на обичайното си ниво. Омеква.

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 15:26 от Mometo*

# 79
Скрит текст:
Да не те плаша, но книгата е такава до самия край, особена е. Струва ми се, че ако до момента не ти допада, че просто и напред няма да я харесаш, пък не виждам смисъл да четеш зорлем. Така де, просто си ми я върни  Joy. (Шегувам се, ей, да не хукнеш сега към пощата!  Hug)
Е!  Crossing Arms На 156стр съм, бива ли да е толкова мудна  Laughing ooooh! Да си скоча в познатото Кейт Мортънче аз и да ти ги връщам, че от кога стоят при мен не е истина  Embarassed Опитах и с Прилив, прехвърлих към средата, към края, лелееее, тая книга е за специалисти бре! Отказах се Grinning

# 80
Скрит текст:
Мисля, че успехът на тази книга се дължи в голяма степен на това, че Игов пише качествено различно от повечето съвременни български писатели. Стилът му се е оформил под въздействието на друга литературна трдиция, а именно английската, освен това е от писателите изследователи, подобно на Милен Русков. Когато пишеш, защото имаш какво да кажеш, и знаеш как да го поднесеш - само тогава има смисъл и от писането, и от четенето.  Simple Smile

O, това звучи дори още по-добре.
За мен беше неочаквано интересно да чета Милен Русков точно заради подчертано английския маниер (и усет за хумор), който в съчетание с една възрожденска история, каквато е описана във "Възвишение", много приятно ме изненада. Иначе знам, че Ангел Игов е преводач на Пол Остър и сега се замислих - в контекста на сравнението с Милен Русков - как ли един Пол-Остър фен говори за Народния съд. Wink
Скрит текст:
Така или иначе, не мога да не кажа, че не отхвърлям тотално начинът, по който се пише за социалистическото минало от съвременните български писатели. Много ми допада как Георги Господинов говори за това в книгите си точно от позицията на "малкия човек".
В такъв случай мисля, че очакванията ти ще бъдат оправдани.  Simple Smile
Сега, докато чета "Кротките", правя паралел със стила на "Сестри Палавееви в бурята на историята" на Алек Попов заради сходствата в тематиката (млади хора, въвлечени във вихъра на събитията около Девети) и сравнението не е в полза на последния, що се отнася до обрисуването на историческата епоха. Попов рециклира всички клишета за партизаните, които се намират в колективното ни съзнание, и резултатът са еднопланови, почти анимационни герои. Също, може би от страх да не изпадне в музейна реторика, е написал историята с модерен, свежарски тон, което считам дори за по-голямата му грешка в случая.

Казвам го, за да онагледя какво имам предвид под "анахроничен стил" в по-горните си постове и какво умело и избягнал Игов. Неговите герои са истински, говорят на един стар, също толкова истински език, и има какво да ни кажат. Като всяка добра история, и тази се простира отвъд конкретната си тема и хронологичните си граници. Аз я разглеждам като история за мотивацията ни да постъпваме по определен начин - доколко тя произтича от духа на времето и доколко - от самите нас.  Simple Smile

# 81
Г-жа Шуберт, изключително интересно мнение за непознат за мен автор. Определено събуди интереса ми.

Много ме радват такива разговори, много. Благодаря ви.

# 82
  • София
Госпожа Шуберт, и аз благодаря за дискусията. Отказахте ме определено от Ангел Игов... Аз като чуя Пол Остър и бягам с 300, а ... Народния съд в допълнение просто увеличава скоростта ми още повече... Хубаво е да се знае, за да не се правят грешки.  Wink

# 83
  • Belgium
Дам, и аз четох внимателно разговора за "Кротките", на мен ми я препоръчват от известно време.

Чувството ми, че не е моята книга явно е напълно правилно. А Пол Остър е пълен кошмар за мен.  Tired

# 84
Петя и Лу: Остър, колко да е Остър... Игов го е превеждал, но книгите му не са подражание на Остър.  Simple Smile
Аз също съм твърдо "за" внимателното проучване преди избора на четиво. Too many books, too little time важи за всички ни, предполагам...

Ули, радвам се да го чуя.  Hug Вмъквам необходимото уточнение, че не съм на Ангел Игов жена му и не работя за "Жанет 45". Simple Smile)

# 85
 Joy аз не посмях да кажа нищо за Остър, ама хубаво ми стана като ви прочетох Пете, Лу  Laughing

# 86
...И сега нямам представа дали разочарованието ми от романа се дължи на него, или на тази липсваща ми първа част.

Много хора не одобриха залитането на Кинг към криминалето. Това не е "новият Кинг", брилиантен в "Романът на Лизи" или "Дума Ки". Това е някакъв съвсем нов Кинг, решил да експериментира в нов жанр. Защо? Не е ясно. Все едно Даниел Стийл изведнъж да пропише ужаси.

Аз съм заклет фен на Кинг, но "Мистър Мерцедес" беше страшно разочарование за мен. Затова и не бързам да посягам към "Търси се", защото подозирам, че разочарованието ми ще е още по-голямо.

# 87
  • София
Не е ясно. Все едно Даниел Стийл изведнъж да пропише ужаси.
Сакън, не думай, вземи си думите обратно  JoyHug

# 88
Благодря за новата тема  bouquet

Аз продължавам със "Свят без край" втората част.

# 89
Прочетох тези дни този роман

https://www.orangecenter.bg/eta-oto-rasel-i-dzheyms.html

Приятен е  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт