С колко пари живеете на месец

• 85 364
  • 953
  •   1
Отговори
# 585
  • Linz
На 24-ти в 18 ч. над час чакахме на опашка на излизане от паркинга на столичен мол. Нищо не се беше случило, просто беше фул.

Колкото до детските- взимам 402 € за двете, полагат се на всички деца докато учат, включително и висше. Едното дете дори още живее в България... Единственото условие е единият родител да си плаща осигуровки- съвсем различно от ситуацията в България.

# 586
  • Ямбол
А колко са ти осигуровките? Като процент.

# 587
  • Linz
Съотношението на осигуровките спрямо детските е много по-добро за родителите в Австрия, отколкото в България (ако вземем предвид средната заплата).

# 588
  • постоянно
На 24-ти в 18 ч. над час чакахме на опашка на излизане от паркинга на столичен мол. Нищо не се беше случило, просто беше фул.

Колкото до детските- взимам 402 € за двете, полагат се на всички деца докато учат, включително и висше. Едното дете дори още живее в България... Единственото условие е единият родител да си плаща осигуровки- съвсем различно от ситуацията в България.
Лично аз не смятам, че е правилно да се получават детски ако децата не са с родителите си в държавата която ги изплаща.

# 589
  • Ямбол
...
Лично аз не смятам, че е правилно да се получават детски ако децата не са с родителите си в държавата която ги изплаща.
Поради каква причина? Обикновено детските са за подпомагане на родителите, които имат деца, а не за самите деца.

# 590
Съотношението на осигуровките спрямо детските е много по-добро за родителите в Австрия, отколкото в България (ако вземем предвид средната заплата).
Много се извинявам, но какъв е смисълът да гледаш съотношението между средната заплата и детските ? В Австрия прагът на бедност или минималната сума, с която се счита, че човек може да живее и се дава като социална помощ, е 830 евро на месец за сам човек. Много ясно, че като я плеснеш в български форум изглежда много, но истината е че с нея в някои от големите градове дори не може да се плати нормален наем плюс храна.
Далеч по смислено е да гледаш какви са разходите за живот.

Последна редакция: нд, 27 дек 2015, 13:18 от Рокси

# 591
  • Linz
Отговорих на въпрос, съпоставяйки детски и заплати (ако правилно съм го разбрала), не за друго Peace

# 592
  • постоянно
...
Поради каква причина? Обикновено детските са за подпомагане на родителите, които имат деца, а не за самите деца.
Да ти го каза " За родителите които имат деца " и си ги гледат.

# 593
  • Linz
...
Да ти го каза " За родителите които имат деца " и си ги гледат.
Едното няма пряка връзка с другото.
В България има изискване детето да се отглежда в страната, но в Австрия- не. И аз не разбирам защо са толкова различни условията, при които се отпуска тази помощ. Както и размерът й.

# 594
Sarania, на теб може да ти се струват много двеста евро, но нали знаеш, че 18,07% от бруто може да направи около 900 евро месец само да социалните. Плюс 43-49% данък. На човек, плащал години наред толкова, двеста евро месечно му звучат по друг начин. Та наистина е малка помощ, такъв е и замисълът на тези пари. Peace

(5000 бруто в Австрия са около 2500 нето)

# 595
 Hug

Права е  Ли Лу,тези към 200 евро на дете сравнени с разликата между брутна и нетна заплата хич не са много. Peace

# 596
Много се извинявам, но какъв е смисълът да гледаш съотношението между средната заплата и детските ? В Австрия прагът на бедност или минималната сума, с която се счита, че човек може да живее и се дава като социална помощ, е 830 евро на месец за сам човек. Много ясно, че като я плеснеш в български форум изглежда много, но истината е че с нея в някои от големите градове дори не може да се плати нормален наем плюс храна.
Далеч по смислено е да гледаш какви са разходите за живот.

Това е нещо, на което трудно ще приучиш 99% от българите - да съотнасят тамошните заплати към тукашните харчове. Повечето, които искат да покажат добър статус, па даже и на дъното на социалната стълбица, обикновено цитират заплащането си, но не и разходите и гордо пресмятат по курса за деня в български лева. На фона на нашите цени, наеми и т.н. цифрите изглеждат смйващи. Но какво от това? Там си вземаш заплатата или социалните, там и ги харчиш.

Обикновено един на всеки сто си признава, че заплащането му едва покрива наем и храна.

# 597
Искам само да подчертая, че аз съм на мнение, че в Австрия нуждаещите се майки (самотни родители например) или безработни са по-добре. Но да не се самозаблуждаваме, тези пари са си вкарани в системата. При двама работещи държавата е взела достатъчно.  Peace

ПП И да кажа и за средната заплата. Да, тя е около 1800 евро.
Но давам жив пример: на 19 завършваш HAK (търговски профил) и започваш на малко под средното. Да кажем, 1600. Всяка година заплатата по колективен договор ти се покачва 100-150 евро, за заслуги и 200-250. След 5 години минаваш в другата графа, която изведнъж те мести на 2300. Най-нормалното нещо на света е след 10-15 години работа в една фирма да си скочил на двойна. Това за средното образование. Ето как жена на 30 може да взима към 3000 хиляди бруто. Мъжете обиконовено получават към 10% повече. И сравнително често във Виена мъж на 40 получава към 4000 бруто. За по-висока позиция 5000. Звичи супер, нали? Обаче накрая блести сумата от 2500  Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 дек 2015, 12:43 от Ли Лу

# 598
  • Linz
Струват ми се много само като ги сравнявам с 18-те евро в България. А разлика в цените между двете държави като цяло не виждам (поне на стоките и услугите, които аз ползвам).
Удръжките от заплатата са отделен въпрос, тях не ги и виждаме.

# 599
Да, за австрия и Германия се знае, че е така. Но за някои от другите европейски столици не е. Неслучайно "бежансците" са трътили да бягат все към тези страни. Париж, Лондон... почти не ги вълнуват. Търсят си само Германия и Австрия.

Общи условия

Активация на акаунт