158 Коледарчета в Америка пишат късмети и сурвакат за здраве

• 134 918
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
Фея, точно това за тайния език си го мислех и аз онзи ден. Аз обичам да представям нещата на дъщеря ми малко фантасмагорично и по приключенски.  Simple Smile Ще продължа и с момчетата.

Отбелязах си книжката(тъкмо ще ходя в библиотеката тези дни) и статията да ги чета. Ще положа усилия до колкото е възможно голямото дете да не забрави, а малките да се научат. Още преди да дойдем бях чела разни съвети как да поддържаме връзка с близки от разстояние-това си е допълнително упражняване. За сега почивните дни говорим с роднини, разменихме адреси с най-близките приятелчета на щерката с уговорката да си пишат писма. Всеки момент чакаме първото писмо.

И честит празник на децата ви! Да са малко непослушни, да фантазират, да се забавляват и с дребни неща! Да пораснат добри хора!

# 421
  • У дома
Честит празник! Като гледам май няма скоро да я изпишем тази коледна тема Simple Smile

# 422
Честит празник! Като гледам май няма скоро да я изпишем тази коледна тема Simple Smile

Трябва нещо да се поскараме, викам да си сравним я социалния статус, я възпитанието на децата...  Whistling

# 423
От моето по-невъзпитано няма. Глезено, своенравно, вечно кисело. Ама поне ми е чаровник.
Айде, вие сте наред 😉

# 424
  • Чикаго / София
До другата Коледа има време, все ще я изпишем Simple Smile

Вчера се почерпихме с децата по случай 1 юни. Нали тук не го празнуват, та поне заведенията бяха празни Simple Smile

# 425
Много ни станаха социалните мрежи  Joy Едно време със кафето сутрин четях 2-3 теми в БГ-мамма. Сега е страшно - форум, ФБ, пинтерест, инстаграм, туитър, вимео, фликър, 500пх, фотофоруми няколко. Що време губя в кафепитие ме е срам да си кажа... давайте да си сравним социалните мрежи  Joy Joy Joy

А имам и един друг много вреден навик - някой като спомене нещо, което ми е неясно/непознато - десен бутон и "search Google.." - човек ще си помисли, че земята ще спре да се върти, ако аз не съм проверила що за животно е някое обскюър понятие или марка обувки  Mr. Green

PS Моля, моля - от моите по-лоши и по-глезени няма! И майка им е виновна за таз работа!

# 426
  • У дома
Ха-ха, и аз не мога да се похваля с децата. Освен, че баткото е отчаян от себе си и се е заел сестра му да не повтори неговите грешки. Та я кара на ден да прави два часа математика, един час програмиране и един час пиано. Скоро заминавам на почивка сама и хич не се притеснявам за домашните Simple Smile

# 427
Фея, има ли кълнове, на които им се яде само зеленкото? Започвам първи опит с чия и жито днес.

# 428
...Скоро заминавам на почивка сама и хич не се притеснявам за домашните Simple Smile
Ах, как завиждам!!!  Grinning

# 429
Фея, има ли кълнове, на които им се яде само зеленкото? Започвам първи опит с чия и жито днес.
Да. Слънчогледовите, ако не са белени и са покълвани в почва.

Вземи си и салатен микс, примерно този. Фантастично!

Аз от моите не мога да се оплача. Добри са ми децата.

Зададох въпрос в имейл до Консулството. Ето резултата:

- Можете ли да потвърдите, че по закон единият родител има право без пълномощно да въвдеде и изведе децата си от България, ако те притежават и български, и американски паспорт?
- При наличие на българско гражданство (ЕГН, паспорт, л.к.), всяко дете трябва да излиза от страната с двамата си родители, ако не - с нотариално заверено пълномощно от отсъстващия/ите родител/и, в което да се дава съгласие за излизането му от България.

Излиза, че според Консулството нямам право да изведа Фръцлите от БГ, дори да мога да представя по два паспорта.

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 07:31 от Фея Кръстница

# 430
..... Излиза, че според Консулството нямам право да изведа Фръцлите от БГ, дори да мога да представя по два паспорта.

Тези са малоумни!
Плс прати им следното извлечение от закона и ги помоли за коментар:

"В случаите на двойно гражданство, едно от които е българско и когато детето разполага само с  чужд документ за пътуване е приложима и разпоредбата на чл. 43, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), според която...

2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана."
http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm
(кликате на линка "Напускане на Р България от непълнолетни лица и такива с двойно гражданство" и се отваря WORD doc, защото мин на вътр. работи още не си е превъртяло календара до 21 век)

# 431
аз го тълкувам, че искат нотариално заверено пълномощно от отсъстващия родител. Просто си завери пълномощното в бг. посолство за да не теябва да правиш апостил,  превеждаш и легализираш. на мен ми е странно, че тук никой не ми иска пълномощно като извеждан американски гражданин.и с приятели съм пращала дето и никой не пита за пълномощно тук, от което настръхвам.

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 05:58 от so what?

# 432
аз го тълкувам, че искат нотариално заверено пълномощно от отсъстващия родител.
Хм. Дали пък и те не го тълкуват така?

Според мен цитираното от Агента значи, че не е нужно пълномощно при наличие на паспорти, удостоверяващи двойното гражданство. Да не би пък аз нищо да не разбирам от правна терминология?

# 433
Не знам как го тълкуват и честно казано ми писна яко от разнотълкуванията на закона от различни държавни служители, защото ми е коствало и немалко нерви и немалко пари, а е имало случаи, когато в рамките на 1 ден от 3 различни официални инстанции съм получавала 3 различни отговора на тъпия въпрос каква процедура да следвам за да си прибера децата вкъщи (САЩ)

Докато искаха пълномощно важаха следните опции:
1. Подписано пред БГ нотариус от двамата родители на място...
ИЛИ
2. При липса на единия родител в БГ нотариално заверено от ам. нотариус (на 2 езика) не им беше достатъчно. Тогава ме караха да му слагам апостил в САЩ (след подписа на нотарито), да го занеса до БГ, да го преведе заклет преводач, да го пратят до външно за заверка. Колко пари са изтекли по тези канали, колко пъти ме лъгаха, гледайки ме в очите, че трябва да платя експресна поръчка, защото Външно било много заето и обработвали само спешните. А като решиха, че не ги устройвал текста, който ги устройваше предишната година и се наложи да овърнайтвам документи между Соф и Бос....

Изобщо думите, които ми напират на устата по адрес на някои БГ офиц. институции ще накарат монитора ми да прегрее и да се изчерви... за статистиката последните 10 год имам 12-13 ходения до БГ, от които 8 със дете/а, както моите, така и приятелски. Личният ми рекорд е 5 бр по трасето оттам-насам.

# 434
  • У дома
Леле, Агент, зави ми се свят като прочетох. Ужас.
Не съм имала проблеми, само с пълномощно на английски,  преведено от мен, заверено от нотариуса във фирмата на ММ. Но моите деца нямат БГ паспорти.

Общи условия

Активация на акаунт