158 Коледарчета в Америка пишат късмети и сурвакат за здраве

• 134 857
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Леле, Агент, зави ми се свят като прочетох. Ужас.
Не съм имала проблеми, само с пълномощно на английски,  преведено от мен, заверено от нотариуса във фирмата на ММ. Но моите деца нямат БГ паспорти.

И на мен лошо ми стана. За голямата имам пълномощно на БГ подписано в България, в присъствието на двамата родители. На малката си слагам обеца на ухото и няма да вадя български документи, докато не се върнем да живеем в Европа  ooooh! С нея се прибрах февруари месец само с пълномощно на английски.

Аз социални мрежи ползвам три - ФБ, инстаграм и пинтерест. Няма да си признавам колко време губя по тях  Whistling

# 436
  • У дома
Типично по български - отивам на концерт на Оратница с двете си момчета, 28 и 20. Не съм лъгала за възрастта. Сложиха гривни и на двамата за алкохол, от тях да мине, ох ох

# 437
Мале мила! Агент, ужас и безумие.

Социални мрежи ползвам само две: бг маммата и Фликр, в който качвам снимки основно на храна, но поради липса на време изключително рядко отварям творби на други фотографи.

Гледах отново "За Нешка Робева и нейните момичета". Велика, велика жена!

# 438
Леле, Агент, зави ми се свят като прочетох. Ужас.
Не съм имала проблеми, само с пълномощно на английски,  преведено от мен, заверено от нотариуса във фирмата на ММ. Но моите деца нямат БГ паспорти.
аха, по същата схема се изпусна полет и на следващата година кака ви беше сложила апостил и се провеждаше в бг+ легализация. Проблема като не те качат на единия полет е че и в следващите няколко няма места. парен каша духа. И моето е само с американски паспорт, но по закон е бг. гражданин и се приема само и единствено за такъв когато напуска бг.а Ко имах консулство на близо, нямаше да имам този проблем и като се ходи да се вади паспорт в посолството не е никаква врътня да се подпечата пълномощно.

# 439
Наплашихте ме, докато съм в БГ ще взема да си подпиша и едно пълномощно на бългатски, същото, с което пътува Кейт от 4 години.

# 440
Мисля, че не се лъжа, но все пак проверете... не се сдържах - чл.8 от ЗБГ

Според БГ закони и власти е май е достатъчно единият родител на детето да е БГ гражданин за да придобие то АВТОМАТИчно БГ гражданство при раждането си. Т.е. ваденето на свидетелство а раждане в БГ и БГ паспорт нямат нищо общо с "придобиването на статут"

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592
http://mpes.government.bg/Documents/Documents/Zakoni/ZBG_30_04_2010.pdf

# 441
Агент, не е точно тока, защото чл.8 е в раздела придобиване.
Придобиването става с молба и процедура, т.е. детето не е автоматично български гражданин

# 442
Титина, мерси, че ми обърна внимание! Не съм юрист..

# 443
  • У дома
.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 08:18 от Atalanta

# 444
Атланта, аз бих потърсила адвокат в тази област ( от приятели осиновили дете от БГ знам, че зависи, коя година е станало осиновяването - свързано беше с някаква Конвенция). Те имаха куп проблеми тук, докато регистрират осиновяването...и по мнение на адвокати беше мисия невъзможна. Е намери се начин....та предполагам и в България ще е така.

# 445
При напускане на Бг. дете на което дори само единият родител е българин се счита само за Бг. гражданин в момента на напускането. Придобиваш или не няма значение в момента на напускане на страната.

Чл. 3. Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българското законодателство, освен ако в закон е предвидено друго.

Атланта, имаше нещо за регистриране в бг. на решения на съда, но не знам точно какво беше.

# 446
  • У дома
.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 08:18 от Atalanta

# 447
В Пазарджик бе гугутка са бурките.

# 448
Как се справяте с притеснението, когато пращате дете за БГ. Синът ми на 7 г. лети за БГ и ми се повръща от тревога. Това му е второто гостуване и мислех че този път ще съм ОК, ама не.

# 449
При напускане на Бг. дете на което дори само единият родител е българин се счита само за Бг. гражданин в момента на напускането. Придобиваш или не няма значение в момента на напускане на страната.
това няма как да стане. Българско гражданство не е равносилно на право на такова.
Между впрочем такъв е законът навсякъде.

Атланта, ако български съд не е лишил биологичния баща от родителски права, няма как да стане (емоционалнта страна я оставяме на страна).

Общи условия

Активация на акаунт