158 Коледарчета в Америка пишат късмети и сурвакат за здраве

• 134 865
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
  • У дома
.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 08:19 от Atalanta

# 451
Toва е писмото от Гранична полиция
Никой не се "счита" ако няма извадени документи
Моите деца,които са само ЮС граждани,пътуват 3та година с приятелка,без официално апостилирани документи.

УВАЖАЕМA ГОСПОЖО XXX

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Главна дирекция “Гранична полиция” на 03.05.2016г., Ви уведомявам следното:
Съгласно изискванията на чл. 48 от Инструкция № 8121з-813 от 9 юли 2015 г. за реда и организацията за осъществяване на граничните проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове при граничната проверка на малолетни и непълнолетни български граждани, които напускат територията на България непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители – български гражданин, в което изрично трябва да е отразено съгласието на отсъстващия родител/родители малолетното или непълнолетното лице да пътува в чужбина и подписът в документа трябва да бъде заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.
При условие, че децата Ви са само американски граждани, за гранична проверка при влизане и излизане от Р България е достатъчно да бъдат представени валидни американски паспорти.
При излизане от страната ще бъде извършена допълнителна проверка по отношение на децата Ви от органите на Гранична полиция, с цел установяване на българско гражданство. При условие, че освен американско, бъде установено и българско гражданство, за напускане на територията на Р България ще бъде изискано писмено съгласие за пътуването от Вас и бащата на децата, ако е български гражданин.
Информация относно условията за напускане на страната на малолетни и непълнолетни български граждани  можете да намерите на интернет страницата на ГД “Гранична полиция” - www.nsgp.mvr.bg – “За пътуващите”.

ЗА ДИРЕКТОР НА
   ДИРЕКЦИЯ ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ
   КОМИСАР:    /п/

(Пламен Димитров)
                                            (съгл. заповед УРИ 3282з-1279-28.04.2016)

# 452
Здравейте мами,имам питане относно работа като фризьор и маникюрист в САЩ.Необходимо ли е да се изкарат курсове за да придобиеш лиценз и право на работа?Какво е заплащането и може ли да се изкарват прилични доходи?
Интересува ме каква е обстановката в държавните училища-при 11-13  годишните,има ли агресия или сте спокойни за децата си?

# 453
  • Rock & Roll feeling ...
Здравейте ! Моя приятелка пътува след 3 дни за Бг. Може ли да кара в Бг с американска шофьорска книжка  или трябва да вади някакъв документ ?

# 454
Според мен не може да кара с американска книжка в Бг,но това е лично мнение.

# 455
  • WA, USA
Ние ще караме с американските си книжки. Не съм питала дали може съответните институции, но фирмата от която наемаме кола ни я дават с копията от ам. книжки.

# 456
И за кижките и за маникюристиките отговорите варират от щат до щат.

При нас в ПА не може да се кара с българска книжка, но аз карах, докато си изкарам американска, не ме спряха, та не знам какви биха били глобите.

А за децата отговорите може да варират и от квартал до квартал.

# 457
Може ли да кара в Бг с американска шофьорска книжка?
Може. До 3 месеца. Същото правило важи и от тази страна на океана.

... работа като фризьор и маникюрист в САЩ...
... каква е обстановката в държавните училища-при 11-13  годишните...
За всяка професия заплатите варират не само според щата, но и според търсенето, населеното място, та и от опита, и от фирмата.

Не ми е известно тук да има държавни училища, защото не се финансират от държавата, а от училищния район. Затова тези училища се наричат обществени. Дали атмосферата е добра или не изцяло зависи от хората, живеещи в училищния район. Общото правило е, че районите, в които средната работна заплата е висока имат по-добри и по-безопасни училища.

Във вторник отиваме в Консулството. Ще имам един наръч от най-различни пълномощни, както и попълнени формуляри за български паспорти на Фръцлите. Искам всички документи да са заверени от български нотариус, че не ми се занимава с гранични "тълкувания на закона". Ако няма време за издаване на паспорти от тук, ще подаваме документи в Соф.

# 458
Здравейте,
Миналата година ми помогнахте със съвет, ще моля отново Embarassed

Става въпрос за превод от български на английски език на шофьорска книжка в Индианаполис.
Дъщеря ми е отишла, за да се яви на изпит, с който да й издадат американска книжка въз основа на българската, но са й казали, че й искат бг книжката преведена на англ.- Казали са й да отиде в университета някой да й я преведе, което за български език май не е опция.

Тя се опитва бързо да си я преведе, защото й предстои пътуване. Вчера следобед са й го казали. Днес е питала в българския магазин, от където са й казали, че евентуално ще се свърже някой с нея. Не намирам в нета бг преводач в района

Моля, ако имате идея да споделите  bouquet bouquet

(Знам, че може да се кара и в САЩ с бг книжка, както и в БГ с ам. книжка, но при нея има нещо и със застраховките, и със стажа й, което изисква ам. книжка)

# 459
Не може да се кара и ден с американска шофьорска книжка в България. Специално питах полицай, когато се прибрахме преди две години.

# 460
може би не е знаел newsm78

".....Справка ЗДвП
Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната..."
Нужен е и легализиран превод

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=45429

# 461
  • У дома
Аз карах амер. книжка. Но не ме спряха нито веднъж.
Моля за съвет за телефонни услуги в БГ. За прибиране за две седмици става въпрос. Единият тел е към AT@T, другият към T Mobile. Кой вариант за връзка е най-подходящ? Освен viber.

# 462
Аталанта, ТМоб ти дава безплатен интернет и СМС-и, докато си в Бг. При това положение изобщо не взимам българска СИМ карта. Цялото ми сем. е с iPhone и нямаме проблем да се свързваме през iMessage/FaceTime за без пари.

# 463
Дъщеря ми е отишла, за да се яви на изпит, с който да й издадат американска книжка въз основа на българската, но са й казали, че й искат бг книжката преведена на англ.
Защо на основа на българската? Не може ли просто да си изкара листовките и кормуването и да си й дадат книжка както на всички останали?

# 464
Аталанта, ТМоб ти дава безплатен интернет и СМС-и, докато си в Бг. При това положение изобщо не взимам българска СИМ карта. Цялото ми сем. е с iPhone и нямаме проблем да се свързваме през iMessage/FaceTime за без пари.
ю

Фея, наистина ли? Изпробвано?

Аз съм с предплатен, но дори не ми е хрумнало да проверя.

Общи условия

Активация на акаунт