Под елхата таз година и за СЕПТЕМВРИйче подаръци ще има! тема №3

• 29 129
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Тедичка, АМ няма нищо общо с кърмата. Кърма могат да ядат колкото им душа сака но с АМ трябва да се внимава, защото е предпоставка към затлъстяване и то от лошите мазнини. Аз на моето му дадох онзи ден 60 мл АМ защото нещо не ми достигна кърмата покрай мензиса и спа 3 часа горкото докато успее да му усвои стомахчето тежкото АМ. АМ се усвоява мн по бавно от организма и съответно изхожданията намаляват. Ние сме само на кърма и се изхожда веднъж на ден обилно количество. АМ съм му давала 2-3 пъти откакто съм си го прибрала вкъщи.

# 466
Здравейте, майчета! Отдавна не бях влизала тук, даже не можах и да се отчета в бременната темичка за раждането. Бях с термин 15-ти септември, а родих на 15-ти август, защото ми изтекоха водите. Имаме си една сладка госпожица, която е почти на 5 месеца вече. Макар и родена много малка, само 2150 г беше, си наваксва бързо. Скоро мисля и да я захраня.
Ще гледам да съм по-редовна вече. Хубав ден ви пожелавам!

# 467
Нашата педиатърка каза да му даваме по 150 мл, наааай-много 160 мл и повече не разрешава. Явно има някакви съображения да не се разшири стомахчето. Обаче тя казва да го храня 6 пъти, а той най-често яде по 5 пъти.
И от приятелки знам и от педиатърката, че изхождането при кърмене е много редовно. Ние докато бяхме само на кърма той пълнеше ВсекИ памперс!!! После взе да поразрежда, но все пак си остана изхождането всеки ден. Бях се разболяла и от невежество спрях да го кърмя един ден, за да не му прехвърля нещо. Леле, това АМ как го запече?!?!!! Ужас! Рев и болки, та се стигна до клизмичка (аз писах и преди за нея). После отидох до педи и й разказах, а тя е и моя лична лекарка. Тя каза първо, че не е трябвало да спирам да го кърмя и второ, че като се минава на АМ се започва това с рядкото изхождане.
Като допълнение, моя приятелка, която роди август, още от втория ден са на АМ и при тях акането е било веднъж на три дни!  Не се тревожи, добре си го храниш. Най-вече не гледай памперса, а дали се дере от глад....е тогава му увеличавай Peace

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 10:19 от julieta_sv

# 468
  • София
Тедичка, АМ няма нищо общо с кърмата. Кърма могат да ядат колкото им душа сака но с АМ трябва да се внимава, защото е предпоставка към затлъстяване и то от лошите мазнини. Аз на моето му дадох онзи ден 60 мл АМ защото нещо не ми достигна кърмата покрай мензиса и спа 3 часа горкото докато успее да му усвои стомахчето тежкото АМ. АМ се усвоява мн по бавно от организма и съответно изхожданията намаляват. Ние сме само на кърма и се изхожда веднъж на ден обилно количество. АМ съм му давала 2-3 пъти откакто съм си го прибрала вкъщи.
Това, което казваш, до голяма степен обяснява защо е много спокоен напоследък и си поспива повечко. Не съм предполагала, че може да се дължи на това, че трудно усвоява АМ. А и последните дни той ака по 2, че повечето пъти и по 3 пъти на ден - сутринкато се събуди, следобяд по някое време и евентуално вечер преди да заспи. Вчера се изака само веднъж през деня. Днес още не е. Но не показва и признаци - не се напъва, не е неспокоен.

Така или иначе обаче не виждам как мога да му давам по-малко количество  Tired Абсурд да се нахрани със 150 или 160 мл. на хранене, пък било то и да увеличим отново храненията на 6 дневно, вместо настоящите 5. Аз се ръководя и от таблицата с грамажа и храненията, която е обозначена върху кутията. Там е посочено, че при 5 хранения дневно, както е в нашия случай, количеството следва да е 180 мл. вода + 6 мерителни лъжички АМ, като по този начин се получава 200 мл. готово за консумация количество.

Оф, сега се притесних  ooooh! Ние с мъжа ми го мерим и, в интерес на истината, ми се струва доста наддал от последната консултация. Тогава беше 7400, на 22.12, преди два дни го премерихме по метода "с него на кантара, после без него и разликата е неговото тегло" и излезе, че е 8200. Ама като махнем тези 200 за дрехи и памперс.. Да кажем, че е 8000 гр. Това значи 600 гр. за няма и 20 дни, от които само 5 на АМ, през останалото време си беше на кърма от шише. Другата седмица би следвало да отидем и за ваксина, та ще разбера как реално наддава, но ако така върви и горе-долу мерките и теглилките ни са верни, пак не ни мърда килце нагоре поне..  smile3504

И от приятелки знам и от педиатърката, че изхождането при кърмене е много редовно. Ние докато бяхме само на кърма той пълнеше ВсекИ памперс!!! После взе да поразрежда, но все пак си остана изхождането всеки ден. Бях се разболяла и от невежество спрях да го кърмя един ден, за да не му прехвърля нещо. Леле, това АМ как го запече?!?!!! Ужас! Рев и болки, та се стигна до клизмичка (аз писах и преди за нея). После отидох до педи и й разказах, а тя е и моя лична лекарка. Тя каза първо, че не е трябвало да спирам да го кърмя и второ, че като се минава на АМ се започва това с рядкото изхождане.
Като допълнение, моя приятелка, която роди август, още от втория ден са на АМ и при тях акането е било веднъж на три дни!  Не се тревожи, добре си го храниш. Най-вече не гледай памперса, а дали се дере от глад....е тогава му увеличавай Peace
Това малко ме поуспокои, благодаря ти, julieta_sv  bouquet Защото и при него, докато беше на кърма, си акаше всеки ден, в началото при всяко хранене, после намаля броят на изхожданията, но поне по веднъж на ден винаги е било. Единствения път, когато пропусна, съвпадна с ревването по-рано за храна и тогава увеличих дозата. Понеже много майки, включително тук в групата, споделяха, че техните кърмени бебета не се изхождат по няколко дни, ми стана странно, но явно просто си е до организъм  Peace Аз бях много притеснена да не се получи запек и при Кирил, понеже имах подобни отзиви относно Фризолака, но ето - вече седмица яде само него и не е имало ден да не се изходи. Би трябвало вече да е изхвърлил кърмата отдавна и сега акането да си е от АМ, нали не бъркам?  newsm78

Иначе при него си личи като е гладен, като ме види с шишето и започва да протяга ръчички и да примлясква с уста  Heart Eyes Та няма как да го объркам, той е спокойно бебе и мрънкането му обикновено е признак именно на глад, в редките случаи, когато не е глезотене  Laughing

# 469
  • София
Относно храненето - когато бебето яде много май беше също един от признаците, че е готово за захранване. На мен ми прави друго впечатление от няколко дни при малкия - яде сутрин от пълна и твърда гърда, спира сам (явно защото му се е напълнило коремчето) и след два часа пак е гладен. Това май пак беше признак, че вече не го засища само млякото и е време за захранване. Вие как мислите?
Аз обаче исках да изчакам до навършване на поне 5 месеца. За момента е доста стабилен на дупе и подпрян, започна също да ни гледа с интерес как ядем (но още не примлясква и не ни се кара) и изглежда кърмата не го засища, а вечер направо не му стига и правя и АМ почти всяка вечер вече, за да се нахрани.

# 470
  • София
Вие слагате бебета ви да седят ли?  newsm78 Защото на нас ортопедът изрично ни забрани всякакви подпирания и опити за седене преди навършени 6 месеца.

Ето какво прочетох аз в една статия относно признаците на готовност за захранване:

- Детето е удвоило теглото си от раждането;
- Изчезнал е рефлексът на езика да изтласква – чест проблем при захранването е ситуация, при която майката поднася лъжичката към устичката на бебето, а то избутва лъжичката вън от устата с език и не поема храната. В подобна ситуация не се опитвайте да напъхате лъжичката в устата насила или да залъжете и разсеете бебето, така че да не забележи, че се опитвате да вкарате нещо в устата му. Рефлексът на избутване е инстинкт, който новороденото притежава, за да го предпазва от поемане на нежелани твърди предмети в устата, които могат да предизвикат задавяне или задушаване. На възраст около половин годинка този рефлекс изчезва и тогава бебето е готово да се храни освен с течно мляко и с твърди храни. При първите няколко хранения, когато бебето все още не е свикнало с формата на лъжичката в устата си и с консистенцията на твърдите храни е добре да не вкарвате цялата лъжичка в устата на бебето, а само връхчето на лъжичката. Така ще избегнете инстинктивното избутване и плюене. Ако въпреки това бебето ви все още притежава рефлекс за избутване на лъжичката, значи не е готово за захранване. Изчакайте една – две седмици и опитайте да захраните повторно;
- Детето може да седи. В състояние е да се накланя напред към лъжичката или да се дърпа назад в отказ да се храни, както и може контролирано да върти глава, с което да показва иска ли храна или не (като извърта глава в другата посока);
- Ако кърмено бебе изяжда цялото мляко и от двете гърди и все още не се е заситило и търси храна; или бебе, което се храни с адаптирано мляко не му е достатъчен 1 литър адаптирано мляко на ден;
- Ако може да хваща предмети и целенасочено да ги слага в устата си;
- И основното: ако бебето е започнало да проявява интерес към храната на възрастните – следи с интерес, когато се храните вие и иска и то да опита това, което ядете.

Не знам доколко са изчерпателни посочените признаци. Някоя мама с по-голяма кака или батко може да сподели опит  Hug

# 471
  • София
Да, това са основните признаци. Но при различните деца се появяват по различно време. Каката много проявяваше интерес и ми се караше като ям от съвсем малка, но пък не изпиваше много мляко. Сега малкия само ни гледа и му текат лиги, но не примлясква така настоятелно като нея - по-скоро му е любопитно. Обаче пък той стои по-добре седнал и нещо много бързо взе да огладнява. Ще видим как ще е - децата сами си показват.

За сядането - даа повечето казват да не се слагат седнали бебетата. Някои до 6 месеца, нашата педиатърка каза като навърши 5 да го подпираме с възглавници, предната педиатърка беше казала по мъничко още на 4 навършени месеца да се започне. Каката така съм я слагала по мъничко още на 4 и я има снимана даже така подпряна с възглавници още тогава и нищо й няма. Според мен това също си е доста индивидуално. Детето само си подсказва. Аз сега го държа честичко седнал в мен, защото той не търпи да е в легнало положение. Започва сам да се надига и да мрънка. Не вярвам гушнат в мен, в седнало положение да се натоварва чак толкова. Все пак внимавам да не стои дълго така и опората да не е на него, но не изпадам и в педантизъм. Слагам го както му е удобно. Ако му е добре и не пъшка мъчително или да му коства някакво усилие, всичко е наред.

# 472
Да се оплача мъжът ми каква я свърши днес  Close
Понякога като се събуди сутрин му оставям бебето и отивам да поспя, че съм станала по тъмно, като планът е той да приспи бебето и да излезе за работа.
Аз си затварям вратата на спалнята, за да не ми вдигат шум и да мога да заспя, а той като тръгва трябва да я отвори, за да чуя когато бебето се събуди. Между нас има две врати и коридор. По тази схема успявам да поспя цял час в най-добрия случай. В най-лошия (и най-честия) бебка се събужда още от шума на заключващата се врата, когато мъжът ми излиза.
И така, заспивам аз и след 15 минути чувам, че бебето мрънка, поглеждам вратата на спалнята - затворена е и решавам, че мъжът ми е още там и ще се погрижи за нея. И пак заспивам. Събуждам се след ДВА ЧАСА и пак чувам този рев. Вратата на спалнята все още е затворена и аз си казвам - "Не е възможно мъжът ми още да е вкъщи, вече е много късно!".
Ставам да видя какво става и заварвам бебето цялото зачервено от рев и с чисто мокра коса от изпотяването! Сигурно се е събудила както обикновено при заключването на вратата, когато мъжът ми е излизал и е ревала през всичките два часа!
Направо ми треперят ръцете и не мога да се успокоя като си помисля, че можеше примерно да се задави или кой знае какво! Той явно е забравил да ми отвори вратата на излизане Sad

Бебка се наяде и си играе спокойно с една дрънкалка, търкаля се по леглото, не изглежда много травмирана от случката, но аз не мога да се успокоя  Cry Това е все едно да оставиш бебето изцяло без надзор, все едно да изляза от къщи за два часа.
Ох Sad Повече няма да си правя планове да спя сутрин и слава богу, че бебето е добре!

# 473
аз мисля, че ако се беше събудила преди 2 часа, от рев половин час щеше да се измори и да заспи отново. Не знам дали могат да реват нон-стоп по 2 часа. Не се коси излишно, най-вероятно е поплакала 5-10 минути, и ти от това си се разсънила. Ако не се беше разсънила от шума, можеше да си отспиш до обяд, нали?

# 474
И аз мисля, че няма как да реве два часа. Сигурно се е успокоила,поспала е и се е събудила пак на втория път, когато си я чула   Hugа и щом не ти се сърди, всичко е наред  bouquet

# 475
Привет. Нямах нет и изпуснах доста страници назад. После ще наваксвам. Сега се включвам с няколко бързи въпросчета, които ме вълнуват, а именно:

-Има ли недостиг на ваксини във вашия град?

-Колко грама бяха качили бебчовците ви последния път като ги теглиха?

-Кога мислите да захранвате и с какво най - напред?

-През колко часа ядат вашите бебета?

-Дадоха ли ви направления за ортопед, защото нашата нова педиатърка каза, че не се полагало по ЗК?

Hug

# 476
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Привет. Нямах нет и изпуснах доста страници назад. После ще наваксвам. Сега се включвам с няколко бързи въпросчета, които ме вълнуват, а именно:

-Има ли недостиг на ваксини във вашия град? Вчера бяхме на консултация и се оказа, че нямат Пентаксим.Сложиха му само Синфлорикс третия прием.Така исках да минават вече, ама педито каза, че я нямат налична.Досега не е имало такова нещо

-Колко грама бяха качили бебчовците ви последния път като ги теглиха? Последните два месеца бебо качва по 630гр.Казаха, че е ок пък и не изглежда недохранен или слаб...още по-малко гладен.Ние сме само на кърма

-Кога мислите да захранвате и с какво най - напред?Според педи да захранвам след 6 навършени месеца, но аз смятам да пробвам при 5 навършени т.н. другия месец след  9-и.Ако откаже, ще изчакам.Чудя се да започна с каша, после зеленчуково пюре или обратното.Още го мисля.

-През колко часа ядат вашите бебета?Моя синковец яде през 3 часа.

-Дадоха ли ви направления за ортопед, защото нашата нова педиатърка каза, че не се полагало по ЗК? При ортопед ходихме на частно, без направление.Не ми е предлагала и пък и ми пепоръчаха някакъв доцент, който не работи по каса.Не знам дали се полага направление...
Бтв...доцента каза, че в Бг тези прегледи не са задължителни, а препоръчителни за разлика от целия свят, където са задължителни.Та може заради това да не дават направления.

Hug

# 477
За направленията по програма детско здраве се водят профилактични и се дава направление. Направления нашето педи дава без проблем за каквото и да било. Не могат да отказват и нищо не им пречи да ги издадат.

# 478

-Има ли недостиг на ваксини във вашия град?

Ние на 29 сме на ваксини и тогава ще разберем дали има.

-Колко грама бяха качили бебчовците ви последния път като ги теглиха?

Последните 2 месеца наддава по 1000_1100 гр.

-Кога мислите да захранвате и с какво най - напред?

Педиатърката каза след 6 месец.

-През колко часа ядат вашите бебета?

Бебка хапва най-често на  3часа. Понякога 3-3,5, а вечер прави една почивчица от 4-5-6 часа и след това пак на 3. Само на кърма сме.

-Дадоха ли ви направления за ортопед, защото нашата нова педиатърка каза, че не се полагало по ЗК?

На ортопед ходихме още след първата консултация и ни дадоха направление без да си искаме ние

Hug

# 479
Благодаря ви за отговорите.

Нашия е качил около 700 грама за 40 дни и ми се виждат малко.

Ваксини няма моята нова лекарка , а и направления за ортопед не ми даде. Хм, май ще я сменям...

Да ви се оплача, откакто спрях да кърмя ми се появи една бучка и не минава. Личната вика, че щяла сама да се разгради, но дали?!
 Confused

Общи условия

Активация на акаунт