Под елхата таз година и за СЕПТЕМВРИйче подаръци ще има! тема №3

• 29 180
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Да попитам мамите, които са около нашата дата-Racel, Bibi, Тедичка, а и други ако има, моета бебка е на 5 септември: захранихте ли вече с нещо? На мен вчера на консултацията ми казаха като минат няколко дена след ваксините, да почна да давам сокчета на Хипп и плодови пюрета за опитване първо, а като навърши пет месеца да захраня с картоф, но на мен ми се струва рано и мисля да изчакам...а и след всичко изчетено се чудя дали изобщо да давам сокове в началото, днес пак ще чета...изобщо в голяма дилема съм...
Не съм захранвала още и не мисля да го правя преди 6 навършени месеца. Със сигурност няма да давам сокове, а самото захранване ще започна със зеленчуково пюре - тиква, морков. През 7-я месец ще въведа и плодово пюре - ябълка, круша.

Бях писала тези дни, че четох една книга, която леко ме разколеба в някои от идеите ми за захранване и още обмислям:
1. Там е посочено, че картофът не е подходящ за захранване, защото съдържа скорбяла, която бебешкият организъм не може да разгради. Препоръчва се сладък картоф. Който е неоткриваем във вид на пюре, поне аз не успях да намеря, а дори да го намеря като зеленчук и да си играя да правя домашни пюрета, то автоматично ми отпада възможността да давам от готовите пюрета, в които под някаква форма има обикновен картоф.

2. Казва се също, че в никакъв случай не трябва да се дава оризова каша - оризът бил сложен въглехидрат, подобно на картофа, неразградим от бебешкия организъм. Като заместители са посочени непознати за мен житни култури от сорта на елда..

То има и още де - да не се дават готови пюрета, щото незнамсикакво, ако детето е на АМ, то да е единствено на био козе АМ...

Няма да издребнявам, но тези две неща ме човъркат от няколко дни и не знам как да процедирам. Айде, оризовата каша ще я пропусна на този етап, по-късно ще вкарам нещо зърнено, без глутен. Но картофа..  Thinking

# 601
Да попитам мамите, които са около нашата дата-Racel, Bibi, Тедичка, а и други ако има, моета бебка е на 5 септември: захранихте ли вече с нещо? На мен вчера на консултацията ми казаха като минат няколко дена след ваксините, да почна да давам сокчета на Хипп и плодови пюрета за опитване първо, а като навърши пет месеца да захраня с картоф, но на мен ми се струва рано и мисля да изчакам...а и след всичко изчетено се чудя дали изобщо да давам сокове в началото, днес пак ще чета...изобщо в голяма дилема съм...
Аз не мисля да захранвам с плодове.... това е отживелица. Ще се доверя на новите проучвания, че децата се захранват със зеленчукови пюрета, плодовете са по-нататък. Аз се радвам че нашата педиатърка въпреки че е на 60, ходи по семинари и гледа да е в час с новостите, когато я питах за захранване, каза докато имам кърма, мога и след 6 месеца да го захраня, да не бързам.

# 602
  • София
Захранването с плодове само по себе си не е грешно от здравна гледна точка - просто е установено, че в тези случаи децата по-трудно възприемат зеленчуците впоследствие, защото при тях отсъства сладкия вкус. Виж, даването на сокове вече се счита за неправилно - соковете дразнят храносмилателната система на бебето, а и реално представляват концентрирана течна захар.

# 603
  • София
Не съм захранвала още, мисля да го направя поне на 5 навършени месеца. Каката я захраних на 5.5 м. И всичко мина гладко. Педиатърът каза още преди седмица да почна с млечно зеленчуково пюре, ама ми се вижда рано. А и ако заместя преди да навърши 5 м. едно хранене ме е страх, да не намалее кърмата. Иначе бебо си удвои теглото, проявява интерес, стабилно си държи главата като го изправя до седнало положение като правим гимнастика. Май си му е време вече. Преди за захранването ползвах една книга от списание Моето бебе, много синтезирано обяснено всичко. Бях я снимала и постнала преди 5г., ще потърся да я пусна и тук. И рецепти имаше. Само понеже там даваха след 4м., аз изместих всичко с месец напред като режим за хранене. Каши на каката почти не давах, защото вървеше пухкава. Следобедната й закуска се състоеше от плодово пюре и бисквитка Плазмон, уникално вкусни бисквитки, има и безглутенови. Елда на семена съм купувала от ДМ и съм правила пълнени чушки с кайма с нея, като стана към 10-11м.

# 604
Прецаква ли се бюста?
Прецаква се, ако рязко се спре с кърменето. Затова се препоръчва да не се спира веднага след раждане, дори жената да не смята да кърми, а да намали постепенно.
Колкото по-бавно, толкова по-добре. Упражнения за гръдните мускули също много помагат.

Бях писала тези дни, че четох една книга, която леко ме разколеба в някои от идеите ми за захранване и още обмислям:
И две неща ми звучат съвсем логично. Елдата ми е много неприятна в натурален вид, но в бебешките каши е поносима, особено ако са с плодове. Има една на Хипп - елда с банан и ябълка, много беше вървежна с каката.

# 605
  • София
Аз мисля да захранвам с тиква първо. После картоф, морков и тиквичка. Плодовете след това, а кашите още по-късно. И с каката кашите много късно ги въведох, по същата причина - и тя беше пухкава. Това за картофа ме озадачи - че нали масово педиатрите казват да се започне с картоф? Сега и аз се чудя какво да правя.

За бюста бях щела някъде, че минава време, докато се възстановят масните тъкани и мускулите след като се спре кърменето. Незнам дали е вярно.

# 606
Ние имаме само един прием на двойните ваксини и мина спокойно. Дадох Панадол превантивно по съвет на лекаря и нямаше темп., не беше нервна и не беше и сънлива. Дано всички минат така. Куул пача не го ползвахме.
Бюста след предното кърмене ми се отпусна доста, въпреки, че мнооого постепенно спрях да кърмя чак на 1г и 3м. като накрая беше останало само вечерното кърмене преди сън. Моят бюст е доста голям, а докато кърмех се удвои, може би и това да е причината Sad Сега тайничко си мисля за една стягаща операция след като спра да кърмя. Не искам силикон, само стягане. Simple Smile .. ще видим Simple Smile
Относно захранването, няма да давам сокове и ще започна със зеленчуци в 6ти месец. С баткото започнах с картоф, много безуспешно. Той е много безвкусен и дали заради това или понеже детето си е злоядо (до ден днешен), категорично го изплю. После моркова по-радушно го прие и се чудя сега дали с него да не започна.

# 607
Аз и сега няма да бързам със захранването. Навършени 6 месеца и това е. Ще процедирам като първия път - зеленчуци, плодове, каши /като тук съм следвала колко е глутена в различните видове зърна и съм започнала с такива без и съм степенувала/, без сокове. Аз каши, и то безмлечни значително късно /според стандартните препоръки/ започнах да давам и не съм давала оризова каша. После започнах да ги смесвам и се получи много плавен преход. Елдата и в момента е на почит вкъщи със сирене и зехтин, както и броколите. Grinning Основно в началото я предлагах с плодове и се харесваше.  Стандартната попара не съм правила, замествах я с овес и сирене. Сухари и бебешки бисквити също не съм давала. Изобщо гледах храните да са максимално натурални и непреработени. Следвам и до днес този принцип. За мен соковете отдавна са отживелица - плодът трябва да са яде с фибрите му, така както е създаден.

# 608
  • София
Поразтърсих се сега и аз из интернет за разни каши с елда, амарант и т.н. Намират се, а и щом и вие сте купували и ползвали, явно не е чак толкова непознат продукт. Май аз съм невежа  Blush

Аз и сега няма да бързам със захранването. Навършени 6 месеца и това е. Ще процедирам като първия път - зеленчуци, плодове, каши /като тук съм следвала колко е глутена в различните видове зърна и съм започнала с такива без и съм степенувала/, без сокове. Аз каши, и то безмлечни значително късно /според стандартните препоръки/ започнах да давам и не съм давала оризова каша. После започнах да ги смесвам и се получи много плавен преход. Елдата и в момента е на почит вкъщи със сирене и зехтин, както и броколите. Grinning Основно в началото я предлагах с плодове и се харесваше.  Стандартната попара не съм правила, замествах я с овес и сирене. Сухари и бебешки бисквити също не съм давала. Изобщо гледах храните да са максимално натурални и непреработени. Следвам и до днес този принцип. За мен соковете отдавна са отживелица - плодът трябва да са яде с фибрите му, така както е създаден.
Абсолютно подкрепям написаното! Точно така ще процедирам и аз!  Hug Би ли препоръчала марка каши, които си давала, или ти си правила домашни?

# 609
Оф, сега съм по-спокойна, няма да започвам сега със захранването и ще почна и аз със зеленчуци и никакви сокове   Party

# 610
  • София
И да кажа още нещо-редувайте затягащи с разхлабващи храни при захранването. При каката дадох последователно картоф и морков и я запекох зверски. Затова сега картофа ще бъде последван от тиква.

# 611
Здравейте, момичета.
Аз смятам да захранвам малко по рано от 6-тия месец, когато удвои теглото си от раждането. Аз моят не мога да го накарам да яде АМ. Опитвам се от няколко дни да дохранвам, защото изяжда всичко от гърдите ми и иска още и по начесто. Обаче грам не ще да вкуси от АМ. Даже смених и друг вид, първо беше Хипп, сега пробвах и Аптамил и не ще и не ще. Затова ще пробвам с каша. Смятам да е оризова, която ще готвя вкъщи от къс кафяв ориз, който най-лесно се абсорбирал от стомахчето и бил мн хранителен. После ще продължа със зеленчукови, но тях няма да ги приготвям сама, защото няма да има откъде да си набавя домашни зеленчуци за съжаление. Смятам да правя само пюре от сладки картофи. Видях в Пикадили някакви италиански пюрета, които съдържаха само зеленчук, без допълнителни нишестета и други неприятни добавки - 100% зеленчук. На Ганчев май има някакви био пюрета които също са само зеленчук/плод, но трябва пак да ги прегледам. Вчера направих ябълково пюре от домашни ябълки и ги замръзих. Така могат да издържат до 3 месеца. Така че през април ще му го дам.

Последна редакция: вт, 19 яну 2016, 13:49 от pregnachik

# 612
Ние се върнахме от консултация, той е 6 кг и 61см според докторката, но като видях как го мерят, според мен е поне 62, даже 63. Биха му 2-те ваксини, на 1-вата даже не реагира, на 2-рата леко се развика, но за 10-тина секунди се успокои. Нахраних го сега, дадох му и панадол, надявам се всичко да е ок и да не вдигне температура. Сега си заспа сладко сладко Simple Smile даже се чудя дали да не легна до него малко...
Купих си и едни хомеопатични гранулки за увеличаване на кърмата, надявам се да помогнат!!!! Пих и едни гадни чайчета за кърма, все едно ям шарена сол...много гадно на чай!

# 613
Валето и аз пия едни чайчета за кърмачки на Бекли. Той е доста приятен на вкус.

# 614

Купих си и едни хомеопатични гранулки за увеличаване на кърмата, надявам се да помогнат!!!! Пих и едни гадни чайчета за кърма, все едно ям шарена сол...много гадно на чай!
Какво пиеш за увеличаване на кърмата? На мен пак много ми намаля, а цял ден прекарвам в цедене само и само да не давам изцяло АМ.

Общи условия

Активация на акаунт