Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ползвате ли течен Персил?Доволни ли сте?

 • 7 587
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 511
Старата ми пералня отвсякъде си  плачеше за нова и за това отдадох лошата миризма на прането от нея.Но имам нова Беко(да се изфукам малко) на две седмици и прането пак ми намирисва не особено добре.Ползвам течен Персил и омекоител  Медикс Алвина.Чувала съм лоши отзиви за течните препарати,та питам какво Ви е мнението.Дайте идеи от какви препарати сте доволни.По едно време много бях доволна от омекотителя на Коколино с череша и някакви бели цветя,но не всеки път го има.

# 1
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 10 057
Ако искаш на първо време почети в тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=891840.225 Аз задължително пера цветното си пране с течни прахове и нямам забележки. Задължително на 40 градуса и не на кратка програма и прането ми не мирише на лошо. А Медикс Алвина лилав ми е любим омекотител. Ти първо почети и сама си направи изводите или питай.

# 2
 • Мнения: 157
Пера с течен персил,защото пере по добре от Ариел/работни дрехи на ММ/.НО пък арила мирише доста. Омекотиел ленор .

# 3
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 8 961
Без омекотител, благодаря! Предпочитам Ариел пред Персил. Особено, ако Персил е полски...
След пране оставяйте капака на пералнята широко отворен, за да не задържа влага. Зимата дори подсушавам всички гънки на гумения оплътнител. Така нито пералнята, а още по-малко прането ми мерише. Простирайте на открито, или поне на един отворен прозорец. Гледам, че много съседи простират на плътно затворени балкони, което за мене равносилно на това да си отглеждам плесени... Peace

# 4
 • Мнения: 45 490
Пробвала съм различни течни и имам чувството, че нищо не перат. Преди от България, сега от Австрия се зареждаме, и от двете места същата работа.

# 5
 • София/Севлиево
 • Мнения: 9 883
Аз от години пера с течен Персил (или такъв на капсули като го редувам с Ариел) и нямам никакви оплаквания.Омекотител ползвам Кукулино или Силан.Ако сложа прах като извадя дрехите,особено ако са тъмни има следи от него...

# 6
 • Мнения: 8 574
В момента имам течен персил сенситив и редовният ми Сано Максима на прах, ами саното пере много по-добре. ВИнаги ползеам омекотител син ленор, мирише прекрасно.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 292
Старата ми пералня отвсякъде си  плачеше за нова и за това отдадох лошата миризма на прането от нея.Но имам нова Беко(да се изфукам малко) на две седмици и прането пак ми намирисва не особено добре
Намирисва, защото не е добре изпрано - развило е микроорганизми. Новата пералня, сушенето в сушилня или на открито няма да помогнат на този етап.

За да изпереш намирисващите дрехи и да се отървеш от микроорганизмите в тях, пусни ги на дълга програма (поне 2 часа) и на 60 градуса (тези, които няма безвъзвратно да се скапят от едно пране) с прах (а не гел) за бяло пране (най-добре Омо, Ариел). От едно изпиране цветовете няма да пострадат, но затова пък смрадливите гадини измират.
Това е рецептата за премихване на лошата миризма.

За да поддържаш пералнята и дрехите в добро изпрано състояние - ползвай поне за белите и светлите дрехи прах за бяло пране, пери чаршафи, хавлии и всичко, което може да понесе, на 60 градуса, не се изкушавай от кратките програми.
Успех  Wink

# 8
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 10 057
Добре го обобщи, дано се прочете.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 292
Дидка, който е закъсал и го осъзнава, е готов на всякакви крути мерки  LaughingВключително да пере на 60 градуса с прах за бяло  Laughing Само който не е изпитвал безпомощност пред смрадливите току-що извадени от чисто новата си пералня дрехи, няма да разбере. А лечението е съвсем просто  Wink

# 10
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 10 057
Е_ve, сигурно е така, дано не ми се налага да го разбирам на практика. Но пък аз съм изчела всички теми вече и знам как може да се оправя. Наистина нещата са комплексни - правилно поддържане на пералня, правилно дозиране на праха, правилен избор на програма, а за мен и задължително бутона за допълнително плакнене винаги включен.  Peace 

# 11
 • Мнения: 45 490
А защо лошата миризма я има само при течния?

# 12
 • София
 • Мнения: 2 292
Проблемът е не  толкова в течния препарат, а в комбинация от фактори, които водят до недобро изпиране на дрехите, завъждане на микроорганизми в пералнята и по дрехите и миризма на блато.  Когато переш само с течен и с много омекотител, на кратка програма (до 1 час), на максимум 40 градуса и така продължително  време, остатъци от препаратите се наслояват по вътрешните части на машината и стават среда за развъждане на микроорганизми, които се прехвърлят и по дрехите. В геловете няма кислородни избелители, които се влагат в праховете за бяло пране - освен че избелват, те унищожават микроорганизмите. Затова е хубаво поне бялото и светлото пране да се пере с качествен прах за бяло, тъй като така се дезинфекцират не само дрехите, но и самата пералня. За високите градуси и дългите програми, мисля, че е ясно защо изпират по-добре.
Хубаво е също веднъж в месеца машината да се пуска празна на програма на 90 градуса с половин доза прах за бяло пране или пък със специализиран препарат за почистване на машини (цикъл с почистващ препарат се пуска 2-3 в годината), така се отстраняват остатъците от перилните препарати и евентуални колонии микроорганизми.

Надявам се, че съм била от помощ.

# 13
 • Мнения: 45 490
Благодаря! bouquet
Това с белия прах го правя от време на време.
А белина? Може ли да се използва при почистващо пускане?

# 14
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 10 057
А защо лошата миризма я има само при течния?
НСЧ, аз докато ти пиша, вече са ти отговорили, но все пак ще включа и моето мнение.
Не мога да твърдя, че вмирисано пране се получава само при използване на течни препарати, тъй като при мен се е получавало преди години вмирисване на пране /прано с прах/, което е стояло дълго време влажно по терасата в студени дни. Затова ще споделя какво мисля за вмирисаното пране. Извън горепосоченото, според мен потни дрехи, мокри хавлии могат да допринесат за лоша миризма, особено ако не са незабавно изпрани, а оставени в пералнята или в коша за пране, тъй като се образува плесен, която расте по влажни повърхности. Според мен не трябва да се оставят мокри дрехи и кърпи, след като няма да се перат веднага, а вместо това трябва да се оставят да изсъхнат и тогава да се сложат за пране.
За мен важен фактор при прането е и температура на водата. Който пере със студена вода – 30 градуса, не може да убие микробите и бактериите, които причиняват миризмите в кърпите и дрехите. Според мен топлата вода и по-дългите програми убиват микробите и бактериите, което помага да се гарантира свежа миризма на прането. Може би, който обича да пере със студена вода трябва да използва прах за пране, и то формулиран за ниски градуси, а не да разчита на течен препарат. Допускам лоша миризма и от омекотителя, затова всеки сам си решава дали да ползва и какъв. Според мен по казанчето, а сигурно и по тръбите остава част от него като "мазнина", тъй като се взема при последното плакнене.
Друга причина за лошата миризма, също според мен, е, ако дрехите останат в пералнята за няколко часа или за през нощта, след като вече са били изпрани. Освен това, след като извадя изпраните дрехи, аз лично изкарвам чекмеджето да си изсъхне /ако има остатък от прах или омекотител го изчиствам преди това/, подсушавам гумения маншон в долната част, тъй като винаги има останала вода, и оставям пералнята отворена, за да може да се изпари влагата останала в нея. Ако се затвори веднага, след като сме извадили изпраните дрехи, има шанс да се образува мухъл, предизвикан от влагата.
Проблемът, заради който пералнята мирише неприятно, а съответно и прането, може и да е във водата, която остава под барабана, ако пералнята не е свързана правилно към водопроводната инсталация.
Също съм чела, че ако предозираме прах, за да оправим вмирисани дрехи, положението може да стане още по-лошо, защото прахът задържал както миризмата, така и влагата, в резултат на което дрехите започват да миришат още по-неприятно.
Та в този ред на мисли, причините са много и комплексни, не е само течния препарат. Аз и преди съм казвала, че пера с течни препарати само цветното си пране, а бялото с прах за пране на високи градуси.

Общи условия

Активация на акаунт