Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 154 596
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
разбрах , благодаря

# 196
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Ето и моят първи опит за шунка от цяло парче свинско филе:

     

Малко по-сухо ми идва от обичайната консистенция, но това е вероятно заради типа месо. Следващия път ще опитам с друго.
Важното е, че децата го одобриха и едвам ги озаптявам да не го изядат наведнъж (почти кило Simple Smile)

# 197
  • Мнения: 2 152
много, много добре.
Сухото идва и от това, че си е от месо и не е "помпано" с добавки. Можеш малко да го попромениш като инжектираш в него марината.
По-важното е, че децата ядат чисто месо, а не боклук

# 198
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Аз ползвах тази твоя рецепта: http://batimiti.blogspot.bg/2016/02/blog-post_58.html
Инжектирах маринатата в месото, после 2 дни стоя пресовано в шунковара (в хладилника). Следващия път може да увелича течностите в маринатата. Друго, на което може да се дължи леката сухота е, че това не е класическо прасе, а е полу диво животинче Simple Smile.
Първоначалният успех ме амбицира да продължа с експериментите Simple Smile

# 199
  • Враца
  • Мнения: 3 853
На мен днес ми пристигнаха шунковарите,
но не знаех , че термометрите се купуват отделно
и сега започвам да чакам за термометър..  Cry

# 200
  • Мнения: 94
защо че чакаш 10 лв са в метро

# 201
  • Враца
  • Мнения: 3 853
защото съм във Враца Simple Smile

# 202
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
vmarinska, ако имате Лидл във Враца, може да погледнеш там, преди седмица-две бяха пуснали термометри за фурна и такива за забождане в месо Simple Smile

# 203
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Еййй, вчера бях в Лидл, ама не съм забелязала  ooooh!
Аз вече поръчах от ОЛХ  bowuu

# 204
  • Мнения: 124
Здравейте, първо искам да благодаря на  Батето за създаването на темата и на всички участвали в нея, вашия споделен опит е от полза на много хора като мен. Попаднах случайно тук  в началото на годината и се запалих по тези шунковари, четох, поръчах и от края на февруари станах горд собственик на този уред /поръчах го от Орион чрез goldensales/ . Започнах с еспериментите и благодарение на опита Ви описан подробно тук не само, че нямам провал, но имам пълното одобрение на цялото семейство. Сега седнах да опиша и моя опит за един месец ползване:
Снимков материал имам на 1, 2, 5, и 6 опит. Всички опити са като смилам 30% от месото на чопър, и разбърквам с миксера около 5-10мин, отлежава не повече от 24 часа. Варя 2,5часа на газов котлон по инструкциите в темата.
1 опит – класическа рецепта със свински флейки – стана добре, малко по- солено за нашия вкус, с една идея малко по-жилаво, но пък се режеше перфектно
Искам да благодаря на  Purple   за споделената рецепта, всички опити без първия са с нея, много вкусно става. Месото го купувам от кварталната месарница.
2 опит -  с пилешко филе, много добро, пробвах част да замразя и след размразяване няма разлика във вкуса, въобще не беше сухо.
3 опит- с свински шол и плешка, хубаво но цвят на варено месо.
4- опит – с пилешко филе, хубаво, определено цвета го докарва по-добре от свинското.
5 опит – с пилешки пържоли от бут !!!!! Най-вкусното досега и най-добре изглеждащото на външен вид. 
6 опит – със свински шол и пилешки пържоли от бут 50/50  и в добавка от 1ч.л червен пипер за цвят, хубаво  на вкус, цвят – една идея по-добре от тези без червен пипер.
Изводите ми дотук са: с пилешко месо на нас ни по харесва , а има и по добър външен вид.
Ползва се задължително плик за печене, миенето после е песен.
И още веднъж да благодаря на всички Вас за съществуването на тази тема.
За цвета имам въпрос – четох че става със сок от червено цвекло, но редуцира ли се или само се добавя към месото вместо вода и в какво съотношение?

# 205
  • Мнения: 94
На миксера с кои приставки бъркаш?

# 206
  • Мнения: 124
С бъркалките за тесто, но внимавам че се заплитат парчета месо.

# 207
  • Мнения: 2 152
Maria Ilva, мълчала си си толкова време и сега направо избухваш с чудесни резултати и наблюдения  bouquet

На въпроса ти за цвеклото:
Да, с цвекло действително може да се промени цвета - може с изцеден сок от самото цвекло, може с течност от вареното цвекло. Може да сложиш сока при месото като го омесваш, може да се инжектира - изобщо вариациите са различни. В зависимост от количеството се променя и цвета.
Лично аз не го ползвам, защото някак си го усещам като вкус (колкото и да е слаб) (при вареното по-малко), но пък мнението ми е, че не цвета е толкова определящ, а вкуса ...., но все пак това е въпрос на предпочитание

# 208
  • Мнения: 124
Батето , благодаря ти за отговора за цвеклото, смятам да пробвам в следващия си опит и естествено ще пиша тук за резултата.

# 209
  • Мнения: 2 152
Разбира се.
Вече взе да се затопля и за другите мезета няма как - пак ще се вади шунковара. Имам някои идеи и като ги реализирам, ще се отчета и аз...

Общи условия

Активация на акаунт