Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 154 576
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
  • София/Варна
Пилешката шунка се охлажда, довечера ще докладвам за резултата Simple Smile

# 226
Пилешката шунка се охлажда, довечера ще докладвам за резултата Simple Smile

какъв е резултата?

# 227
  • Великобритания
а аз чакам да видим сиренето

# 228
  • София/Варна
Супер е резултата, но ще снимам утре по светло Simple Smile

# 229
аха - сиренето  hahaha

веднага по показвам

много хубава и интересна форма стана - малко непривична за нашенските сирена
дори съм го показал и на страничката си

А за резултата на КайРен ще чакаме слънчевото време  Joy

# 230
  • Испания

Окапах клавиатурата. Умирам за българско сирене. Страхотно изглежда.  smile3501 smile3501 smile3501

# 231
о, супер изглежда!!!

някой да се е пробвал с шунка в крок-пот/слоукукър? помня, че се обсъждаше, но не и крайни резултати

# 232
  • Великобритания
Охооо Батето , супер добре изглежда
ай сега ме светни за рецептата , и каква мая да си търся ми кажи , ще поръчвам или от Амазон или от Ибей .. така че ако може и да напишеш името на маята или там каквото се слага ще съм много благодарна 

# 233
  • София/Варна
По-добре късно, отколкото никога Wink Натирих 2 от 3 деца на лагер и времето ми за компютър рязко се увеличи Simple Smile

Не е лоша пилешката шунка, ама някак ми е по- на сърце прасешката.

# 234

Не е лоша пилешката шунка, ама някак ми е по- на сърце прасешката.

По определение - за шунка се счета само прасешката, направено е изключение за пуешката нейде из Щатите, а за пилешкото си е просто колбас от пилешко, но не се коси, много добре ти е станало.
Дори няма да е зле да ипишеш как си я направила.
Модераторите ме лишаха от правото да пиша на първа страница и давам препратка към рецептата, но ти я напиши, все ще е полза за някого.
То и затова пишем - да е лесно за тези с по-малко опит  Joy

Охооо Батето , супер добре изглежда
ай сега ме светни за рецептата , и каква мая да си търся ми кажи ,
Не се впрягай с тия сайтове- в нашия Кауфланд продават, както мая, така и калциев двухлорид (който е почти задължителен за сиренето - макар да не го позвам), както и панамено(или ленено) "чердже" за оцеждането и струва около целия комплект около 4,50 лв, а с маята можеш да си направиш поне 20 кила сирене...
По-важно е имаш хубаво мляко - което да не е пастиризирано от магазинското - защото за него, ще ти трябва и закваска - продават такава, но много трудно се намира. Замествам я с хубаво кисело мляко.
При нас открих едно козе кисело мляко - напълно естествен продукт, продават го в стъклени бурканчета, ама ме боли сърцето като го купувам - за 300 грама - 2,50 лв, но все пак е по-евтино от закваските.
Последната, която купих беше за 3 л мляко и ми струваше 4,30 лв и направо обезсмисляше ценово продукта, макар, че знам какво ям и че няма боклуци, но и паричките са доста повече от възможностите

# 235
  • Великобритания
Батето - в Англия съм , а в Бг няма на кой да поръчам да ми прати , затова искам нещо , което да поръчам през сайт
Иначе като си дойда лятото ще си накупя сума ти работи , даже и списък имам , че да не забравя

# 236
Миммито, този мога да го препоръчам; от 2010 си пазарувах мая за сирене (има и вегетарианска) при него: Ebay Bruce Dolby.

P.S. А с тази боичка (пак от него) си забърквах и дюкански кашкавал.  Party Все още имам от нея, но е на свършване; ако някой е мяркал в БГ, да каже, че май от Англия по-лесно се намират нещата. Тук крият ли си стоката, що ли...

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 18:30 от fractal

# 237
  • София/Варна
Батето, тъй като не обичам да следвам точни рецепти, реших да кръстосам няколко. Следвах принципно твоята за пуешко и свински гърди, но по идея на една девойка по-горе, сложих пилешки гърди и пилешко обезкостено и обезкожено бутче. Купувам така или иначе птиче месо на ДЮК и техните тарелки са по около 500-600гр. Така разполагах с почти 1200гр месо. Бутчетата бяха 3 парчета, а гърдите 2 пеперуди. Отделих 1 бутче и 1/2 пеперуда и ги смлях на робота (бяха около 340гр заедно). После добавих в купата остатъка нарязан как доде. Сложих по 1с.л. сол, захар и сухо мляко, както и малко подправки (1чл. чер пипер и щипка кимион). После бърках с ножа за тесто около минутка, докато се размеси всичко. Напълних сместа директно в шунковара, че нямах у дома плик. Оставих го да си отлежава 24 часа. После отцедих насъбралата се течност и сложих да се вари - 2ч на 80градуса.
Отчитам следните си грешки:
- без торбичка за печене този тип продукт (съдържащ кайма) после трудно се изважда
- трябва да се постарая малко повече при сипването на сместа и да притискам с лъжица, за да има по-добър вид и да не остават дупчици
- кимионът и пилешкото не са най-добрата комбинация, следващия път ще пробвам с млян розмарин.

# 238
Да се запиша да ви следя. Зарибихте ме, сега ще издирвам уреда. Благодаря, KayRenn!

# 239
КайРен, и аз благодаря - Наистина трябва добре да се уплътнява при слагането, защото не винаги пружината може да го направи.
И за кимиона си права - при пилешкото не си върви и се получава непривичен вкус

Общи условия

Активация на акаунт