Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 155 447
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
  • Мнения: 735
Здравейте ето и Луканката вече е готова след 25дни сушене в хладилника.

Simple Smile Браво! Изглежда супер! Как точно я сушите в хладилника?

# 631
  • Стара Загора
  • Мнения: 17
Здравейте ето и Луканката вече е готова след 25дни сушене в хладилника.

Simple Smile Браво! Изглежда супер! Как точно я сушите в хладилника?
Благодаря.В долната част на хладилника са провесини на ПВЦ тръба.

http://www.img-share.eu/f/images/389/IMG_1127JPGrfNZqAc_sredna.jpg

# 632
  • Мнения: 2 152
|Изглежда суперска луканката. Нямам толкова място в хладилника (малък е) и затова ги суша върху решетката на домакинска хартия и ги обръщам през ден два

# 633
  • Пловдив
  • Мнения: 735
ngkoko , Бате, благодаря! Надявам се някой ден и аз да суша луканка в хладилника  Wink

# 634
  • Мнения: 2 152
От доста време не съм се появявал, но сега се компенсирам с един невероятно вкусен домашен колбас от пилешки джопанчета
Как се прави съм описал ей тука
https://batimiti.blogspot.bg/2017/08/blog-post_24.html



и

Последна редакция: чт, 24 авг 2017, 13:09 от bubanka

# 635
  • Пловдив
  • Мнения: 735
От доста време не съм се появявал, но сега се компенсирам с един невероятно вкусен домашен колбас от пилешки джопанчета
Как се прави съм описал ей тука
https://batimiti.blogspot.bg/2017/08/blog-post_24.html

ЕЕЕЕЕ, супер! Благодаря за споделеното!

# 636
  • Мнения: 225
http://dendom.com/магазин/кухня/кухня-прибори/кухня-прибори-за-готвене/шунковар-уред-за-приготвяне-на-шунка-008342-цена.html

Как ви се струва това чудо?

# 637
  • Стара Загора
  • Мнения: 17
http://dendom.com/магазин/кухня/кухня-прибори/кухня-прибори-за-готвене/шунковар-уред-за-приготвяне-на-шунка-008342-цена.html

Как ви се струва това чудо?
Няма термометър към него,аз ползвам друг модел,но става.

# 638
  • Мнения: 2 152
За предпочитане е шунковарът да си има термометър.

И ползвам случая да си покажа новото саламче - нещо като сервилат с пилешки сърчица


https://batimiti.blogspot.bg/2017/08/blog-post_31.html

# 639
  • Габрово
  • Мнения: 366
Дали ще стане в хартия за печене вместо в черво. Няма да намеря черва, но ми се иска да пробвам.
И да помоля за рецептата на иланг-иланг за пушено месо, не ми излиза на търсачка, съжалявам.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2017, 01:27 от radostina33

# 640
  • Мнения: 2 152
мисля, че в хартия за печене ще стане, но трябва да е стегнато много и не да се вари, а да се пече във фурната от 50 до 80С за около 3-4 часа.
А рецептата на Иланг за пушеното я нямам.
Възнамерявам тази есен да пробвам с пушенето и ще споделя опит.
Извинявай за късния отговор, но за известно време отсъствах.
Ако пробваш в хартия, сподели опита си....

# 641
  • Мнения: 16
Поздравления, много добре изглежда на снимката.
И добре е описана рецептата.
Досега не съм ползвал нитритна сол.

От къде е намираш?
и с колко удължава годността?


Бате, да ти разкажа моята история с нитритната сол. Днес я получих по куриер. Стек от 10 пакета по килограм (на дребно не може), обща цена малко под 5 лева за 10те кг. Куриерът обаче - за 10 кг на 55 км. - над 20 лева. Така един пакет ми идва на 2,60 лева. Всичко дойде с документи, които са бетон. Но за съжаление, трайността е само една година. Произведена на 02.10.2017 година, годна до 02.10.2018 г. Общо взето, ако слагаме по 20 г сол на килограм месо, 10 г от тях са нитритна сол, значи един кг за 100 кг колбас. Процентното съдържание на нитрита е 0,4%. Значи имам сол за 1 тон колбас. Ужас!

# 642
  • Мнения: 4 275
Пуснала съм си темата за следене, за да ме надъха в някой приказен ден да се наканя да си поръчам и аз такова уредче.

Сега пиша провокирана от последните коментари относно нитратната сол... Ние заради нея спряхме ВСЯКАКВИ купешки колбаси. Чели сме, че е канцерогенна. Интересно ми е какво е вашето мнение по въпроса. Защо бихте искали да сложите такова нещо в хубав, домашен, качествен продукт?

Ох, anlon, надявам се да не се сърдиш, но от сърце се посмях като разбрах, че си поръчал сол за около тон месо Relaxed

# 643
  • Мнения: 16
Пуснала съм си темата за следене, за да ме надъха в някой приказен ден да се наканя да си поръчам и аз такова уредче.

Сега пиша провокирана от последните коментари относно нитратната сол... Ние заради нея спряхме ВСЯКАКВИ купешки колбаси. Чели сме, че е канцерогенна. Интересно ми е какво е вашето мнение по въпроса. Защо бихте искали да сложите такова нещо в хубав, домашен, качествен продукт?

Ох, anlon, надявам се да не се сърдиш, но от сърце се посмях като разбрах, че си поръчал сол за около тон месо Relaxed
Изобщо не се сърдя. Всъщност не ме интересува особено цената на нитритната ( а, не е нитратна) сол, защото ще я раздам на който поиска.  Както вече писах, беше ми обяснено, че продажби на дребно няма. Относно вредата от нея темата е обсъждана къде ли не и от кого ли не. Да приемем, че е вредна, но и колко колбас ще изям с нея, а и колко съм изял в годините... Не знаех, че има толкова малка трайност.
За Батето ако иска ( заради заслугите му, от неговия блог се учих) - безплатно 1-2 кг, само куриерът да си плати. Ако му трябва, да се свърже с мен на лични.

# 644
  • Мнения: 2 152
Да взема и аз да се включа - и по темата за уредчето и по темата за нитритната сол.
Първо за уредчето:
Върши много полезна работа, но лично аз вече имам критики към него и те са, че строго те ограничава да правиш почти едно и също нещо като форма, въпреки голямото разнообразие на рецепти и варианти.
Искам да бъда разбран правилно: обичам да експериментирам, да изпробвам различни варианти и опаковки, а то ме ограничава до една и съща форма и една съща технология.
Когато се запалих по домашните шунки, проучих всички уредчета, които се продават и бях страшно доволен. За тези няколко години експериментирах много други неща, който има интерес, може да види в блога ми: различни технологии, различни опаковки.
В интерес на истината, Ползвам го, но доста рядко. То не иска да яде и да пие, не струва кой знае колко, така че не е излишно.

Второ за нитритната сол:
Anlon, направо ме разсмя с тази покупка, но истината е такава - на дребно няма и не може да се открие. Вкарал си се в голям филм.
Онзи ден направих първи експеримент с употребата й.
Писах в блога си, че се отмятам от досегашните си твърдения за вредата от нея.  Няма да влизам в подробности, там съм писал също и накратко, но се оказва, че при употреба на нитритна сол 1:1 с обикновена, реалното количество на кг продукт е направо незначително - по-малко отколкото в един-два моркова или една маруля.
Тя става "опасна" в доста по-големи количества и при температурна обработка над 120С - например при печене на скара на кайма, в която е сложена.
https://batimiti.blogspot.bg/2017/10/blog-post_2.html



Ето това ми е последното произведение и смело казах, че е най-доброто, което съм правил. При интерес може да го погледнете.
Приятна вечер на всички!

Общи условия

Активация на акаунт