Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 155 431
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте. Шунковарът и на мен ми е отдавна в полезрението, обаче имам едно притеснение-достатъчна ли е тази температура от 70 градуса за добра термична обработка?
И още нещо да ви попитам-какви пликчета използвате за поставяне в шунковара?

# 661
Здравейте. Шунковарът и на мен ми е отдавна в полезрението, обаче имам едно притеснение-достатъчна ли е тази температура от 70 градуса за добра термична обработка?
И още нещо да ви попитам-какви пликчета използвате за поставяне в шунковара?
1. Да, достатъчна.
2. Пликове за печене и готвене - 25Х38 см.
Отговорите и на двата  въпроса ги има в предишните теми. Но ще ти отговоря. Повечето бактерии умират още по средата между 50 и 60 градуса. За да има колбасът колбасен вкус ( а не на русенско варено, или просто на варено месо)се вари при Т от 75 до 85 градуса, докато температурата във вътрешността му достигне 68-72 градуса. Лично аз варя между 80-82 градуса, до достигане на 70 градуса  в средата на продукта. За целта  са необходими два термометъра.  Използвам пликчета, купени от верига магазини. Размери - 25Х38 см. Стават точно и даже са в повече. Може и без пликче, но после ваденето на продукта става  трудно, както и миенето на шунковара.
За трепане на причинители на ботулизъм  и придаване на по колбасен вкус на крайния продукт, както и за запазване на червения цвят на месото - ползване на така дискутираната нитритна сол.  Както Батето каза в един предишен пост, всеки сам взема решение дали да я ползва. Аз за себе си вече съм го взел и решението ми е в полза на нитритната сол, като слагам половината от предписаното. Полученият резултат ме удовлетворява.  Срокът за съхранение варира от 3 до 7 дни в хладилник.  Силно препоръчвам без да се отдаваш  на леност ( евфемизъм на мързел), да прочетеш всичките теми за шунковара в бг.мама, както и да посетиш блога на Батето. После извърви целия път, изстрадай несполуки и тогава пак питай. Всъщност може да си правиш колбаси и без шунковар. За справка - посочените източници.
Късмет!

# 662
  • София
Благодаря много.
Аз правих салам Закуска в слоукукъра по рецепта на Батето, стана супер вкусен и направо останах впечатлена от резултата.
Да, ще изчета старите теми.

# 663
  • here and now
Днес попаднах на това https://www.olx.bg/ad/pushilnya-ured-za-opushvane-na-meso-i-riba-ID5Kxa0.html
Някой поръчвал ли е и има ли впечатления да сподели?

# 664
  • София
Днес попаднах на това https://www.olx.bg/ad/pushilnya-ured-za-opushvane-na-meso-i-riba-ID5Kxa0.html
Някой поръчвал ли е и има ли впечатления да сподели?
Много интересен уред. Доколкото разбрах в него се сготвя месото или рибата. Много апетитно изглежда. А това, че предлага и различни дървени стърготини е бонус. Пък и рецепти. Аз обичам пушено, но откакто опушват с химикали ми е много гадно. Обичах пушено пиле, скумрия, а сега са отвратителни. Ако си мераклийка купи си го. Сигурна съм, че тук пишещите са си направили саморъчни пушилни и ще споделят.

# 665
  • here and now
Впечатлих се доста сериозно, но ми се иска, ако някой тук е поръчвал да сподели отзиви, защото къщата ми ще се пръсне от всякакви полуизползващи се уреди.

# 666
  • София
Впечатлих се доста сериозно, но ми се иска, ако някой тук е поръчвал да сподели отзиви, защото къщата ми ще се пръсне от всякакви полуизползващи се уреди.
Е, те това и мене ме възпира от покупки. Шумковара и той си седи полуизползван. Но тези дни ще бъде употребен, че е срамота. Дано някой се изкаже по въпроса.

# 667
Направих пилешкото роле на nati_nat. Спазих всичко съвсем точно и резултатът беше добър. Това, което не ми хареса е, че готовата подправка за пиле на Маги е много солена. Аз никога не ползвам готови подправки, знам за голямото количество сол в тях и затова изобщо не посолих продукта, а само го поръсих предпазливо с магито.  Има и глутамат вътре, оцветител, а може и друго да има , не го четох цялото. Опитах ролето след като за пръв път пробвах една рибица, която се суши от 10 дни в хладилника. Тя е солена и въпреки всичко и ролето ми се стори солено. Няма никога да ползвам готови подправки. 

# 668
    Здравейте,да попитам от къде купувате месото за домашните благинки.По конкретно ме интересува месо за сушене!

# 669
  • София
    Здравейте,да попитам от къде купувате месото за домашните благинки.По конкретно ме интересува месо за сушене!
Свинско месо за сушене, а и за готвене купувам от един магазин "Вашата месарница" в близост до пазара Иван Вазов, за София става въпрос. За сушене тип кайзеровано месо взимам или бон филе, или контрафиле. Както и телешко, но такова не съм сушила на парче, а само смляно за суджук. Дори не ходим до там, те доставят и на адрес.
Пилешко месо когато купувам, взимам филе от Метро, внос от Румъния, на него пише, че е гледано без хормони и със зърно собствено производство.

# 670
  • София
пилешко взимам на Дюк

# 671
  • София
 Здравейте, чета наред всичко, но не ми става ясно: Слагам шунковара във вода 80 градуса и от кога броя 2-та часа варене от този момент или от момента , в който вътрешността на шунката достигне 80Гр.

# 672
  • Стара Загора
Здравей можеш да сложиш шунковара веднага във водата.Когато достигне 69 градуса в сърцевината на продукта вадиш шунковара и охлаждаш шоково вода със лед за 30минути.И прибираш в хладилника за 12 часа да стегне.Времето за варене е за ориентир кога ще достигне 69 градуса.Поздрави

# 673
  • София
Здравей можеш да сложиш шунковара веднага във водата.Когато достигне 69 градуса в сърцевината на продукта вадиш шунковара и охлаждаш шоково вода със лед за 30минути.И прибираш в хладилника за 12 часа да стегне.Времето за варене е за ориентир кога ще достигне 69 градуса.Поздрави
Ха, интересно, от всичко прочетено до сега  останах с впечатление, че  поне един час трябва да варя след като вътрешността достигне 75градуса, т.е. общо 2 часа, защото един час е необходим да стигне тази Т. Ще пробвам и твоя начин. Благодаря!

# 674
  • София
Руснаците твърдят че се вари 1 минута на милиметър от диаметъра. Ако шунковара е с диаметър 12 сантиметра, значи вариш 120 минути. Това разбира се не бива да се приема като меродавно.

Общи условия

Активация на акаунт