Православни пости 2016 година

• 156 108
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 1 110
На мен най - любимите ми постни спагети са с запържен праз, спанак и оризова сметана. С този сос заливам спагетите и стават невероятни, но аз много обичам спанак и зелении. Peace
Между другото някой по назад беше пуснал линк към магазин от който може да се купи такава сметана Припомнете моля!

zoya.bg

# 1 111
Добро утро!
Аз за днес направих зеленчукова супа с фиде. Салатата е туршия.
Вчера на няколко пъти ми се виеше свят. Аз преди ядях доста сладки неща, а сега покрай поста доста ги ограничих. Зная, че има и постни сладкиши, но в къщи постя само аз и не ми се прави специално за мен. А и искам да се огранича от нещо. Та кувертюра от Лидъл вчера спаси положението Simple Smile

# 1 112
  • При децата ми
Добро утро!
Аз за днес направих зеленчукова супа с фиде. Салатата е туршия.
Вчера на няколко пъти ми се виеше свят. Аз преди ядях доста сладки неща, а сега покрай поста доста ги ограничих. Зная, че има и постни сладкиши, но в къщи постя само аз и не ми се прави специално за мен. А и искам да се огранича от нещо. Та кувертюра от Лидъл вчера спаси положението Simple Smile

Кой е кувертюра от "Лидъл"? Аз също съм по сладкото, и вчера ми беше един от дните в които не хапнах нищо сладко! Голям напредък! Laughing Всъщност пих две глътки натурален сок от на дъщеря ми, но това не го броя за сладко. Иначе когато постя яд мед, сусамов тахан с мед Heart Eyes и домашен компот и/или сладко /пак домашно/.

# 1 113
  • Sofia
Аз ям халва като ми се дояде сладко. Бях приятно изненадана, че вече има 100 вида халви - бели, кафяви, всякакви. Последно от Била си купих кафява халва с фъстъци. Страхотна е - мекичка и много вкусна.

# 1 114
  • София
Аз си взимам от време на време и обикновен локум Simple Smile

# 1 115
  • с трима мъже :)
Мисля си за трапезата на Бъдни вечер Simple Smile

Ще трябва да наготвя храни, които след това моите мъже у нас да хапнат, като гарнитура през следващите 2-3 дни.

Та, в този ред на мисли:

1) Картофи - варени на кубчета (като салата) или печени на фурна.
2) Ориз с гъби (може и някакви зеленчуци - но ще бъде от пакетите, замразените); спанак също ми е идея да добавя.
3) Чушки с боб - мнооооооооого ми се ядат, може от предния ден да ги сготвя, че са ми време, а може и готови да си купя, защото с времето тази седмица съм кът Sad
4) грах яхния
5) туршия
6) Нещо със зеле - или просто постно зеле (манджа) или манджа зеле с нещо (ориз или боб) - и така ми харесва.
7) Содена питка - съвсем малка, да се изяде, защото после е тррудна за ядене, а и у нас хляб, като цяло, много-много не се яде.

Въпрос:
Понеже ще си извадя глинените съдове, да си подредя масата, а пък имам и комплект за вино.... Вино слага ли се на постна трапеза?

Вие какво планувате да сложите на масата на Бъдни вечер?

ПП: Свещеникът в църквата каза да отида на 24 ДЕК, около 12 часа. Ще има богослужение и след това ще говорим за 25 ДЕК, когато вече ще бъде изповед и причастие  Peace

# 1 116
  • София
Менюто е:
-пълнени чушки с боб - както си писала много се харесват;
-зелеви и лозови сърми - по същата причина;
-питка - и тя е любима;
-салати - не съм решила какви;
-десерт - сушени плодове и ядки - друго не се харесва.
 Simple Smile

П.П. Ориз със спанак и гъби е много любимо също в къщи.

# 1 117
  • София
Аз винаги съм свързала Бъдни вечер с едни и същи (традиоционни за мен) ястия:
- боб
- питка с паричка
- зелеви сарми
- пълнени чушки (или с ориз или с боб)
- туршийка
- баклава
- тиквеник

Не знам защо картофи не си представям Simple Smile Но всичко си е въпрос на лични предпочитания, разбира се Simple Smile

П.П. Забравих зелника на мама, мммм

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 16:43 от jenn_kata

# 1 118
Женката, гледам, че си писала баклава
Аз досега четох из нета за постна баклава (понеже повечето рецепти, които гледах, са с яйца).
Ти как точно правиш постната баклава?

ПП: Не мога да живея безз тях (картофите) - те са си моето желание Simple Smile  Hug

# 1 119
  • Sofia
За Бъдни вечер планирам:
туршия
салата от червено цвекло
хумус
питка с късмети
боб чорба
зелеви сърми
ядки
плодове
баница с праз

Гледам да не прекалявам с постните манджи, че у нас освен мен никой не ги яде, а ми е омръзнало цяла Коледа да дояждам постни манджи. Сега след постите съвсем няма да ми се иска. Освен сърмите - за тях умирам.

Аз пък за баклава с яйца не бях чувала...  Shocked Къде ги слагате яйцата?  newsm78

# 1 120
  • София

ПОСТЕН „ОВЧАРСКИ“ ПАЙ!

Основа: гъби, лук, овесени ядки, нахут, черен пипер, червен пипер и чубрица.

Заливка: тофу, нахут, черен пипер, червен пипер, джинджифил и чесън

# 1 121
  • София
Женката, гледам, че си писала баклава
Аз досега четох из нета за постна баклава (понеже повечето рецепти, които гледах, са с яйца).
Ти как точно правиш постната баклава?

ПП: Не мога да живея безз тях (картофите) - те са си моето желание Simple Smile  Hug

Ми моята баклава е елементарна, готови кори, олио, орехи, канела и захарен сироп с ванилия. Редя в намазнена тава кори, ръся счукани орехи и канела на око и поливам олио пак на око, повратям докато свършат корите, режа на ромбове и пека (аз обичам препечена, така като се залее със сиропа не става на попара); след изпичане заливам (сиропа си го правя по-сладък, примерно 2 чаши вода с 3-4 чаши захар + ванилия накрая), ако баклавата е топла - сиропа да е студен или обратното студена баклава с горещ сироп. На мен така ми харесва, сигурно има и други варианти Simple Smile

# 1 122
Благодаря ти  Hug
Прияде ми се Simple Smile
Може би още в петък вечерта, след работа, да се захвана с баклавата Simple Smile

# 1 123
  • София
Благодаря ти  Hug
Прияде ми се Simple Smile
Може би още в петък вечерта, след работа, да се захвана с баклавата Simple Smile

Хубаво да престои (поне една нощ) преди ядене, за да попие хубаво, аз също съм я планирала за петък Simple Smile

# 1 124
Ето този е кувертюрът в Лидъл. Стои на щанда, където са сладкарските продукти.
Скрит текст:
А какъв е този постен зелник? Аз много обичам, но моят е с яйца.
Правих фалафели. Но нахутът ми се видя малко и добавих сварена елда. Малко меки се получиха и леко се разпадаха, но пак ги изядох Simple Smile С домашна туршия всичко ми върви.

Общи условия

Активация на акаунт