Православни пости 2016 година

  • 156 108
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
А какъв е този постен зелник? Аз много обичам, но моят е с яйца.
Аз постни баници правя с праз, с праз и гъби, със спанак, с кисело зеле, със стар лук, с тиква, с ябълки и орехи.
Задушавам съответната плънка (трябва да е повечко, за да не е суха) и правя баницата само с мазнина (олио или маргарин за готвене) и плънката. Особено с праз и гъби е чудесна.

# 1 126
  • София
  • Мнения: 1 684
А какъв е този постен зелник? Аз много обичам, но моят е с яйца.
Аз постни баници правя с праз, с праз и гъби, със спанак, с кисело зеле, със стар лук, с тиква, с ябълки и орехи.
Задушавам съответната плънка (трябва да е повечко, за да не е суха) и правя баницата само с мазнина (олио или маргарин за готвене) и плънката. Особено с праз и гъби е чудесна.

с тестото за баницата, но майка не го прави навито на руло, а една кора отдолу, плънка, кора, плънка и една кора отгоре (като редена баница), но корите са точени (не на толкова тънко като за баница обаче).

# 1 127
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 311
И аз се чудя за Бъдни вечер какво да сложа на трапезата- ще има задължително тиквеник ,пълнени чушки с ориз и боб яхния ,други идеи ще чакам от темичката  Hug.Ааа и содената питка е задължителна  Peace, не че ми се получава ,но за адета .

# 1 128
  • София
  • Мнения: 5 007
при нас на бъдни вечер ще има
- бечен боб на фурна
- печена тиква
- содена питка
- салата от някакви кореноплодни
- сушени плодове
- пресни плодове
- ядки

# 1 129
  • Мнения: 1 910
Аз питката я правя с мая - става много вкусна и се изяжда вместо хляб на следващия ден. Освен нея на Бъдни вечер ще имам
1. сърми със зеле
2. салата смилянски фасул
3. салата печени чушки
4. салата картофи
5. тиквеник или щрудел
6. ядки

Правила съм през годините и пълнени чушки с боб, и задушени гъби, и праз с ориз и маслини и др. постни ястия, но не се изяждат, а салатките си ги ядем с удоволствие и през местните дни.

# 1 130
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
Много я обичам трапезата на Бъдни вечер.
Имам усещането, че именно около нея е концентрирано цялото коледно настроение.
На следващия ден (Коледа) също е хубаво, но Бъдни вечер е много по-празнична, духовна, извисена Simple Smile

# 1 131
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
И аз до сега винаги съм правила питката с мая. Маята е постна, така че това не е проблем. Защото содена съм правила 2-3 пъти по различни рецепти и всичките пъти беше пълен провал. Става ми на камък. Мога да убия човек с нея. Не знам защо. С маята нямам никакъв проблем. Но сега съм решила да направя содена, ей така за разнообразие. Но ще я направя от сутринта, та ако не стане да има време маята да втаса.  Mr. Green

# 1 132
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
По-скоро ти препоръчвам да я направиш в последния момент, и малка, за да не остава за после.
Като е в последния момент е топла и се яде лесно Simple Smile

# 1 133
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 194
За втори път ще правя по тази рецепта питка.Много сполучлива,без мляко яйца и мая.
Задължително намокряте изпечената вече питка с вода отгоре и завивате за 10мин.
Опитайте  Wink
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/Содена%20питка%20за%20Бъдни%20вечер

Скрит текст:
Продукти:
500 гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.

Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.
Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
Весели празници!
 

# 1 134
  • София
  • Мнения: 8 495
За втори път ще правя по тази рецепта питка.Много сполучлива,без мляко яйца и мая.
Задължително намокряте изпечената вече питка с вода отгоре и завивате за 10мин.
Опитайте  Wink
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/Содена питка за Бъдни вечер


Така май ще тръгне линка.

# 1 135
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
По-скоро ти препоръчвам да я направиш в последния момент, и малка, за да не остава за после.
Като е в последния момент е топла и се яде лесно Simple Smile

А ако не стане?  newsm78 Да останем на връх Бъдни вечер без късмети ще е голям гаф.  newsm78

# 1 136
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 194
За втори път ще правя по тази рецепта питка.Много сполучлива,без мляко яйца и мая.
Задължително намокряте изпечената вече питка с вода отгоре и завивате за 10мин.
Опитайте  Wink
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/Содена питка за Бъдни вечер


Така май ще тръгне линка.
Aми не се отваря и така,но сложих в спойлер рецептата  bouquet

# 1 137
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 121
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0 … 1%87%D0%B5%D1%80/
Това ли е рецептата?

# 1 138
# 1 139
  • Sofia
  • Мнения: 4 821
По-скоро ти препоръчвам да я направиш в последния момент, и малка, за да не остава за после.
Като е в последния момент е топла и се яде лесно Simple Smile

А ако не стане?  newsm78 Да останем на връх Бъдни вечер без късмети ще е голям гаф.  newsm78

Направи си проба днес-утре. Все ще си я изядете.

Общи условия

Активация на акаунт